Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 апр. 2005, 08:41 ч.

Притеснение в неподходящ момент - спешно

 • 2 131
 • 31
 •   1
Отговори
Здравейте на всички бъдещи и настоящи майчета,
бих искала да споделя нещо с Вас, което доста ме тревожи и се надявам да намеря тук сродни души, които са изпадали в подобно положение.
Терминът ми е на 06.05. и т.к. от ЖК, където ме следят ми дадоха направление да отида в болницата, в която съм се насочила да раждам да преценят как да родя(имам доста тесен таз - 19, по думите на акушерката от ЖК).Отидох аз в болницата - Втора градска и се уточнихме да постъпя на 25.04. в ОПБ за изследвания.В понеделник ми направиха всички задължителни изследвания и след като ме гледаха на видеозон ми казаха, че плода не е толкова голям (2.800 кг.) и мога спокойно да родя по естествен път и тазът ми не бил чак толкова тесен при този случай, освен, ако аз сама по желание не искам секцио.И тъй като знам, че по желание никъде не се ходи, казах на доктора, че затова съм тук те да преценят шансовете ми и ще се съобразя с тях.Написаха ми нормално раждане, като при най-малкото усложнение да се прибегне до секцио и във вторник ме изписаха, защото всички резултати са много добри да си чакам термина в къщи и на 05.05 да постъпя пак в болницата, ако задържа. Радостна и щастлива звъннах на мъжа ми и той дойде да си ме прибере.Но вчера, когато отидох до ЖК, където ме следят (в една поликлиника), за да ми дадат ново направление, като занесох епикризата акушерката така ми се развика :"Ти си за 100% секцио, толкова си малка, тясна и си на 33 г. ще ти разкажат играта, те на всички пишат така, за да се презастраховат, никога няма да прибегнат до секцио и започна да ми дава негативни примери с техни бивши пациентки, които 3 мес. не можели да седнат от епизиотомията.Така ми вика, че на мен краката ми се подкосиха.Седнах направих й забележка за държанието, но това толкова много ме разстрои.Ако съм била за 100% секцио е трябвало да ми кажат в самото начало, а не да ме пращат за консултация.Незнам доста съм объркана и притеснена и все пак си мисля, че в болницата са по-добри специалисти и са се сблъсквали с много случаи като моя и се надявам да имам късмет.А Вие какво мислите?!?

# 1
 • Мнения: 1 378
Мисля, че в болницата знаят по-добре, тази акушерка в ЖК дали изобщо е присъствала на раждане. Освен това смятам, че секциото изобщо не ги затруднява повече от нормалното раждане. Ако се наложи могат да го направят във всеки момент. А за епизиотомията - и мен ме болеше ужасно , две седмици не можех да седна, но все пак не е като операция. Консултирай се с някой друг лекар ако искаш. Леко раждане!

# 2
 • Мнения: 2 649
Цитат на: Medhen
....Ти си за 100% секцио, толкова си малка, тясна и си на 33 г. ще ти.....

По отношение на годините, ще ти кажа, че те не са показание за секцио. Що се отнася до останалото, довери се на лекарите в АГ-то в което ще раждаш. Все пак те ежедневно се занимават с това и носят отговорността. Още повече, ако се наложи секцио в хода на раждането ( както стана при мен ), екипите имат тази готовност и няма защо да се притесняваш. Хайде успокой се и леко раждане  Simple Smile

# 3
колко ми е позната тази история..... важното е да не се шашкаш ... истината е една ако имаш уговорка да раждаш при някой доктор той наистина ще приценки как ще е най лесно и безопасно.... в противен случай се почва нормално и ако не стане се стига до секцио ... аз бях така .... с направление за секцио заради голям плод и по тесен таз .... но в прословутата болница в която влязох за изследвания решиха че няма да стане щяло да си излезе нормално, не било много голямо и т.н.  дрън дрън искаха пари .. а пък и аз не съм много привърженик на секциото та и пари не им дадох.... резултата от изследванията същия - нормално раждане с повишено внимание и при неоходимост клъц..... преносих си го 8 дни и през цялотото време там под наблюдение... кошмар по добре си стой в къщи .....резултата от раждането нормално за 1 час има няма, голямо бебе 4,200 естествено с епизиомия... но стана .... и не само при мен имаше и други такива случаи при 25 дневния ми престой в болницата.. Само трябва да си спокойна и да не им се вързваш много много на докторите.....

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 345
Сега ми е направо смешно като си спомня, че и мен ме бяха уплашили от ЖК - имала съм тесен таз и бебето било голямо  #Shocked . Изпратиха ме в АГ за консултация и там един доктор /май беше професор, отдавна за пенсия/ каза да идвам 10 дни преди термина и също за секцио.
Добре, че съм си малко своенравна и бях решила да не давам доброволно да ме режат: бебка се роди за 2 часа 7дни преди термина и за мой ужас беше 2150г. Верно, че и аз съм дребна, ама чак пък на толкова некадърни лекари да случа...  Twisted Evil

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
една моя позната - на 44 първескиня и доста едра /наистина/ която беше определена за секцио в МД от Мазнейкова роди съвсем нормално въпреки високото си кръвно 150/100 без проблем
стават и "добри" грешки

# 6
 • Варна
 • Мнения: 8 105
И моят таз беше 19, обаче гинеколожката и дума не обели за секцио. Така и си родих нормално (така и исках де). но разкритието вървеше бавно и мъчително, направиха ми епизиотомия, и аз към 2 седмици не можех да седна, а бебето се роди голямо за моята структура - 3,500, а казваха, че не е голямо. Всичко това пиша не за да те стресна, а просто казвам как е било при мен. Иначе и аз не съм привърженичка на секцио.

# 7
 • Мнения: 2 051
Мисля, че акушерките в поликлиниката за последен път през живота си са прочели материал по специалността си на последния си изпит. Раждане също едва ли са виждали оттогава. Не ми се коментира надълго неграмотността и мързела - според мен масово явление сред тях. Това да злословят срещу персонала на болниците и така да си избиват комплексите - също.
Нормално е да се притесняваш и добре е че се обаждаш. Успокой се и мисли позитивно. При всички случаи ще те изражда лекар в болницата, а не всезнайката, дето само може да мери талия и да ти дава съвети как да се тъпчеш с черен дроб, щото е "много полезен". Спокойно. Макар че работят в тежки условия, лекарите правят каквото е необходимо, ще го направят и за теб, разбира се.
А възрастта ти е много хубава! Ако само това ти натякват, хич не им обръщай внимание. Това са наши родни дивотии, да се смята жена над 30 години за "стара" за раждане. По цивилизования свят жените тогава започват да мислят за деца. За статистиката - аз родих нормално 2 бебета на повечко годинки от твоите... Grinning
Леко раждане на прекрасно бебче!

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
По въпроса секцио или не, не мога нищо да кажа. Аз обаче бих вярвала повече на лекарите, а в краен случай бих взела още едно мнение.
Мисля си обаче, че трябва да се успокоиш и да си мислиш позитивно. Не се плаши предварително, всичко ще е наред, ще видиш! Трябва да отидеш да раждаш спокойна и радостна, че ще гушнеш скоро своето съкровище.
Успех ти желая!!!

# 9
 • Мнения: 285
Здравей мила,
и на  мен всичко това ми е много, много познато. Първо ще започна с годините, аз съм на 36 и по същия начин всички ме убеждаваха как задължително трябва да родя секцио. И аз като всички останали мами тук, смятам, че трябва да послушаш лекарите при които ще раждаш. Наистина акушерката която едва ли е водила раждане, може много теория да и бръмчи в главата, но това далеч не е всичко! Аз родих за час и някакви минути при доктор с който се бях уговорила за нормално раждане, без нито едно разкъсване. Наистина най-важното е, да си спокойна и уверена. Предстои ти прекрасен миг, изживей го с цялото си сърце! Вярвам и ти пожелавам леко раждане и слънчево бебче!!!
Успех!!!

# 10
 • BG
 • Мнения: 68
Виж какво....изобщо не се съобразявай с мнението на разни акушерки и докторки, работещи в поликлиниките (където освен да попълват бумаги и ръсят глупости друго не знаят). Кадърните специалисти никога не биха се задоволили с такава работа, си мисля аз. Болницата, която си избрала е много добра, аз също бях там и съм много доволна. Познавам поне още 10 жени родили там и не съм чула сериозни оплаквания, така че им се довери. Най-важно е да си спокоина, а тези от поликлиниката винаги намират начин да те разтревожат и при мен беше така, затова след като си взех направлението, повече не стъпих там, въпреки че докторката ми се обаждаше дори. Леко раждане ти пожелавам, а за таз 19 и моя беше толкова, на 31 години първо раждане - нормално. Късмет, че в това събитие, всичко от него зависи. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 6 317
Послушай лекарите, които ще те израждат! Щом всички изследвания са добри, мисля че няма от какво да се притесняваш.

# 12
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Същата история, донякъде.
Акушерките се презастраховат, но решенията взимат докторите. Моят гинеколог каза да-тазът ти е тесен, но бебето не е голямо-за сведение 39 седмица, около 3 кг, очакват да пренося заради дълги разстояния между менструации, така че бебун да стане около 3,200 кг.
Всъщност нищо не се знае до последния момент, защото и видозонът толкова мери, според моя гинеколог дава отклонение +/- 3 седмици, а пък за килограмите-потърси да видиш страшно много теми за това как на мами са казвали едни килограми, а съвсем други са били бебетата им.

# 13
 • Мнения: 3 479
На мене ми бяха казали, че съм много тясна и малка, а плода едва ли не е огромен. Да раждам нормално било абсурд, че и седалищно било предлежанието.
Ела да ме видиш една лекарка ми беше казала, че таза ми е идеалени раждането не би било проблем. Бях се побъркала. И накрая родих само с 2 шева нормално, без упойка, хипер огромно бебе 2.800  Hands Fist
Просто се доверих на специалиската която ми каза, че ще се справя. При нея ходих на часно защото и имам доверие, а другите двама доктори дето ме наплашиха - единия е от здравната, а при другия ходих да си снимам бебока. Доста нощи не спах, но накрая реших, че искам да раждам нормално и да си изживя момента.
ПС. Вече вземам да си мисля, че се чудят как да оскубят още някое левче тия хора

# 14
 • Мнения: 245
Защо избра тази болница да раждаш? Във втора градска се славят с това, че не са фенове на секциото, така че едва ли си щала да получиш друг отговор. Освен неонатолозите им са много зле. Аз родих там нормално и двете си деца, но не бих препоръчала на никого втора градска. Така, предстои ти да вземеш важно решение, затова според мен трябва да имаш предвид няколко неща:
1, Колко килограма си се родила ти и дали майка ти те е родила лесно или трудно (наследствеността има значение)
2, Искате ли да имате още едно дете ( със секцио ще трябва да изчакаш поне 3 години)
3, Акушерката ти правилно те е предупредила за възрастта, просто след 30 костите и връзките са по-малко еластичним затова се ражда по-трудно и болезнено.
4 Ако имаш възможност допитай се поне в още една болница, примерно Шейново или Тина Киркова.
5, При секцио имаш шевове, а при нормално - също, вероятността да ти се разминат е МИНИМАЛНА, добави и хемороидите
6, После никога няма да бъдеш същата след нормалното раждане
Ако искаш да споделя моят опит: не съм раждала секцио, но съм си правила операция на яйчника, тази рана заздравя и дори не се сещам за нея, но всеки божи път когато правя секс знам не само, че не е същото, но и че лекарите са си оставили ръцете там #Cussing out
Накрая послушай и интуицията си, но знай, че НЕ Е НУЖНО ДА СТРАДАШ ПОВЕЧЕ отколкото е необходимо.
Успех

Общи условия

Активация на акаунт