Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 май 2005, 18:26 ч.

Подвижни тестиси,операция?????

 • 8 118
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 94
Здравейте,мами.Моля ви,тези които са имали нашия проблем,да ми кажат как са се справили?Значи,днес го заведох в Пирогов,с направление от педито за преглед на тестисите на Валери.Там ми казаха,че левия си е там и е подвижен,но не напипва десния.Казаха ми да го заведа след 6м пак,и ако пак не е слязъл,ще го оперират.Много съм притеснена,незнам какво да си мисля.... Sad и тази операция... Sad ,изобщо споделете.

# 1
 • Мнения: 4 458
Ами моите познания не са особено много по въпроса, но от това което съм чела и гледала по разни медицински документали мисля че не е  кой знае колко страшно. Това явление е нормално за момченцата и много често се случва. Понякога тестисите на бебето не слизат в торбичките където им е мястото а остават вътре. Би трябвало тестисите сами да си заемат нормалното положение. Ако това не стане се прави малка операция с която лекаря просто избутва тестиса на мястото му.
Ами..... едва ли ти казвам нещо ново, но поне ...... абе със сигурност ще стискам палци нещата да се нормализират и да не се стига до операция

# 2
 • София
 • Мнения: 1 968
Успокойте се, ако тестисът е подвижен и свободно се спуска долу в торбичката (сам или с чужда помощ - това Вие може да опитате в банята под топъл душ) значи няма нужда от операция. Ако става дума за кърмаче, задължително трябва контролен преглед след 6 месеца. Във всички случаи проблемът трябва да се разреши до 1,6  -  2 годишна възраст. Това е крайният срок за оперативно лечение.
Понякога има съчетание на подвижен тестис със скрит тестис
(крипторхизъм - nonpalpable testis, или ектопия - позиция на тестиса на атипично място). Трябва точна диагноза - физикален преглед, подкрепен с ехография с Доплер (сонография) и евентуално радиоизотопноизследване. И в този случай крайният срок за операция на скрития тестис е 2 г.
Може подвижният тестис продължително време да остане такъв, което говори, че има съпътствуваща херния. Тя трябва да се оперира, защото тя е причината за задържането му.
Ако не сте били в детска хирургия на "Пирогов", елате.
За всеки случаи не го пристягайте в чатала (тесни дрехи или памперси).
Желая здраве.

# 3
 • Мнения: 1 278
Скъпа Магси,

И аз се присъединявам към теб, уви. Току-що и аз разбрах, че Иван, вторият ми син (на 1 год. и 2 мес.), има подвижни и по-малки тестиси - и двата. Не знам как не съм го забелязала до сега, но наистина не са в скротума. Сигурна съм, че, когато се роди си бяха там, макар че помня, че ми се сториха по-малки. Чудя се възможно ли е по-късно с израстването на детето да са се скрили?
Хърватският ни педиатър ги свали и двата в торбичката за мъничко, което ме успокоява, според казаното от Доктор Оги.

Доктор Оги, нищо не споменавате за хормонална терапия преди операцията. Местният ни педиатър (живея в Загреб), както и българският ни, с когото току-що говорих, ни препоръчаха първо инжекции ХЦГ (това гонадотропини ли са?) - веднъж седмично по една инжекция, общо 5 пъти. Засега ни казаха да изчакаме още месец, два обаче. Ние ще си идваме в Бг след две седмици. Мислите ли, че трябва да ви посетим в хирургията?
А това, което казвате за памперсите, какво точно имате предвид? Изобщо ли не трябва да се слага памперс?
Благодаря!

# 4
 • Мнения: 94
Благодаря ви много за изчерпателните отговори.Вече се поуспокоих,макар да незнам какво ще стане след тези 6м.Искам да попитам и аз Доктор Оги за тези инжекции,на мъжа ми като малък са му слагали такива,по същата причина с тестисите.А на Деметра,съчуствам ти и ти пожелавам всичко да мине както трябва и дано без операция Praynig  Praynig  Praynig Да не забравиш да пишеш как се развиват нещата при теб и малкия.Благодаря ти за подкрепата.

# 5
 • Мнения: 1 278
Магси, и аз ти стискам палци и се моля за вас всичко да се "намести", където трябва  Wink  Heart Eyes

# 6
 • София
 • Мнения: 1 968
Здравейте мили майки,
ще се постаря да отговоря без да цитирам отделни въпроси.
Първо: в Западния свят след 1986 година почти не се употребяват хормони за скрити или скриващи се тестиси (термините са в буквален превод). Приема се, че ако имат успех, то той се появява тогава, когато тестисите и без туй са щели да си слезат на мястото.
Второ: ХЦГ (човешки хорионгонадотропин) като лечебен хормон при тестикуларните аномалии се счита за почти напълно отречен. Предимство получи подобния ГТРХ (гонадотропин-рилизинг хормон), който стана моден поради възможността да се дава в носа с помощта на шпрей.
Трето: по принцип хормоналните препарати въздействуват благоприятно върху функцията и големината на тестиса, но те не могат да го смъкнат на неговото място, освен ако той сам не стори това.
Четвърто: това е причината, хормоналните препарати вече да се прилагат само преди операция, за да стимулират функцията на тестисите и да улеснят неговото оперативно смъкване. Още
в средата на 70-ге години моята учителка доц. Мара Георгиева беше доказала това експериментално и клинично.
Към четвъртото: в този пункт ние, детските хирурзи, се разграничаваме от някои уролози и педиатри, които все още са склонни да препоръчват хормонална терапия, с уверението, че тя ще замести хирургичната.
Също към четвъртото: аз лично съм се убедил, че една прецизна операция за смъкване на тестиса на 1,6 годишно дете има 90 % много добър късен резултат, ако се извърши в тази възраст и едва 50 % - ако се направи във възрастта 4 - 7 години. Има още много неща, които няма смисъл да казвам, но смятам че дотук съм ясен.
Иначе: памперсите не толкова вредят механично, ами поддържат по-висока температура в гениталната област, която е опасна за развитието на тестисите. Именно по-високата температура при задържаните тестиси забавя тяхното нормално развитие. Памперсите трябва да се сменят често и детето по-дълго време да се оставя голичко. Да не споменаваме, че те са много удобни за заети родители, но в крайна сметка, детето трябва рано да се научи на гърне.

Тоест, проблемът не се разрешава със съвети, а от специалист, на когото Вие бихте се доверили, след като сте "проучили пазара". Тъй като последното се нарича маркетинг, аз бих въвел термина "майкетинг", ако не възразявате )))).

Вярвам, че приемате подробните ми обяснения. Всъщност именно затова Ви пиша с най-голямо удоволствие.

# 7
 • Мнения: 1 278
Много ви благодаря за подробните обяснения, докторе, и за това, че споделяте "другата" гледна точка - хирургическата. Това определено ми помага за един по-добър "майкетинг"  (не само, че не възразявам за термина, но и горещо го "прегръщам") Grinning

Много обичам да се шегувам с един доста близък мой приятел - ваш колега, че за хирурга всичко, което може да се оперира, трябва да се оперира  Laughing В случая обаче съм склонна да се съглася с вас. Не знам защо, но изпитвам някакъв вътрешен страх от изкуственото добавяне на хормони, особено пък за малко дете. Не ми стана обаче съвсем ясно следното. Казвате:
Цитат
Успокойте се, ако тестисът е подвижен и свободно се спуска долу в торбичката (сам или с чужда помощ - това Вие може да опитате в банята под топъл душ) значи няма нужда от операция.

А също и това:
Цитат
аз лично съм се убедил, че една прецизна операция за смъкване на тестиса на 1,6 годишно дете има 90 % много добър късен резултат, ако се извърши в тази възраст и едва 50 % - ако се направи във възрастта 4 - 7 години.

Значи ли това, че можем да го оставим да си се спуска свободно до тази възраст 1,6-2 год., а, ако до тогава не се спусне окончателно, трябва да се оперира?

Преди малко, когато преобувах детето си, ми се стори, че всичко си беше на мястото. Работата е там, че тестисите са толкова малки, че просто трябва да пипна, за да се убедя, че скротумът не е празен. В момента, в който го докосна обаче, те сякаш "изчезват" обратно в коремчето. Когато се спуснат окончателно в скротума (естествено или оперативно), от самосебе си ли се увеличават след това? И изобщо големината им има ли връзка с безплодието?

А какво представлява радиоизотопното изследване и какво точно се открива с него и със сонографията - дали е крипторхизъм или ектопия, или и двете?

Много въпроси задавам, но трябва да си проведа майкетингът навреме, както вие сам казахте. Благодаря още веднъж!

# 8
 • София
 • Мнения: 1 968
Деметра!

Какво странно съвпадение...
Деметра е богиня, която олицетворява земята и освен това е обиколила цялата зема, за да търси своя загубен син.
А на френски език това е глагол, който означава "премествам
нещо от неговото нормално място".

Така че, преместеният тестис на Вашето съкровище не трябва
да Ви притеснява - според гръцката митология Вие ще го
върнете там, където му е мястото. Или по-точно - със съвет и помощ от наша страна.

На всичките Ви въпроси може да се отговори от доверен
Ваш човек в определените от Нашата практика срокове.

Винаги предупреждавам майките, че всяка възможност за развитето на някое заболяване е опция - ние обаче сме тези,
които довеждаме нещата докрай.

Така, а как се казва синът на Деметра?

# 9
 • Мнения: 1 278
Драги Докторе,

Искрено ме развеселихте с интересната асоциация между прякора ми и, да ги наречем, "текущите" ми вълнения. Много ми допада финото Ви чувство за хумор, както и отношението Ви към Пациента.

Апропо прякорът ми не е избран произволно, а плодородно. Моята богиня обаче ще трябва три пъти да обикаля земята (засега само толкова!) - мама съм на трима сина. Имената и възрастта им можете да научите в края на това съобщение (в подписа ми).

В конкретния случай говорим за Иван, втория ми син. Само преди половин час с татко му видяхме с очите си какво означава "подвижни тестиси". Иван без никакво притеснение ни демонстрира "асансьорната" техника във ваната с топла вода. Наистина когато е там, всичко си слиза на мястото и съвсем спокойно може да се напипа. В момента, в който се изправи обаче, въпросното "всичко", едно по едно, си отива на топличко, после пак слиза и така нагоре-надолу, докато в крайна сметка си остане "горе". Сякаш заедно с дишането на Иван и с мърдането на коремчето тестисите се качват и слизат.

Очевидно първичната диагноза на хърватската Ви колега се оказа вярна. За нас обаче е важно и мнението на Българския лекар, затова след две седмици живот и здраве като си дойдем в България ще Ви се обадим - видях координатите Ви в съседната тема.

Поздрави от Загреб!

Общи условия

Активация на акаунт