Каква шевна машина и откъде

• 568 759
  • 4 217
  •   1
Отговори
# 4 140
Стават за всички съвременни машини с люлеещ грайфер с 5 мм. зиг заг. Ако машината е със 7 мм. зиг заг, трябва или всички крачета да се изпилят от двете страни, или машината да се настройва най-много на 5 мм. зиг заг. Това са обикновено машини с хоризонтален грайфер. Машините с хоризонтален грайфер са тези, които имат прозорче на плочката и калера се пъха под него. В комплектът има краче за прав шев. Добре е когато се шият тънки платове на прав шев, да се поставя това краче. Обяснявал съм много пъти защо. Става и за дебели платове разбира се. С него правият шев е малко по-добър.

# 4 141
  • София
Ентусиазирана съм и няма на кого да надувам главата, та малко спам да сложа в темата. Да го наречем отчет Grinning

Малко след като писах взех бернетката (bernette b44 funlock) - да са си по сестрински с 05.
Получих я, разопаковах я, помилвах я, прибрах я в калъф, пих за нейно здраве и се захванах с всякакви други работи. Днес реших че е време! Да ви кажа.. не помня какво е да застанеш пред шевна машина за първи път, обаче придобих малко повече състрадателност към хората, които се притесняват. Голяма радост като я подкарах - взех едно парцалче и айде Grinning
После обаче реших да сменя конците (първите сложих с издърпване, идва си надяната) и се скъса този на долния плетач. Известно време не успявах явно да го сложа правилно, но стана и окрайчих отрязаните ръкави на една детска тениска и сега съм много ентусиазирана че се преборих. Същата тениска бях опитала и на шевната да направя, но оверлочния шев там стегна тънката материя и се получи нежелан ефект.

Та да, разбирам защо човек би искал да има оверлог под ръка. Не съм правила нещо смислено на него, но виждам възможностите, а и е удобен. Очевидно имам още много какво да уча, но например вдяването е много по-лесно от колкото звучеше - да, отне ми време да тръгне "правилно" (явно някъде захващаше и късаше конеца), но самото вдяване беше лесно. Това че аз така и не разбрах какво не беше наред си е мой проблем Grinning

И така. Извинявам се за спама, но щастието е щастливо Balloon
Лека нощ и да са ни здрави машините!

# 4 142
Midna, честита нова машина! Когато се скъса конецът на големия грайфер на домашен оверлог, задължително трябва да се извадят конците на иглите, които са оплетени вече в него. Ако не знаеш как, добре  е да разденеш иглите от ушите на иглите, да ги издърпаш, да вденеш грайфера и чак тогава пак да вденеш иглите. Просто когато вдяваш този грайфер, (плетач) около него не трябва да има никакви оплетени конци. Иначе или къса пак конеца, или шевът е отвратителен и не може да се оправи с никакво стягане и отпускане. Има един шев,  с който да правиш подгъви на тази тениска. Той е флатлок или плосък шев: https://www.youtube.com/watch?v=tSOxVuqZdAU&ab_channel=SEWTRADEIN
Ако можеш да направиш така, че шевът който е наопаки да е налице, тогава тениската изглежда сякаш шита с двойнопокривна машина. Ето няколко шева, които ще ти бъдат полезни: https://www.youtube.com/watch?v=M7UeevBHv6I&ab_channel=IrinaShaboo
Всички тези шевове са разтегливи, но в един момент няма да те задоволяват чисто визуално и ще трябва да попиташ моя милост каква покривна машина да си купиш, която не прескача бодове. Спести си коментар, че няма да ти се наложи, защото никога не трябва да казваш „никога“! Запретявам шиене с оверлог и топлийки! Запретявам повдигане предната част на крачето както на видеата за пъхане на плата под него! Крачето се повдига само с лостчето.

# 4 143
Ох толкова съм още начинаеща, че не знам ни кое е грайфера , ни кое е лостчето . Купих обаче подходяща масичка, и шевна машина. Чакам с нетърпение, една близка да се освободи и ми покаже основните неща. Толкова ме е стрсах, да не я счупя, че от три дена стои още в кутията не видяна , здрава ли е жива ли е , пък камо ли дали работи. Много ще има да чета, Благодаря Електричар, че те има и на другите отзьивчиви дами, още не съм на ти с никовете , но ентусиазмът ми е безкраен и вярвам, че всичко се научава. Бях се насочила, към по- скъпа машина Bernette b 77 ,  но след един пост на Електричар , реших че наистина по добре да купя машинка до 1000 пара (Bernette b 38), надявам се да е добур избир , че много се лутах из Джанометата , професионслна права втора употреба и какво ли не . Ще се включвам с тъпи въпроси , надявам се да ме изтърпите , простете за което от сега Flowers TulipFlushed

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 13:11 от AuroraBB

# 4 144
  • FRANCE
Честито . Много е зарибяващо. Вади сега машинката от кашона Grinning

# 4 145
Aурора, имаш този spaceship, не си се качила на него и дори не си го видяла? Това е истинско грехопадение и светотатство! Калер е това, в което навиваш конеца. Совалка е това, в което поставяш калера. Грайфер е това, в което поставяш совалката. Той се върти, острата му част хваща конеца на иглата и го оплита с конеца на калера. Така става един бод. Иглената бара е този  стержен, който се движи нагоре-надолу и в него се завива иглата. С бутонът за обратен ход правиш затяжка. Точковата затяжка е затяжка, която не се вижда много. Лостчето е за повдигане на крачето, освен ако крачето не се повдига с бутон електронно. За да счупиш тази машина, трябва да си хун и вандал. Не вярвам да си такава.

# 4 146
  • София
Електричар, стига зарибява, че ще ме изгонят, барабар с машините. Сега вече е редно да се кротна и да си подействам прилично с тия машини за да има смисъл от други благини. Малко по-смела с ножицата като стана, тогава ще има смисъл за надграждане Grinning
Това за грайфера ще го запомня. Обяснява когато стана защо стана - реших много старателно конците един по един да ги дръпна, за да видя дали всички се движат свободно и с това дефакто извадих конците на иглите извън тялото на машината Grinning

Aurora, вади и давай Grin Краткото ръководство ще те води! Конец сложи, мушкаш едно парцалче под крачето и натискаш педала. После като те хване еуфорията сменяш "програмата" (иглата горе) и даваш пак по парцалчетo Grinning
Накрая си харесваш най-изчанчения бод по картинка и даваш и с него Grinning

# 4 147
Че то ако не е моя милост да ви боде ежеминутно с остена, само 10% от вас щяхте да имате оверлози. Покривна пък хептен никоя нямаше да си купи. Ще измолиш да не те гонят, а само да те отупат! Все някак ще издържиш едно отупване, но кефът да натиснеш педал на кадърна покривна машина, не може да се сравнява с нищо друго на тази наша земля. Като им ушиеш нещо с нея, даже ще ти се извинят.

# 4 148
  • FRANCE
Едно "трикче "от мен. Може би го знаете, ама аз днес научих. Значи тръгвате да шиете тънък плат , от нулата. Обикновено платът забира, нормално , зъбчета не могат да го хванат. Значи слагата парченце тънка хартия (върху зъбчетата), отгоре платът, настройвате си краят на плата точно под иглата и лекичко почвате да шиете 2/3бода, после назад за затяжка и пак си продължавате нормално. Хартията е късате накрая. Тя помага да се захване платът. Парченцето хартия е 4/5см. Ако трябва ще прилагам снимков материал.

# 4 149
Купих комплекта с крачетата, които рекламира Електричар, но все се ровя из сайтовете за машина. Попаднах на Singer 4423 Heavy Duty, пише, че е с метален корпус, какво е мнението ви за нея?

# 4 150
Bgorsdk, въртиш сучеш, пак Сингер, та Сингер. Това, че е с метален корпус, нищо не значи. Защото и другите са с метален скелет на който са поставени всички части. Върху него са поставени пластмасовите капаци. И в нея има доста пластмасови части. Винаги съм казвал да се броят регулаторите. Тази има дори с един повече. Има специален регулатор за местене на иглата. Пише, че е в 3 стъпки, но дано да може да се движи плавно. То е ясно, че няма да се кротнеш докато не купиш Сингер. После като видиш какви машини си изтървала, ще казваш нецензурни слова, но ще бъде късно. Тя е с хоризонтален грайфер. Никъде не пишат колко милиметра зиг заг шие. Ако е 7 мм. крачетата които си купила са за 5 мм. и трябва да се съобразяваш с това. Машините с добър хоризонтален грайфер са на Janome. Тези не са толкова добри. Но ти си се влюбила в принцът на сив кон... Но би трябвало поне да е здрава. Колко здрава ще е, само Всевиждащият знае. Компютърната която ти предложих е с толкова много възможности, за по-малко пари. Има Ферари и ти избираш Трабант за тези пари. Твоя воля.

# 4 151
Може ли някакъв линк към компютърната с много възможности, но пък за по-малко пари Simple Smile

# 4 152
https://www.naehwelt-flach.de/carina-evolution-computer-naehmaschine.html
За възможностите ѝ прочети тук: https://bg-mam.ma/p/268305/48641044
Шил съм на машини с малко възможности, но с тези екстри е много, много по-добре. Не, с нея не се шие по-бързо, но е много по-удобно. Освен това, дава възможност да направиш повече неща и успешно да ремонтираш дреха, която иначе би изхвърлила. Като я извадиш, не се хвърляй да правиш глупости, а спокойно се запознай с инструкцията, гледай видеа! Ако не ти е ясно, питай и предполагам аз и мадам ще ти дадем адекватен съвет. Качвай се немедленно на космическият кораб!

# 4 153
Тя тази Карина наистина като космически кораб. Не знам дали ще мога да се справя, аз съм шила само на Сингера от баба ми. Ровейки се попадам на някакви класации за най-добри машини, не знам по какъв критерий и кой ги е определил като такива. В тях чета за Toyota, Janome, Brother... все повече се обърквам.

# 4 154
Боже, Боже, каква Тойота, та тази марка вече не съществува. Купиха я Минерва. Брадър струва само ако е над 2000 пари. Трябваше да пишеш кой модел на Janome, но най-вероятно този дето е посен като боб. Какво да му се счупи на него като няма нищо. Попитай пепеляшка къде се чувства по-добре, в сламената колиба, или в двореца. Пък и аз не знам какви суперлативи да използвам, та пиша кораб. Повярвай ми, първата ми машина след UNION беше Силвър Крест. Занимавал съм се с доста различни модели и пак докато разбера как става някой шев, доста се почудих. Сегашната Пфафф 720 е доста, доста по-нагоре от тази която ти предлагам, но с нея нещата са много разбираеми. Влече те към сламена колиба и това си е. Сякаш ще купуваш антигравитационен двигател, че толкова се чудиш. Купуваш новото, хубавото и удобното за малко пари. Толкова е просто. Явно си зодия везни. Каквото можах да помогна, помогнах. Ти си на ход.

Общи условия

Активация на акаунт