Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2008, 20:30 ч.

Работна тема за детските заведения!

 • 25 971
 • 291
 •   1
Отговори
# 255
 • Мнения: 1 517
и аз преди малко я видях, пуснах линк в общата тема

# 256
 • София
 • Мнения: 2 708
Момичета, в пощата изпратих нещо за детските заведения, ще съ,м благодарна, ако максимално много членове вземат участие в коментара  Peace

# 257
 • Мнения: 1 517
На мен като цяло точковата система хич не ми допада, не мисля че могат да се степенуват повечето от критериите по важност, така че да им се даде различна тежест. Например в предложенията в пощата: Настоящ адрес в гр. София от 1 г. - 20 точки и Дете, идващо от ясла- 2 точки; Друго дете в същото детско заведение- 5 точки...Някак не ми се вижда логично.
За критериите за деца, които автоматично постъпват без класиране, нямам против.
Но например доста хора нямат адресна регистрация в София, дори да си направят заради класирането, тя няма да е достатъчно дълга. Това значи ли че трябва да напуснат работа, ако нямат достатъчно средства за частна ясла и детегледачка? Трябва също да се уточни и на двамата родители ли се иска регистрация? А ако нямат брак, както е при голяма част от семействата с малки деца? Ако се вземе този критерий, мисля, че трябва да му се даде по-малка тежест, а не да е от основно значение. Например ако е с точки до 20, да е около 8.
За дете, идващо от ясла - ако е в ОДЗ, пак няма логика, според мен автоматично трябва да преминава нагоре в следващата група, иначе все едно да кандидатстваме всяка година.
Друго дете в същото детско заведение - поне 10 точки.
Работещи родители - не знам дали изобщо трябва да се взема предвид, наистина е дискриминация. А и как да започнат работа, ако няма кой да гледа децата им? Според мен тук ще има много недоволство.
Според мен трябва да се обърне повече внимание на проекта "парите следват детето" - освен проблеми с приема, така могат да се решат и част от проблемите с недостига на места (във файла с коментарите много добре са формулирани нещата, да не удължавам излишно мнението си Simple Smile ). Що се отнася до други компенсации, аз съм категорично против.

# 258
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Мен единственото, което ме притеснява с точкуването е, че каквито и критерии да измислят при този наплив и недостиг на места ще стигнем до ситуацията например 20 броя кандидатстващи с еднакъв брой точки, които се борят за 10 места. Тогава какво правим? Как решаваме кои от тези 20 деца да влезнат? За да се прави една такава точкуваща система трябва да имаме ясна или поне приблизителна информация(статистика) колко души ще отговарят на определените критерии. Или в крайна сметка пак ще опрем до критерият "време" и тогава тези допълнителни "критерии" всъщност ще се явят допълнителни "предимства"- колкото и да не им се иска на тези от общината да ги наричаме така.

# 259
 • Мнения: 3 337
Чета в пощата това

ЗА:

- Предимството за близнаци да важат и когато 2 деца с малка разлика кандидатстват в една градина. В другата тема има посочен случай на 2 деца (с около 1,5 г разлика са) приети в различни градини.

ПРОТИВ:

- Сегашните критерии са приемливи, като изключим предимството за близнаци (без да се засягате, ама майките на породени деца са в същото положение като вас, а предимство за тях няма).

И второто не е вярно, веднага казвам защо. В общия случай породените деца са родени в различна година. За останалите случаи е така, но колко са те? Така че примерно тази година се приемаха деца, родени 06 година, догодина ще се приемат най-много деца родени 07 година за ясла. Какво се получава тогава - близнаците имат право да кандидатстват само една година с реален шанс да бъдат приети, следващата година вече са загубили този шанс, просто защото са родени в една и съща година. Говорейки за случай с породени деца, реално в общия случай /естествено може да има изключения/ всяко си кандидатства в годината ,когато е обявен прием, т.е. всяко поотделно има шанс да бъде прието и ако едното е прието ,другото автоматично си влиза на следващата година. С близнаците това няма как да стане, освен ако нямат друго братче или сестриче. Но това вече е друга тема извън близнаците и породените деца.

Сега за районирането пак да си кажа ,че съм твърдо против. В нашия квартал има една ясла и една градина. Живея на Кръстовището на Била при Бул. България, но реално съм откъм страната на Манастирски ливади, т.е. попадам в община Витоша. Точно отсреща в другите квартали има градини и ясли, но  по район реално при нас има само една градина и една ясла. Говоря за карето от Бул. Борис 3-ти до бул. България. Това е огромно пространство, а да не говорим, че нашия квартал е нов и съответно пълен с млади семейства с малки деца. Е къде отиват тогава нашите деца? И как дори да се класирам трябва да си водя децата на ясла или градина като те са точно до Бул. Борис +-ти, а до там изобщо няма никакъв транспорт и вървейки сама пеша от нас до там ми е към половин час, а с децата нали си представяте колко ще е и в двете посоки?! #Crazy Абсурд. Когато се осигурят достатъчно ДЗ за всички деца в София тогава можем да говорим за райониране. А другия случай - много от родителите имат такова работно време, че е просто абсурдно да успеят да стигнат от работата си до ДЗ в квартала по местоживеене до 18.30, та дори и до 19 часа. Тогава какво да си търсим и работа по местоживеене, за да сме близо до детското заведение? Или да кажем на шефа ,че ДЗ работи до 18.30 /в най-добрия случай/ и че той трябва да съобрази работното ми време с това на ДЗ на децата ми? Още един абсурд. Така че проблема с недостига на места няма да се реши с районирането, а най-много да влоши сътоянието на нещата още повече. И друго - представете си да речем района около женския пазар. Баба ми живее наблизо ,та ми е ясна картинката. Ами в техния квартал надали има и 20 малки деца в яслена възраст. И тогава какво - в центъра 10 деца ще се ширят в помещения за 25, а в новите квартали едно върху друго ще ги редим децата Rolling Eyes А по отношени епредимствата по месторабота на амйката или на бащата като си сменят после местоработата какво става? И е ясно това до какво ще доведе, аз първото което бих направила е да се регистрирам, че работя във фирам на мой познат, чийто офис е в желания от мен район. Сигурна съм, че не само на мен ще хрумне това. Като приемат детето ми си оправям нещата и така.

Също така това за работещите родители ми се струва смешно и кога на кой му изтича майчинството. Ако ефа те притиска да се върнеш на деветия месец на работа изобщо няма да ги интересува кога ти изтича майчинството и още по-малко дали имаш предимство при прием в ДЗ. И ако една майка е безработна и трябва да започне да си оставя детето в яслата ,за да може да си намери работа какво се получава? Затворен кръг. А това дали имаш възможности или не и си решила да дадеш детето си на ясла и да не работиш и да се грижиш за домакинството например трябва да е лично решение и изобщо не трябва да означава, че щом ще си "седиш вкъщи", значи детето ти отива на частна ясла и не може да се добере до държавна. Защото това си е чиста дискриминация, нали?

Дете с безработни родители - 1 т. - това ми се струва много недомислено, как ще си търсят работа тогава???
          с един работещ - 2 т.
          с двама работещи - 3 т.

Родители с 1 дете - 1 т. а това кому е нужно? И какво се преценява с него? Индивидуалната ситуация на всяко семейство #Crazy
                    2 деца - 2 т.
                    3 деца - 3 т.

 Живеещи или работещи в района - еднакви точки в плюс.
 
 Дете с двама родители - 1 т.
          с един - 2 т. /тук какъв е критерия точно - разведен, на семейни начала, признато непризнато или с починал родител?/
          без - 3 т.

 Дете с брат/ сестра в градината получава допълнителни точки, но не е с предимство. Може да го изпревари дете с работещи родители от квартала - примерно. Близнаците също не влизат автоматично както сега. Но задължително са закачени един за друг (т. е. при прием на единия - влиза и другият). --- За близнаците ами то и преди си беше така, какво ще се прочени тогава? Вече си казах думата за близнаците, може тези, които пишат в темата в Нашите деца да ме цитират свободно по отношение на случая с близнаците. Няма да имам възможност да следя и да отговарям.


 По отношение на адресната регистрация в града обаче съм за Peace

В заключение мога да кажа, че съм за запазване на системата от тази година, като се осъвършенства до прецизност обслужването на с-мата и се добави като предимство адресна регистрация в града. Само след като е сигурно, че с-мата може да поеме натиска от едно кандидатстване като това тази година, че и по-натоварено в следващите години, тогава да се заложи критерия време, но да бъде дори и за ползващите предимство. Имам предвид следната ситуация - при една максимално подобрена с-ма не би трябвало да има проблеми като тази година и тогава смятам, че трябва да бъде от значение времето за всички. Ето пример тази година майки ,които знаят, че ще ползват предимство спокойно си излизат на разходка с децата сутринта и чак привечер когато те желаят влизат и се регистрират. В същото време 1000 други хора са си стояли прилежно зад компютрите, зарязали са работа, деца и всичко останало и с 300 зора са успяли евентуално да регистрират детето си за конкретно ДЗ. В същото време въпроснат майка с предимството си е вършила спокойно всички задължения без да се притеснява и изведнъж детето й има предимство пред тези, които са се трепали цял ден и са си късали нервите. На мен това не ми се струва справедливо. В крайна сметка не знам по този въпрос какво се реши, но ако се взима критерия време преди всички други критерии ще бъде най-добре. Който си прецени че това му е по-маловажно да си носи последствията. По този въпрос нищо лично проив никого, нямам предвид конкретно никого, просто са ми останали спомени за нещо четено из форумите в дните на кандидатстването, дари не знам кой го беше писал.

И както Лилфи е писала колкото и точкови системи да се направят като се съберат пак повече хора с еднакъв брой точки тогава се озоваваме в същата ситуация. А истината е, че докато не се реши проблема с недостига на места като цяло от общината ние каквото и да си говорим и дъвчем пак недоволни ще има и пак масово деца ще остават извън ясли и градини.

Това е от мен, дано не съм била твърде крайна, но пиша набързо и нямам време да мисля за по-деликатен израз.

За процента инвалидност гледам, че е писано - с директорките това коментирахме, ако има предивство в този случай, това може да означава, че да речем 4 - 5 деца от групата ще са със специфично потребности. Твърде е вероятно сестрите /възпитателките да не могат да се оправят ако са в същия състав както досега. Сутрин например в яслата на децата са 2 сестри и една леля, следобяд само една сестра и една леля и то до 16 часа. После лелята си тръгва и сестрата остава сама. Поставете се в ролята на самата сестра и ще разберете абсурдната ситуация. Ако такова предимство се постави като такова, то трябв да се помисли за увеличаване на работните места. Което на този етап също ми се струва абсурдно. В същото време е много грозно, че точно тези деца не ползват предимство, защото те имат крещяща нужда от социализация и общуване с други деца в нормална среда и останалите деца също да могат да общуват естествено и нормално с тях, да знаят че съществуват и деца с недъзи. Ето по този въпрос трябва добре да помислим.

За парите следват детето също съм за Peace

Но точковата система като цяло ме потриса, как ще рамкираш живота на едно дете в точки и доколко може реално тези точки да дадат информация на директорката за ситуацията на семейството. Аз съм твърдо против точкова система, за мен тя е дискриминативна.

# 260
 • Мнения: 728
.....
 По отношение на адресната регистрация в града обаче съм за Peace

В заключение мога да кажа, че съм за запазване на системата от тази година, като се осъвършенства до прецизност обслужването на с-мата и се добави като предимство адресна регистрация в града. ...

Peace

Напълно съм съгласна с Кали. По повод на адресната регистрация - струва ми се абсолютно задължително тя да се изисква, особено при изключителния недостиг на места в ДЗ в София. Това не е дискриминационно, защото съгласно Закона за гражданската регистрация "Всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация по този закон, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес." и "Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес." - т.е. всички, живеещи в София, би трябвало да имат регистрация тук. Тези, които са от близките населени места и работят в София, все пак имат някакъв вариант да ползват ДЗ там (дори с помощта на баби и съседи), догато столичани нямат друга алтернатива.

"Парите следват детето" -  Peace

# 261
 • Мнения: 4 181
Момичета, изчетох всичките писания по въпроса и съм доста разколебана  Confused
По принцип една точкова система е добра от гледна точка на това, че се взимат много критерии предвид и не се дава прекомерна тежест само на един, а и се избягва субективизма.
Обаче..... тук ситуацията е много трудна. Много от възможните критерии са трудно доказуеми, труден е баланса между различните групи, трудно е да се определи на кой критерий какво тегло да се даде.
Според мен ще стане още по-голям батак и от тази година, ако се приеме подобно нещо.

Наде, аз предлагам като за начало да се предложи в работната група преди да се обсъждат каквито и да било варианти да се направи анализ на класирането - колко приети има с предимства, съответно с какъв вид предимства. Концентрирани ли са в дадени райони или възрастови групи, въобще обстоен анализ. Мисля, че едва тогава можем да коментираме каквото и да било. Според мен въвеждането на адресна регистрация в София е абсолютно наложително и то за някакъв период назад. Поне другата година, когато още няма да са построени градини да има по-малко наплив. Ще си позволя да кажа и нещо друго. Според мен трябва много внимателно да се осмисли предимството за 3 и повече деца под определена възраст. Трябва да се помисли за някаква друга формулировка, защото искам да ви кажа, че това според мен е чиста бомба със закъснител. Ако се усетят определени кръгове за какво иде реч няма да остане никакво място вече за нашите деца. Знаете, че има пилотни програми в някои общини, в които се заплаща и таксата за децата в градините на социално слабите.
Представете си картинката - плащат се таксите на  децата , приемат ги без проблем......
Според мен поне на този етап преди да е направен анализ си мисля, че е най-разумно да се запазят малък брой предимства, които обаче да не означават гарантирано място, а просто предимство. Тоест гледа се първо времето и после предимствата. За да се избегне ситуацията от 4-ти февруари ще се раздели приема по години, а регистрацията ще бъде направена предварително.
Друг вариант и  местата за деца с предимства да са ограничени, например половината (максимум). В някои университети има подобно нещо , да речем има 20 % от местата запазени за учениците от определена професионална гимназия (техникум), това означава, че помежду си учениците от техникума се състезават по бал (в нашия случай по време) и когато запълнят квотата вече влизат в класирането на общо основание, без предимство.
За мен адресната регистрация не трябва да е предимство , а необходимо условие.
В предимствата мисля, че трябва да се включат децата сираци, а също трябва да се прецизира какво се случва с децата с увреждания.
Говорих с Надето, оказва се че има проблем. Моя приятелка, която има дете с увреждане е резерва по общия ред и не желаят да й приемат детето, а нас директорките ни уверяваха, че ще разкриват допълнителни бройки за такива деца, защото не може просто да имат предимство, тъй като е възможно да няма условия в градината (зависи от увреждането и степента), да няма персонал или да се паднат повече такива деца в 1 група. това добре, обаче на приятелката ми сега й казват, че не можело да приемат детето, защото няма предимство според системата  ooooh!
Много основен проблем за решаване е откога ще влязат в сила новите критерии и какво правим със създадените опашки.
Това се сещам засега, пак ще пиша  Peace

# 262
 • София
 • Мнения: 9 118
  Страшно много ми хареса предложението на Клеопатра за решаване на проблема със запълване на групи от деца само с предимство. Тоест определен процент да е заделен за деца с предимтво и останалите да са на общо основание.
  Другия вариант предимството да е само след основния показател време според мен е немислимо или поне не мога да реша как би станало. Това означава според мен, че просто ще се класират по време и ако да не повярваш съвпаднат по час, мин, и секунда да кажем да се погледне предимството.  newsm78, което ще касае най-много последните приет и неприет  Thinking
   За адресната регистрация, става въпрос за постоянно местожителство или дори и временна? И ако ще е за колко време назад, защото родителите е хубаво да са по-отрано наясно ако е задължително условие, дали изобщо ще имат право да кандидатстват.

# 263
 • Мнения: 24 140
Знам, че не съм от сдружението, но за всеки случай да ви копирам поредния отговор на кг.софиа.бг:
"Списъците на чакащите (опашките) ще се запазят, докато е валиден сегашния регламент. При приемане на новия регламент (надяваме се, през есента на 2008 г.), опашките ще се пренаредят в съответствие с него.

Всеки родител ще има възможност (още с раждането на детето) да обяви в кои градини желае да постъпи и кога (и да поддържа тези желания актуални). Всеки ще трябва да попълни редица от лични данни според новия регламент (и да поддържа тези данни актуални). Ако се приеме точкова система, точките за всяко дете ще бъдат определяни на основа на тези лични данни. Възможно е да се изисква доказване на обстоятелства преди самото класиране. Системата ще поддържа актуални списъци на чакащите и ще класира децата при освобождаване на места (или текущо, или на „випуск” за септември месец). Възможно е да се наложи избор чрез жребии между деца, които имат еднакъв брой точки. Това е (единственото?) справедливо решение за избор между деца при равни други условия.

Новият регламент е все още в идейна фаза. Тепърва трябва да се дискутират параметрите, сравнителните им тежести, кои да са абсолютни, кои относителни и т.н. Надяваме се, че процесът по създаване и приемане на новия регламент ще бъде осъществен с участието на всички заинтересувани групи – родители, директори, общински администратори и др. Трябва да намерим добър баланс между индивидуалните и обществени интереси!

Екип на кг.софия.бг"

 Дано ви е от полза!

# 264
 • Мнения: 4 181

Всеки родител ще има възможност (още с раждането на детето) да обяви в кои градини желае да постъпи и кога (и да поддържа тези желания актуални).

 

Ей това е пълен абсурд, ще се върнем на старото положение, защо ?
Трябва да има възможност само за регистрация,а желание да се попълват в предварително определен период.

# 265
 • Мнения: 1 517
наистина е безумие, как се надяват да намалеят опашките в такъв случай?

# 266
 • Мнения: 3 337
Те каквото и да направят няма да намалеят освен ако не построят нови сгради за ДЗ и не освободят съществуващите от наематели. Всичко друго е бла бла.

Мими, имам предвид за времето и предимствата, че ако да речем в рамките на 1 минута в една и съща секунда 2 -ма души, единия от които е с дете имащо право на предимство , то да си го ползва, но само по отношение на дотук приетите деца. Веднага след приетото с предимство дете да влиза другото, което по същото време кандидатства, независимо че не ползва предивство. Т.е. първо се гледа времето, а после ако има хора, гласували в рамките на едно и също време, тогава предимствата. Мисля че така е най-справедливо.

Една нова точкова система според мен още повече ще разяри родителите, в крайна сметка старите условия вече са ясни и колкото повече нови критерии измисляме, толкова по се забатачват нещата.

# 267
 • София
 • Мнения: 2 708
Чета всичко, което пишете и си записвам и обобщавам, да не решите че съм изчезнала Simple Smile
А работната среща, която беше планирана за утре се отлага с една седмица, много тъпо, зашото си бях подготвила един голям списък с въпроси, а класиранията си вървят и никой не чакат, а от днес не мога дори по телефона да открия никой от общината за отговори ...

# 268
 • София
 • Мнения: 9 118
  Мишленце, представи си че няма съвпадение на времето. Тогава ако все пак времето  е по-важно, къде точно ще ти помогне предимството? Ако пък става въпрос за съвпадение между пети и втори пети подред на кандидатстването от десет свободни места, като единия е с предимство, то отново предимството няма значение защото така или иначе е приет заради по-важния критерии време. Единствено може да е от полза в този случай предимство, ако последния и един след него са с еднакво време и единия е с предимство, което според мен е доста трудно да се получи точно дублиране на времето именно за последните.
   Затова казах и че ми харесва предложението на Клеопатра, тогава предимствата имат реален смисъл, като се борят само помежду си за малкото места които са заделени за тях. Едновременно с това се запазва и достатъчен брой места и за хора без предимства, за да имат те реален шанс да се класират. Наистина в момента имаше групи в ДГ, където ако нямаш предимство просто не може да те приемат.

# 269
 • София
 • Мнения: 5 955
Здравейте и в тази тема!  Hug Успях да я изчета цялата. Така или иначе следя ДГ, така че ще се включвам и тук.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт