Къде бъркам при готвенето на ориз?

  • 6 192
  • 31
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 451
Moмичета, ще съм много благодарна на всеки ваш съвет относно ориза, приготвен като ризото. Винаги, когато готвя ризото или някакво месо с ориз, горния слой ми става сух и хрупкав. Незнам къде греша. Слагам точните пропорции вода:ориз - 3:1. Опитвала съм и след като го изпека, да покрия тавата с кърпа. Никакъв ефект.

# 1
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Вчера коментирахме с колежките тайната на  сочният ориз Simple SmileОказа се, че не трябва да се пести мазнината.Аз винаги слагам повече вода от посочените спрямо ориза 3 части.И вадя от фурната преди цялата да е попила в ориза.Като изстине не става като камък и водата попива в ориза.

# 2
  • Мнения: 481
Марианка, според мен тайната е в пърженето до златисто, с малко сол много лук и повечко мазнина... ако искаш друго да добавиш към ориза то е след това. И на мен обикновенно 1:3 ми е малко, 1:3,5 или 1:4.

Стискам палци  Peace

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
приготвен като ризото. Винаги, когато готвя ризото или някакво месо с ориз, горния слой ми става сух и хрупкав.

ризотото не се пече  newsm78 , защо горният слой ти става хрупкав като ризото се вари и се бърка постоянно?

за ориза на фурна: пробвала ли си да слагаш фолио на тавата?

# 4
  • Мнения: 6 713
И аз имам проблеми винаги когато готвя ориз!
Вода слагам винаги в повече, може би 1:3,5.
Като го запържвам - не мога да разбера кога се изцъкля, защото при мен винаги става плътно бял Crossing Arms

mari_anka, и при мене ориза, когато е сготвен с месо, става хрупкав отгоре, а по-надолу не особено вкусен Rolling Eyes

# 5
  • Мнения: 4 451
приготвен като ризото. Винаги, когато готвя ризото или някакво месо с ориз, горния слой ми става сух и хрупкав.

ризотото не се пече  newsm78 , защо горният слой ти става хрупкав като ризото се вари и се бърка постоянно?

за ориза на фурна: пробвала ли си да слагаш фолио на тавата?
Права си за ризото, но аз обичам после да го запека. С фолио не съм опитвала, добра идея. Grinning

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
запечено ризотото не е вече ризото  Peace.
ризотото трябва да е кремообразно, но въпреки това оризът не трябва да е разкашкан.

печен ориз не ям, не ми харесва. Stop
правя само лападови сарми на фурна и тогава горната част ми е винаги по-сухичка, но това не ме притеснява особено де...

# 7
  • София
  • Мнения: 10 825
Никога не ми е ставал хрупкав и сух ориза newsm78
Пробвала ли си различни сортове?
Или да слагаш повече вода и мазнина?
И последното, за което се сещам е просто да намалиш горното печене на фурната

# 8
  • Мнения: 4 451
Чарита, определено пека ориза на силна фурна и твърде възможно е да е там проблема, както и в недостатъчното количество вода. Гледам, всички слагате повече от прословутата пропорция 3:1.
Благодаря, момичета, за съветите!  bouquet

# 9
  • София
  • Мнения: 39 718
Не знам къде бях чула пропорцията, но аз слагам 4:1 вода:ориз. Може би има значение и градусите на фурната. Аз не пека нищо на повече от 150 гр., но пък и моята фурна е силна, и 150 е прекалено.

# 10
  • София
  • Мнения: 18 679
Гледам, всички слагате повече от прословутата пропорция 3:1.
Аз съм сериозно замислена Rolling Eyes newsm78 Цял живот съм готвила ориза с 1:2.5 вода и никога, ама никога не ми е ставал сух! Честно! Ако ливна повече вода, ми става кашкав, а аз обичам да ми седи всяко зрънце поотделно. За целта го пържа хубаво, докато стане прозрачен и после пека с бульон или вода 1 към 2.5. На 250-270 градуса. Винаги ми се получава добре...За да не става коричка отгоре, след печене се покрива с мокра кърпа.

# 11
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Никога не ми е ставал хрупкав и сух ориза newsm78
Пробвала ли си различни сортове?
Или да слагаш повече вода и мазнина?
И последното, за което се сещам е просто да намалиш горното печене на фурната

Направо може да се пече само на долен реотан.А пък сестра ми пече,докато водата позаври,след което изключва фурната,без да вади тавата.Но за това трябва време.

# 12
  • Мнения: 6
Водата към ориза е 3:1.Винаги предварително загрявам фурната,и друго важно което правя е течноста също да е вряла/слагам измития ориз във тавичка,без да го пържа,отгоре изсипвам течноста и ...във фурната/-печа на 200 градуса но пак зависи от фурната,и преди още да е поета цялата течност-вадя.То си попива и става супер.Винаги слагам по една щипчица захар във ориза или 4-5 капки лимон,така зарната се отделят.Успех.

Последна редакция: нд, 24 фев 2008, 13:01 от Mallury

# 13
  • Мнения: 127
Да се включа и аз.
И аз преди не можех да правя ориз, а свекърва ми прави най-вкусния ориз - нито сух, нито мазен, а същевременно всяко зрънце е отделно. Голяма мяйсторка. Та реших един ден да я следя внимателно докато го готви. Оказа се, че няма философия - ориза се пържи докато започне да става златист, след това се прибавя първата чаша вода (в тигана още), след като малко изври се прибавя и втората, и третата(дори и половин чашка повече). И едва тогава се прехвърля в тавата за печене. А фурната трябва да се загрее добре. Аз си обяснявам нещата така - като се прибави водата не по време на пърженето, ориза започва да кисне и става тестян, а като се сложи и в студена фурна положението става вече........

# 14
  • Мнения: 2 000
Тамън сега правих пилешко с ориз и зеленчуци. Обаче аз слагам 4-5 чаши вода, защото 3 са малко. И когато го правя във фурната, я изключвам преди да е извряла съвсем водата.

Общи условия

Активация на акаунт