Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 326 520
  • 833
  •   1
Отговори
# 300
  • София
А може ли да се получат такива бели петна в долната част на предните зъби от прекалено дъвкане/стискане на твърди предмети......дъщеря ми е на 2 г. и от доста време съм забелязала такива петна, но тя непрекъснато хапе със страшна сила разни предмети и се чудя дали може това да е причината за появата им  newsm78

# 301
Благодаря, Dr.Jend.   bouquet

Дъщеря ми има на 2-3 зъба съвсем малки бели петънца, но като бебе един от млечните резци си излезе с жълто-кафеникаво петно, което седеше като разядено. Доста се бях притеснила, но никой зъболекар при който я бях водила не можа да постави диагноза. Говореха ми само за лечението. т.е. за запълване, изграждане и пр.
Аз пък лечението го разбирам като превенция...    newsm78

Сега разбирам какъв е проблема, пила съм витамини за бременни с флуор и на детето съм давала Зимафлор на капки.  ooooh!
Сега съм го изчистила до колкото мога от храни, напитки и паста за зъби.
Надявам се да нямаме повече поражения.

# 302
# 303

ПК “Здравеопазване”

"Не се оправдаха очакванията на днешното заседание на комисията да се разгледа предложението на зам.-кмета Коста Базитов да бъде подновена флуорната профилактика в детските заведения. Д-р Янко Станев  поясни, че лично Председателят на ОС Борислав Гуцанов е спрял разглеждането на това предложение. От инициативния комитет на граждани и родители, които именно водят кампания срещу флуорната профилактика, се бяха подготвили с обръщение към съветниците с молба да не гласуват за връщането на програмата. Те настояват за индивидуален подход към децата и настояват да се осигури лекарски и лабораторен контрол на количеството флуор добавяно към млякото, както това е договорено в т. 6.2 от Протокола за сътрудничество подписан по програмата между Министерството на здравеопазването, Община Варна, фондация “Бороу” и сдружение “Стоматологично здраве”.

Проф. Клисарова се съгласи с това искане. По предложение на доц. Трошев тя обеща да разговаря с ръководството на новосъздадения факултет по дентална медицина към Медицински уиверситет – Варна, за да се осигурят безплатни прегледи и консултации, които да констатират нуждата от профилактика на всяко дете.

Въпреки, че по отношение на приемането на флуор като гаранция за орална хигиена има множество противоречиви мнения на специалисти, някои от които прдупреждават, че флуора е токсичен и може да предизвика внушителен брой заболявание и усложнения за човешкото здраве, общинските съветници от здравната комисия не изглеждаха да се притесняват особено. Доц. Трошев заяви за Властта.com, че и в медицината, както при всяка наука винаги има различни точки по даден проблем."

# 304
ОБЩИНАТА ЗАРЯЗВА ФЛУОРНОТО МЛКЯКО
http://pozvanete.bg/news.php?notid&lpa=1&id=18514&id=18510

Общината няма да подкрепи продължението на програмата за флуорирано мляко в детските градини на Варна. Новината съобщи вчера на заседание на комисията по здравеопазване общинският съветник д-р Янко Станев. “Предложението за продължаване на програмата за флуорираното мляко в детските заведения е изтеглено от дневния ред на заседанието на Общинския съвет, докато не се решат всички проблеми”, заяви той. Според него не е редно Общинският съвет и общината да стават обект на натиска на хора, които искат или се противят на провеждането на профилактика с флуорно мляко срещу зъбен кариес. Най-демократичното решение на проблема би било неправителствени организации да се ангажират с реализирането на подобни програми и мерки.
В крайна сметка въпрос на личен избор за всеки родител е как да постъпи като се избегне груповата профилактика, единодушни бяха съветниците.

На поредното заседание на комисията по здравеопазване отново присъстваха родителите от инициативния комитет, които въстанаха срещу прилагането на флуорната програма в детските градини. Мотивите им и този път са подкрепени със случаи на флуороза при варненчета, които са включени в програмата. Проблемът бе разгледан извън дневния ред на заседанието.

# 305

Момичета, браво!    bouquet

# 306
ОБЩИНАТА ЗАРЯЗВА ФЛУОРНОТО МЛКЯКО
http://pozvanete.bg/news.php?notid&lpa=1&id=18514&id=18510

Общината няма да подкрепи продължението на програмата за флуорирано мляко в детските градини на Варна. Новината съобщи вчера на заседание на комисията по здравеопазване общинският съветник д-р Янко Станев. “Предложението за продължаване на програмата за флуорираното мляко в детските заведения е изтеглено от дневния ред на заседанието на Общинския съвет, докато не се решат всички проблеми”, заяви той. Според него не е редно Общинският съвет и общината да стават обект на натиска на хора, които искат или се противят на провеждането на профилактика с флуорно мляко срещу зъбен кариес. Най-демократичното решение на проблема би било неправителствени организации да се ангажират с реализирането на подобни програми и мерки.
В крайна сметка въпрос на личен избор за всеки родител е как да постъпи като се избегне груповата профилактика, единодушни бяха съветниците.

На поредното заседание на комисията по здравеопазване отново присъстваха родителите от инициативния комитет, които въстанаха срещу прилагането на флуорната програма в детските градини. Мотивите им и този път са подкрепени със случаи на флуороза при варненчета, които са включени в програмата. Проблемът бе разгледан извън дневния ред на заседанието.

Yes  newsm10 Заедно можем всичко!

# 307
  • най-шареното място
Искрени благодарности за всичко направено от комитета!

След като осъзнах, че докато директорката и сестрата обясняват как не на всички се дава флуорирано мляко, децата си го приемат най-редовно.

Вече дават ли обикновено мляко? И вярвате ли им ако е пак на Дея?

# 308
Браво Варненки! Възхищавам ви се!

# 309
Ми то си е за възхищение! Аз се включих за малко, но Джулия, Маришка, Сашо, Афродита и Тането изнесоха невероятно много на плещите си! (да ме извини някой, ако съм го пропуснала!) Онзиден бях с тях на гласуването на здравната комисия и ги видях в действие - те вече познават всички, дотегнали са на всички, убедили са тези, които е било възможно.... И то само заради идеята... страхотни са! И както казвам аз - поне едно поколение варненци ще ги забрави, а вероятно и следващите...  Laughing има и още нещо много важно - показаха, че е ВЪЗМОЖНО да се променят нещата! Сега остава и другите общини да поемат по пътя на варненската. Ако искате да промените нещата и търсите образци и документи, информация за вредата от флуора, становища и лекарски мнения - събрани са в изобилие.

# 310
  • София
Момичета! Поздравления и от мен!
Май дъщеря ми има такива бели петна - точно като на първата снимка от първия постинг! Какво да направя? От София сме, почти не съм давала флорни таблетки, но незнам в градината какво са правели! Сега е на 9 години и петната са по предните два постоянни зъба, горни! От години знам за вредата от флора, но за петната прочетох едва сега!

# 311
  • Торонто
a пастата за зъби за деца под 7 г, ако е с флуор, трябва ли да ме тревожи?

Трябва да те тревожи, ако детето не я плюе, а я гълта. Флуорната концентрация е висока и поглъщенето е равносилно на основна ендогенна профилактика.

В Канада са забранени пастите с флуориди за деца под 6  години.

В Канада всичката питейна вода се флуорира и много се гордеят с това ...  Confused

# 312

В Канада всичката питейна вода се флуорира и много се гордеят с това ...  Confused

Не всички!
Д-р Харди Лаймбек, доктор на науките, директор на Факултета по превантивна стоматология при Университета в Торонто и президент на Канадската асоциация за стоматологични изследвания, бивш привърженик на флуорирането, а сега негов върл противник, в интервю пред "Трибюн" от месец декември 1999 г., казва: "Децата под три години никога не трябва да използват флуорирана паста или да пият флуорирана вода... Жителите на градовете, в които водата е флуорирана, имат два пъти повече флуориди в бедрените си кости за разлика от останалите... Флуоридите всъщност променят основната архитектура на костите... Скелетната флуороза е болестно състояние, което настъпва, когато флуоридите се натрупат в костите, като ги правят много слаби и чупливи... В Канада ние сега лекуваме повече зъбна флуороза, отколкото кариеси, това е и опитът от моята практика... Тук, в Торонто, водата се флуорира от 36 години. А във Ванкувър, където никога не е флуорирана, има по-нисък процент на кариеси, отколкото в Торонто."

# 313
  • Торонто
Ами така да е, понеже си написала Канада почувстах ссе длъжна да разкрия тази заблуда. Ванкувър е една малка част от Канада ... Ами останалите

А на нашия зъболекар като му отказах да проведе допълнително флуориране на зъбите на детето ми каза "А знаете ли колко по-вредно вещество (забравих му името) се отделя от белите пломби с годините, но за това нищо не казвате нали? Като искате само хубост ..."

Някой знае ли нещо по този въпрос?

# 314
А знаете ли колко по-вредно вещество (забравих му името) се отделя от белите пломби с годините
Можеш ли да го питаш пак?

Общи условия

Активация на акаунт