СЕПТЕМВРИйските мъници здраво раздават ритници!

• 9 815
  • 288
  •   1
Отговори
# 195
Дидидиди  Hug.Най-после се появи.Къде се скри.
Сонче ще ти кажа това, което зная аз.Първите 9месеца получаваш 90% от средната ти заплата за последните 6 месеца.Т.е. - аз в момента се осигурявам на 1000лв.Ще получавач 900.А после - до края на майчинството - 220.Няма как.Ако не вдигнат минималната заплата.
Веч при мен първи път не е имало.Но и мен ме е страх, да говоря с бебка, за бебка.Толкова се напатих, че докато не я видя, чак не смея да коментирам.
Приятен ден момичета.При мен в провинцията се показа слънцето. Hug

# 196
Добро утро и от мен Hug  red_sonya_  аз до колкото знам 9 месеца е 90% после минава на минималната нали приеха закон дано да не е по малко даже вече чувам че и доста точно ги вкарват паричките не както преди да чакаш до не знам кога.
Айде мамчета лек ден пожелавам на всички Hug

# 197

Майчета, някой наясно ли е как стоят нещата с майчинството към този момент? Че намирам доста стари неща в нета. Една колежка пък ми каза, че то само в началото било 90% от заплатата, после ставало 80?  #Cussing out Накрая ми е ясно, че с 220лв ще се живее. Моля някой ако е наясно да каже две-три думи, пък аз ще продължавам да чета   bouquet

първите  315 дни, в които държавата плаща обезщетение от 90% от осигурителния доход. Колкото по-високи осигуровки поне 6 месеца преди датата на раждането, толкова повече пари.
след което почваш да взимаш по 220лв! Обезщетенията се изплащат от НОИ по лична сметка на майката, а не както беше до миналата година от работодателя. Всички документи се подават от счетоводителя на вашия работодател.
Издаване на болничен за бременност и раждане.

Издава ви го гинекологът, който следи бременността, точно 45 дни преди определения термин за раждане. Може да го направи срещу амбулаторна книжка, която трябва да имате. Ако нямате, личният лекар ще ви издаде такава. Трябва да си откриете лична банкова сметка, на която да ви се изплащат обезщетенията. Всички документи */болничният и декларация за откритата банкова светка/ се подават при счетоводителя на фирмата, в която работите, а той ги подава в НОИ. До един месец трябва да получите първата си месечна сума.
След като родите, болничното заведение издава болничен лист с датата на раждане, който отново се предоставя на работодателя и той подава в НОИ.
След 42 дни от раждането педиатърът на детето издава отново болничен, който трябва да е придружен с декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане. Отново счетоводството на работодателя трябва да подаде докумените в НОИ. След изтичането на 135 дни болничен, подавате молба при работодателя за 315 календарни дни отпуска, които той няма право да откаже. С тази молба, попълвате и молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни отпуска до НОИ, прикрепяте копие от акта за раждане на детето и работодателят отново ги подава в НОИ.След края на 315-дни имате право на отпуска до навършване на 2 годишна възраст на детето. Майчинството ви /обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст/ е една месечна минимална работна заплата. Документите са отново молба до работодателя, молба до НОИ и копие от акта за раждане на детето. Ако желаете да започнете работа, получавате 50% от майчниството си. Можете да го прехвърлите и на близък човек или да наемете детегледачка от Борсата по труда. Не забравяйте, че ви се полагат и 300лв. Еднократна помощ за раждане на дете. Трябва да имате акт да раждане от общината, в която е адресната регистрация на майката. Там се издава и удостоверение за семейно положение. Сумата се изплаща от службата по социално подпомагане пак по адресна регистрация на майката. Попълва се молба, прилагат се копия от личните карти и удостоверението за семейно положение на родителите и се дава акта за раждане на детето. Тази помощ може да потърсите до 3 години от раждането на детето.
Всички формуляри, декларации и приложения, можете да изтеглите от уеб сайта на НОИ www.noi.bg

# 198
Здравейте мацки Hug Да се разпиша в темичката, че тя скоро ще свърши Wink

Шийла, много ми хареса сравнението ти на раждането с изкачването на Еверест. По такъв начин и аз чувствам нещата сега (защото първото ми раждане, въпреки че беше нормално, беше индуцирано с окситоцин и то от мое незнание тогава Embarassed)

Според мен секциото по никакъв начин не ви прави по-малко майки. Не го мислете така. Аз не одобрявам това, че напоследък самите доктори приканват към секцио жените, без да има индикации за това и ако момичето е по-притеснено и хайде хоп под ножа, но това е друг въпрос.

Стела, Веч и аз не смея да се зарадвам още. Въпреки че съм позитивно настроена, нито за име си говорим в къщи, нито на коремчето се радваме, пък то моето още не ще и да шава, което още повече ме побърква Sad

Хайде лек ден от мен!

# 199

Майчета, някой наясно ли е как стоят нещата с майчинството към този момент? Че намирам доста стари неща в нета.  

Соня, първо се излиза в оптуск за бременност и раждане за 315 дни, 45 от които преди термин, по време на който отпуск се получава 90% от заплатата, но не повече от нетния й размер (т.е. по-малката от двете суми). После се продължава с отпуск за отглеждане на дете до 2-год. възраст, през който се получава 220лв за тази година. Не забравяйте, че имате право на еднократна помощ за раждане на дете - за първо дете - 250лв, за второ дете - 600лв, за трето и сл. - 200лв. Ако имате брутен доход на член от семейството под 300лв имате право и на детски надбавки - по 25лв за първо и второ дете, за близнаци - по 37,5лв за всяко дете близнак.

За още инфо - тук, тук и за всякакви въпроси за майчинството - питайте тук

П.П. Изпреварили са ме в писането, ама пак го пускам като по-синтезиран вариант и заради линковете!

# 200
Ми и аз знам, че 90% се получава. Още десета седмица казах на шефа, че съм бременна, за да може да ми вдигне осигуровките (че нали знаете как се плащат осигуровки в частна фирма #Cussing out). Тая колежка обаче тук го раздава офис мениджър и отговаря за болничните и майчинството и вече няколко пъти ми го казва тва, та си помислих да не би пак да има някаква промяна  newsm78
Мерси за подробното инфо  Hug Ще изчета линковете, пък после ако имам въпроси ще питам  Embarassed Доколкото разбрах счетоводителя на фирмата дава документите в НОИ и поне ние няма да се разкарваме и да висим по опашки.

# 201
Добро утро момичета искам да ви питам вие до кога ще пиете волевата киселина?
Аз нещо се обърках един казват до края на бременността други до края на 3-4 месец.

# 202
Стела, Веч, Григчо, , всичко ще е наред!  Praynig Praynig Praynig

Рени, фолиевата киселина отдавна я спрях! още с влизането във втория триместър!

# 203
Добър ден, мили майчета!

Пак огромна супа ядох за обяд и корема ми се люшка като океан. Как да свърша работа, питам? Много се тъпча и ми е постоянно тежко. Поне беше супа...

Вижте какви сте разговорни днес. Да ви се нарадва човек Wink

# 204
Здравейте бъдещи мамчета!Аз сам нова тук ,в 19г.с съм.Ще се радвам да иобмени ме малко опит Heart Eyes
Другата седмица ми предстой  втора ехография и ми е малко притесненичко Blush

# 205
mi6lleto  welcome Леко бременеене Peace

# 206
добре дошла mi6lleto
кажи си кога ти е термина, за да те добавят във списъка, кое подред детенце ще ви е и знаеш ли какво ще е

# 207
mi6lleto  welcome
Момичета, току що си бих фраксипарина.Но сега тече кръв от дупчицата, а досега не е ставало така.Кръвоносен съд ли съм засегнала  newsm78

# 208
Здрасти приказливки Hug Аз сега се връщам от ЖК. Бебончи си е наред. Тупка с около 135 удара в минута. Фундусът ми е 22 см, което си отговаря точно на седмицата Grinning
Моето кръвно беше 90/40, и като излязох от кабинета щях да припадна. По повода и заради предходни притеснения ми направиха консултация с кардиолог - здравичка съм си като биче Heart Eyes Кардиоложката каза, че мога да родя нормално и 10 деца, стига гинекологът ми да е навит Grinning Изобщо днес беше чуден ден Grinning Микробиология ще ми пуснат в третия триместър, както и предположих, за да се изчистят нещата ако има нещо за чистене Wink
Шейли, това със супите хубаво. На мен ми се накараха, че не пия достатъчно течности, но пък тази бременност от тях ми става лошо Sick Абе особена работа Crazy Сравнението ти с изкачването на Еверест ще си го запиша и ще го ползвам със сигурност Peace
Водно раждане има само в Тина Киркова - никъде другаде. Щом ваната има работно време - няма как - ще трябва да се съобразяваме ooooh! Тъй де, аз в МД ще раждам, ама говоря в множествено число Wink

# 209
Момичета, току що си бих фраксипарина.Но сега тече кръв от дупчицата, а досега не е ставало така.Кръвоносен съд ли съм засегнала  newsm78

Най-вероятно. И на мен ми се е случвало. Веднъж даже още като вкарах иглата и цялата течност се напълни с кръв. Не е проблем. Hug

Общи условия

Активация на акаунт