Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

БЕБЕТА ЮНИ - 31

  • 14 926
  • 290
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 255
Sleeping Beauty, мога да кажа само "Ахххх" Weary. Кога ли и тук ще бъде така?

Аз днес купих първите памперси и естествено ги разопаковах вече. Като малка имах една кукла с памперс, ами тези са горе-долу същата големина. Толкова са мънички!!! И с някакви сладки животинки по тях. Много мило ми стана. Утре обещаха да ми донесат прах Сано Максима в едно магазинче до нас. Било 9лв  newsm78. Ако няма ще взема Тео-то, нямам търпение да изпера всички дрешки вече!

Украсихте ли вече домовете си за Великден? Аз още нищо не съм направила Sad. Някой ако има интересни идеи, нека да ни пусне снимчици, обещавам да не плагиатствам много, много!

# 256
  • Мнения: 233
Sleeping Beuty, истински ти завидях... По-добре да не ни беше казвала Sad За пореден път ми дожаля за страната, в която живеем! То няма нищо случайно на този свят, но както съветват мамите от Ла Лече Лига - като отидете да разглеждате някоя болница на Отворени врати, питайте защо нямат това, защо нямат онова - така поне ще се замислят, ако не от хуманна гледна точка, то поне от регистриране на потребителски интерес, и току-виж въведат някоя "новост"!

Румянка
, ако вече не е късно, пий един портокалов сок да размърдаш бебето - може пък така по-добре да го види вторият доктор!

Ей затова си говорим, в Швейцария дали можеш да чуеш подобно нещо от доктор!!!
 ooooh!

Ох, сори...  ooooh! Confused Идеята ми беше по-скоро да кажа как се практикува тук и какво съм научила. А иначе, наистина трябва да се пита в БГ болниците - защо няма това и онова. Все пак, не говорим за глезотии или скъпи екстри... Ама те едни елементарни човешки условия като не могат да създадат, какво остава за нещо по-приятно.  #Crazy В крайна сметка, по-важното е лекарите и акушерките да са добри, за да е спокойна майката, а в България има доста добри такива! Аз, честно казано, не знам като ми дойде да раждам дали ще ми е до етерични масла или музика. По-скоро само ваната виждам като облегчение... 

А за отношението на някои лекари, тук вече идва като добавка и българският манталитет, който дори не ми се коментира!

Някой ще прави ли козунак вкъщи? Тук не продават такова нещо - айде да кажа нещо против Запада, за да не мислите, че тук е пък всичко само розово. Нито козунаци, нито луканки, нито вкусни вафлички, нито много приятели... Sad Има толкова хубави неща в БГ, дето тук ги няма...

Та, мисълта ми беше, ако някоя от вас е навита да стои в кухнята да прави козунак (трябват около 6-7 часа), мога да дам много добра и изпитана рецепта. Аз, нали съм си лудичко малко, и се хванах да го направя - еее, ама заслужаваше си - такава вкусотия дори и най-добрите хлебари тук не могат да направят!  Joy

# 257
  • Мнения: 80
Бюти аз ще правя козунак,че нещо тия по магазините са само боя и набухватели да не казвам и безвкусни.
Ще се радвам ако напишеш рецептата,че и без това щях да ровя из нета да търся.  bouquet  bouquet  bouquet

# 258
  • Мнения: 10
аз ще правя козунак,че нещо тия по магазините са само боя и набухватели да не казвам и безвкусни.
...боя ли? newsm78....ееееееее... Stop
Ти твоя козунак без набухватели ли го правиш Thinking?Та тя маята е набухвател. Ако не използваш набухвател( в случая козунак се прави с маЯ) тогава за козунак ли става въпрос? hahaha
....и определено не са безвкусни Peace.....аз така добре си ги хапвам....мммммммм

# 259
  • Мнения: 194
Sleeping Beauty, и аз съм решила тази година (за първи път в живота си) да меся козунак. До тогава трябва да сме се пренесли вкъщи  Praynig Много ще се радвам, ако напишеш рецептата, че ще ми е за сеФте и нямам идея как става  Crazy Ще я изплагиатствам с удоволствие  Joy Мерси предварително Hug

# 260
  • София
  • Мнения: 1 527
Направо ви завиждам за ентусиазма да правите козунаци  Crazy. Аз изобщо не бих се хванала с такава дъъъълга задача в кухнята. Аз нямам време да сготвя (като изключим събота и неделя) за вечеря... е, в неделя пекох курабийки, че откога ме врънка каката   chef
А и на 2 крачки от нас има фурна, в която ги правят много вкусни  Peace.

# 261
  • Мнения: 255
Ох, лиги ми потекоха, само преглъщам сега, ми не е честно и аз искам козунак! Ама Beauty, днес само за едни такива хубави неща говориш, хайде давай я тая рецепта!  Hug И без това ще съм си сама на Великден (всъщност с корема си ще бъда), поне да се поглезя подобаващо. Леле, бях решила да съм само на таратор тази вечер, сега няма да издържа, ще трябва и аз да спретна нещо в кухнята.
Аз тръгнах да преварявам шишетата и помпата за родилното. Обаче нямам специална щипка да закачам бибероните. Мислех си да импровизирам с щипка за простиране, ама ми се стори малко некоректно спрямо бебето, така че си изварих извън микровълновата щипка за лед и с нея ги изтеглях, смехория, ама къде да намеря пластмасова щипчица? Ето, още нещо, което нямам...  Laughing 

# 262
  • Мнения: 233
Хихи, радвам се, че има желаещи да пробвате козунак вкъщи. Мислех да я пращам на ЛС само, че да не занимаваме всички, но тя така или иначе не е толкова дълга, ще я копна.

КОЗУНАК

Продуктите за 1 доза са:

1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
350 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)

Приготовление:

Кухнята трябва да е с постоянна (стайна) температура.

Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.

Брашното се пресява в затоплена тавичка или в голяма купа. Млякото се затопля със захарта в микровълновата или на котлона (без да завира), докато захарта напълно се разтвори в него. Разбиват се яйцата с рома, добавя се и ванилията. Маслото се разтапя в съд (следи се да не се запържва!).

В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, после млякото със захарта, маслото и най-накрая маята. Сместа се меси докато напълно се хомогенизира и поеме брашното. Прибавя се настърганата кора от лимон. Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. Повърхността на масата се намазва с малко олио или топено масло и тестото се бие със силни удари в нея, докато цялото стане на мехурчета. Вижда се лесно - има ги и по повърхността, а можете и да отрежете с нож парченце от тестото и ще ги видите в разреза.
Когато излязат мехурчетата, обмазвате тестото с олио или топено масло и го оставяте да втасва в леко затоплена фурна, покрито с кърпа. Втасването трае някъде около 2 часа!!! Когато тройно увеличи обема си, го размесвате отново с малко олио. Разделя се на три равни части, от които с размесване оформяте три дълги по окло 50-60 см рула. Ако искате, набучкайте ги с предварително измити и подсушени стафиди. Сплитате ги на плитка и поставяте в намазана тава. Оставяте да втаса пак (долу-горе пак час-два), намазвате с жълтък, поръсвате обилно със захар, ако искате, набучкайте по сплитките и бадеми и печете в предварително загрята умерена фурна около 15-20 мин, на най-долното ниво! Готов е, когато, като го бучнете с клечка, по нея не остават тестени следи.

Ако някой обича да е по-сладък козунака, да прибави още захар. Репецтата е за 1 доза, но от нея стават 2 козунака. Аз последно правих половин доза.

Казват, че правенето на козунаци било много пипкава работа. Не е лъжа, но пък чак толкова трудно не е! Щом аз, дето хич ме няма по месенето, се справих, значи всеки ще се справи!  Peace

Само кажете после дали ви е харесал!  Hug

Ето го и моето производство:

# 263
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 343
Еее, с тези козунаци... Толкова много ги обичам. Ама няма да меся. И тази година. Ще си купя готови /въпреки, че щели да бъдат 5 лв. #Crazy/
Sleeping Beauty, много добре си се справила - личи си, че с мерак си го месила козунака. Тук, във форума, четох за технологията им на производство - трябвало много да се, ох, как се изразяваха момичетата, да се бият. Някои дори от тях предлагаха да се бият с... центрофугата на пералнята. newsm78. Аз едва ли бих рискувала да повредя пералнята, но като идея ми се струва добра - какво ще си мориш ръцете, слагаш в барабана и пералнята ти върши работата... Особено ако си нямаш вкъщи мускулест мъж Mr. Green

Ех, Sleeping Beauty, много хубаво и това за болниците - то верно като СПА център, всички екстри. Понякога попадам на едно предаване по РЕАЛИТИ ТВ за раждането. Жените, които обгрижват родилката, толкова нежно се държат с нея, все едно са роднини, да не кажа майки на раждащата. Тук такова отношение няма, за съжаление... Добре де, защо в България се препоръчва след изтичане на водите майката да лежи? newsm78 На Запад дават ли да се разхождаш след пукането на мехура? А аз това с пъпната връв не го разбрах много, чух тук там, че трябвало да спре да пулсира, за да се отреже, ама защо newsm78? Не че ще мога да контролирам докторите докато съм под упойка, ама мога да им го подхвърля преди операцията...

# 264
  • Мнения: 176
Лелееее, много сложно било правенето на козунак бе!  ooooh! Моя мъж обеща да ми омеси, даже пита свеки по телефона и тя му обяснила подробно (а тя какъв е майстор, потичат ми лигите   chef) - та нашия каза, цитирам "Абе малко е сложно, ама ще стане."  Не се поинтересувах за подробности, щом ще стане, ще стане  Joy Ама сега се замислям, дали не е по-добре тази събота да го помоля да направи едни рафтчета на стенния гардероб дето май са ни по-нужни от козунак  hahaha

Ей, блазе ви че вече правите покупки и перете дрешки - аз все още стискам, в началото на Май започваме  newsm68.

Гледам че на въпроса на Кори за епидурала вече сте отговорили - а и то ако отидеш в болница с контракции на 5 минути, няма да имаш още 8 см разкритие, по-скоро 5-6... Тамън време за епидурал. Аз чакам с нетърпение другия четвъртък, тогава сме на лекция за различните упойки и други лекарства които слагат в болниците, плюсове минуси и прочие... защото така както подробно ми обясниха едно нормално раждане как протича, без епидурал, започвам да се замислям дали да не се пробвам  Thinking.

# 265
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 343
...тогава сме на лекция за различните упойки и други лекарства които слагат в болниците, плюсове минуси и прочие... защото така както подробно ми обясниха едно нормално раждане как протича, без епидурал, започвам да се замислям дали да не се пробвам  Thinking.


А аз понеже живо се интересувам от пустите упойки, ще си изпрося една импровизирана лекцийка от теб... Praynig

# 266
  • Мнения: 176
Добре де, защо в България се препоръчва след изтичане на водите майката да лежи? newsm78 На Запад дават ли да се разхождаш след пукането на мехура? А аз това с пъпната връв не го разбрах много, чух тук там, че трябвало да спре да пулсира, за да се отреже, ама защо newsm78? Не че ще мога да контролирам докторите докато съм под упойка, ама мога да им го подхвърля преди операцията...

Ама разбира се че дават да се разхождаш - нали затова ни учат какви пози най-добре облекчават болките от контракциите. Лежането го имат направо за вредно защото бебето може лесно да се обърне "постериорно" (ако не се лъжа, това беше термина?), т.е. най-тежката част на главата му (отзад) се обръща надолу и притиска опашката - не само че боли най-много при контракции и самото раждане, ами и по-трудно се избутва бебето. Затова препоръчват до последно жената да е клекнала или на ръце и крака на пода (или облегната на мъжа си, който е седнал на стол). Единствено (тук, в Европа е различно) лекарите предпочитат самото раждане да е в полу-легнала позиция, но според инструкторката на уроците, с малко "убеждаване" можели да се навият и да те оставят да си родиш както е удобно, стига да имат видимост... Обаче това не е опция ако ти сложат упойка, тогава се лежи.
Аз хубаво си приказвам, ама като ми дойде времето ще видим..

Пъпната връв се оставя докато пулсира, за да може възможно най-много кръв да премине от плацентата в бебето (и съответните полезни/ хранителни съставки в нея).

# 267
  • Мнения: 15
Sleeping Beauty ,стра6на майсторка си   chef браво,6те взема и аз да пробвам ама в събота като дойде племенницата да даде едно рамо  Joy
а за болницата направо като в SPA,екстри всякакви,ама наистина важно е и как се отнасят с теб .Но все пак е друго да си подготвена като отива6 да ражда6.

# 268
  • Мнения: 212
привееет Simple Smile

човек да ви изтърве за 1 ден и айдеее 5 страници...
аз отивам да чета сега ама само да кажа че нямам търпение да нападна козунаците, мекички със стафидки... ииии потекоха ми лигите Simple Smile

# 269
  • Мнения: 15
ЗДравейте о от мен момичета!!!
Ние днес нямахме ток #Cussing out.Направо ужас!Някаква авария,та чак сега ви изчетох.
Козунак и аз няма да правя.Ще си купя...много обичамммм  chef .А яйца,кога ще боядисвате?Има някакво поверие,че бременните не трябвало да боядисват великденските яйца,ама аз на тези неща не вярвам... Wink

Уф...и аз съм една страхлива.Много ме е страх от всякакви игли... Confused

Sleeping Beauty това което разказа е наистина прекрасно.Болницата сигурно е много хубава,а не като тук -пред разпад...

Моя ми дава зор да излизаме и няма да пиша повече за сега,а като се прибера(след разходката)

Общи условия

Активация на акаунт