Коликите: вик на протест срещу начина на хранене

 • 35 952
 • 16
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 744
Из “Храната – чудодейно лекарство”
Джийн КарпърКоликите: вик на протест срещу начина на хранене

Ако новороденото има колики, веднага насочете подозренията си към млякото. Идеята, че коликите могат да бъдат свързани с хранителна реакция, датира от 1927 година. Но едва през седемдесетте години спечели доверие широко разпространеното обвинение към кравето мляко. Сега около десетина изследвания привличат под отговорност кравето мляко като подбудител на колики при чувствителните бебета. Всъщност напоследък три изследвания показали, че на около 70% от бебетата с колики кравето мляко не им понася.

Махнете биберона с мляко и коликите често изчезват напълно. Например: шведски лекари установили, че четиридесет и три от шестдесет бебета, приети в болницата заради колики, бързо са се възстановили щом преминали от хранене с краве мляко към мляко със соя или към специално разработена рецепта, съдържаща хидролизат на казеина, при която дразнещите протеини в млякото са унищожени.

Изследователи от университета в Единбург, Великобритания, са имали почти същия успех при едно двойно изследване на деветнадесет бебета с колики. 68% от тях били почти напълно излекувани за една седмица, след като били лишени от бебешките храни, направени от краве мляко. Някои не можели да понасят и соевото мляко.

Наскоро италиански учени успели да излекуват коликите на 71% от изследваните седемдесет деца, на средна възраст един месец, като престанали да им дават храна, разработена на основата на краве мляко. За да се уверят, че това е действителната причина, изследователите провели “тест на предизвикателството”, като два пъти дали мляко на бебетата. Симптомите на остри колики се появили при всички.

Проблемът с майчината кърма

Дори майките, които кърмят бебетата си, трябва да са внимателни с кравето мляко, което причинява колики. И майчината кърма може да носи риск от колики, ако майката пие мляко или яде млечни продукти. Веществата в млечните продукти, причиняващи колики, могат да оцелеят в процеса на храносмилането, да се концентрират в кърмата и да попаднат направо в организма на бебето, като причиняват точно толкова поразии, колкото и ако бебето ги е приело директно. Едно ново изследване на шведския педиатър Ирен Ягобсен е установило, че дванадесет от деветнадесет кърмени бебета били щастливо освободени от коликите, когато майките им спрели да консумират краве мляко.

При друг опит д-р Якобсен оставила майките на осемдесет и пет кърмени бебета с колики на диета без мляко за около седмица. Коликите изчезнали при четиридесет и осем от бебетата (56%) и бързо се върнали при тридесет и пет от тях, веднага щом майките им отново започнали да пият мляко. Изпиването на чаша мляко поставя майчиното мляко в опасната зона на коликите, казва д-р Якобсен.

Тайната на млякото е разкрита

Кои са съставките в кравето мляко, които карат бебето, страдащо от колики, да плаче в знак на протест? Този въпрос отдавна занимава учените. Сега д-р Антъни Кулцизки, имунолог и доцент по медицина в Медицинското училище в Сейнт Луис към Вашингтонския университет, открил, че това е един досаден протеин – специфично антитяло на кравите, което прониква чрез кръвния им поток в млякото.

Да, кравите, подобно на хората, развиват антитела, за да се борят с инфекциите, причинявани от различни бактерии и вируси. И очевидно това е антитяло, което някои бебета, по неизвестни причини, намират за ужасно дразнещо. Д-р Кулцизки открил антитялото както в състава на кравето мляко, така и в кърмата. “Млякото на повечето майки съдържа невероятно количество от антителата на кравите”, казва той. Освен това, изследователят открил, че колкото повече са антителата, толкова повече се засилват коликите при бебетата. Млякото на майките, чиито деца имат колики, съдържа 31% повече от антителата на кравите, в сравнение с млякото на майките, чийто деца не страдат от колики. Децата на майките, които имат най-малко антитела в кърмата си, нямат колики.

Не всички деца, хранени с мляко, съдържащо антитела, получават колики. Д-р Кулцизки изказва предположението, че засегнатите деца вероятно имат някаква особена чувствителност, вероятно недобре развита храносмилателна система, която изпитва затруднения да се справи с чуждите антитела. Във всеки случай, д-р Кулцизки е убеден, че тези антитела са “главната причина за коликите”. “Това може да е дори единствената причина”, добавя той.

Важно: „Антителата, които подбуждат коликите, се задържат в кърмата и в тъканите на детето изключително дълго време – седмица, а в някои случаи и по-дълго, преди да бъдат изхвърлени, казва той. Това им осигурява твърде много време, за да причиняват болка и неразположение. Това означава още, че вие вероятно няма да забележите бързо облекчение, когато престанете да давате краве мляко на бебето. Обикновено не са достатъчни два или три дни, за да разберете дали коликите утихват, макар да има и изключения. При повече от половината майки е необходима поне седмица, за да може диетата без мляко да подейства“, казва д-р Кулцизки.


Предоставено от Medusa

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 17:15 от Редактор*

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Много интересно Simple Smile
По този повод се сещам,че май в 101 аргумента в полза на кърменето имаше една такава забележка,че това,че хората консумират млякото на друг животински вид,е малко неестествено.А като се вземе предвид и доказаното на практика,че при възрастните намаляват ензимите за обработка на млякото (защото вече не им е от такава важност в храненето),всичко написано в статията изглежда съвършено логично.И съм много склонна да вярвам,че по времето на ловците и събирачите в каменната ера,когато са се хранели основно с плодовете на земята и малко месо от лова,бебетата сигурно въобще не са имали колики и това е било непознато явление Grinning

# 2
 • Мнения: 307
Хмм...да ....Марти имаше малко газове или колики ...така и не разбеюрах в крайна сметка какво то4но бе6е(4увала съм 4 еот колики направо пищят ...а Марти не беше така ...пъшкаше си само, но ли4е6е 4е се мъ4и), Но както и да е...Педиатъра ми каза Аз да намаля моята консумация на мляко.  Като 4е ли имаше ефект...

# 3
 • София
 • Мнения: 235
Почти със 100%-ова сигурност мога да заявя, че и при нас е бил такъв случая! Даже стигнахме до воднисти изпражнения с малко кръвчица в тях  Confused! От незнание дънех сладки неща с мляко /уж да не е шоколад, та да няма колики bash /. И определено, според моето скромно мнение, се дължи на незрялост на хранителната система - когато и дадох сок в третия месец, когато уж бяха поотминали, резултата беше,  че пак се появиха в пълна сила. После се оказа, че нещо обикновените адаптирани млека не ни понасят и едва сега започнахме с кисело мляко... Та ние сме едно потвърждение на горната статия!

# 4
 • tardis
 • Мнения: 329
Да попитам тези, които са пробвали това с млякото - всички млечни продукти ли изключихте от менюто си (сирене, кашкавал, краве масло и т.н.), или само прясното краве мляко?

# 5
 • Мнения: 972
АЗ още немога да го разбера това с коликите.
Аз с първото бях убедена, че няма колики. Защото си спеше спокойно и никога не е плакал без причина. Но като отидохме при лекарката тя го прегледа и каза, че дори в момента имал колики. Но той не показваше никакви признаци на притеснение. Thinking

# 6
 • Мнения: 1 107
Абе аз винаги съм мразела млечни продукти, не съм близвала откакто родих, но въпреки това имахме колики около два месеца и половина  newsm78 Като цяло от вредните храни и напитки консумирах само кафе, съвсем рядко веднага след кърмене, веднъж дневно.
Може би съм изяла и 2-3 сладоледа.... това е.

# 7
 • Мнения: 6 472
Е ние изглежда сме от изключенията!
Беба е само на кърма, а заради генетична предразположеност към алеркии аз пазя диета и не консумирам никакви млечни продукти. Въпреки всичко Марти имаше колики. Почнаха още в родилното, но за щастие вече почнаха да отшумяват Praynig Всъщност не знам дали отушумяват или подейства Инфакола и Лефакса, които ни донесоха от чужбинско Tired

# 8
 • Мнения: 20
Аз също не разбрах дали само млякото се изключва или всички млечни продукти.  И ако всички млечни продукти се изключат, как тогава да си набавя калции??? И също така тук се говори за кравето мляко,а ако е козе или поне продукти от козе мляко могат ли да се приемат???

# 9
 • Мнения: 202
За щастие, и при двете ми деца не разбрах за какво става въпрос. Първото не е кърмено, второто е кърмено.

# 10
 • Мнения: 432
Според мен може и да има нещо вярно.Само дето всички уж млечни продукти, които консумираме ако изобщо имат мляко в състава си, то със сигурност е в доста малко количество.Постоянно четем за какви ли не добавки-нишесте и не знам какво си в прясното мляко.А и някак не ми се връзва прясно мляко което не се вкисва с месеци или изобщо.Домашното, което купувам понякога от провинцията е негодно след 3-4 дена максимум и то в хладилник.Аз от млечните консумирам основно масло и то не винаги, а прясно мляко почти никога.Сирене и кашкавал също ям доста рядко.Което не знам доколко е правилно заради калция.Голямата ми дъщеря нямаше колики, за малката е рано да се каже.Знам обаче че мъжа ми също не е имал.Може да е ген.

# 11
 • Мнения: 45
Да попитам тези, които са пробвали това с млякото - всички млечни продукти ли изключихте от менюто си (сирене, кашкавал, краве масло и т.н.), или само прясното краве мляко?

8 гидини по-късно аз задавам подобен въпрос - Да поставяме ли маслото и сиренето наравно с прясното мляко, т.е., да не ги консумираме въобще, или положението е по-ралично?

 В темата все още няма адекватен отговор и поради тази причина я изтупвам от прахта.

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 374
Зависи от ситуацията. Маслото обикновено може да се използва (особено ако е гхи, където протеините са отстранени), но сиренето на първо време е добре да се изключи също. И не, не може да се заменя с овче, козе и прочее - сирената на пазара обикновено са смес или се приготвят в същите мандри, където и кравето мляко, т.е. съдържат порядъчно количество кравешки белтък. Впрочем, телешкото месо също трябва да се изключи при много чувствителни деца.

# 13
 • Мнения: 1 679
Бих искала да споделя с вас, че когато кърмих (сега вече не съм кърмеща в момента, до поява на друго мъниче   Sunglasses) доста добре бях изчела литературата и тук съществуващите съвети за кърмене. Исках бебето ми да получава кърма на всяка цена. Разбира се кърмех го изцяло без добавка на мляко, тогава обаче открих някаква странна зависимост. Искам да подчертая, че не обичам мляко аз самата да пия, не ядях коликообразуващи храни, а е имало дни в които на хляб и зеленчуци само карах и въпреки всичко тя имаше ужасни колики особено 30 мин след кърмене.. Не знам дали е някаква непоносимост към кърмата, но сигурно щеше да има други ефекти. Въпреки това продължавах с кърменето, неспането караше да ми спада добива на кърма и тогава решихме да пробваме (ей така за пробата) с адаптирано мляко да нахраним бебето. Май така коликите намаляваха. Това и без това не ми достигаше в един период кърмата и когато давахме адаптирано мляко- по малко колики. Когато ми се върна кърмата към 3-4 месец и беше изцяло на кърма - пак отново мощно колики. Странно, всички ми казваха, че е невъзможно. И така си карахме с колики до 6 месечна възраст когато вече би трябвало да спрат , а и захранването почна..

# 14
 • София
 • Мнения: 921
Добре де, аз прясно мляко не консумирам, не ми харесва, моето дете беше само на кърма през първите 7 месеца от живота си, до момента е все още активно кърмаче. И въпреки всичко, още преди да навърши месец, чак до навършване на 3 месеца се раздираше от колики. Къде съм бъркала?  newsm78

Искам да питам още нещо - щом възрастните не могат да преработват вече прясното мляко, понеже губят ензимите, отговорни за това, същото важи ли и за кърмата? Не че смятам дребната да я кърмя до пълнолетие  Mr. Green но поне още няколко годинки искам  newsm53

Общи условия

Активация на акаунт