Отговори
# 120
  • София
Кое не е оправдание, пенелопа?

да прехвърчаш като свободен електрон от квартира на квартира с оправданието, че си на квартира и да не се регистрираш.

Май не искате да разберете какво имам предвид - не може да сменяш постоянен адрес през 1-2 или колкото и да било месеца, защото най-малкото което е това е адрес за кореспонденция на институциите с теб. За това е измислен и настоящ адрес. И извинявай, но едва ли на някой му е приятно да "прехвърчаш като свободен електрон от квартира на квартира", както си се изказала, особено с дете!

Desem, аз също съм все още на квартира, но постояния ми адрес сега е този на родителите на съпруга ми. Не съм имала толквоа близки приятели с постояннен адрес тук. За това си позлвах този при моите родители, там си и получавах кореспонденцията от институциите.

Да не говорим, че не мисля, че някой изобщо проверява адресните регистрации дали са верни. Мисля, че съвсем спокойно мога да се регистрирам на адреса на работата ми и никой няма д аму направи впечатление.

# 121
ми и на мен не ми е било "приятно"-тук за приятно никой не говори...

# 122
  • София
Добре де, ако отпаднат всички предимства-от какво ще се формират тия точки за класирането?

# 123
  • София
Добре де, ако отпаднат всички предимства-от какво ще се формират тия точки за класирането?

От критерии.
Но не мисля, че могат да отпаднат някой предимства (напр. инвалиди, сираци, родители с 2 и повече деца, близнаци).

# 124
  • В ЛЮтеницата
Това касае всички ни. Ако на теб ти беше дошло на главата да купуваш жилище ново строителство друга песен щеше да....сещаш се.
Има си главен архитект, има си кмет. Едно време и Жан Виденов си имаше.......Те щом не спазват законите.....
Моето дете е прието вече /без предимство, на първо желание/. Но утре решавам да имам второ. Не искам да минавам отново през 9-те кръга на ада. Това касае цялото ни общество. Защото сега няма ученици и съкращават масово учители, затварят училища. А след 3-4 г. пак ше ревем и за 1 клас, по същите причини като сегашните.
Затова не бих си купила ново строителство, и то на зелено.... ама и това е офф...
Има - и кмет - и него го избират хората, които имат постоянен адрес в София Naughty. За неспазването на законите си има съд и не, че мога да се закълна, че нашата Темида е безпристрастна, но считам, че е време да започнат да се водят обществено-полезни дела, а не само такива за лично облагодетелстване...

Плодова фея, ако не могат да се осигурят места за всички деца - да остане за критерий наличието на инвалидност в семейството и деца на самотни родители - това са социалните критерии. А за всички останали свободни места - всички останали да кандидастват за предпочитана детска градина - само една. И след това в определен ден и час - да отидат, за да присъстват на тегленето на жребия....

hi-mama, ами чудесно - ще е изпълнен критерия, но ще плащаш двойна такса, защото току-що си го сменила - пък ти си реши дали искаш да го даваш в държавната детска градина ...

# 125
Ами студентите? И тях ли ще задължим да си сменят адреса?
Нямам нищо напротив да плащам двойна такса! Wink Стига това да подобри качеството на услугата и с част от парите да увеличат заплатите ла работещите в сферата!
И не считам за нормално и редно за да запишем децата си на градина да ни контролират (като че ли сме престъпници и ни следи ДС) кога и къде живеем, защо сме се преместили и кога искаме да си закупим ново жилище - за това си има органи и определено не е системата на СО за кандидатстване в ДГ!

Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 17:13 от hi-mama

# 126
  • София
Ами студентите? И тях ли ще задължим да си сменят адреса?
Нямам нищо напротив да плащам двойна такса! Wink Стига това да подобри качеството на услугата и с част от парите да увеличат заплатите ла работещите в сферата!
И не считам за нормално и редно за да запишем децата си на градина да ни контролират (като че ли сме престъпници и ни следи ДС) кога и къде живеем, защо сме се преместили и кога искаме да си закупим ново жилище - за това си има органи и определено не е системата на СО за кандидатстване в ДГ!
Само не разбрах, защо децата на студентите да са с предимство?

# 127
  • гр.София
 На срещата в Сирма преди месец се впечатлих от твърдение на представителя на Общината-че в софийските градини е пълно с деца ,които живеят в Перник и Радомир. Директорка потвърди. Нито тези деца,нито родителите им имат какъвто и да било адрес в София.
 За каква ежегодна смяна на квартири става дума по-горе?! Регистрирайте си се поне на едно от местата в София,където сте живели. Важното е,че имате регистрация на територията(където и да е) на Столична община. Поне такова предимство си представям аз да се въведе.

# 128
  • В ЛЮтеницата
Приемането на децата в детска градина е с възпитателна и образователна цел (поне моята е такава). Но така или иначе - в основата си за много хора проблемът е финансов - затова и има предимства по социални критерии и не ги отричам. Отричам да приема, че бързината на ръцете или скоростта на Интернет доставчика е бил критерий детето ми да не ходи на ясла, а аз да съм била 15 години съвестен данъкоплатец. (Между другото - мисля, че има голям шанс на второто класиране, освен това си има баба-пенсионерка, готова на всичко за нея) Ядосвам повече, заради несправедливостта на системата, а не заради некласирането й засега.
И затова мисля, че като не може да бъде осигурен прием за всички деца - е редно да бъде осигурено финансово обезщетение на тези, които са кандидатствали и - тук е мястото пак да кажа, защото така считам, че е редно - и имат постоянен или настоящ адрес в София поне от една година. Това ще осигури някаква - макар и частична справедливост.

# 129
Oх мамчета,дано някъде в спора родим истината Praynig
Разбирам аргументите на всяка, за това се надявам да измислим нещичко...
Разбирате ли, не мога просто да седя и да чакам някой да измисли поредната глупост
И искам да натиснем повече за нови градини! Моля ви се, повече мами да ходим и да искаме, дори и да ни приемат децата- за всички да искаме повече градини и училища! Единствени в света учим на 2 смени в училище! Безобразие е!

Само да напомня , че сега предимствата за София са 3:
"С предимство по низходящ ред се ползват:
- Деца на родители с увреждания над 90 %
- Деца с брат/сестра в съответното детско заведение
- Близнаци и деца от семейства с 3 или повече деца на възраст до 10 години "http://kg.sofia.bg/?page=register-order

# 130
Много си права, Плодова фея.

Това, че аз и Pepper имаме постоянен софийски адрес /аз на 100 м от новото жилище  Sunglasses/, плащаме данъци от N години тук, имаме по едно дете, но аз имам по-бърз нет и пръсти от нея НЕ Е КРИТЕРИЙ за ПРИЕМ. Моето дете е прието, а нейното не е. Лична карта се сменя за 1 ден /при възможност де ooooh!/. Който не се е регистрирал до 11 часа е аут от онлайн системата.  #Cussing out

Нищо не ми ражда главата, освен да настояваме за увеличаване броя на ДГ на територията на Столична община.
Приема за 1 група не е толкова голям, колкото за ясла в едно ОДЗ заведение. Т.е. бейби-бума е в геометрична прогресия.

По всички други точки от критериите /от тези, които важат сега за Варна/ могат да се изкарат фалшиви предимства, без доказване.

# 131
  • София
...Само да вметна, че предимството в момента за близнаци не е за по-лесен прием на 2-те деца (май по варненските обаче това е идеята  newsm78), а при прием на едното дете да се приема и второто. За породените пък важи предимството за 2-ро дете в градината (т.е. нещата са равнопоставени). Peace

azaf, твърдението ти за съжаление не е вярно. Имам позната с близнаци, които са били с входящи номера над 200 и са приети, защото са с предимството за близнаци. Аз пък имам деца през 1г 4м и за тях предимство няма. Но и не мисля, че трябва да има. По принцип не трябва да има предимства за здрави деца - близнаци, породени, 3 деца под 10 години и т.н. С какво са по-различни от останалите? Че на родителите им е по-трудно? Ами да не би да е по-лесно на родителите на деца с инвалидност, със специални нужди, на самотните родители? 

По същество, мисля, че сегашната система с онлайн кандидатстване по време си е много добра и трябва да се запази. Нивото на прозрачност е несравнимо по-високо от преди, не може да се подкупва софтуер, а времето е единственият справедлив критерий. Техническото изпълнение на заданието беше кошмарно, но това не прави заданието лошо. Трябва да се тества при по-високи натоварвания.

Мисля също, че предимствата трябва да са минимален брой, лесно доказуеми и непозволяващи измами. Предлагам тези:
1. Деца с починал родител (зная, че и при двама живи родители може отговорният родител да не получава никаква помощ от другия, но това не е лесно доказуемо и затова не може да е критерий)
2. Инвалидност на член от семейството (родител или дете) над 90%
3. Друго дете в същата градина (абсурдно е родителите да тичат из града да си заведат/приберат децата в 2-3 градини)
===========================
4. За многознаците да се коригира така - кандидатстват на общо основание, класират се по време БЕЗ предимства, но ако поне един е приет и родителите са подали формуляр и за другия/те, то тогава другия/те влизат заедно с приетия. (Това би било аналог на правилото при кандидатстване в училище или университет - ако единият е приет и другият има оценки над 3:00, тогава влизат и двамата. Сегашното състояние е все едно само да се явят на приемен изпит и влизат.)
5. За братя и сестри, кандидатстващи в една и съща година, ако единият е приет, то другият автоматично да ползва предимство заради брат/сестра в същата градина)
===========================
П.С. Критерии, които съм против да се включват:
1. Доход (много лесно се фалшифицира, винаги е в ущърб на квалифицираните и съвестни данъкоплатци)
2. Регистрация - никой няма да си води детето в софийска градина без нужда, а тук става въпрос за благосъстоянието на децата все пак. По-добре мама да го вземе от градината до работата и да си идат в Перник, отколкото да виси и плаче до 19 в пернишката градина. В този случай мама произвежда блага за София все пак.  Да не ме заподозрете в задни мисли, аз имам постоянен адрес в Сф, тук се опитвам да се абстрахирам от моя си частен случай.
3. Това варненско правило за студентите е направо абсурдно - всеки може лесно да се сдобие със студентска книжка, а и каква социална цел обслужва всъщност - да насърчаваме студентките да раждат деца, вместо да си гледат изпитите?

# 132
     А какво ще кажете за деца  с баща -неизвестен , в акта за раждане , ако майката докаже , че не съжителства с някакъв мъж.Не познавам такъв случай , но ми припокрива случая дете-полусирак.

# 133
...
azaf, твърдението ти за съжаление не е вярно.
...

Възможно е и да греша. Когато моите деца кандидатстваха, важеше условието, за което писах (моите деца и двете бяха приети, но впоследствие записаха втората по въпросното предимство за 2-ри близнак, за да може да има и още 1 свободно място за детенце от резервите). Т.е. това беше добър вариант и за разкриване на допълнително място. Не знаех, че е променено. Или зависи от политиката на самата градина. newsm78
А идеите ти са много добри.   bouquet

# 134
marmotche ,харесват ми разсъжденията ти, но те са насочени към сегашния модел, който зависи от фактора време...
Ако отпадне този фактор, кой и кои ще са основните критерии за класиране?(да не се лъжем, до септември нови места няма д аима)

Общи условия

Активация на акаунт