Консултация с психолог - тема 2

• 58 331
  • 431
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте тики-так,това,което описвате явно е травма за цялото семейство.Не зная дали в българските детски градини имат концепция за фазата на привикване-защото примирението на детето не е решение.
Детето вече отдавна ходи на детска градина,но както разбирам не е имал истински период на адаптация.Изречението ти не ме обичаш е насочено в най-слабото място на всеки родител-чувството за вина.То усеща колко много ви нараняват тези думи.При разговор с персонала на градината-те ви успокояват,че там той се забавлява,но сцените се повтарят всяка сутрин.Раздялата с мама става травматична точка,начин да накажа мама.Важно е да се уточни колко време продължава този сутрешен ритуал-кога е започнал,какво е поведението на участниците в него.Как детето използва чувството за вина у родителите си.Все неща,коитио са много индивидуални и засягат отношенията в семейството.Ако бащата води детето на градина същото ли се случва?

# 121
Благодаря за отговора, честно казано цял ден надничам тайно във форума за отговор   bouquet
Синът ми наистина отдавна ходи на градина,вече цяла година е в тази група, мисля че посвикна с цялата нова обстановка, целия този панаир запо4на към март месец може би ,тази година, когато имаха сбирна група в градината за около месец, тогава отказа да ходи, ние  го спряхме,стоя може би около месец вкъщи, връщането беше трудно, но свикна, вече си бяха в тяхната група, в тяхната си стаичка, само неговата си компания. Драмата започна отново лятото пак с тези сборни групи, отново го спряхме, беше вкъщи с баща си за около месец, може би и пове4е, при опит за тръгване отново на градина, отново панаири, после се разболя, отново остана вкъщи.Сега ве4е се опитваме да се върнем към нормалния ход на нещата, но много трудно стават нещата.Мисля, че проблема не е то4но раздялата с мен, колкото това ,че някакси отвиква  с реда в градината, много по-лесно му е баща му да го гледа и да си стои вкъщи  Simple Smile
Баща му в момента няма възмойност да го води на градина сутрин, той се заема предимно с взимането му. Лятото при сборните групи му го оставих един ден да го закара той, Ивко се е разревал и той естествено го е оставил вкъщи. Сега дори и баща му да не е на работа, сутрин излиза от вкъщи, защото Ивко  ако го види вкъщи, ще реши ,че не е на работа и няма отиване на градина.

# 122
  • Бургас
Благодаря ти Вероника за отговора, но аз искам да й помогна да го преодолее...правя се че не забелязвам изгризаните нокти и раничките от изгризканите кожички и бих направила всичко, за да има нормални нокти

# 123
Благодаря ти Вероника за отговора, но аз искам да й помогна да го преодолее...правя се че не забелязвам изгризаните нокти и раничките от изгризканите кожички и бих направила всичко, за да има нормални нокти
Явно не съм се изразила правилно-да не се фиксираш не означава да се правиш,че не забелязваш.Дали ще има нормални нокти е второстепенно-по-важно е да се види тревожността на това дете,което поражда тревожност и у вас.Няма как да се слагат всички деца,които си гризат ноктите под общ знаменател-при всяко ще има нещо специфично.

Тики-так-тоест бащата е доброто ченге,което не може да се противопостави и за да запази ролята си на харесвания и готин родител не го води на детска градина.Детето усеща и понякога се възползва от това.Бащата буквално и преносно-излиза от вкъщи,но той е законът и правилата у дома.Той трябва да успее да отстои авторитета си и да наложи правилата у дома.

# 124
Ами май така излиза, според него аз съм виновна за това ,че Ивко не иска да ходи на градина, защото аз бях основния инициатор да го оставяме  вкъщи, когато не искаше в началото. Един вид- "ти искаше да го оставим , той отвикна и сега  за това не иска да ходи"Аз все още се лутам дали това е един вид отвикване  от реда там в градината или наистина има някакъв проблем с отношението на другите деца  към Ивайло.
В началото на септември,когато ве4е свършиха сборните групи и когато ходихме за известно време на градина, госпожите няколко пъти ми казваха,че Ивко е много по- отпуснат и много повече се заиграва с децата , отколкото в началото, тоест че има някакво развитие при него. Аз го отдадох на това,че сме на хомеопатично ле4ение от януари месец и особено в последно време хомеопатката работеше точно над това той да е по-открит, да не е толкова свит, за няколко месеца направи също голям скок в говора.
Не знам какво повече да споделя, мисля че стана достатъчно объркано...

# 125
Тики-так-разбирам,че се чувствате сама в тази борба-тук няма виновни.Момчето е на възраст,в която има нужда от мъжки авторитет,това не може да го даде майката.По това,което описвате не намирам,че проблемът е в детската градина и ходенето там.Вероятно детето също се лута-между правилата на единия и другия родител.Надавям се да съм била полезна.

# 126
Здравейте ,
Имам нужда от помощ . Синът ми е на 3 години и половина и все още се напишква. Обикновено е видимо,че му се писка , но или не иска на гърне или се изпуска,докато играе или гледа филм . Иначе е доста жизнено дете даже се притеснявам,че е прекалено деен.В детската няма проблеми ,но е под непрекъснато наблюдение от лелките и госпожите. Забелязвам,че спи неспокойно и скърца със зъби от време на време насън . Предполагам,че имаме нужда от среща с психолог .Моля ви дайте съвет към кого да се обърна в София

# 127
Дани-ето тук има тема за детски специалисти в София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=345496.msg9176907#msg9176907

# 128
  • Бургас
Здравейте детенцето ми е на 2 години и половина той е много чувствително дете. Започна да ходи на на ясла на 2 години учудващо на мен самата плака само първият ден като го оставих и след това не повтори. Аз всеки ден очаквах рев истерии но уви . Явно бързо се "адаптира" .... В началото не си играеше много с децата ,но сега си играе. Проблема ми е следния по принцип малкия си малко капризен за храната която яде . Аз никога не съм го насилвала да яде . Когато започна да ходи на ясла детето в знак на протест ли не знам отказва да яде в яслата ядял само хляб едната госпожа която явно е много амбициозна е започнала да го тормози с храната дори една вечер особено горда от постъпката си ми обясни как го стискала и бутала с лъжицата в устата му и как накрая малкият се е подчинил на тормоза и е отворил уста. Аз се ужасих и я помолих повече да не прави това и да го остави на мира . В резултат на това синът ми отказва да яде каквото и да е щом е готвено това дете сега яде само суха храна - основно боклуци. Момента в който сложа на масата ядене за цялото семейство като види купа лъжица и тича в другият край на стаята ... Не знам вече как да постъпя чувствам се безсилна вече не знам какви тактики и хитрости да прилагам и да се правя на маймуна ,давала съм витамини(всичко което се предлага на пазара) за апетит ефекта е нулев.
Вече започвам да си мисля че малкия преживява някакъв стрес и ако не обърна внимание е възможно проблема да се задълбочи. Моля ви за съвет ...
Още повече ще се радвам ако някой може да ми даде координати на детски психолог в Бургас.
Предварително благодаря

# 129
nianora -здравейте,подейства ми като удар в стомаха,това което се е случило с детето ви.И такива хора работят с деца- Sad Ще ви изпратя координати на детски психолози в Бугас на лични.Пожелавам всичко добро!

# 130
Ще се намеся и аз по повод разказа на Nianora, който действително е потресаващ, но показва една криворазбрана "дисциплина" в детските заведения. Тази вметка, мисля се и налага, предвид това, че на родителите подобно варварско поведение на персонала в детските заведения, се представя като "методи за възпитание".

Не знам дали някои от преглеждащите темата са гледали снощи "Животът на другите" с участието на Любо Ганев. Накратко, Любо Ганев бе "учителка" на градинска група. Учителките на групата, обучени добре в това да подхождат еднакво към всяко дете (изключвайки индивидуалността на децата) моментално осъдиха опитите на непосредствения Любо Ганев "да влезе под кожата" на децата, да ги възпитава, но в една по-различна атмосфера, да внесе забавление, дори с цената на леко кривване от "реда и дисциплината". С този кратък "репортаж" исках да напиша нещо, според мен много важно за родителите - слушайте децата си, съобразявайте се с тях и не вярвайте на всяка дума на учителите в детските ясли и градини. В много случаи методите им на възпитание са морално остарели или просто личностните характеристики на тези хора не отговарят на иначе благородната им професия. И най-важното - търсете правата си на родители и изисквайте отношението, грижата и вниманието, за което плащате Hug

# 131
  • Бургас
Вероника много благодаря за бързият отзив и за координатите ,който ми пратихте. Даже си запазих час за утре. Още един път благодаря...

Шехина и на вас също много ви благодаря за съвета до сега много съм се спирала да разговарям по сериозно с госпожата с идеята да не рефлектира върху малкия . Но явно трябва да се постарая да го направя по възможно най-деликатният начин да си изискавам правата

# 132
Nianora, потресена съм от случилото се с детенцето. Успех!

# 133
  • България <3
Здравейте,
Вероника-, искам да те попитам психолог ли си ? Ако да, възможно ли е на лично да ти пратя нещо, ако можеш да ми помогнеш някак, дори просто да го прочетеш или някакво мнение да дадеш... Simple Smile

# 134
_Fleur_ -да психолог съм.Можеш да ми изпратиш каквото искаш на лични. Peace

Общи условия

Активация на акаунт