Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подготовка за кърмене

  • 2 893
  • 1
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 079
Подготовка за кърмене

У нас не се прави нищо, за да се подготви жената за кърмене. Много млади жени практически никога не са виждали как майка кърми своето бебе, но пък всички добре познаваме алтернативата – изкуственото хранене. От детство сме свикнали с вида на бебе, лапнало бутилка или биберон-залъгалка, докато видът на кърмеща майка ни смущава, макар това да е най-естественото нещо на света. Докато в родилния дом кърмят почти всички родилки, по-голямата част от тях скоро след изписването се отказват и преминават на смесено, а после – изцяло на изкуствено хранене. Това е така не защото те нямат желание да кърмят бебетата си, но защото не знаят как да го направят правилно. Резултатът е разраенни зърна, болки в гърдите, недостиг на мляко и перманентна умора – неща, които с малко усилия и следване на няколко лесни стъпки биха могли да бъдат преодоляни с лекота. В страната ни децата на изкуствено хранене са между 85 и 95 %. Според последните проучвания на лекари и според СЗО неспособността за лактация се среща много рядко, а 97% от жените са способни да кърмят, тоест от 100 деца 97 могат да бъдат успешно кърмени от майките си, ако те следват няколко прости правила и имат психологическата нагласа за това. И не само това – мляко могат да произвеждат не само жени на преклонна възраст, но и жени, които изобщо не са раждали, колкото и парадоксално да звучи. Подготовката за кърмене е от голямо значение – добрата подготовка допринася за успешното кърмене на бебето. Мотивираната майка често има много по-голям успех и сполучва да кърми правилно и дълго време независимо от препятствията, които може да срещне по пътя си. Подготовката се състои от две части – психическа и физическа.
Психическата подготовка е по-важната от двете, тъй като майката, решена да кърми на всяка цена, е готова да преодолее всякакви трудности, които биха могли да й се изпречат по пътя, водещ към успешното кърмене. Тази подготовка често се подценява, но по-късно ще я оцените по достойнство.

Психическата подготовка се състои от няколко много прости стъпки:
•   Обградете се с приятелки, роднини и познати жени, които са кърмили успешно поне няколко месеца (за предпочитане повече), и които имат положителни емоции, свързани с кърменето. Може да ви изглежда странно, но когато обърнете внимание на разказите на майките около вас, ще видите колко малко са позитивните истории, свързани с кърменето – а това води до вашата неволна негативна настройка. Избягвайте приятелки или роднини, които не са успели да кърмят (или поне по никакъв начин не се впускайте в разговори за кърменето). Те често имат извинения, които на пръв поглед звучат логично, и най-често са “Нямах мляко”, “Гърдите толкова ме боляха, че се отказах”, “Бебето не харесваше кърмата ми”. Ако се задълбае в проблема, най-често се оказва, че тези жени дълбоко в себе си са имали резерви относно кърменето и вероятно не са смятали, че то е толкова необходимо, или пък просто не са знаели как да се справят с проблема и не е имало кой да им даде адекватен съвет, който да им помогне да го преодолеят и да продължат успешно да кърмят. Ако нямате такива познати жени, потърсете клубове на млади майки или сайтове за майки в Интернет – там обезателно ще намерите поне няколко кърмещи майки.
•   Избягвайте да слушате съвети относно кърменето от жени, за които знаете, че не са имали успенен опит с кърменето. Такива съвети често макар и добронамерени, са съвъшено погрешни, и могат да ви създадат проблеми, вместо да ви помогнат. Ако имате нужда от съвет, се обърнете към консултант по кърмене, ако има такъв във вашия град, потърсете помощ в Интернет групи за вазимопомощ  или он-лайн консултанти (Форум за кърмене и захранване на бебетата) или говорете с лекарка, която е кърмила успешно.
•   Не купувайте предварително бутилки, биберони, залъгалки, изкуствени млека, нито нищо, свързано с изкуственото хранене. Това може да създаде у вас нагласата, че кърменето може да не ви се удаде. Рафтовете в детските магазини са пълни с пособия за изкуствено хранене, и ако все пак се наложи, за един час можете да купите всичко, което ви е необходимо. По-добре си пригответе подложки за сутиена за кърмене, възглавница, на която да се подпирате по време на храненията, нощница или пижама с удобно деколте – това ще ви настрои положително и ще ви даде увереността, че кърменето ви ще бъде успешно.
•   Нека около вас няма снимки или картинки на бебета, пиещи от бутилка или смучещи залъгалки. Забелязали ли сте, че когато ви кажат ‘бебе’, първото, което ви идва на ум е бебе, държащо шише или залъгалка, а не толкова по-естественото сучещо бебе? Дори в списанията за майки и бебета снимките на бебе на гърдата са 10 пъти по-редки от тези на бебета с шише с биберон или залъгалка в устата, а в някои броеве може и въобще да не видите сучещо бебе. Образът на бебета с изкуствени заместители на гърдата е трайно залегнал в мозъка ни, и вие трябва да се опитате да го изгоните и да го заместите с образът на естествено храненото бебе – бебе на гърда. За целта махнете всякакви снимки и картинки на бебета, смучещи изкуствени заместители - такива картинки може да видите на съвършено различни места, от реклами на изкуствено мляко до етикети на бебешки дрехи. Заменете ги с картини и снимки на сучещи бебета. Изрежете си снимки, които ви харесват, или си направете репродукции (копия) от картини. В творчеството на много художници ще намерите стотици мадони с бебета – все няколко ще ви се понравят. Потърсете в книги или в интернет снимки на кърмещи майки, които са ви приятни и създават положителни емоции. Окачете си ги на места, където сте често – на работното място, на огледалото, или пък…на хладилника. Гледайте ги често, докато видът на сучещо бебе започне да ви се струва съвсем нормално нещо. Нека ви зареждат с позитивна енергия и убеденост, че това е най-естественото нещо на света.
•   Ако имате приятелки, които кърмят, стремете се да сте по-често около тях. Свикнете с вида на кърмеща майка и на естествено хранещо се бебе. Нека тази картина престане да ви смущава, трябва да започнете да я виждате като нещо нормално. Говорете с тях за кърменето, ако то им носи положителни емоции – така и вие ще се настроите положително.
•   Заедно с бъдещия татко четете литература за кърменето, или посещавайте курсове за бременни, където има занятия за кърменето. Макар много мъже да виждат кърменето като женска работа, която е изцяло отговорност на майката, това не е така. Ако таткото е информиран, може да ви окаже подкрепа и много да ви помогне. Той ще ви дава съвети в трудни моменти, когато чувате противоречиви мнения от околните, или възникне някакъв проблем с кърменето, и ще ви подкрепя както морално, така и физически, като поема част от вашите задължения по дома и грижите за по-големи деца. Ако бащата е позитивно настроен и начетен, ще ви оказва голяма подкрепа – вие инстинктивно ще усещате, че той е до вас не само в буквалния смисъл.


Подготовката на гърдите за кърмене също е важна част от предродилната подготовка на майката, и допринася за успешното кърмене. С добра подготовка и правилно слагане на бебето на гърдата ще избегнете разранените зърна, рагадите и болките в гърдите. Днес все повече специалисти се изказват против твърде активната подготовка, тъй като тя може да доведе до преждевременни контракции, да разрани чувствителните зърна или да ги изсуши прекомерно. Лекарите по света казват, че тъй като кърменето е заложено в природата на човека, и това е естественото предназначение на женските гърди, ако се провежда правилно, не би трябвало да боли или да е неприятно.
Една по-умерена подготовка на гърдите, която е безвредна за бебето, което носите, но е полезна и дава добри резултати, включва:
•   Въздушни бани на голите гърди. Ако се комбинират с умерено и разумно излагане на слънце, в гърдите се събира витамин Д, който бебето ви ще поеме с кърмата, когато се роди. Достатъчно е дори бледото зимно слънце.
•   Контрастни душове по време на ежедневната ви баня – с кръгови движения облейте няколко пъти гърдите, като редувате топла и студена (но не ледена) вода, стига да ви понася. Контрастните душове са полезни и за цялото тяло.
•   Ходете без сутиен – по този начин без усилия от ваша страна зърната се закаляват при допира до дрехите ви.
•   Ако не обичате да ходите без сутиен, или размерът на бюста ви не ви позволява, изрежете дупки в него така, че ареолите на гърдите да не са покрити. Така бюстът се подкрепя от бельото, но зърната са открити, и се допират в дрехите. Това е много ефикасно и против хлътнали или плоски зърна – нежният, но постоянен натиск, който изрязаният сутиен упражнява върху ареолите, кара зърната постепенно да изскочат навън. При неколкоседмично носене те ще се коригират, и ще останат изхвръкнали.
•   Нежен масаж с ръце, или ако кожата ви е суха и чувствителна – с ланолин, предназначен за кърмачки, няколко седмици преди раждането. Ареолите и зърната ще станат меки и еластични и няма да се травмират при сученето.
•   Преди забременяването, както и през месеците на бременността ви най-добре може да ви помогне партньорът ви – нека по време на ласките, които си разменяте, да смуче зърната ви. Стига да не ви е неприятно, да не е твърде интензивно така, че да предизвика съкращаване на матката, това е чудесен и много приятен начин за подготовка на гърдите.
Обтриването на гърдите с груба хавлия или вълнен плат, което се препоръчваше доскоро, може не само да претрие нежната кожа на бюста, но и да доведе до преждевременни контракции, предизвикани от прекаленото стимулиране на гърдите. Също така обтриването вече не се препоръчва от лекарите и консултантите по кърмене, тъй като така се изтрива смазката, която гърдите произвеждат по време на бременността и кърменето, и която обикновено е достатъчна, да ги предпази по време на сучене.Мазането на деколтето с емулсии и кремове, в които се съдържа спирт, могат да доведат до прекомерно изсушаване на кожата, която впоследствие след започването на кърменето може да се нацепи и да стане много болезнена. Единственото, което можете да използвате, са млека и лосиони за тяло, които обаче не се нанасят върху ареолите и зърната – в тези зони се употребява само чист ланолин за кърмачки, ако има нужда от това. Ако все пак зърната ви са много сухи, трябва да се консултирате с дерматолог, като изрично го предупредите, че кърмите (или ще кърмите), за да избере правилно лекарството, което ще ви изпише.
Ако имате плоски или хлътнали зърна, добре е подготовката им да започне още преди бременността, но ако сте нямали тази възможност, за няколко седмици можете да ги коригирате – докато сте бременна, или дори след раждането. Плоските или хлътналите зърна могат донякъде да затруднят захапването на гърдата за бебето, но в никакъв случай не пречат на успешното кърмене. Доскоро да се смяташе, че бебето не може да суче от зърна, които не са щръкнали, и някои лекари дори направо препоръчваха на майки с плоски или хлътнали зърна дори да не опитват да кърмят, а направо да захранват бебето с изкуствено мляко. Това е съвсем излишно. Последните изследвания показват, че бебето суче гърдата, а не зърното – то служи само като пътеводител и място, откъдето тече млякото. Така че не се тревожете излишно – зърната ви съвсем не са пречка за доброто кърмене.
Няколкоседмично носене на ниплети може да реши проблема. Те представляват малки накрайници, които се поставят върху зърната и действат чрез вакуум, като изтеглят зърното, и постепенно връзките се удължават, като го карат трайно да изскочи. Използват се преди забременяването или в първите месеци от бременността. Друг вариант е носенето на гръдни щитове, които също за няколко седмици ще ви помогнат. Те са два пластмасови купола, които се слагат един върху друг на гърдата. Долният е с отвор, в който се разполага ареолата, а горният предпазва нежното зърно от претриване. Чрез натиск зърното изскача. Ако се носят след раждането, гръдните щитове имат и още една функция – зърното се проветрява постоянно, което е добра профилактика срещу разраняване, а горният купол събира изтеклото мляко. Тези приспособления можете да намерите в аптеките. Но дори да не успеете, не бива да се отказвате от кърменето. Слагайте често бебето на гърдата, като следите да захапва правилно гърдата, и поне 2-3 сантиметра от ареолата да влизат в устата му. Бебето трябва да е обърнато с лице към гърдата, и коремчето му да е допряно до вашия корем. Брадичката му трябва да е под зърното, а нослето почти да докосва гърдата. С правилно поставяне на гърдата и често кърмене под напрежението, което сукането на бебето оказва върху гърдата, зърната скоро ще изскочат трайно.


Таня Русева-Кръстева, консултант по кърмене, Център за бременни жени – гр.Пловдив, ДКЦ-1, 032/27-11-52
за сп. “Мама”, юни 2004г
.

# 1
  • Мнения: 2
Кърмя успешно вече година и 3 месеца. Много ми помогнаха съветите на приятелите тук и на сбирката в Майчин дом. Това ми беше предварителната подготовка - само теория, не съм правила нищо друго. Бях твърдо решена да кърмя. Има обаче и още две неща, които направиха кърменето възможно в началото - силиконовите зърна, които бебето захапваше много по-лесно и не ме болеше толкова и специалния крем за рагади, който ми даде аптекарят - Лансинох  bouquet - и от който съм страшно доволна.

Общи условия

Активация на акаунт