Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 1 200
  • Мнения: 128
Здравейте!
Някой има ли информация и лични наблюдения за билкарят Асен Бакалов от Рупите?
Информация за него в нета почти няма.
Благодаря!

# 1 201
  • София
  • Мнения: 668
Здравейте, някой знае ли как точно се приготвя липов чай? Знам, че въпросът ми е малко глупав, но винаги съм се чудела, защото в интернет намирам различна информация, варял се, не се варял, киснел се, не се киснел и т.н., свекърва ми като прави и й се получава червен, моят е бледо жълтеникав, пише ли някъде как точно се приготвя, за да е максимално полезен?

# 1 202
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 7 955
Здравейте, някой знае ли как точно се приготвя липов чай? Знам, че въпросът ми е малко глупав, но винаги съм се чудела, защото в интернет намирам различна информация, варял се, не се варял, киснел се, не се киснел и т.н., свекърва ми като прави и й се получава червен, моят е бледо жълтеникав, пише ли някъде как точно се приготвя, за да е максимално полезен?
Аз лично варя сухият цвят.
Все пак зависи от предназначениетто му.

ЛИПОВ ЦВЯТ

Правилно приготвяне:Отвара- 1суп.л. липов цвят се вари в 250 мл вода 10 мин.

Запарка-1 суп.л. ситно нарязан липов цвят се залива с 250 мл вряла вода. След 15-20 мин се прецежда и се пие гореща.
Чаят от липа най-често се използва при възпаления на горните дихателни пътища- фарингити, ларингити, трахеобронхити, за понижаване на високата телесна температура при грип, ангина , пневмония.При виене на свят, епилепсия, главоболие, при пресипнал глас, липовият чай е един добър помощник.

При възпалено гърло и устна кухина, се прави гаргара, като се внимава да не се погълне от течността. Липовият чай има доста изразено диуретично действие, поради което се прилага при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, задържане на течности . Може би малко хора знаят, че чай от липа е средство против махмурлук, а изпит вечер, преди лягане с лъжичка мед помага за лек и спокоен сън.

Разкрасяване:За да имате чист, бистър тен на кожата мажете лицето с отвара от липов цвят, в която има разтворена чаена лъжичка мед. Така се стои 10-15 мин., изплаква се лицето с хладка вода, а после обилно се наплисква със студена.

Срещу косопад сварете липов чай в оцет-като чай. След измиване на косата, тя се изплаква с хладката отвара.

# 1 203
  • Мнения: 7 531
Аз вече не варя чайове, само запарвам.
Липовият чай става червен като престои. При запарване отначало е жълт, но като престои и става червен.

# 1 204
  • до морето
  • Мнения: 431
И аз само запарвам. Според Мария Требен прясната билка се запарва до минута, сухите няколко минути повече.

# 1 205
  • София
  • Мнения: 723
Много зависи каква билка и коя част от нея ползвате. Някои приложения изискват варене.

# 1 206
  • Мнения: 3 684
Аз си го варя липовия цвят, защото го пия доста горещ.
Запарен сух цвят за даже и 5 минути не мисля, че става. Трябва му време да кисне и да си отдели полезните вещества, а през това време той изстива.
Ако искате червен чай, след като заври, добавяте чашка студена вода.
Ползвала съм доста при проблеми с бъбреците и простуда.

# 1 207
  • Пловдив и Ямбол
  • Мнения: 66
Това е една билкова рецепта, която в моята практика препоръчвам често на своите пациенти през зимата. Получава се прекрасен чай! Комбинацията от тези 12 билки благоприятно въздейства върху имунитета като го укрепва и по този начин предпазва от сезонните простуди и грип.
*
Вземат се равни части от:

Агримония (Agrimonia eupatoria)
Борови връхчета (Turiones pini)
Великденче (Veronica officinalis)
Коприва (Urtica dioica)
Жълт кантарион (Hypericum perforatum)
Жълт равнец (Achillea clypeolata)
Живовляк широколистен (Plantago major)
Горска ягода лист (Fragaria vesca)
Малинови листа (Rubus idaeus)
Лазаркиня (Asperula odorata)
Орехови листа (Juglans regia)
Френско грозде листа (Ribes nigrum)
.

Раздробяват се на ситно и се смесват добре. Съхраняват се в хартиен плик на сухо.

2 пълни супени лъжици се залива с 500 мл. вряща вода и се запарват 3 до 5 минути (в зависимост колко силен обичате чая). Запарват означава, че не стоят на котлона да се варят!!! Прецежда се и се подслажда с мед, като внимаваме температурата на водата да НЕ е над 40 градуса, защото медът ще изгуби лечебните си свойства и ще се превърне в прост подсладител.

# 1 208
  • до морето
  • Мнения: 431
Здравейте ,

Може ли някой да ми каже как се приготвя чай от корени на глухарче?

# 1 209
  • Мнения: 3 400
Здравейте ,
Може ли някой да ми каже как се приготвя чай от корени на глухарче?
2 чаени лъжички корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Може и запарка в същата пропорция.

# 1 210
  • до морето
  • Мнения: 431
Намерих как се приготвя по Мария Требен:
Една препълнена чаена лъжичка корени се слагат да пренощуват в 1/4 литър студена вода, на следващия ден се затоплят до кипване и след това се прецеждат. Това количество се разделя и изпива на глътки половин час преди и половин час след закуска.

# 1 211
  • Мнения: 16
Здравейте, не е много по темата, нооо да ви разкажа. От март месец открих нещо странно отново по себе си и това бе един шум, като хрип, който излиза при движение на тялото на страни(т.е. От рамената). Открих го докато се протегях така хубаво на две страни. ОТтам започна една паника, хидих при личния, той каза, че за него това не е патология, слуша дробове, нищо нама. ОТтам ходих на пулмолог, същата процедура, пусна ми излседване на дишането и резултата беше дишана на спортист. И ми каза и той да не се занимавам с глупости. Е Позабравам го ии като се присетя пак ме побиват тръпки и все си се чува това нещо при излизане на въздууха. Инакк си спортувам, и намам никакви проблеми. ВЕче мисля да премина към ренгенова снимка дали на гръд, дали на гърло и аз незнам😒

Общи условия

Активация на акаунт