Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нормално ли е да има температура при никнене на зъбче?

 • 70 721
 • 60
 •   2
Отговори
 • Мнения: 57
Здравейте!Имам син на 7 месеца и преди една седмица му изби първото зъбче без да го усетя.Сега е тръгнало второ и от два дни ми е с температура-37.8;38.0.Нормално ли е да е от зъбчето или да ходиме при педито?

# 1
 • Мнения: 220
Според нашети Педи , от зъби може да се вдигне до 38 градуса максимум.

# 2
 • Мнения: 9 814
Нормално е до около 38,5.

# 3
 • Мнения: 82
При всяко дете е различно.При нас първото изби без проблем сега ще видим второто.Но аз като дете съм изкарвала зъби с температура,разстройство и сополи.Ако искаш за твое успокоение се обади и на педиатъра.

# 4
 • Мнения: 265
Напълно нормално може даже да получи и разстройство. Давах от време на време Панадол ,а за разстройството Ентерол.
Но моят съвет е да се консултираш с педиатъра ви.

# 5
# 6
 • Мнения: 22 275
Температурата е издайник на възпалителен процес, не на никнене на зъби. Честите съвпадения, както вече е писано по въпроса в редица теми и тук, се дължи на отслабен имунитет и по- лесна заболеваемост в тези периоди, но не е налице пряка връзка между никненето на зъбите и температурата.
Лично аз при температура /висока или не толкова висока, но поддържана 1-2 дни/ никога не се успокоявам със зъби, а търся причината там, където действително може да бъде. Ходя задължително на лекар. Обикновено се установява зачервено гърло- лека вирусна инфекция, за която не се изписват дори АБ. Ходя си обаче, може да се окаже и по- сериозно нещо, особено ако са налице и други признаци.

# 7
 • Мнения: 151
Дъщеря ми вече 3 дни е с температура от 37,5 -38,5. Ушите, гърдичките и гърлото са чисти. Дори пуснахме ПКК и урина. И там всичко е наред. Педиатърът ни каза - зъби. Сега чакаме.

# 8
 • Мнения: 224
При мойта щерка всички зъби излизат придружени с температура, а понякога и зачервено гърло, но и педито и няколко зъболекари са ми казвали, че това е заради отслабването на имунитета. И наистина при някои зъбчета, доста сериозни проблеми имахме. Но до 38 градуса не е толкова притеснително.

# 9
 • Мнения: 764
Според нашето педи е абсолютно нормално. При нас никненето на кучешките зъби беше придружено с хрема и възпалено гърло. Все пак се консултирай с твоето педи.

# 10
 • Мнения: 22 275
Освен литературата, която определено препоръчвам пред мнения на съседката, другата майка, често препредаващи думи на някого друг и т.н.,  давам и линкове с професионални мнения по въпроса:
http://www.lekar.bg/lek-106/info-132
http://www.lekar.bg/lek-106/info-132
"Ако повишената температура, която по ваше мнение е в резултат от поникването на зъбите, продължи повече от два дни, трябва да потърсите лекар. Детето може да страда от бактериална или вирусна инфекция, нямаща нищо общо с никненето на зъбите."

http://www.amber-bg.com/index.php?option=com_content&task=vi … 117&Itemid=27

Тук пък е посочено точно същото, а именно, че "В миналото обикновено се смяташе, че зъбите са причина за заболяванияи през това време инфекциите са по- чести. При някои бебета никненето на зъби просто понижава устойчивостта на организма и през това време инфекциите са по- чести. Ако по време на никнене на зъби бебето ви се разболее и температурата му се повиши над 38 градуса, то се нуждае от лекар, за да постави диагноза и да предпише лечение."
"Висока температура: Вдигането на висока телесна температура е друг симптом, който лекарите обикновено свързват с никненето на зъби. Ако температурата е много висока и продължи повече от два дни непременно потърсете лекарска помощ. " от:
http://www.biberonbg.com/info/niknenezabki.htm

"Температурата, както и болката са колкото неприятни, толкова и жизнено необходими за организма. Те сигнализират за поява на проблем в тялото. Високата температура е имунният отговор на организма към болестта. Тя се появява, когато има възпаление. То може да е причинено от външен микроорганизъм - вирус или бактерия, които предизвикват инфекция... Ролята на високата температура е да убие причинителя на болестта. Той обичайно вирее при нормална температура - 36-36.5 градуса, но 39 градуса са в състояние да го убият. Освен това температурата активира имунната система да образува повече кръвни телца, антитела и други антиинфекциозни агенти... Силата на признаците зависи и от това колко висока е температурата. Ако тя е леко повишена - например 37 градуса, - има голяма вероятност да не усетите нищо...
Често се случва човек със седмици да поддържа леко повишена температура. Опасно ли е това?
Т. нар. субфебрилна температура обикновено не се усеща. Тя е 36.8-37.2 градуса, трае около 2-3 месеца и не е задължително да е знак за заболяване...Тя може да се дължи и на стрес или на силни емоции. Дори и растеж на зъбите може да предизвика подобна температура... Освен на умората субфебрилната температура обаче може да е имунен отговор на хроничен възпалителен процес - белодробен или урологичен. За разлика от високата температура субфебрилната е причинена от бактерия, а не от вирус. Затова специалистите съветват да се търси лекар, който да установи какъв е причинителят...
 От 37,5 градуса нагоре е налице фебрилна температура, т.е. треска. Тя е причинена от вирусна инфекция - за разлика от субфебрилната. През зимата това най-често е грип или настинка...
 За нормална температура се смята тази от 36 до 37.2 градуса. Леко повишената е между 37.3 дo 38.3 градуса. При повишена термометърът сочи 38.4 дo 39.7 градуса, а висока е тази над 39.8 градуса...." от:

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2145&sectio … 21&id=0001601

И накрая от настоящия сайт, твърде полезен:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/120/51/
"Обаче запомнете добре: никненето на зъбите е физиологичен процес. Не отдавайте повишената температура, диарията и други болестни прояви на зъбките! Обърнете се към лекаря, той вероятно ще открие истинската причина за повишената температура - възпалено гърло или лигавица на устата, чревна инфекция и др."

Направени ПКК и урина не установяват наличие на вирусна или бактериална инфекция със сигурност. Въпреки това е добре да се направят и състоянието на детето да се проследи. Ако то не се подобрява- нови и по- сериозни изследвания са препоръчителни /за мен- наложителни/. Истина е, че на доста педиатри не им се занимава и предпочитат да дадат един стандартен, но остарял и неправилен отговор, вместо да пуснат изследвания.
Надявам се да съм била наистина полезна и аз. Желая здраве на детето!# 11
 • Мнения: 3 471
ВСЯКО ЗЪБЧЕ Е РАЗЛИЧНО!пРИ НАС долните много леко пробиха ,а горните  #Crazy 3 денонощия висока темп. и рееев .

# 12
 • Мнения: 1 206
Температурата няма нищо общо с никненето на зъбки. Когато растата зъбки, имунната система е по-слаба и за това се проявяват тези симптоми - Т, сополи и др. подобни.

# 13
 • Разград
 • Мнения: 2 083
Температурата няма нищо общо с никненето на зъбки. Когато растата зъбки, имунната система е по-слаба и за това се проявяват тези симптоми - Т, сополи и др. подобни.
Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 5 079
При някои бебчета е съпроводено с Т зъбоникненето, при други не (както беше при нас, за щастие  Crazy)...
Звънни на педито, сега има гаден вирус с Т, дано не е това, но бъди готова на всякакви варианти.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт