Може ли да имаме млечница?


Определение

Млечницата показва, че в бебешката уста и по зърната на майката или в гърдите ѝ има гъбички, които се развиват в млякото по зърната, в млечните канали и в бебешката уста. Млечницата може да бъде открита и при некърмещи жени, а и при мъже също така. Медицинският термин за такова състояние е кандида.


Предразполагащи рискови фактори за гъбична инфекция:

Всички по-долу описани фактори се приемат като рискови за развитие на инфекция при майката и бебето:

•   Вагинална инфекция на майката или през бременността, или скоро преди това, или във времето, в което се появят симптоми на инфекция. Майки, които имат чести вагинални инфекции, са също така по-предразположени;
•   Антибиотици, предписани на майката през бременността, по време на раждането и скоро преди или по време на симптоми за инфекция. Моля, отбележете, че антибиотици винаги се предписват, когато е извършено секцио или когато има поставена диагноза стрептококи, или превантивно е била лекувана майката преди раждането. Анамнеза с дълготрайна или честа употреба на антибиотици при майката също е предразполагащ фактор за инфекция.
•   Антибиотици, предписани на бебето.
•   Дълготрайна или честа употреба на стероиди от майката или бебето.
•   Травми на зърната като рагади. Разкъсването на кожата позволява достъп на инфекции, а също така и на бактерии. Рагадите не са нормално явление. Този вид травма на зърното трябва да бъде отнесен бързо към консултант по кърменето.
•   Употреба от майката на контрацептиви, съдържащи естроген.
•   Оставянето на влажни тампони за гърди или сутиен да стои дълго време на зърното.
•   Използване на тампони за гърди, съдържащи изкуствени материали, които спират добрата вентилация на района около зърната.
•   Използване на биберон от бебето.
•   Изключително голяма употреба на млечни продукти, изкуствени подсладители или захарни изделия от майката.
•   Диабет на майката.
•   Анемия при майката.


Знаци и симптоми

При майката:
•   Силна болка в зърното или гърдата, която се появява от раждането, продължава през време на кърменето и не намалява с подобряване на стойката на кърмене или с увеличаване на лактацията.
•   Рязка болка на зърното след период на безболезнено кърмене.
•   Нацепени зърна
•   Зърна, които сърбят и/или са раздразнени и имат розов или червен цвят, ярки или белещи се и/или имат резки и тънки черти; зърната също така могат да изглеждат нормално.
•   Прорязваща болка в зърната по време или след кърмене, ако инфекцията се е развила в млечните канали.
•   Болка в зърното или в гърдата при правилна употреба на автоматична електрическа помпа за кърма.
•   Вагинална инфекция.

При бебето:
•   Обриви, които се различават от типичните обриви от памперса (вижте тази снимка, на която се вижда обрив от гъбична инфекция)
•   Кремообразни бели петна, които не могат да бъдат махнати от вътрешната страна на устата, разположени от вътрешната страна на венците, от вътрешната страна на бузите, по небцето или в устата, гърлото или по езика.
•   Блестящ или “седефен” вид на вътрешността на устата
•   Отказ от гърдата, дърпане от гърдата или отказ да суче поради възпаление на устата.
•   Повтарящ се цъкащ звук по време на сукане
•   Увеличени газове поради развитие на инфекцията в червата.

При бебето също така може да няма видими симптоми.


Как се поставя диагнозата

Наистина няма точно определен начин за диагностициране на инфекция при майката. Често се вижда в устата на бебето, но не винаги може да бъде така видна, като при постоянно цъкане, повтарящо се дърпане от гърдата или увеличени газове. Най-добре се поставя диагноза при обстойно изследване историята на майката и на бебето. Ако има неща в историята, които предразполагат майката и детето към инфекция и има постоянни симптоми, е подходящо да се започне лечение. Ако майката и/или бебето започнат да се подобряват вследствие на лечението на инфекцията, тогава диагнозата се потвърждава. Лекуването с лекарства за инфекции, особено тези, които се нанасят външно, обикновено не може да навреди и може само да помогне, ако има предположения за инфекция. Ако симптомите не отшумят след 4-дневно лечение, лечението трябва да бъде преразгледано. Липса на подобрение при интензивно лечение изисква преглед за други възможни причини. Понякога може да има едновременно и бактериална инфекция заедно с тази инфекция.


Начини на лечение

Моля, бъдете информирани, че някои доктори няма да лекуват майката или бебето, ако при тях не се появят симптоми. Въпреки това литературата за кърменето счита, че това е важно за пълното излекуване. Неспазването на това може да доведе до риск от повтаряне на инфекцията.

Лечението при майката и бебето би трябвало да продължи най-малко 1-2 седмици след изчезването на всички симптоми. Всички последващи лечения се приемат като съвместими с кърменето и не изискват прекъсване на кърменето.

Когато инфекцията е в млечните канали, причиняваща резка или пробождаща болка в гърдата, често външното лечение (прилагано върху областта на зърното) не лекува достатъчно добре, за да повлияе на развитието на гъбичната инфекция в млечните канали. Почти винаги системното (по отношение на цялото тяло) лечение с таблетки/добавки е необходимо. Понякога лечение с тинтява ще достигне млечните канали.Нистатин (Nystatin)
Много фармацевти ще предпишат таблетки Нистатин като първа стъпка на лечение за устата на бебето. Това би трябвало да бъде направено, дори и при бебето да липсват симптоми, а майката да има симптоми, за да бъде предотвратено повторно заразяване. Половин таблетка трябва да бъде поставяна от всяка страна на устата на бебето след хранене, така че лекарството да не бъде измито по време на кърменето. Памучно тампонче може да бъде използвано, за да бъде разнесено лекарството по други области на устата, като използвате внимателно тампона и не го слагате обратно в бутилката след като е докосвало бебешката уста. Всеки път, когато се налага да бъде вземано количество от шишенцето, трябва да бъде използван чист тампон или малко количество от течността да бъде налято в чашка и неупотребеното количество да бъде изхвърлено след приключване на третирането. Лекарството трябва да бъде прилагано след приключване на всички дневни хранения. Предписанията, които са в описанието на лекарството, може да препоръчват да използвате нистатин четири пъти на ден, но тъй като инфекцията се развива обратно за 90 минути, е важно да прилагате нистатин по-често от предписаното.

За майките първо може да бъде препоръчан нистатин крем. Докторът може да предпише такъв крем също така. Той трябва да бъде втрит в зърното и ареолите след всяко хранене, след като областта е измита със студена вода и подсушена. Не трябва да бъде измивано преди кърмене. Хапчетата нистатин са препоръчителни понякога, когато симптомите не изчезват след пълен курс на третиране в продължение на две седмици или ако вторична инфекция на млечните канали предизвиква пробождащи болки по време или след кърмене.

Тъй като гъбичките изглежда да са силно устойчиви към нистатин, е полезно да знаете и други начини на лечение. Някои практикуващи лекари препоръчват прескачане напълно на употребата на нистатин и преминаване направо към други методи, тъй като в повечето случаи той не е ефективен.


Антигъбични кремове без рецепта

Вместо нистатин могат да бъдат използвани няколко кремове без рецепта за мазане на зърната. Такива са Lotrimin AF, Micatin и Monistat 7. всички могат да бъдат открити в най-близките аптеки. Също като нистатина кремовете би трябвало да бъдат прилагани в района на зърната след хранене и след като областта е била измита с вода и подсушена. Тези кремове могат да бъдат прилагани също така и за дупето на бебето, когато има следи като от памперс вследствие на инфекцията. Често най-добрият знак е реакцията на антигъбичния крем, а не на такъв крем за премахване на обриви от памперса.


Многофункционално мазило за зърна

Формулата за това мазило за зърна е била открита от д-р Джак Нюман. Тя се състои от две антигъбични съставки, антибиотична и стероидна. Трите съставки са смесени от фармацевт, за да се получи крем. Този крем след това се прилага на зърната след всяко хранене, след като зърната са били измити с хладка вода и подсушени. Докторът трябва да запише това в рецепта. Съставките са следните:
•   100 000 единици/мл нистатин (15 грама);
•   0,1% Betamethasone (15 грама);
•   2% Mupirocin крем (15 грама);
•   10% Clotrimazole (вагинален крем) (15 грама).

Някои фармацевти не държат на склад Clotrimazole и ако Вашият случай е такъв, това е една от съставките, която може да бъде пропусната, ако е необходимо.

Многофункционално мазило за зърна действа много добре с генциан-виолет (виж по-долу). То може да бъде прилагано след всички храненета, освен когато се прилага генциан-виолет.


Acidophilus

Acidophilus е безвредна бактерия, която обикновено живее в тялото, като спира свръхрастежа на инфекцията. Добавянето ѝ съм диетата – при наличие на инфекция или превантивно, трябва да бъде правено ефективно, за да се прихване тази бактерия. Тъй като тя не убива инфекцията, прилагането не става в рамките на един ден, но е много важна част от цялостното лечение.

Acidophilus може да бъде поръчана в повечето аптеки. Някои фармацевти я замразяват, така че е необходимо да попитате за нея. Докато вземате антибиотици или при третиране на инфекция, дозата е две капсули три пъти на ден. Acidophilus маже също така да бъде даван на бебето по една капсула три пъти на ден. Капсулата може да бъде отворена и съдържанието да бъде дадено на бебето да го оближе от чист пръст или може да бъде поставена в храната на бебето. Тя трябва да бъде вземана по време на терапията с антибиотици и за 1-2 седмици след това. Ако е взимана по време на активна инфекция, тя трябва да бъде вземана 1-2 седмици след като всички симптоми не са налице.


Добавка чесън

Чесънът е известен като силен борец с инфекцията. Добавете 4-6 капсули/таблетки обезмирисен чесън към Вашата диета по време на лечението на инфекцията и за 1-2 седмици, след като всички симптоми са отминали.


Echinacea

Echinacea е билка, която укрепва имунната система. Когато има свръх растеж на гъбична инфекция, имунната система често е изтощена. Приемете добавянето на тази билка към Вашата диета по време на инфекция и 1-2 седмици, след като всички симптоми са отминали.


Лосион с оцет

Инфекцията не може да оцелее в киселинна среда. Лосионът с оцет за двете зърна и/или бебешкото дупе често носи облекчение и помагат за забавяне растежа на инфекцията. Смесете две равни части оцет и вода. Прилагайте сместа на зърната с памучен тампон след измиване на гърдите след хранене и преди прилагане на кремовете. Сместа може да бъде прилагана и на бебешкото дупе чрез напръскване с бутилка със спрей преди да сложите памперса. Тя може да бъде прилагана и в областта на вагината след посещение на тоалетната.


Генциан-виолет

Тъй като класическите лекарства за борба с инфекцията като нистатин често не вършат работа, генциан-виолет отново придобива популярност сред практикуващите лекари. Той е бил известен от много години и е известен като изключително ефективен борец срещу инфекцията. Може да бъде поръчан в местната аптека, но е добре да направите предварителна заявка, защото много фармацевти не го държат на склад. Генциан-виолет може да бъде използван в района на зърната чрез нанасяне върху зърната и ареолата веднъж дневно/нощно време. Трябва да се използва чист тампон или няколко капки да се излеят в чаша и след това остатъците да бъдат изхвърлени след нанасяне. Необходимо е много малко количество и то се нанася бързо.

Генциан-виолет също може да бъде използван върху бебешката уста. Цялата уста - вътрешната страна на устните, небцето, отстрани, езика и пр. трябва да бъдат третирани с чисто тампонче веднъж на ден. Бебето след това трябва да бъде обърнато по корем, за да се намали количеството на погълнатата смес.

На някои майки е било казано, че генциан-виолет е опасен поради съдържанието на алкохол и не трябва да се използва от кърмещи майки. Моля, отбележете, че количеството алкохол в генциан-виолет е незначително и следователно поетото от бебето количество алкохол също така ще бъде пренебрежимо малко. Съдържанието на бутилката може да бъде разтворено с 50% вода, ако все още имате притеснения.

Генциан-виолет трябва да бъде използван 4 дена. Ако симптомите намалеят, но не изчезнат напълно, прилагането може да продължи още 3 дни. Не би трябвало да бъде използвана по-дълго от седмица. Ако има нужда от продължаване на лечението, трябва да бъде направена пауза от няколко дена преди да се върнете към използването ѝ. Ако няма подобрение и дори има влошаване на състоянието след 4 дни лечение с тинтява, следва да бъде направена консултация с консултант по кърменето.

Трябва да носите стари дрехи, когато прилагате лечение с генциан-виолет, тъй като петната, които оставя, са пурпурни и не могат да бъдат почистени. Много майки трябва да бъдат подготвени за гледката на бебешката уста. Тя ще бъде ярко пурпурна. Редно е да се знае, че тя бързо избелява.


Екстракт от семе на грейпфрут

Това лечение се състои от поемане от майката на 250 мг капсула орално три пъти на ден. Тя може да бъде поемана на мястото на Diflucan или едновременно с нея, ако инфекцията е изключително устойчива. Това лечение може да бъде намерено в повечето магазини за хранителни добавки и центрове за здравословно хранене.


Diflucan

Diflucan (Fluconazole) е обикновено много ефективен срещу гъбична инфекция, когато се приема орално. Дозата е 200-400 мг първия ден, следвана от 100-200 мг за 10-14 дена или по-дълго, ако инфекцията е особено устойчива. Някои практикуващи лекари предписват една таблетка за третиране на зърното или инфекцията на гърдата. Това е вагинална доза и рядко е ефективна, когато инфекцията е на зърната или в млечните канали (вътрешноканална инфекция). Diflucan може да бъде свободно използван с всяко едно от мазилата, които описахме по-горе. Много малка част от този продукт преминава в кърмата, така че количеството, което бебето поема, е клинично незначително. Diflucan се предлага само с рецепта. Моля, отбележете, че може да бъде необходимо да прегледате професионална литература с Вашия доктор, която да обхваща използването на лекарството, а също така и ефективната доза и продължителността на лечението.Удачни мерки, докато изчакате резултата от лечението

Кърменето може и би трябвало да продължи по време на лечението. При нетежки случаи облекчение може да бъде почувствано в рамките на 48 часа. При тежки случаи може да отнеме 3-5 дена, за да отбележите някакво подобрение. Симптомите могат да се влошат за ден или два, преди да почувствате подобрение. В случаи на неправилно третиране на инфекцията или недостатъчно бърза диагноза, или при изключително устойчива инфекция, подобрение може да не бъде почувствано за няколко дена и може да е необходима комбинация от различни медикаменти, преди инфекцията да бъде изчистена напълно. Лечението може да бъде агресивно с промяна на диетата и рязко засилване на имунната система, дори след като всички симптоми са изчезнали.

Междувременно следването на препоръките, изредени в “Мерки за третиране на възпалени, разранени или кървящи зърна” може да доведе до някаква степен на облекчение. Втрита кърма в зърната, докато все още има симптоми на инфекция, не се препоръчва, тъй като инфекцията се развива в млякото.

Ако кърменето стане прекалено болезнено, използването на помпата за няколко дена може да бъде добра възможност. Най-добре това може да бъде направено с медицинска или професионална помпа като Medela Lactina на Medela Pump In Style, особено ако отделянето на бебето от гърдата не е по-дълго от няколко дена. Помпането трябва да бъде толкова често, колкото често е било кърменето на бебето, така че потреблението на кърма да се регулира добре. Ако бебето е по-малко от 4-6 седмици, изпомпаното мляко трябва да бъде предлагано като алтернативна хранителна добавка, за да бъде намален рискът от отказ от гърдата.


Хигиенни предписания за предотвратяване на повторна инфекция

Следните предпазни мерки трябва да бъдат следвани, за да бъдат намалени шансовете за повторна инфекция:

•   Ръцете трябва да бъдат често измивани, но не с антибактериален сапун. Това убива “добрите” бактерии, които подпомагат развитието на инфекцията в нормални граници. Хартиените кърпички, които са за еднократна употреба, трябва да бъдат използвани по-често от кърпите от плат.
•   Изцеденото мляко не трябва да бъде замразявано по време на лечението. Инфекцията се възстановява след размразяване и не е убита. Ако замразена кърма се дава на бебето след период на лечение, може да се появи млечница отново. Обаче бебето може да бъде хранено с прясна или замразена кърма.
•   Всички накрайници на шишета, биберони, играчки, които бебето може да постави в устатата си и части на помпата, които влизат в контакт с гърдата или млякото, трябва да бъдат изварявани за 20 минути всеки ден по време на лечението. Всички накрайници на шишета и биберони трябва да бъдат сменяни след едноседмична употреба.
•   Еднократните подплънки за кърмачки трябва да бъдат изхвърляни, когато се навлажнят. Подплънките за кърма за многократна употреба и сутиените трябва да бъдат сменяни в момента, в който станат влажни, и да не бъдат обличани отново, докато не бъдат изпрани. Ако времето позволява, сутиените и тампончетата от плат могат да бъдат сушени на слънце. Ултравиолетовите лъчи са допълнително ефективни при борбата с инфекцията. Добавянето на чаша белина при пране, ако дрехите позволяват третиране с белина, или на чаша оцет към останалите дрехи също ще осигури всеки остатък от инфекцията по Вашите дрехи да бъде убит.
•   Зърната трябва да бъдат измивани с хладка, чиста вода след всяко кърмене и оставени да изсъхнат за 10-15 минути, преди да бъдат слагани каквито и да е мазила или кремове.
•   Ако бебето има инфекция като следи от памперса, трябва да се избягва използването на мокри кърпички (използвайте парче памучен плат и чиста вода вместо тях) и изплаквайте с оцет след всяка смяна на памперса (вижте по-горе). Бебето трябва да бъде оставяно без памперс, колкото е възможно по-дълго. Възможно е преминаването към платнени пелени, дори препоръчително, вместо памперси за еднократна употреба по време на инфекция.
•   Ако има вагинална гъбична инфекция, трябва да бъде носено памучно бельо, а областта на инфекцията да бъде изплаквана с разтвор оцет/вода след всяко посещение на тоалетната (вижте по-горе). Препоръчва се също така спане без бельо през нощта.


Промени в диетата, които могат да бъдат необходими

Тъй като инфекцията е развива при захарни изделия (включително изкуствени подсладители) и млечни продукти, може да бъде от помощ значителното намаляване или абсолютното изключване на млечни продукти и захарни изделия от Вашата диета по време на лечение на инфекция и за 1-2 седмици след изчезване на всички симптоми.

Написано от Беки Флора, BSed, IBCLC


Източници:
Ла Лече Лига: “Книга с отговори за кърменето” (1997), Нанси Морбекър, IBCLC и Джули Сток, BA, IBCLC
“Наръчник за кърменето на майката до отбиването” (1994), Катлийн Хъгинс, R.N., M.S. и Линда Цидрих
“Лекарства и майчино мляко” (1999), Томас Хейл, R. Ph., Ph. D.
“Наръчник на д-р Джак Нюман за кърменето” (2000), Д-р Джак Нюман и Тереза Питман
Ла Лече Лига Консултантски лекции, “Кандида и кърмене” (1995), Лайза Еймир, M.B.B.S., IBCLC, Кей Хувър, М. Ed., IBCLC и Крис Мълфорд, R.N, B.S.N., IBCLC


Преведе Всъщност съм Калина от www.breastfeeding.hypermart.net

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 17:44 от Редактор*