Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юли 2008, 23:31 ч.

Гастроезофагеален рефлукс

 • 188 935
 • 538
 •   2
Отговори
# 525
 • София
 • Мнения: 2 043
Здравейте, проф.Бранков!
И аз се нареждам с молба за насоки! Вече какви ли не картини са ми в главата...
Синът ми е на почти 2 г. Като бебе връщаше доста кърма след хранене, но педиатърът казваше, че е нормално и ще отмине. Детето наддаваше по над 2 кг на месец /първите месеци/. В момента е 12 кг. Все още има голям апетит и хапва добре. Връщането на храна спря около 7-8 м на детето. Тогава "лепна" хрема от каката и се появи влажна кашлица.
...............................
Знам, че без изследвания няма как да ми дадете много насоки, но мислите ли че тази ужасна кашлица е в следствие на ГЕРБ и какви изследвания трябва да се направят?

Забравих да допълня, че му никнат последните 4 кътника, има много лиги, а днес забелязахме и че лимфните възли на врата са подути. Педиатърът каза, че било нормално на фона на общото му състояние и каза да му давам Нурофен 2-3 дни...

Според мен рефлкусът отдавна е преодолян, а даже и да има, то е в съвсем ниска степен. Вие сама установявате, че повръщане се появява при вирусна инфекция. Това е така, а в даден момент вторично предизвиканият рефлукс усилва общите прояви на кашлица и т.н.  Трябва да се лекуват едновременно всички симптоми. Не знам какво би показало едно специализирано изследване, едва ли биха се открили сериозни отклонения. Но нищо не пречи да се направят. Д-р Гроздева и много добра, доверете й се. От моя гледна точка аз мисля, че при вас няма хирургичен проблем.

# 526
 • София
 • Мнения: 2 043
Здравейте, доктор Оги. Аз вече за 3 път ви пиша. Просто започнах да наблюдавам стриктно симтомите на дъщеря си(на 8г), която вече 2 години има проблеми с корема. Бяхме при хирург, при невролог, нищо. Лежа в гастроентерология " д-р Иван Митев", там ни казаха ГЕРБ, след гастроскопия. Симтомите са следните заболява ни корема( около пъпа) от самата болка започва да и се гади, понякога повръща( случвало се е 2 пъти за 2 години) , този ад приключва веднага щом се изходи по голяма нужда . През другото време на деня е все едно нищо не е станало. Когато беше болна февруари, се наложи да влезем в болница, при вида на абоката, започна да повръща. Сега в момента е с болка в корема от 3 дни, 2 пъти вдигна температура 37,8 и повърна 2 пъти. Въпросът ми е, при ГЕРБ боли ли корем около пъпа, и вдига ли се температура? И вобще какво е вашето мнение, и към кого да се обърна? Благодаря ви предварително. Вие сте страхотен специалист.

Тези симптоми категорично не указват за ГЕРБ. Има много други болести на стомашно.чревната система, които се проявяват по този начин. Предполагам, че в гастроентерологията са я изследвали подробно и явно не са открили нищо. Често при вирусни инфекции има такива оплаквания. Имайте пред вид, че тези оплаквания могат да бъдат и от неврогенно естество. Трябва да знаете, че много често преглеждам деца с подобни признаци и почти винаги се намира някаква причина. Но това е въпрос на обстоен разговор.

# 527
 • Мнения: 1 307
Здравейте, проф.Бранков!
И аз се нареждам с молба за насоки! Вече какви ли не картини са ми в главата...
Синът ми е на почти 2 г. Като бебе връщаше доста кърма след хранене, но педиатърът казваше, че е нормално и ще отмине. Детето наддаваше по над 2 кг на месец /първите месеци/. В момента е 12 кг. Все още има голям апетит и хапва добре. Връщането на храна спря около 7-8 м на детето. Тогава "лепна" хрема от каката и се появи влажна кашлица. В продължение на 4 м го лекуваха със сиропи, Пулмикорт, Мупироназал, Виброцил и т.н., но с променлив успех. Юни миналата година /детето навърши 1 г/, педиатърът предположи, че може да има "тих рефлукс" и изписа Гастротус. Заради сиропа или хубавото време, не знам, но кашлицата изчезна. Синът ми пи сиропа до януари 2018-та година, когато д-р Гроздева го спря и изписа курс с Мотилиум за 2 месеца. Т.е. пи Мотилиум от 07.01 до 07.03. В края на февруари беше първото му боледуване - ларингит. Лекуваха го с Пулмикорт и за 3 седмици кашлицата изчезна. Не пие нищо за рефлукс от началото на март. В началото на април каката го зарази с вирус, текнаха му сополи и пак се появи ужасната кашлица. Синът ми вече кашля 1 месец - давеща кашлица, предимно през деня и след прием на течности. През нощта спи спокойно. Преди 4 дни бяхме при УНГ - лекар, който установи задна хрема и течност в средното ухо. Тази хрема дали може да е в следствие на рефлукс или да търся причината другаде /сливици, алергии/? След 10 дни отново сме на преглед при д-р Гроздева и ще искам вече изследвания, за да се установи има ли детето рефлукс, в каква степен е и т.н. Вече не издържам да "пробваме"!
Знам, че без изследвания няма как да ми дадете много насоки, но мислите ли че тази ужасна кашлица е в следствие на ГЕРБ и какви изследвания трябва да се направят?

Забравих да допълня, че му никнат последните 4 кътника, има много лиги, а днес забелязахме и че лимфните възли на врата са подути. Педиатърът каза, че било нормално на фона на общото му състояние и каза да му давам Нурофен 2-3 дни...
Моля Ви за мнение!  Къде да търсим проблема...

# 528
 • София
 • Мнения: 2 043
Цитирам Ви: .... Лекуваха го с Пулмикорт и за 3 седмици кашлицата изчезна. Не пие нищо за рефлукс от началото на март. В началото на април каката го зарази с вирус, текнаха му сополи и пак се появи ужасната кашлица. Синът ми вече кашля 1 месец - давеща кашлица, предимно през деня и след прием на течности. През нощта спи спокойно. Преди 4 дни бяхме при УНГ - лекар, който установи задна хрема и течност в средното ухо...

При тези оплаквания има порочен кръг - вирусната инфекция предизвиква рефлукс, който от своя страна засилва дразненето на носоглътката и белия дроб. При ГЕР особено е характерна нощната кашлица. При вас рефлуксът е на втори план - лекувайте възпалението на носоглътката, кашлицата и укрепвайте имунната система. Принципът е "лечение на симптомите", а ако има и повръщане - гастротус или мотилиум.

# 529
 • Мнения: 1 307
Благодаря Ви за отговора!

# 530
 • Мнения: 35
Благодаря ви, професоре. Как бих могла да запазя час при вас, за да се видим и обсъдим проблема с моята дъщеря? Лек ден

# 531
 • София
 • Мнения: 2 043
Преди отпуската ще преглеждам последно в сряда (утре) и четвъртък. После след 4 юни ще ме намерите в Детския център на Токуда между 10 и 13 часа (без петък).

# 532
 • Мнения: 35
За днес и утре няма да успеем. Ще се видим след отпуската ви.Направление трябва ли и какъв номер трябва да е? Благодаря ви много.

# 533
 • Мнения: 1 057
Запознах се подробно с Вашия пост. По принцип всяко бебе има рефлукс, не е толкова сложно да се каже. При всяко дете проявите са различни, при Вашето са доста обезпокоителни. Детето е много малко, но явно трябва да почнете с лечението, което са предисали колегите. Докато не минат поне 30 - 40 дни, за да може да се прецени ефектът от него. Същевременно спазвайте диетичния режим. Има и допълнителен момент - понякога неврологични проблеми водят до тежък рефлукс, който от своя страна засилва проблемите. Допитайте се до гастро-ентеролога дали детето има нужда и от неврологична консултация.

Иначе аз не мога да Ви помогна от дистанция, обикновено такива заплетени случаи се изследват и лекуват в болнична обстановка.
Благодаря за отговора! Извинете за въпроса, но можете ли да ми дадете някаква насока за какви неврологични заболявания би могло да става въпрос. Понеже състоянието на детето се изостта гастрото изписа и Рефалгин след всяко хранене. Не става ли твърде тежко лечението с Квамател, Мотилиум и Рефалгин за бебе на 3.5м?

# 534
 • София
 • Мнения: 2 043
Щом педиатърът е предписал това лечение, изчакайте да се види ефектът от него. В последно време обаче предписването на мотилиум доста се ограничава, особено за толкова малки деца. Колкото до неврологичните причини аз само изказвам предположение, те могат да бъдат причина или следствие на рефлукса. Това е от компетенция на детските невролози.

# 535
 • София
 • Мнения: 2 043
За днес и утре няма да успеем. Ще се видим след отпуската ви.Направление трябва ли и какъв номер трябва да е? Благодаря ви много.

Направление № 3 с код 50. Трябва да се запишете за ред, с направление преглеждам вторник и сряда. Останалото време прегледите са платени.

# 536
 • Мнения: 35
Благодаря, професор Бранков.

# 537
 • Мнения: 2
Здравейте, проф.Бранков!
Моето момиченце е на почти 3 месеца , родена е секцио 10 дена преди термин 3350 кг. Кърмих я на поискване до 20 ден , когато отказа да суче дърпаше се плачеше на всяка глътка. Откриха ни рефлукс - не повръща много само когато се оригне по малко .Наложи се да се цедя и да давам с шише истинско мъчение е храненето. Гастроентеролог ни прегледа и назначи лечение с прахчета ранитидин(мисля че се казват). Но няма особен ефект пак се храни трудно върти ,дави се ,изпитва дискомфорт , а е гладна. Вечер заспива към 22 часа и въобще не се събужда , ако не я събудя в 6 незнам кога ще се събуди, освен това за толкова много часове и е сух памперса .През дена си пълни памперсите добре.Много съм притеснена от това давене като пие сякаш не може да преглъща и на ръце не желае да я нося започва да се гърчи сякаш я боли права.На 3 месеца е 5100 кг. Всичко това ли е от рефлукса?

# 538
 • Мнения: 2
Изпива само по 60- 80 грама , което е малко за 3 месеца

Общи условия

Активация на акаунт