Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гастроезофагеален рефлукс

 • 216 276
 • 664
 •   1
Отговори
# 630
 • Мнения: 4
Здравейте отново никакъв ефект от този пулсет и мутилиум незнам за какво ги давам.Днес бяхме вън малко тя има и чувствителност на горните дихателни пътища като се прибрахме пак започна като ларингит спазъм и пак свпрускване с флексотид .За тази изминала седмица единственото което и помага е гастроцинезин започне ли да се дави,дрази лае сухо много сухо давам едно хапче и спира .

# 631
 • София
 • Мнения: 2 520
Искрено Ви съчувствам. Все пак, от разстояние, без обстоен разговор, не мога да Ви дам на-подходящия съвет. Пък и предписаното лечение от гастроентеролога е правилно. Имайте пре вид, че лечението на рефлукса трае дълго, от 2 до 4 месеца, преди да повиляе на симптомите. Освен това при Вашето дете има сериозен белодробен проблем. Така се получава един порочен кръг - кашлицата предизвиква рефлукс, а рефлуксът дразни горните дихателни пътища (това включва носна кухина, фарингс, ларинг, трахея). Имайте търпение.
Препоръчвам Ви да се запишете за д-р Златко Димитров в Детския център на Токуда - освен че е алерголог, той може да даде консултация за белодробните и гастроинтестиналните оплаквания. Често подобни прояви се наблюдават при алергия към някои хранителни съставки.

# 632
 • Мнения: 10
Здравейте! Синът ми е на 5 години и 6м. Когато беше на три години и половина изкара стомашно- чревен вирус доста тежко,с диария, която накрая доведе и до кръв в изпражненията. Педиатъра все пак успя да стабилизира състоянието без хоспитализация. Пи месец след това пробиотик. Но след този период започнаха проблемите. Оплаквания от болка около областта на пъпа,газове и облекчение след изхождане. С течение на времето отшумяха оплакванията. Но след всеки стомашночревен вирус всичко се повтаря. Детето яде бързо и не сдъвква храната много добре, постоянно му правя забележки и напомням,но напредъкът е малък засега. Преди около шест месеца през нощта се събуди и започна да плаче ,че го боли много в областта на гръдната кост. Посетихме спешен кабинет ,направиха кардиограма и ехография. Видяха се множество газове. Педиатъра предписа диета,иберогаст , омепразид за месец и пробиотик. Проблема отшумя. Направихме всички изследвания: паразити,микробиология, кандида и хеликобактер. Всичко е наред. Посетихме доц. Георгиева, която пак след преглед с ехограф постави диагноза герб и синдром на раздразненото дебело черво. Предписа метронидазол 120 мг и сак алби( на рецептата е изписано на латински),което в аптеката не бяха чували и ми отказаха флажила, защото няма как да разделя табл. От 250 мг. В момента на прегледа детето нямаше оплаквания, защото часът е запазен месец и половина предварително. От седмица след хранене вечер се оплаква отново от болка около гръдната кост. Какво да правя? На какъв специалист да го заведа? Извинявам се,че бях наистина многословна,но нямаше как по- кратко да го обясня.

# 633
 • Мнения: 10
Извинявам се, искам да допълня,че напоследък през деня и особено след сън се опитва да си прочисти гърлото ,все едно нещо му дразни. Понякога като леко изкашляне,сухо.

# 634
 • София
 • Мнения: 2 520
Здравейте,
ще отговоря по-подробно и заради другите майки във форума. Първо не ми казахте дали като бебе е повръщал и каква е харастеристиката на повръщането. Казвам това, защото рефлуксните прояви започват още в бебешка възраст. Нарича се ГЕР (гастро-езофагеален рефлукс). Второ, на ехограф може да се установи рефлкс, но не и в каква степен, нито дали това вече е рефлуксна болест (ГЕРБ). За тази цел са небходими и други клинични прояви, както и специфични изследвания в детско отделение.
По принцип рефлукс имат всички хора при определени условия,  което в малки граници е нормално. Върху това има влияние начина на хранене, инфекции на горните дифателни пътища, белодробни процеси и проблеми в чревния тракт. Тези оплаквания се лекуват симптоматично, понякога по-дълго от 3 - 4 седмици. Същевременно се лекуват и паралелните оплаквания - синуит, бронхит, колит.
Рефлуксната болест се характеризира с различни по характеристика повръщане, кашлица особено нощно време, проблеми в носоглътката, нервност, отслабване на тегло, анемия, проблеми с храненето.
Лечението на вашия педиатър е правилно, но то трябваше да се проведе дълго време. И непременно регулирана диета (хранителен режим).
Доц.Георгиева също ви е предписала правилно лечение, тоест флажил, размесен с захар на прах (sachari albi или сак алби, според рецептата). Тези рецепти са стандартни и аптекарят е трябвало да я разчете.
Така че върнете се към лечението на рефлукса и наред с него - лечението на раздразненото черво. Редно беше тези неща да обсъдите с доц.Георгиева.

# 635
 • Мнения: 10
Благодаря Ви много за бързият отговор! Като бебе рядко е повръщал по малко мляко след хранене и то в повечето случаи, когато се оригне. Досега е пил два пъти Аб. В повечето случаи боледуването се свежда до задна хрема и леко зачервено гърло, защото се опитвам да хвана в началото нещата. Има няколко прекарани стомашночревни инфекции и възстановяването след тях е протичало малко по- бавно, с оплаквания от болки в коремчето. Благодаря отново !

# 636
 • Мнения: 259
Здравейте, проф. Бранков,

Изключително бях изненадана да науча, че един зает специалист отделя от времето си, за да помогне поне малко на разтревожени родители като мен. Вие сте рядкост!

Дъщеря ми е на по-малко от два месеца и от раждането има тих киселинен рефлукс, имаме час за гастроентеролог след две седмици. По препоръка на педиатъра давах сироп с алгинат, но тя пак повръщаще и при повръщане всичко отиваше в нослето и секретите ставаха гелообразни заради алгината и нямаха изчистване. Тя започна да има проблеми с дишането и да се дави. Страхувам се от аспирация и това, че рефлуксът е киселинен. Наскоро разбрах за дете починало от аспирационна пневмония поради нелекуван рефлукс...Моля препоръчайте добър УНГ или друг специалист, който да е запознат с ефектите на рефлукса в тази област. И още нещо - може ли някъде в София да се направи изследване тип "swallowing study" - мисля, че е нещо, свързано с "дисфагия" - извинявайте, не съм сигурна за термина...И то може ли да покаже дали детето преглъща правилно и каква е опасността от аспирация?
 И последно - на тази крехка възраст какви медикаменти са допустими, за да облекча болката й, тя е много силна и вече сме изтощени да я носим, да се тревожим и да се чувстваме безсилни да й помогнем. Наясно съм, че това е донякъде извън вашата област, но се опасявам, че може би гастроентерологът ще се колебае да изпише медикаменти, по-силни от алгинатите, заради възрастта й. Досега всеки казва, че това е "нормално" и "'ще се израсте". За мен не е нормално дете да пищи от болка след хранене и да повръща по над 10 пъти на ден.

Благодаря Ви предварително,
Силвия

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 20:46 от sylph_sis

# 637
 • София
 • Мнения: 2 520
Здравейте, разбирам Ви добре.
Първо трябва да знаете, че всяко дете има рефлукс в по-малка или по-голяма степен. Понятието „тих рефлукс” е условно. А това дали е киселинен рефлукс, пак не е много достоверно, защото майчиното мляко повече клони към алкалната среда.
Казвам това, за да разберете, че рефлуксът при бебетата е физиологично явление, което постепенно отшумява след 6-ия месец.  При Вашата дъщеря той е по-изявен и Вие трябва да се въоръжите с търпение и да спазвате нужните изисквания, които ще даде педиатърът. А това са: повдигане на леглото откъм главата, хранене по-често с по-малко количество, продължително държане на детето да оригне, сгъстяване на млякото.
Не са нужни специални изследвания, тъй като трябва да се преценят клиничните прояви.Особено важно е да се прецени как храните (кърмите) бебето и дали то наддава нормално на тегло.
Едва ли има хирургичен проблем. Но ние не можем с кореспонденция да анализираме конкретната ситуация. Изчакайте консултацията с детския гастроентеролог.

# 638
 • Мнения: 259
Благодаря!

# 639
 • Мнения: 14
Здравейте, проф. Бранков!
Обръщам се към Вас и се надявам да намеря надежда и решение на нашата ситуация.
Тя започва още с раждането на бебчо, който е на 6 седмици. Роден е със спешно секцио в 39г.с. след опити за естествено раждане. Заради вътреутробна инфекция на стрептокок Б, който не беше лекуван нито преди, нито по време на раждането не беше влята банка с антибиотик. Бебчо е бил  с Апгар - 0 на първа минута и интубиран на 3 минута. Лекуван е 12 дена в педиатрията с антибиотици. След като го изписаха на 31.02.2020, с помощта на консултант по кърмене успя да засуче на 02.01.2021.
На 06.01 му поставиха БЦЖ в лявото рамо и тогава за първи път започна да пищи по време на кърмене. Отдавах го именно на ваксината, защото само когато беше на ляво поставен пищеше.
Не винаги беше така неспокоен, затова не обръщах толкова мн внимание, а и си мислех , че може би колики го мъчат.
Всичко това, докато на 30.01.2021 гласа му не стана дрезгав. Тогава започнах да чета в интернет и разбрах , че дрезгавия плач и пищенето по време на кърмене се дължат най-вероятно на ГЕРБ. Тук е момента ДС отбележа, че ако се храни от шише или с АМ (лактана био 1) няма такова поведение.
Неспокойството му е предимно на лявата страна, но и на дясната.
Не повръща мн, рядко и по-малко, случва се да хълца. Консултирах се още събота с педиатър по телефона, който препоръча гастротус по 3 мл след хранене и да вдигнем матрачето.
Давах гастротус след всяко хранене и наистина имаше мн добър ефект, но детето се запече за цял ден при положение, че преди ходеше след всяко хранене.
Още сутринта на 31.01 му направих мокро клизма с мелилакс 1 и се оправи.
Вчера целия ден беше приятен и нормален - детето се хранеше само на гърда, на всеки 3 часа, спеше спокойно и глада му се оправи. ( иначе се храни по 1 час с мъки и спи по 1 час, включително и през нощта Sad  ) Не му давах и гастротус, защото се чувстваше добре.Спрях и млечните , защото четох че мн често влошават това състояние, макар че с АМ няма проблем.
От днес пак започнах да давам гастротус , но не искам да приема, че само това е единственото ни решение за нормално кърмене и хранене.
Какво бихте ни препоръчали?
Как да приемаме лекарството и до кога?
Има ли трайно решение това състояние?
Можем ли да запишем час за преглед при вас?

Благодаря Ви най- сърдечно ! ❤

# 640
 • София
 • Мнения: 2 520
Разговорът няма да е кратък. Запишете се за мен на 02 403 4948  или 4000  Преглеждам в Детския център на Токуда.

# 641
 • Мнения: 14
Здравейте, Професор Бранков,
Благодаря за възможността да се допитаме до висококвалифицирано мнение.
Имам 7 седмичен син, роден в 38+5 г.с. с цезарово сечение, 30 часа след спукване на водите и неуспешно предизвикване на раждане. Няма усложнения след раждането и бяхме изписани след ден и половина.
На 2 седмици детенцето ни започна да има хриптящо дишане и свирещо носле и беше прегледан от педиатър в спешен център, който направи изследвания да изключи инфекции и постави диагноза рефлукс. Само да уточня-живеем в Кеймбридж. Тук лекарите казват, че щом детето наддава тегло, няма нужда от лечение и ще го израсте. Посъветваха ни да използваме методи за облекчаване:
-често оригване и чести и малки по количество хранения
-държане прав след хранене
-тъй като е изцяло кърмен, аз спрях всякакви млечни, за да видим дали ще се облекчи
-повдигане на легълцето-напълно невъзможно ни е дори да го сложим да спи в легнало положение, защото след 5 минути се събужда.
С тези методи не виждахме никакво подобрение, симотомите се влошиха и синът ми започна да пищи по време на кърмене, да рита и да се пуска. Освен това има и следните симптоми:
-Много дрезгаво гласче, което е най-зле сутрин и през нощта
-Много секрет на носоглътката и запушено/свирещо носле
-Чести хълцания и задавяния
-Преглъщане в съня си, връщане на малки количества мляко на парцали в устната кухина, прави гримаси на болка, изплаква и се събужда
- Изключително неспоноен сън, ако не е в почти изправено положение. Редуваме се през нощта да го държим седнали, а той по коремче на нашите гърди, за да спи почти прав, иначе не става. Върти глава в ляво и дясно в съня си, ако дори и малко полегнем и започва да е неспокоен, сякаш си чисти гърлото.
След влошаване на симптомите, настоях на джипито тук и му изписаха гавискон за деца, който да сгъстява кърмата ми, но ефект нямаше и детето се запече ужасно много и го спряхме.
Търсейки решение, се свързахме с Доц. Георгиева по имейл, обяснявайки положението. Тя препоръча Гастротус след всяко хранене и Ранитидин. С много усилия успяхме да намерим  да внесем Гастротус и да накараме джипито да изпише омепразол(ранитидина е спрян от производство).
От 10 дни детето е на 1 мг омепразол на телесно тегло+ 3 мл Гастротус(но не след всяко хранене, защото и това го запича и става още по-неспокоен). Виждаме подобрение, само в това че не пищи така по време на кърмене и има хранения, през които е спокоен и по-рядко прави гримаси в съня си, но все още си преглъща. Всички останали симптоми си стоят, от които най-много ме притеснява дрезгавостта на гласчето/хриптенето, неспокойствието и невъзможността му да спи в различна позиция от прав, въртенето на главата.
Джипито ни пренасочи към педиатър тук, но листите за изчакване са дълги, а заради пандемията нещата са още по-сложни и часът ни е чак  април.
Знам, че е изключително трудно да се коментира от разстояние, обмислях начин да се приберем за да посетим специалист в България, но заради пандемията ни е много сложно. Затова исках да чуя и вашето мнение и дали да продължаваме да сме упорити с лечението и изчакаме или би следвало досега да се е повлиял? Да търсим ли и други специалисти и при едно евентуално прибиране, дали някакви други изследвания биха могли да са от полза или на тази възраст лечението и диагнозата са самп симптоматични?
Извинявам се за изключително дългия пост и благодаря от сърце предварително!

# 642
 • София
 • Мнения: 2 520
По всичко личи, че това е проява на ГЕР, характерен за бебетата, но с по-сериозна изява при Вашето дете. Повръщането, нервността, кашлицата, хриптенето - това е вследствие дразненето от рефлукса. Вярно е, че че щом детето наддава тегло, нещата не са толкова страшни. Вие реагирате правилно на ситуацията и трябва да се въоръжите с търпение и спокойствие - тези прояви няма да отминат скоро, но все пак, след 6 - 8 - 12 месеца все пак ще изчезнат.
Съветите на доц.Георгиева са правилни. Продължавайте по този начин. Не ви трябват други консултации. Но когато идвате към България обадете ми се да поговорим пак.

# 643
 • Мнения: 14
По всичко личи, че това е проява на ГЕР, характерен за бебетата, но с по-сериозна изява при Вашето дете. Повръщането, нервността, кашлицата, хриптенето - това е вследствие дразненето от рефлукса. Вярно е, че че щом детето наддава тегло, нещата не са толкова страшни. Вие реагирате правилно на ситуацията и трябва да се въоръжите с търпение и спокойствие - тези прояви няма да отминат скоро, но все пак, след 6 - 8 - 12 месеца все пак ще изчезнат.
Съветите на доц.Георгиева са правилни. Продължавайте по този начин. Не ви трябват други консултации. Но когато идвате към България обадете ми се да поговорим пак.
Благодаря от сърце! Simple Smile

# 644
 • Мнения: 46
Здравейте ние сме в със същите симптоми  като бебето на Velina_st .Дъщеря ми е на 4 месеца , и понякога връща мляко след хранене или 1 час след хранене. Отказва да се храни , понякога суче 5-6 глътки от шишето, и почва да се извива и да бута шишето, оригва се често,хълца, превива се след хранене и по време на хранене, кашля, носа и се запушва , дрезгав глас, дори забелязвам, че и гърдите и хъркат. Спи неспокойно само се мята и пъшка. И въпреки ,че се старая да спазвам препоръките, по скоро се влошава. На адаптирано мляко сме АР формула, сироп рефлуксаид, носим се след всяко хранене, винаги е полулегнала след това и матрака и е повдигнат с 20 градуса. Много се притеснявам , затова записах час при Доц. Георгиева с надеждата тя да ни помогне ! Все пак ще се радвам ако и вие напишете вашето мнение относно написаното от мен ! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт