Гастроезофагеален рефлукс

• 288 057
  • 814
  •   1
Отговори
# 795
  • София

Много Ви благодаря, Д-р Бранков за бързия отговор! А колко време е необходимо да приема Гастротус Бейби като продължителност?

Принципът е "колкото трябва", тоест 7 дни след отзвучаване на симптомите, но не повече от месец.

# 796
  • София
........
Предписан и е и по половин прахче Нексиум от 10 мг на ден, който ни донесоха от Холандия. Забелязах в преходните ви коментари, че сте споменали, че този медикамент има своите минуси, а и на листовката пише, че е за деца над година. Може ли да обясните малко по-подробно какви са минусите на лекарството, за да съм по-информирана за възможните отрицателни страни на лечението?
......

Страничните ефекти са описани подробно в листовката. Те се проявяват при продължително вземане на лекарството. Педиатрите препоръчват лечението да е с продължителност най-много 3 месеца.
А от блокаторите на протонната помпа пред нексиум се предпочита омепразол или ланзопразол.

# 797
........
Предписан и е и по половин прахче Нексиум от 10 мг на ден, който ни донесоха от Холандия. Забелязах в преходните ви коментари, че сте споменали, че този медикамент има своите минуси, а и на листовката пише, че е за деца над година. Може ли да обясните малко по-подробно какви са минусите на лекарството, за да съм по-информирана за възможните отрицателни страни на лечението?
......

Страничните ефекти са описани подробно в листовката. Те се проявяват при продължително вземане на лекарството. Педиатрите препоръчват лечението да е с продължителност най-много 3 месеца.
А от блокаторите на протонната помпа пред нексиум се предпочита омепразол или ланзопразол.
Благодаря Ви, д-р Бранков!

# 798
Здравейте, проф. Бранков! Чест и почитания към Вас! Пиша Ви с молба за съвет.
Синът ми  се роди с рефлукс, който отшумя към годинката. Беше прегледан от доц. Георгиева, която заключи, че се касае за физ. рефлукс, който ще отшуми с времето. Но той така и никога не отшумя напълно. Появявал се е няколко пъти в годината и винаги сме внимавали с храната и течностите. Основният проблем е регургитация с връщане на малко количество храна в устата и парене, до насълзяване на очите. Не е приемал лекарства, освен Бианацид саше и гастротус при нужда, които го успокояват веднага.
В момента детето е на 3.9г. и от известно време е с изострен рефлукс след прием ва аугментин. Оплакванията са чести оригвания след нахранване, неспокоен сън, свирене в носа /което мисля, че има връзка/ и леко прекашляне, сутрин. От няколко дни болки в обл. на епигастриума при палпация.
Искам да спомена, че давам регулацио про кидс, сутрин на гладно, от около 6 месеца, което също мисля, че е допринесло за киселините /моя грешка/.
Бих Ви помолила да споделите какво лечение да приложа? Знам, че главно се назначава инхибитор на протонната помпа или Н2 инхибитор + мотилиум, но тъй като имам големи резерви към мотилиума, може ли да продължа с бианацид нео саше и кой вид инхибитор предлате Вие, в каква доза и за колко време?

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 12:59 от D. M.Dimitrova

# 799
  • София
.......
Бих Ви помолила да споделите какво лечение да приложа? Знам, че главно се назначава инхибитор на протонната помпа или Н2 инхибитор + мотилиум, но тъй като имам големи резерви към мотилиума, може ли да продължа с бианацид нео саше и кой вид инхибитор предлате Вие, в каква доза и за колко време?

Вярно е, че различни причини като инфекция, кисели храни и течности, стрес, могат да породят симптоми на рефлукс. Регулат про е много нашумял, но аз лично считам, че хранителните добавки не са така ефикасни, както ги рекламират.
Препоръчвам ви Н2 блокер фамотидин 2 х 1/2 таблетка. Нео бианацид сашета за деца е уместно 3 х дневно след хранене. Гастротус също е подходящ, но понякога предизвиква запек. Все пак ако за 20-тина дни не овладеете симптомите добавете мотилиум 3 х 1/3 таблетка.

# 800
.......

Вярно е, че различни причини като инфекция, кисели храни и течности, стрес, могат да породят симптоми на рефлукс. Регулат про е много нашумял, но аз лично считам, че хранителните добавки не са така ефикасни, както ги рекламират.
Препоръчвам ви Н2 блокер фамотидин 2 х 1/2 таблетка. Нео бианацид сашета за деца е уместно 3 х дневно след хранене. Гастротус също е подходящ, но понякога предизвиква запек. Все пак ако за 20-тина дни не овладеете симптомите добавете мотилиум 3 х 1/3 таблетка.
Искрено Ви благодаря за отговора, проф.Бранков!
Само искам да попитам, ако се повлияе от терапията, колко време да я прилагам?

# 801
  • София
Лечението трае поне 2 месеца.

# 802
Лечението трае поне 2 месеца.

БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ! БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ!

# 803
Здравейте, проф. Бранков,

Дъщеря ми е на 7 месеца. След поставяне на ротавирусна ваксина отключи рефлукс - или по-точно киселинен рефлукс, защото не повръща обилно на фонтан, а по малко и мирише и има вкус на кисело. След консултация с гастроентеролог започнах да ѝ давам 2х1 фамотодин на прах 2,5мг. Имаше известно подобрение, но пак имаше моменти в които плюеше кисело, включих и Гастротус бейби след хранене и преди лягане. След втора консултация с друг гастроентеролог той каза, че това е напълно нормално при бебета до 1 годинка (бебето дори се оригна при д-р и изплю киселото, т.е видя за какво става въпрос) и съвсем спокойно мога да спра да и давам каквото и да било, дори и пробиотик, единствено изписа Санколик за газовете, защото установи, че от ротавирусната са се получили много газове. Послушах съвета ѝ, но нещата станаха зле, защото започна отново да отказва да се храни и нощно време постоянно да се буди или скача насън от дискомфорт. Вие какво бихте ми препоръчали да направя?

# 804
  • София
Продължавайте с фамотидин и гастротус поне 1 месец.
Санколик има съставки, които навремето изписвахме при колики, но аз мисля, че симетиконът (инфакол или еспумазин) са по-подходящи.
Лично аз не съм против пробиотиците, въпреки че има негативно отношение към тях.

# 805
Продължавайте с фамотидин и гастротус поне 1 месец.
Санколик има съставки, които навремето изписвахме при колики, но аз мисля, че симетиконът (инфакол или еспумазин) са по-подходящи.
Лично аз не съм против пробиотиците, въпреки че има негативно отношение към тях.

Благодаря за отговора!
А Вие кой пробиотик бихте препоръчали в този случай?

# 806
  • София
Прокомбо бейби 5 капки сутрин 30 мин. преди първото хранене.

# 807
Здравейте, проф. Бранков
Имам дете на 7 години.  От известен период ( месеци) след  преболедуване при детето започва рефлукс. Последния път започнаха и киселини. Продължи близо две седмици и изведнъж спря. След три седмици детето отново започва хрема, кашлица, които бързо преминават в нещо по- сериозно ако не се включи АБ.
Такава е картината вече от септември миналара година.
А като цяло е така от две- три години след едно тежко боледуване и продължителна антибиотична терапия.
Детето скърца много със зъби докато спи. Започна обаче и да си хапе устните на сън и те се разраняват през деня. Звукът през вечерта от скърцане и търкане на зъбките е силен. Няма паразити. Може ли този рефлукс или нещо друго със стомаха да поражда това. Направихме фекален тест за Хеликобактер пилори - отрицателен е. Да направим ли и кръвен?
Дори сега е на АБ и противогрипен препарат и след трети ден прием започва да има леки оплаквания за рефлукс.
Притеснена съм, защото вече не знам какво да правя?

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 23:33 от emocija

# 808
  • София
Общата инфекция на организма и приемът на лекарства стимулира рефлукс на киселинно стомашно съдържимо. Това е един порочен кръг - рефлуксът усилва симптомите на инфекцията и обратно. Тук не мога да ви помогна, нуждаете се от специализирана педиатрична помощ. Потърсете доц. Рада Маркова.

# 809
.......

Искрено Ви благодаря за отговора, проф.Бранков!
Само искам да попитам, ако се повлияе от терапията, колко време да я прилагам?

Здравейте отново, проф. Бранков! Започнахме лечението с фамотидин 2х1/2тб по ваша препоръка 5-ти ден, но забелязвам по-засилено оригване  веднага след приема на фамотидин, както и след хранене. Искам да попитам нормално ли е това и дали да продължа с лечението.? Иначе болката в стомаха намаля, спи спокойно вечер.

Общи условия

Активация на акаунт