Лозови сърмички - постни, естествено!

  • 23 621
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Pela
АFRODITA,
от както я има тази тема все чета и се облизвам.
Това е едно от любимите ми български ястия.
Обожавам лозови сърмички, но нокога не съм правила. Embarassed  Embarassed  Embarassed
Е преди да дойда тук само знаех да пържа картофи и сандвичи. Laughing
Открихме с татко в БГ магазина лозови сърмички. Предполагам, че са сварени. Никаде не намерихме булгур. Cry

 Confused: Може ли да ги направя с ориз и колко трябва да сложа?
 Confused: Да сложа ли в ориза и малко гъбки за миризма?
 Confused: Как се завиват за да не се пръснат в тенджарата?


Извинявай за въпросите, ама сега се уча и то само от такива като теб майстори.



Здрасти, Pela Wink  Sign Exclamation
Благодаря ти, голям комплимент ми правиш, но колкото повече учиш, толкова разбираш, колко малко знаеш Sign Exclamation
За сърмичките, които сте намерили там предполагам, че трябва да са сварени. И тук има такива в Пикадили и са сварени.
На въпросите ти:
1. Може, разбира се да се сложи само ориз. Например за едно добро количество сърмички около 1 ч. ч. ориз.
2. Може да сложиш каквото си искаш, ще станат лозови сърмички Pela Wink
3. А, това е по-сложен  Confused: защото ще ми е по-лесно да ти покажа, а не да го опиша, но ще опитам. Така, поставяш в плитка чиния един лозов лист с дръжката към теб /имам предвид, там от където е откъснат/, в средата на листа, даже малко към опашката сипваш една лъжичка от сместа и завиваш 1. от към дръжката към края, 2.след това от ляво към средата, 3. от дясно към средата и 4. завиваш към крайчето и става  Sign Exclamation сърмичка
Нареждат се плътно една до друта в тенджерата и в/у тях се поставя плитката чиния, в която си ги завивала + малко вода и се варят докато се свари ориза, около 20-тина минути.

# 16
  • Мнения: 2 655
AFRODITA,
 специални благодарности. Едва днес се почувствах по добре и ги направих. Станаха.   Hug Толкова съм шашната, че не вярвам. Спомних си, че бях яла в едно приятелско семейство /арменци/ лозови сърмички, а вътре имаха гъбки и маслинки /ситно нарязани/. И аз така ги направих. Станаха страхотни.
С удоволствие ще се похваля на майка ми как си ме научила по Нета да готвя сърмички. БЛАГОДАРЯ ТИ.

Само за инфо: един буркан лозови сърми в Америка струва 5.39$. Бях изумена.

# 17
  • Мнения: 5 500
Цитат
AFRODITA,
 специални благодарности. Едва днес се почувствах по добре и ги направих. Станаха.   Hug Толкова съм шашната, че не вярвам. Спомних си, че бях яла в едно приятелско семейство /арменци/ лозови сърмички, а вътре имаха гъбки и маслинки /ситно нарязани/. И аз така ги направих. Станаха страхотни.
С удоволствие ще се похваля на майка ми как си ме научила по Нета да готвя сърмички. БЛАГОДАРЯ ТИ.


ЕЕЕеее, чак сега влизам тук и виждам, че страхотно си се справила, БРАВО, БРАВО  Wink  Sign Exclamation  
Цитат на: Pela
Само за инфо: един буркан лозови сърми в Америка струва 5.39$. Бях изумена.


Сеиозно Rolling Eyes  Confused: Че то вътре само листа и ориз, какво толкова Rolling Eyes  Sad  Sign Exclamation

# 18
  • Мнения: 2 655
Грешка съм допуснала при писането.
Да се чете: 1 буркан лозови листи, не сърмички.
Голяма скъпотия е.  Shocked

# 19
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Pela
Грешка съм допуснала при писането.
Да се чете: 1 буркан лозови листи, не сърмички.
Голяма скъпотия е.  Shocked


Ха, още по-лошо /скъпо/. От там нататък ще трябва и да ги правиш. Аз тук си ги забразявам във фризера и после само и попарвам.

# 20
  • Мнения: 1 216
Вкусни лозови сърми
Порции: 6
Продукти
1 буркан лозови листа
2 глави лук или 2-3 връзки пресен
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. булгур
250 г сирене
1-2 яйца
чубрица, копър, черен пипер, сол, чесън
олио
За заливката
3 с.л. олио
400 г кисело мляко
червен пипер
1 глава чесън или връзка пресън
сол

Лозовите листа се попарват с вряла вода и се оставят да омекнат. Ситно нарязаният лук се запържва в олиото. Добавя се измития булгур с  една ч.ч вода, прибавя се и измития ориз и 2 1/2 ч.ч вода. Посолява се, прибавят се чубрицата и черния пипер и нарязания чесън. Оставя се да поври.Когато сместа се сгъсти се сваля от огъня. Оризът и булгурът трябва да са полусварени, но не и готови.Прибавяме разбитото яйце/яйца със сиренето. Разбъркваме добре и поръсваме с нарязания копър.С така получената смес навиваме сърмичките.Навитите сърми се нареждат в тенджера и се захлупват с чиния.Сипва се вода на нивото на чинията. Вари се около 20-30 мин на умерен огън.
Главата чесън  се нарязва наситно или начуква и се смесва с киселото мляко и се прибавя малко сол. При сервиране сърмите се заливат с киселото мляко и 1-2 супени лъжици гореща запръжка от олио и червен пипер по желание.
 При приготвянето на сместа от ориз и булгур може да се прибавят счукани орехи и една-две шепи стафиди, предварително накиснати във вода.Съотношението ориз - булгур може да бъде променено,или да се пропусне- според вкусовите ви предпочитания, но не пренебрегвайте булгура - много е полезен.

# 21
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Pela
AFRODITA,
 специални благодарности. Едва днес се почувствах по добре и ги направих. Станаха.   Hug Толкова съм шашната, че не вярвам. Спомних си, че бях яла в едно приятелско семейство /арменци/ лозови сърмички, а вътре имаха гъбки и маслинки /ситно нарязани/. И аз така ги направих. Станаха страхотни.
С удоволствие ще се похваля на майка ми как си ме научила по Нета да готвя сърмички. БЛАГОДАРЯ ТИ.

Само за инфо: един буркан лозови сърми в Америка струва 5.39$. Бях изумена.


И аз ги правя понякога с гъбки и маслинки, а също и със стафиди.
Единствената разлика в приготвянето е, че аз слагам към плънката (лук,ориз, стафиди) сокът на един лимон и после, когато ги навия, ги напръсквам със зехтин и сока на половин лимон.
Ако ги правя без лимон им правя сос (кис.мляко, яйце, брашно и сосчето, в което са врели сърмичките.
Слагам и черен пипер освен изброените дотук подправки.

Общи условия

Активация на акаунт