от както я има тази тема все чета и се облизвам.
Това е едно от любимите ми български ястия.
Обожавам лозови сърмички, но нокога не съм правила.
Е преди да дойда тук само знаех да пържа картофи и сандвичи.
Открихме с татко в БГ магазина лозови сърмички. Предполагам, че са сварени. Никаде не намерихме булгур.
: Може ли да ги направя с ориз и колко трябва да сложа?
: Да сложа ли в ориза и малко гъбки за миризма?
: Как се завиват за да не се пръснат в тенджарата?
Извинявай за въпросите, ама сега се уча и то само от такива като теб майстори.
Здрасти, Pela
Благодаря ти, голям комплимент ми правиш, но колкото повече учиш, толкова разбираш, колко малко знаеш
За сърмичките, които сте намерили там предполагам, че трябва да са сварени. И тук има такива в Пикадили и са сварени.
На въпросите ти:
1. Може, разбира се да се сложи само ориз. Например за едно добро количество сърмички около 1 ч. ч. ориз.
2. Може да сложиш каквото си искаш, ще станат лозови сърмички Pela
3. А, това е по-сложен : защото ще ми е по-лесно да ти покажа, а не да го опиша, но ще опитам. Така, поставяш в плитка чиния един лозов лист с дръжката към теб /имам предвид, там от където е откъснат/, в средата на листа, даже малко към опашката сипваш една лъжичка от сместа и завиваш 1. от към дръжката към края, 2.след това от ляво към средата, 3. от дясно към средата и 4. завиваш към крайчето и става сърмичка
Нареждат се плътно една до друта в тенджерата и в/у тях се поставя плитката чиния, в която си ги завивала + малко вода и се варят докато се свари ориза, около 20-тина минути.