Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майки на деца с увреждания

  • 129 039
  • 121
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 109
Здравейте. Виждам, че в темата не е писано много отдавна, но я смятам за най-подходяща по моя въпрос и искрено се надявам на отговор.

Имам малко дете на 2 години, което отглеждам сама. Завела съм дело за издръжка срещу бащата, най-вероятно ще му отсъдят минималната такава. Проблема е, че детето ми има заболяване на бъбреците. Често се налага лечение, влизаме в болница и пие скъпи лекарства. Разбрах, че когато детето има заболяване може да се иска по-висока издръжка.
 Моля за разяснение как става това и какви документи ще се изискват да предоставя?
Детето ми не е с ТЕЛК,  има хронично бъбречно заболяване.

# 121
  • Мнения: 1 646
Слънчева, здравейте!
Предполагам си имате адвокат. Хубаво е да зададете на него тези въпроси.
Като юрист, макар и в съвсем друга сфера, както и като жена, с две дечица с ТЕЛК, която е в процес на развод с баща, който не иска да дава издръжка, ще ви отговоря следното:
Необходимо е да говорите с личния лекар на детето и да задвижите процедура за признаване на ТЕЛК. Трябвало е да го направите досега, защото в момента законодателството е такова, че след признаването на ТЕЛК, се изплащат помощи до една година назад. Преди е било до три.
Първо - отивате при личния лекар на детето и той Ви дава документи, които да подадете в районния ТЕЛК. От там ще Ви определят лечебното заведение. От същото лечебно заведение ще Ви определят дата за явяване на ТЕЛК и ще получите писмо кои специалисти следва да посетите с детето, те ще го прегледат и ще Ви дадат заключения. С тези заключения, прегледи и изследвания се явявате в лечебното заведение на определената дата. След това ще Ви признаят ТЕЛК, ще Ви дадат решение, което ще занесете за заверка в Регионалния ТЕЛК, а след това отивате в съответната служба за социално подпомагане.
Струва си, вероятно на детенцето ще признаят между 70 и 90 процента, което си е над 400 лева на месец.
Тук има раздел за дечица с увреждания, там майките ще Ви обяснят, аз просто нахвърлях нещата съвсем бегло.
Второ - имате право да търсите издръжката до една година назад от подаване на исковата молба. Т.е. ако я подадете на 10 октомври т.г., имате право на издръжка за минал период до 10.10.2016 г.
Това, че детенцето има ТЕЛК не освобождава бащата от отговорност за издръжка. Минималната издръжка е нормативно определена и е 1/4 от минималната работна заплата, установена за страната, т.е. сега е 115 лева. Минималната издръжка се дава обикновено, когато бащата е на минимална работна заплата, има и други деца, за които плаща издръжка, детенцето няма особени нужди - здраво е, самият баща е с признат ТЕЛК и т.н. Предполагам, че Вашият случай не е такъв и имате право съдът да Ви определи издръжка над минималната. Това, че бащата не работи, води се без работа не е основание да не плаща издръжка. В зависимост от имотното му състояние /дали има жилище, автомобил/, доходи /не само заплата, но и рента, наеми, хонорари от граждански договори и т.н./, квалификация, образование, възраст и здравословно състояние, съгласно постоянната практика съдът решава, че такъв човек може да реализира    месечно поне минималната работна заплата, а в някои случаи и средната.
За пред съда следва да представите всички епикризи и медицински документи, от които да е видно, че детето е с хронично бъбречно заболяване. Също и фактури и касови бележки от платени процедури, прегледи, манипулации и изследвания. Отделно касови бележки и фактури за дрешки, обувки, по-едри покупки като креватче, столче за кола, количка и др.
Непременно си наемете адвокат. Попитайте го, каква е възможността бащата да заплати разноските по делото, мисля, че при дела за издръжка, като го осъдите, разноските са за него, включително и хонорара.
Тук има и тема с правни консултации, колежките адвокати са доста по-подготвени от мен, питайте.
Желая Ви успех и не губете време нито с подаването на документи за ТЕЛК, нито с делото за издръжка.
Пишете, ако имате нужда!
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт