Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация с логопед - тема 3

 • 161 302
 • 759
 •   1
Отговори
# 255
 • София
 • Мнения: 131
Едва ли има кого да обидите Петя,
добрите специалисти и сега не само могат,но и дори си "позволяват" да работят за 30.00-40.00лв и определено не им ги "дават",а-заплащат за компетентността и уменията им на висококвалифицирани специалисти.Отделен въпрос е, че нормалната продължителност на ефективната логопедична терапия е около 40минути.
В никакъв случай не се опитвам да наложа мнението си по отношение на цени за терапия(за това си имаме професионална организация, която има правото да препоръча цена,но не и да я наложи),нито да определям "достъпност".Както и по отношение на всеки вид "стока" и тук действат пазарните закони на търсене и предлагане.
Както вие смятате, че 12.33лв. е нормална и приемлива цена за терапия(37/3), така и част от колегите са на мнение, че трябва да получават 30.00/35.00/40.00лв.И вие,като родител и клиент и ние като хора и специалисти имаме право.
Освен това вие говорите за терапия в частен кабинет-съвсем достъпни и безплатни са държавните кабинети на територията на цяла София.

# 256
 • Мнения: 298
Не ме разбирайте погрешно, бих плащала и 100лв. стига да виждам смисъл от това, те със сигурност ще бъдат заслужени, но не бих искала да ме манипулират. За съжаление, когато става въпрос за детето ти, това не е трудно осъществимо. Когато пациента се почуства по подобен начин,  нещата приключват. И понеже вие дадохте сравнение с търговията - то аз бих ви казала, че много от нещата там се крепят само и единствено на ДОВЕРИЕ. За съжаление лично аз се почувствах така в една от частните консултации при една от вас. Това е причината да се включа в тази тема и се извинявам, ако по някакъв начин съм накърнила професионалното ви достойнство.

# 257
 • Мнения: 467
Да, за много високи цени става въпрос по мое мнение. Не разбрах само, тези 30 и 40 лева, часова тарифа и са или се дават само за 30 минути работа с детето ? Не зная как издържат финансово семействата, които прибягват до услугите на логопед с години  Thinking

# 258
 • Мнения: 1
Здравейте!Аз съм магистър-логопед от град Троян.Цените,за които чувам са немислими за малкия град.Въпреки това имам близки колеги ,които имат в София частна практика и техните цените също не надвишават 20 лв.
А относно дали един логопед е добър могат да кажат родителите и самите резултати.

# 259
 • Мнения: 660
Аз ще помоля някой да ми даде по-подробно инфо за дисфазията?Гугъла много инфо не снесе newsm78....

# 260
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Здравей Анаморф,
за съжаление няма много писано като дисфазия. Можеш да потърсиш като неравномерно езиково развитие, като езикови нарушения. Пробемът е че са описани и достъпни неща само за по-висока възраст - т.е над 3.
Маркерите за малка възраст са моного трудни и объркващи.
http://www.ayushveda.com/healthcare/dysphasia.htm - тук е по-скоро за възрастни
http://www.wrongdiagnosis.com/d/developmental_dysphasia_familial/symptoms.htm
http://www.geocities.com/mommybabou/dysphasia.html

Само да кажа, че в тези статии много често се сравняват дисфазията и афазията, разликата е доста сериозна и двете състояния не трябва да се бъркат.

Дано ти помогнах  bouquet

# 261
 • София
 • Мнения: 3 277
Извинявам се за въпроса който ще задам на логопедите които отговарят тук във форума/страхотни сте/ ,но бихте ли ми казали какви са цените средно за 1 логопедичен час/дори не знам колко минути трае един сеанс/. Следващият вторник ще водя синът си за първи път на консултация и имам ограничени фин.възможности.

За София - 25 лева за 60 минути , става въпрос за домашни посещения 3 пъти седмично!

# 262
 • Мнения: 502

Извинявам се за въпроса който ще задам на логопедите които отговарят тук във форума/страхотни сте/ ,но бихте ли ми казали какви са цените средно за 1 логопедичен час/дори не знам колко минути трае един сеанс/. Следващият вторник ще водя синът си за първи път на консултация и имам ограничени фин.възможности.

Във Варна за дете под 3г. за 30 мин. плащам 10 лв.

Написах това само за да не се отказват родители  да потърсят помощ заради дискутираните цени.  Peace

# 263
 • Мнения: 467
Анаморф, ако искаш, ще изпринтя нещо за дисфазията и ще ти го преведа. Намерих един белгийски сайт за нея.

# 264
 • Мнения: 660
Meрси Нина,попрочетох каквото можах да си преведа...    bouquet
И да питам задължително ли  от Сензорна Интегрална Дисфункция се преминава в алалия или дисфазия или може и да няма толкова затруднения и да го израсте напълно до 5 години без да  преминава в друго състояние или диагноза?

# 265
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Meрси Нина,попрочетох каквото можах да си преведа...    bouquet
И да питам задължително ли  от Сензорна Интегрална Дисфункция се преминава в алалия или дисфазия или може и да няма толкова затруднения и да го израсте напълно до 5 години без да  преминава в друго състояние или диагноза?
СИД не може да премине нито в алалия, нито в дисфазия. От състоянието СИД се излиза или като диспраксия, или като ГРР, или за цял живот детето остава "сензорно" като нивото на тази сензорност зависи от темпото на корекция с детето и неговиет възможности за възстановяване. Зависи дали се изпълняват в йъщи инструкциите и най-вече как се изпълняват, зависи дали всички около детето имат единна стратегия - това включва бабите и бавачките.

Аз затова поканих всички на курс, явно в неподходящо за вас време, но през септември пак ще направя обучение  bouquet

# 266
 • Мнения: 660
Нина,благодаря ти,много исках да дойда на курса,но няма кой да гледа малкия,баби нямаме желаещи за неговото отглеждане Tired Twisted Evil,но пък септември ще се постарая Hug

# 267
 • Мнения: 450
А, според вас има ли разлика между алалията и дисфазията, че вече се обърках?
Тони и Тото ще бъда благодарна, ако и на мен изпратиш нещо за дисфазията, че и ние сме с такава диагноза - дисфазия(от невролога) и моторна алалия (според логопеда), което озн.едно и също?!

# 268
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
А, според вас има ли разлика между алалията и дисфазията, че вече се обърках?
 и ние сме с такава диагноза - дисфазия(от невролога) и моторна алалия (според логопеда), което озн.едно и също?!
Алалия и дисфазия са две доста различни състояния. Имат общ маркер - липса на реч, с различна причина. Разликата е в това, че на невролозите в последните години им харесва повече терминът дисфазия и я поставят за щяло и нещяло. Моля д имате предви, че неврологичните диагнози се поставят от невролог, а логопедичните от логопед, а не обратното. Терминът алалия е доста морално остарял. Има колеги, които ползват алалия, защото не могат да определят истинските диагностични маркери. Това са предимно логопеди от старат генерация, по чието време така са се наричали нещата и млади колеги с липса на терапевти1не опит, които по ясни причини не могат да диагностицират. Бедата не е голяма. Алалията означава липса на реч. До тук всичко е правилно. За адекватната терапия, обаче, е важно да се определи причината за липса на реч, защото иначе не се постигат резултати. Дисфазията може да се определи като закъсняла поява на реч, но това не е точно казано. Доказано е много отдавна , че не става въпрос за моторна алаллия, а за нарушение в програмирането на моторно ниво и в зависимост от маркерите става въшпрос или за вербална диспраксия (което се определя след 4 -тата година) или за дисфазия на езиковото развитие, чиито маркери се виждат след 18 месец

# 269
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Не знам защо не мога да пиша по-дълги постове, ама и така става Wink
Та исках да кажа, че има няколко близки диагностични състояния във възрастта до 3 години - дисфазия, СИД (от което както казах се излиза към диспраксия) и дискретна дизартрия. Тук спадат и неправилните орофациални навици, липсата на обучение и правила, които често замаскират диагностичното състояние. та за това е важно диагностиката да се направи от логопед, а не от невролог, психолого-логопед, педиатър или тинтири минтири, защото се губи време, годините минават и вместо да се побутне детето, накрая трябва да се терапевтират и то и родителите и като го интегрират пак не както трябва, терапевтираме учителите и останалите деца, И всичко това заради една поставена неправилно и ненавременно  диагноза   bouquet

Последна редакция: нд, 12 юли 2009, 15:59 от nnnnina

Общи условия

Активация на акаунт