Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 24 205
И така, новата тема. Дано ни донесе повече свежи мисли  Hug.

Обобщено: работна група от родители, директорки и общински служители се опитва да създаде по- приемливи критерии за разпределяне на недостатъчните места в ДГ в София. Тазгодишното кандидатстване показа че недостигащите места са около 5 000, или с други думи приети са само половината от желаещите деца.За съжаление и през тази година няма нови места в ДГ, така че те остават все така ограничени.

С усилията на раб. група и обсъжданията тук се стигна до няколко предложения, които са видими тук http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp&prot=11 или с други думи система от точки, която да класира децата. В последствие се оформи идея за квотен принцип за приемане на децата- част от местата да са за деца с някакво предимство и част за деца без никакво предимство. По този начин се надяваме и "обикновените" семейства да имат шанс.
 
В момента основен е проблема за децата с равен брой точки. Почти сигурно отпада критерият време- от Сирма(разработчиците на системата) категорично са против, за съжаление изглежда и общинската администрация е на това мнение. Обсъжда се приемането на система за генериране на случайни числа, която да класира децата на база жребий. От Сирма твърдят че имат достатъчно надеждно решение за лотария.

Протоколите от срещите на раб. група и всякаква информация за новият регламент се публикуват тук http://kg.sofia.bg/?page=wrk-grp
При въвеждане на новият регламент ще се получи пренареждане на опашките спрямо него и няма да има предимство за децата, които са на челни позиции сред чакащите.До влизането на нов регламент се осъществяват ежеседмични класирания и записвания, справка тук http://kg.sofia.bg/?page=red_zapisvane

Накрая искам да кажа, че всички сме наясно че основният проблем е недостига на места, неадекватната програма за разкриване на повече места и това, че тя даже и в този вид не се изпълнява. Но темата тук е друга, а именно новият регламент. Най- добре за всички ще е, ако всичко извън темата се публикува тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333947.0

# 1
 • Мнения: 24 205
 Анкета 
Въпрос: Трябва ли да има критерий "Работещи родители" Да  88 (69.3%)
Не  21 (16.5%)
Да , но да се включат и регистрираните в бюрото по труда(активно търсещи работа)  18 (14.2%)
 Изтрий глас
Прекрати Гласуване
Редактирай Анкетата 
Общ брой гласове: 127
 

# 2
 • София
 • Мнения: 1 067
Мерси феичке за новата тема!  Hug

Дано е ползотворна и дано с дружни усилия измислим начин за повече приети деца...

# 3
 • София
 • Мнения: 3 552
Дано ни тръгне по вода в новата темичка и да стигнем до наистина удачно за всички решение!

# 4
 • Мнения: 3 231
По повод на днешната среща - на нея бяха представени резултатите от анкетата и те показваха, че повечето родители, попълнили я, декларират адрес в София - постоянен или настоящ. Подобна е ситуацията и при работещите родители, която кара Сирма да игнорират тези два признака от критериите. По разработката, коята са направени от останалите критерии, придържайки се към анкетата, бяха направили примерно точкуване и класиране и се беше получил много висок процент на деца с еднакви точки. Нещо, което не ме изненада много. Следствие на което г-н Джонев ни обясни идеята им за жребия и как са измислили да бъде прозрачен и неманипулативен. Идеята е система за генериране на случайни числа, която е извън системата за класиране, при заявка от системата да генерира толкова случайни числа, колкото са останалите места. Ще обясня с пример: да кажем, че за група А има 20 свободни места, 10 от които трябва да бъдет разпределени с жребий между деца с еднакъв брой точки. Да кажем, че това са 25 деца. Те са подредени по някакъв начин - да кажем по ЕГН или по азбучен ред. Подава се сигнал към системата за генериране на случайни числа да генерира 10 такива от 1 до 25. Децата, които са под тези номера в редицата са класирани. Освен това ще има и трета система, която ще записва в колко часа се е генерирало всеко число и така ще може да бъде проверявана прозрачността на жребия.

Все пак помолихме да се помисли сериозно по по-голяма диференциация на критериите, за да се намали максимално броя на тези деца, които ще отидат на жребий.

# 5
 • Мнения: 804
По повод на днешната среща - нанея бяха представени резултатите от анкетата и те показваха, че повечето родители, попълнили я, декларират адрес в софия - постоянен или настоящ. Подобна е ситуацията и при работещите родители, която кара Сирма да игнорират тези два признака от критериите.

Вени, от протокола останах с впечатление, че критериите: адресна регистрация и работещ родител остават. А от твоя пост разбирам, че отпадат. Значи отпадат ли или остават? Извинявайте, ако съм се объркала, но много ми се спи, а държах да разбера какво се е решило на срещата.  Blush

И все пак жребий от компютър винаги може да се манипулира според мен  Thinking Теоретично звучи добре, но на практика ми понамирисва, дано се съгласят с другото предложение (за часа).

Благодарности за всички родители, които са отделили от времето си за да отидат на срещата   bouquet

# 6
 • Мнения: 3 231
За критерий време и дума няма да става. Протокола, който гледаш е от предния път. От тази среща няма още готов протокол.

# 7
 • Мнения: 4 465
Няма отпаднали или останали критерии. Общината на няколко работни срещи изслуша възможно най-много мнения на заинтересовани страни и на база на обсъжданията и симулацията на Сирма ще трябва да формулират някакъв регламент. Какво ще има в него - можем само да предполагаме.

Както каза Вени - единственото ясно нещо е че критерият "време" няма да играе. Т.е. случайния принцип ще се прилага, защото няма предложена друга надеждна алтернатива на времето.

# 8
 • софия
 • Мнения: 7 077
По повод на днешната среща - на нея бяха представени резултатите от анкетата и те показваха, че повечето родители, попълнили я, декларират адрес в София - постоянен или настоящ. Подобна е ситуацията и при работещите родители, която кара Сирма да игнорират тези два признака от критериите. .........
Логиката на Сирма е "желязна", но аз понеже съм ограничена и тъпа не мога да вникна в нея. ooooh! Хем, анализирайки отговорите на безумната си анкета, отчитат голям брой деца с еднакъв брой точки, хем си позволяват да игнорират критерии, които са достатъчно еднозначно доказуеми и на които в мнозинството си държим, и подкрепяме.

Благодаря на всички вас, които все още имате нерви и отделяте от времето си да ходите на срещите; да мислите и разработвате разумни и обосновани предложения, за което на някои им се плаща, а те не си мърдат и пръста!

P.S. Г-н Джонев от кой град е? 

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 23:35 от zvanche

# 9
 • Мнения: 288
По повод на днешната среща - на нея бяха представени резултатите от анкетата и те показваха, че повечето родители, попълнили я, декларират адрес в София - постоянен или настоящ. Подобна е ситуацията и при работещите родители, която кара Сирма да игнорират тези два признака от критериите....

Следя темата с интерес и наистина, благодаря на тези родители, които са си отделили от времето и са присъствали на срещата.

Имам определени съмнения относно реалния резултат от анкетите "деклариран адрес в Сф" и "работещи родители" - много е лесно да се попълни тази анкета - каквото искаш - това отговаряш, т.е. уверена съм, че ако се наложи да се подкрепят с доказателство подобни твърдения, резултатът ще падне с поне 1/3 !!! Предлагам тези критерии да не отпадат, а и не би трябвало да ни притесняват, след като според анкетираните всичко си е ОК. А дали е така - ще прочетем в следващите постове - безспирни припирни кой е по-по-ной софиянец и кой е по-по-най чакан на работното място.... И само мога да си представя какъв смут настава в стройните редици на онези, чиито деца посещават ясли /в Сф и провинция/ и сега усещат, че може децата им и да не продължат в ДГ /в Сф/.  По повод анкетата - какво би попречило да се попълни - примерно,че всички са сираци или са с тризнаци ....?

# 10
 • София
 • Мнения: 2 721
Ми би трябвало после да го докажат,затова.Поне аз така мисля.Аз отскоро следя темата и не съм изчела всички предложение,но съм твърдо ЗА районирането и жителството,както и факта работещи родители.Както и да е дано измислят нещо прилично(макар да се съмнявам)За безумния момент със жребия,направо не ми се коментира,макар да не се различава много от тазгодишния критерий "време"
Свалям шапка на всички родители отделили от времето си за да се борят  bouquet

# 11
 • Мнения: 2 280
Благодаря на всички родители от работната група за отделеното време   bouquet  bouquet  bouquet
Според мен пък, (противно на мнението на г-н Джонев), това,че резултатие са толкова висок процент работещи и живеещи в София, САМО ПОТВЪРЖДАВА,че е необходимо тия два критерия НЕПРЕМЕННО да присъстват.
За софиското жителство или поне временен адрес мисля,че не би трябвало дори да го коментираме. Това не е "предимство", то трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за да участва детето в класацията изобщо.
Не може родител, който иска детето му да посещава детска градина в София да не си направи труда да си смени регистрацията със Софийска..От където и да идва!
Тия, които по някакви си "лични съображения" не искат да го направят, да си дадат децата в детски градини в населените места по регистрация..
Това пък изобщо не виждам защо го обсъждаме- трябва да се подразбира и да е включено изрично в регламента.
Тук се борим за МЕСТА В СОФИЙСКИ ЦДГи ОДЗ..

# 12
 • София
 • Мнения: 1 775
Lovi - татко.
Вчера на работната група предложих една идея, която искам да споделя и с Вас.

Всеки има право да избира градините в които ще кандидатства. Съответно първите три ще му носят и повече точки. Значи това са най-предпочитаните градини като местоположение и като персонал.
Системата извършва класирането и ако детето е класирано в някоя от тези избрани от родителя
градини задължително трябва да се запише. На по-късен етап, ако имат желание родителите, те могат да използват опцията преместване.
Ако не бъде записано детето, отпада от класиранията. Значи то не се е нуждаело толкова много от ДГ.
По този начин ще се намалят запушванията на входовете на ДГ, безкрайните класирания, натоварването от кандидатсващи във всяка ДГ ще намалее.


# 13
 • гр.София
 • Мнения: 3 062
 Привет в новата тема.

 Лови-татко,надявам се,че не са се опъвали в Общината на предложението ти  Peace

# 14
 • Мнения: 4 465
Привет в новата тема.

 Лови-татко,надявам се,че не са се опъвали в Общината на предложението ти  Peace


Ми те като цяло му се опъваха. Лови-татко не се даваше и така.
Аз съм си против прекомерната либерализация на системата при класиранията и записванията и затова в случая подкрепям предложението на Лови - татко. Мисля че и директорите на срещата бяха на мнение че системата трябва да има някакви ограничения.

Общи условия

Активация на акаунт