Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 ноем. 2008, 09:28 ч.

Детската агресия в училище

 • 11 335
 • 117
 •   1
Отговори
 • Мнения: 29
Здравейте майчета. Търся мнения от тези от вас, които са имали подобен проблем или професионален съвет от детски психолог.  Моят син е първокласник и само 2 месеца след началото на учебната година днес имаме родителска среща по повод побоищата в техния клас, от който 2/3 са момченца.  Класната им вече е вдигнала ръце, защото по-голямата част от учебния час вместо да си преподава урока тя ги разтървава. Това да се спречкат и след 5 мин отново да си играят заедно и след още 5 мин пак да са скарани, мисля че е нормално при малките, но тук се стига до жестокост. Миналата седмица моят син два пъти ми се оплака, че две деца го държат, а трето го рита в слабините, а в петъка го взех от училище  и с насинено око. 2-3 пъти влизам в класната им стая и виждам все по няколко скупчени върху едно дете и го налагат, следващият път се замеряха с шишенцата им с вода....За мен тук има родителка грешка или пропуск във възпитанието. И аз на моя син съм му казала "Първи няма да посягаш, но посегнат ли ти -няма да се даваш", но не съм му казвала "удряй тук, че повече боли или удряй тук, че няма да си личи".
   След насиняването на окото на моя син , аз го попитах : "-  защо не го удари и ти?, а той ми отговори, че го било страх да не го нарани или да му текне кръв. Значи въпреки че е изпаднал в ярост и в положение на защита, той все пак има някаква граница. Какво да кажа на сина ми-"Търпи дори и да те бият или да ги бие наред? Имам усещането, че днес на родитеската среща вместо да намерим някакво разрешение на проблема, родителите ще се изпокараме. (познавам някои от тях и затова го очаквам.) Лично моята позиция ще е да ги накарам да се замислят, след като това се случва в първи клас, какво ще става в 5-ти- тогава би трябвало вече да се гърмят ако продължават така.
  Моля, споделете ако сте имали подобни проблеми. Дали да предложа в часа на класния да ги посещава детски психолог или това би било крайност.

# 1
 • Мнения: 2 404
Имах такъв проблем, ще ти пиша по-късно какво направих. Много ми се ще да чуя как е минала родителската ви. Що се отнася до това да предложиш психолог - не само го предложи, но настоявай! В училището трябва да имат такъв.

# 2
 • Разград
 • Мнения: 2 077
И в класа на сина ми имаше подобни случки миналата година, когато бяха първи клас. Госпожата не ги оставяше сами в класната стая през междучасията, защото ще се сбият. Но каза, че не само момчетата са агресивни, но и момичетата.
На родителската среща говорихме за това и се разбрахме вкъщи всичи да говорим с децата си постоянно за това - за да премахнем агресията в тях.

# 3
 • Мнения: 71
абсолютно си права,незнам на къде вървиме????? #Crazyаз имам момиче,на което предстои да е в първи клас и изтръпвам при мисълта за агресията в у-щата.като я знам каква е добричка и едва ли не чака аз да й кажа какво да прави в дадена ситуация.ооооооох  много е трудно,но искам да ти кажа,че едно време пак имаше агр.,но се обръщаше особено внимание,а сега всички вдигат ръце.според мен всичко идва от сем.А относно психолога-задължително

# 4
 • Мнения: 71
според мен голям % от агр.се заражда подсъзнателно,/отношенията м/у родителите,отношенията на родителите към околните и т.н.за да не им се травмира психиката.незнам това е мое мнение. мисля че трябва да сме заобиколени от мн.приятели.трябва да се обяснява на дечицата че има и по-свити деца на които трябва да се помага а не да ги бият.

# 5
 • Мнения: 75
Имам същия проблем, но в предучилищен клас в училище. Синът ми си дойде с 2 разклатени горни зъба. Опитах се да поговоря с майката на другото момче, но тя ми каза, че такива били момчетата, тя добре го знае от големия си син ( и започнаха едни разкази с примери от "битките" на този син). Скоро моят син си дойде от училище с ударено oко. Този път от момиче. Каза ми, че момичета не бие и затова не отвърнал (то ние така сме го научили, нали все пак и сеста си има). Говорих с учителката, помолих и псохоложката да се намеси, но съм много разочарована. Вместо да говорят по въпроса, общо взето получих следния отговор: "Ами той стои като уплашен, нерешителен, не отвръща на ударите, както е нормално за другите момчета, учителката каза че бил перфекционост, т.е ако кажела: Този час няма да ползваме гумички, той наитина не ползвал гумички, без дори да му хрумне да оспорва, което пак било нормално за децата..., всичко това направо ми обърка представите. И двамата с мъжа ми сме много разоровани, но не искаме да фиксираме вниманието на детето върху това. Само му казахме, следващия път ако някой му посегне, да отвърне подобаващо ( е, без момичетата). Дано тогава го помислят за "нормален".  А всъщност детето си е с напълно добре оформена ценностна система, не е уплашен, а озадачен. Ние едно му говорим в къщи, възпитаваме го да е добър, а то съвсем различно било в училище. Е, в живота винаги ще има различни хора, такива които не са добри, агресивни...той трябва да е наясно с това... той Е наясно с това. По-лесно ще е всичко, ако родители и учители заедно говорим по тези въпроси с децата и категорично отричаме такива постъпки. Споделих това с псохоложката, а тя ме попита: "Често ли говорите така на детето си? Не мислите ли, че затова е така уплашено!!!"...

# 6
Здравейте, момичета! Включвам се да споделя нашия опит как разрешихме подобен проблем в първи клас (оставам с впечатлението, че е масов). Ами... с добронамереност от страна на всички родители и наблягайки не на агресията, а на доброто у децата ни, колкото и идеалистично да прозвучи. Просто се събрахме родителите по наша инициатива и решихме да общуваме по между си, да се опознаем и самите ние да станем екип, който не само да покаже, че е единен и последователен в нетолерантността си към подобни отношения, а и да направи всичко възможно децата ни да се научат да общуват „човешки” помежду си, да станат приятели. Ами стана! С разговори между конкретни родители по конкретен „конфликт”, с общи сбирки по „по-кардинални” проблеми, с желане да бъдем съпричастни и най-вече с много, много „мероприятия”, организирани от нас с цел децата ни да се научат да бъдат заедно – рождени дни с покана за целия клас, екскурзии, излети, тържества по различни поводи, ей такива неща....  Споделих, дано съм била полезна. Успех!

# 7
 • Мнения: 29
Благодаря ви , че се отзовахте на молбата ми. Ние със сина ми вече се приготвяме за родителската среща .Ще ви пиша как е минала и как е протекла. Честно да ви призная не очаквам разбиране, защото децата не се раждат научени и отдавам тяхното поведение на възпитанието, което явно в някои семейства липсва. Единственото което ме топли за сега е, че не съм единствената която има оплаквания. А за детския психолог -ТРЯБВА ДА ГО ИМА ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ , защото побоищата не са единствения проблем с който да се занимава този специалист. До скоро 

# 8
 • Мнения: 2 404
Нещо такова направих и аз, но самостоятелно, родителите на другите са "безпарични" и "заети".  
Хванах най-проблемното дете и се сприятелих с него..  

# 9
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 7 249
А за детския психолог -ТРЯБВА ДА ГО ИМА ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ , защото побоищата не са единствения проблем с който да се занимава този специалист. До скоро 

А вие нямате ли? В нашето у-ще има такъв.

# 10
 • Мнения: 15
Моят син сега е трети клас. В първи клас се започна по същия начин-ритници, "мечки"-един ляга на земята, а другите се хвърлят отгоре му...и други подобни ужасии. Тогава говорих с госпожата, с намерение да го прехвърля в съседен клас. Тя ме успокои, че нещата щели да се изгладят. Обаче не само, че не се изгладиха, но и вече се хвърлят чанти от прозореца, разбиват се глави... В съседните класове децата седят мирно и тихо, а в междучасията са спокойни и не дивеят. На нашия клас им излезе име-"хуните". Така че сега ще се пробвам да го изместя. Дори писах тема по този въпрос...
п.с. Моят син не бе научен да се бие и му беше много-много трудно да свикне....в крайна сметка вече почти се е приобщил и се държи по същия начин. Много сгреших, че не го преместих още в първи клас.

# 11
 • Мнения: 1 815
Много агресивни, невъзпитани  и..."хитри" деца има. Аз направо се смаях какви ги разправя моя син, който е 1-ви клас.
Записвам се да следя. Да съм подготвена ooooh!
Той моя като агънце е, чак ме е яд.
Учителката в ПГ ми беше казала: " Ауу , много ви е добричък и мил, грам агресия няма, нито физическа, нито психическа....Да знаете ще си има проблеми по-нататък "Shocked ooooh!
Какви времена настанаха ooooh!

# 12
 • Мнения: 75

Учителката в ПГ ми беше казала: " Ауу , много ви е добричък и мил, грам агресия няма, нито физическа, нито психическа....Да знаете ще си има проблеми по-нататък "Shocked ooooh!
Какви времена настанаха ooooh!

Ето за това става въпрос и при нас, трябвало да бъде по-агресивен, а аз го възпитавам в обратното  newsm78

# 13
 • Мнения: 29
Здравейте майчета. Обещах да ви разкажа за родителската среща и сядам да ви пиша. Всъщност няма много за разказване, защото родителите на двамата най-големи побойници от които има най-много оплаквания не дойдоха разбира се. Ние майките на потърпевшите деца си споделихме болките.....помежду си и това е. Имаше 2-3 дечица които се извиняваха на своите другарчета, че си бутнали тетрадките....и такива разни. Класната апелираше към това да се водят децата на време за първия час както и да им поговорим вкъщи, че трябва да пазят тишина в час, защото много бърборят.
  Колкото до детския психолог - имало в училището такъв   - Педагогически съветник, чийто кабинет е през една стая от класната стая на моя син и се оказа, че честичко идвал в нашия клас. Оказа се още, че децата от нашия клас са с най-високи резултати на тестовете по "интелигенстност", които им е правили в началото на годината и че такива резултати не е имало от 10г насам в това училище. Ще излезе вярно, че по-буйните и палави деца са и по-будни и по-умни. Срещата приключи с предупреждение от класната, че ако не започнат да кротуват и да се държат като ученици, а не като побойници, на следващият съвет ще предложи някои за наказание: мъмрене от директора, предупреждение за изключване и изключване. Сега са 4 дни ваканция, надявам се от понеделник нещата да вървят по-кротко. Дано всичко да се размине само с разговори, но точно тези деца, чийто родители трябваше научат какво правят децата им в клас-ги нямаше. Може би в такъв случей, следващото ми оплакване от някое от тях  да е направо пред директора......(дано няма такова)

# 14
 • Мнения: 115
То и аз да се включа с моя първолак. Подобни побоища имаше в предучилищната му група в 34  СОУ. Когато се опитах да поговоря с госпожата, тя мило ме погледна и каза: "Ами те така си играят..."

Сега сме в друго у-ще, частно. Там класът е 15 души, с лек превес на девойките. Обаче госпожата, нищо че е млада, е с желязна ръка в мека ръкавица. Има само едно момченце с по-буйни прояви, но и то полека-лека влиза във форма. Методите са различни по видове и степени наказания или заплахи за наказания. (най ми хареса следното наказание за провинили се момчета - под строй да пеят момичешки песни от сорта "два калинки с пъстри пелеринки"  Joy Сори, ако има някоя мама феминистка!

На род.среща се разбрахме да сме единни и се наговорихме, как да действаме с децата - от количеството на дневните пари, които им даваме - до дисциплината и т.н. Много е хубаво, ако има такова единодушие между родители и учител - то е залог, че малките диваци няма да ни се качат на главите или поне засега не ...  Laughing

От наблюденията на сина ми и връстниците му приятели оставам с впечатление, че много телевизия гледат нашите деца и много насилие. Не говоря за филми за големи, а за филми, които считаме за детски - Трансформърс, Звездни рейджъри, та даже и Том и Джери. Децата на тази възраст не могат още да отделят фантазията и приказката от действителността. Те просто имитират, това което виждат, в техните игри.

Затова ние се опитваме да му огранчим телевизията на нашия и ако филмчето е с много насилие, сменяме канала - е, не минава без оплаквания, но засега род.авторитет се крепи.

А това е сериозен проблем, особено в някои училища. Усилията полагани само от едно семейство не са достатъчни. Ако учителят е слаб - нищо не става, ако у-щето няма традиции, как да се справя с побойниците - също.

И за мен ще е интересно да се поуча от някой успешен чужд опит.

Общи условия

Активация на акаунт