Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ноем. 2008, 17:35 ч.

Университети в чужбина

 • 19 802
 • 73
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 7 605
Ася, хохШуле е обЩо наzвание zа унита, ФХта и др. ФХ си е ФАХхохШуле, има раzлика  Peace

# 16
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 13 096
Ася, хохШуле е обЩо наzвание zа унита, ФХта и др. ФХ си е ФАХхохШуле, има раzлика  Peace

добре де, аз започнах да уча във Фаххохшуле, и преди 2 година го прекръстиха на Хохшуле  newsm78

обясни ми моля ти се защо... и кое е общото название, кое конкретното newsm78
и линк съм дала, Hochschule се води....

# 17
 • Мнения: 649
стоят си студентите семестриално завършили и си плащат таксите и чакат за дипломна, поне да освобождаваха от такси в тоя случай, но не..  #2gunfire

това е абсолютно вярно, имам една приятелка, която "писа" дипломна 4 семестъра точно в Кьол- Уни!!! И аз не бих почнала  да уча в университа в Кьолн отново, специалността ми е Икономическа информатика и е пълен хаос   #2gunfire преди няколко семестъра правиха някакви реформи, но пак е зле!
На всичките ми познати препорьчвам FH. Там учението е по-структурирано и практично ориентирано и е в отношение на условията за писане на изпити и т.н. наистина по-лесно от унито.

# 18
 • DFW
 • Мнения: 2 135
Имам какво да споделя, но в момента нямам възможност  Wink , когато мога ще се включа с разказ, засега ще следя с интерес  Peace Учила съм и малко в СУ ( май същото като теб Еовин  Wink ) и мога да направя паралел  Peace

# 19
 • Мнения: 2 907
Аз учих в този университет - http://www-umb.u-strasbg.fr/
Започнах с английска филология, после се преместих в история на изкуството и археология. Сега с времето съжалявам за английския, но бях толкова разочарована, че не учихме книги, ами първата година беше главно фонетика, лингвистика, методология...

Такса имаше, но идея нямам вече колко беше. Плащаш в началото на годината при записването за да получиш студентска карта, студентска здравна застраховка, намаления за транспорт, кино, театър, МкДо и подобни.
В общежитие никога не съм живяла, но има доста. Организации, сдружения, кръжоци - бол. Аз пишех през втората година в културния студентски вестник, участвах в няколко радио предавания, но главно бях член на театралната група. Това е едно от малкото неща, които ми липсват.

Изпитите са класически - на края на всеки семестър и обикновено след ваканция.

Това, което и до ден днешен не разбрах е защо по дяволите те задължават да учиш сумати ненужни неща покрай специалността ти. Методология 1 и 2 на немски език, а ти учиш история на изкуството, чужд език 2 и 3 ( аз бях взела като 3ти чужд език български и в групата бяхме 10 българи и 3ма французи  Laughing ), учих два семестъра религия, модерно разбиране на света ( това пък беше велика глупост ) и други глупости.
Накрая ме бяха приели в FU - Berlin театрознание и кинознание, ама животът направи така, че останах тук.

# 20
 • Мнения: 6 457
Мистик, не знам за там, предполагам, че е по-добре по отношение на преподаването на книги и намирането им, ама тука ми се ще само фонетика и езикознание да си учим Laughing Но аз обичам много езикозназнието като обща дисциплина.
По литература уж анализи обаче, а се отклониш от анализа в лекцията, критиката или каквото там са ти казали, че е верният анализ, а на септември  Shocked А книги нямааааа, има по 5-6 екземпляра, които колежките отличнички отмъкват рано-рано, другите копираме ooooh! Представяте ли си да копираш книга/учебник в университет, щото всичките са издадени преди 40-50 години , останали са малко в библиотеката, а няма от къде да се купят  Crazy Иначе и тук наред с филологията учихме един семестър история на изкуството, публична реч...някакви такива. Те колежките се дразнеха, но на мен тези неща ми бяха много приятни. Поне нямаше натиск как да тълкувам сградите на Гауди  Laughing
Тримата французи как се справиха с българския? Две мои съученички доведоха французи, те добре говорят Grinning

Клерет, ще ми е интересно да прочета поста ти  Hug

Благодаря ви за подробната информация за Германия и Холандия, както и за Израел   bouquet

# 21
 • Мнения: 1 550
Еовин, като отвори дума за книги се сетих как се процедира тук. Почти всички учебници са на английски и са доста скъпи. За една учебна година са ти нужни около 600- 700 Е. Повечето студенти не знаят английски добре и за това масово се посещават лекции и си водят записки Grinning А към най- голямото студентско дружество (те са дори представени в академичния съвет) се купуват нещо като обобщение на всяка глава от учебника на холандски, подвързано и прошнуровано Crazy За почти всички дисциплини се продават такива съмъри и струват около 4- 5Е. Студентите, които са си направили труда да направят обобщенията и да ги преведат на холандски съответно припечелват по нещо. А останали студенти спестяват пари, като не купуват оригиналните учебници Grinning

# 22
 • Мнения: 3 241
Аз съм завършила Университета във Франкфурт на Майн. Специалността ми е Финанси. (www.wiwi.uni-frankfurt.de)
Споделям казаното от Пепеляшка за условията в университета. Наистина си оставен да се справяш сам, имаш свободата да си избираш учебния и изпитния план по свое усмотрение, но трябва и да си организиран.

Таксите, които плащах в периода (2000-20006) бяха около 150-250 евро на семестър, които включваха и картата за транспорта.
Има много студентски организации, но определено не достатъчно общежития.

(Пепеляшка, по мои наблюдения няма какво да се притесняваш от това, че си учила в университет, а не Фаххохушуле. От моите колеги (българи) никой не остана без работа и всички от университета са по-добре платени. Живях 4 години с приятелка учеща в ФХ и много добре познавам програмата им ( поне във Фр.). И тя така беше няколко семестъра в университета и се "спаси" после. Наистина организирано беше и завършваха малко по-бързо, но ела да видиш какво стана като пишеха дипломна работа Wink

Последна редакция: сб, 08 ное 2008, 13:15 от Iventse

# 23
 • Мнения: 2 907
О Еовин, сериозно ли е така с книгите? В СУ?  Shocked Е, не съм си и помисляла за такова нещо аз.

Тук в самия кампус има няколко студентски книжарници. Една от тях е само с английска литература, друга - само с чуждестранна ( където можеш да намериш и африканска поезия ), трета - за университета по право етц. И непременно в тези книжарници се продават изучаваните творби, даже си задължен  ( тоест силно препоръчително е ) да си купиш книгата.
А отделно има разбира се университетска библиотека, която е повече ползвана за странична литература и обогатяване на знанията.
Ама това да копираш изучаваното произведение и да учиш за изпит...алоооу, тук става дума за висше образование, не ги е срам! И след това се фука министърът на културата каква класа е българското образование. (извинявам се за отклонението, но съм меко казано изненадана ).

А това с българския беше като трети език и в графата "initiation". Тоест на абсолютно начално ниво, като едва ли някога ще научиш дадения език кой знае колко добре, защото имаш един час на седмица. Та изборът на тези инисиасиони беше най-невероятните езици като финландски, китайски, сърбо-хърватски и т.н. и аз за да си улесня графика реших да се изхитря и да запиша български. Ама не бях единствената - бяхме сумати народ българи и няколко честни французи ( повечето жени де ), които с голямо старание искаха да научат езика. Та така,  колко са научили езика незнам, защото изпитът на първия семестър беше да спрегнем глаголите "съм" и "имам", а на втория - да образуваме изречение с глагол, подлог и прилагателно  Wink Това е в кръга на шегата, но като цяло беше нещо подобно.

# 24
 • T"A
 • Мнения: 2 515
И при нас литературата беше почти изцяло на английски. Обаче в моята специалност това не бе пречка, защото на приемния изпит голяма част от въпросите са свързани с текстове на английски и тези, които са вече приети в магистърските програми, обикновено владеят езика доста добре  Peace Но съм била на лекции от програмата по социална работа и там студентите си плащаха и си превеждаха материалите (събираха пари, даваха на преводач, а после си преснимаха преводите). Аз бях шокирана, такова нещо не ми беше познато от курсовете на нашата специалност...

Особеност на обучението по филология е, че първата година всички студенти учат еднакви курсове (нещо задължително като основа явно), а от втората година ги делят на студенти, които учат филология и такива, които учат пр. английска литература. Приятелка, която остана в направлението английска литература, твърдеше, че там оставали по-добрите студенти (е, и тя не е обективна, определено не)  Tired При филолозите се наблягало повече на граматиката, фонетика, езикознание...

# 25
 • Мнения: 3 423
Хубаво време беше, хубаво...

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 11:43 от Liska

# 26
 • Мнения: 2 908
Има ли някой, който е учил в Университета в Манчестър?

# 27
 • Мнения: 7 605
но ела да видиш какво стана като пишеха дипломна работа Wink

Какво стана?

# 28
 • Мнения: 1 178
опит с чужбинските университети нямам, но ми е интересно да прочета вашия  Hug

# 29
 • Германия
 • Мнения: 7 263
Хм..то за Германия вече е споменато, но..да се добавя и аз.
Специалност: Приложни медиини науки. www.tu-ilmenau.de Аз съм от последните мохикани с диплома. Сега са наред бакалаврите и мастърите. Не бъркайте с магисътър, имало било разлика.
Доволна съм от това, че поне доцентите от нашия институт ни познават и (почти) винаги можеш да им досаждаш с питанки. От изпитната служба също не правят голям проблем, ако закъснееш с полагането на изпит(ако имаш добра причина за това) или си надвишил редовното време на обучение (като мен)
Студентска такса няма, това, което плащаме всеки семестър го наричат официално семестриален принос.
Подробностите около инфраструкута вече са споменати от Ася-та, същото е и при нас, общо взето ни глезят, евтино е за живеене, за нас с децата имаме ясла.
Организации и групи по интереси - бол. Може би най-известното е ISWI, на всеки две години - една седмица студентски фест, събират се от всички континенти, дискусии, купони, екскурзии..
Подкрепя се чуждестранния обмен, всеки зимен семестър идват южноамериканци, летните семестри са източноевропейците наред. Това по Сократес/Еразмус и разни други програми.
Който е прилежен, добре осигурен и мотивиран, завършва с добри оценки и в редовното време. Дават и стипендия накрая за дипломната работа.
Сега с промените започват и големите касапници. Иска се бързо да завършиш, без да се размотаваш с работа или странични дейности.
Радвам се, че съм на финалната права  Whistling иначе не се виждам завършила  Confused

Общи условия

Активация на акаунт