Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Множественото число и обезличаването на майката. Пр. [i]НИЕ[/i] акаме в зелено!?

 • 15 625
 • 323
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 17 477

Дразни ли ви?
Кого обезличават майките, употребяващи множествено число?
Себе си или бебето?
Май все пак себе си. Понеже собствения им живот е до голяма степен... ами, спрял, се опитват да... живеят чрез детето си. Ние имаме колики. На нас ни растат зъби. Имаме температура.
От една страна, дразнещо е. Аз пък имам свой живот. Не искам да бъда отъждествявана с бебето... унизително е.
От друга, объркващо е. Хайде, на нас ни растат зъби - ми, не е заразно. Обаче ние имаме колики за кърмеща майка вероятно означава, че е яла нещо дразнещо - освен ако това ние
 не е всъщност то... Ами какво ще кажете за ние сме с температура / сополи / кашлица, дайте съвет? Кой е с тези симптоми - бебето или цялото семейство? Какво му е - нещо остро вирусно, нещо заразно, или никнене на зъб?

И след ние сме на 6 месеца не следва ли и логичното ние снощи правихме секс с тати?

Или все пак преживяванията на майката са си нейни, а тези на детето - общи, щото майката си няма достатъчно свои?

Реклама
# 1
 • Мнения: 820
Чак пък унизително Shocked , много силни думи за нещо безобидно. Докато детето е бебе майката малко или много се отъждествява с него, постепенно феномена изчезва. Мен специално не ме дразни.

# 2
 • Мнения: 479
Ами, да си призная и аз го практикувам  Blush без да се усетя. Особено, докато бебето е малко и майката съвсем неопитна, цялото й същество е насочено към това бебето да е добре и съпреживява всичко. А пък, ако има някакви проблеми, съвсем...
Мисля, че това е едни простим и преходен недостатък  Simple Smile

# 3
 • Мнения: 2 960
Ами колкото и да са близки мама и бебе...те всъщност са си две отделни личности.Всяка от тези личности има своите нужди,потребности и да се слагат под "един знаменател" НЕ е напълно  правилно-но пък е напълно безобидно и нормално и някак мило !!Да ме дразни-не !!!Не ме дразни.
Обаче винаги избягвам да го употребявам това обобщаващо"НИЕ".Старая се  да се изразявам винаги така-Моят син ,моята дъщеря ...това и това....За мен един вид "обезличаващо "звучи и да наричам дъщеря ми само с "каката  така "..."каката онака".Освен ,че е кака на брат си ТЯ е и моя дъщеря ,тя е и Краси,тя е и красива петокласничка.
Наистина много смешно звучи -Помощ "не акаме в гърне"..или "плачен непрестанно на разходките" Whistling
НО всяка майка има своите разбирания,своя начин на изказ,своя чувствителност....за някои  може това "Ние "да е не съвсем правилно/ при построяването на тезата на някоя мама с определен проблем./..НО за друга майка -това може да е един много успокояващ  и правилен начин да се чувства пълноценна,обичаща и всеотдайна ......Колкото майки -толкова и разбирания... Simple Smile

# 4
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Не се дразня.Когато детето има някакъв проблем, то той е 100% проблем и на майката.Физиологично не, но психически да.
Болката на бебето си е болка и на майката.Често пътии използвам тези думи, за да избегна фрази като "Моето дете", "Моята дъщеря" или "...(името)...." "Ние" е по пряко и по удобно за употреба.
Не се чувстван обезличена.

# 5
 • Мнения: 4 496
Признавам си, че много ме дразни.
Но ги разбирам отчасти майките, които говорят/пишат така.
Не вярвам да се чувстват обезличени, или ползването на "ние" да води до обезличеност.
Но има доста случаи, когато използването на мн. число води до смешни изрази.

# 6
 • Мнения: 238
Не мисля, че е обезличаващо, но пък е смешно - част от поредицата лигавщини "буйки", "кунки" и т.н. Може и да съм прекалено крайна, но наистина ми е било смешно като чуя "ние имаме температура", "никне ни зъб"... на мен ми е изниквал на 28 и за това не мисля, че винаги става дума за бебето  Wink Винаги се старая да говоря в правилната форма, макар че и аз се изтървам понякога и бързам след това да се поправя.

# 7
 • Мнения: 2 960
Не мисля, че е обезличаващо, но пък е смешно - част от поредицата лигавщини "буйки", "кунки" и т.н.

и към тази поредица някой да подскаже как му казваха още на гърнето Joy Joy.... ooooh!че не мога да се сетя????

# 8
 • Мнения: 4 496
Куко му казват на гърнето.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 079
Никога не ме е дразнило това отъждествяване и уподобяване. Дори съм то правила неволно.
Не смятам, че има нещо унизително, в това, че се сравняваш с бебето и подчертаваш, че живеете общ живот, нали в началото майка и бебе са едно цяло и това е напълно естествено?
Отделен е въпросът, че в подобни теми се зараждат много грозни спорове, защото всяка майка си има мнение и не търпи да и налагат чужди вкусове и правила.В този ред на мисли, за мен е напълно безсмислена. Като те дразни, просто не говори така, но приемай правото на избор на другите! Peace

# 10
 • Мнения: 493
Не ме дразни,самата аз понякога говоря така без да се усетя PeaceВъпреки че гледам да говоря конкретно за детето си
 Peace

# 11
 • Мнения: 3 268
Не съм била от майките,говорещи в мн. число,не съм висяла по градинки,предпочитах дългите разходки с количката.Вместо по кафета да седя,докато бебето спи,предпочитах да си свърша нещо у дома,да изгледам филм или да почета книга.На някои може да прозвучи крайно,но прекъсвах контакт на мига с майка,говореща по този начин,дето е споменала Кати.

# 12
 • София
 • Мнения: 17 477
Ето един пълен съмишленик - ужасно ме дразни, когато някой ме попита "на колко сте годинки".
В зависимост дали е мой близък или непознат отговарям "36" - общата ни възраст или "той е на 1, аз - на 35"... Но какво означава този въпрос - че аз съм несъществена? Че моята възраст не е интересна / важна? Че моите проблеми или болежки не интересуват моя събеседник? Че аз съм бебе или че бебето е възрастна жена? Ми че то моето ме момченце? Embarassed Изобщо, някой ще ми преведе ли въпроса "На колко сте годинки"? И къде точно съм аз в тези "сте"?

# 13
 • Мнения: 10 176
Дразни ме, и то много. Чак унизително не е, но ми е неприятно и лигаво.

stefani6, това за разходките и градинките все едно от мое име си го писала. Hug

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 9 354
Чак да ме дразни е силно казано, но наистина е смешно.
Чудя се как говори майка с две деца?Като каже "Ние въобще нямахме колики" примерно за кое от двете става въпрос? Thinking Laughing

Общи условия

Активация на акаунт