Избрани рецепти

  • 195 697
  • 105
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 1 833
Раирани кифлички с кашкавал



Необходими продукти:
200 мл. прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. суха мая *** (или 18 г прясна мая)
1 ч. л. сол
20 г. краве масло или 20 мл. олио
300 - 320 г. брашно

150 г нарязан кашкавал тип Гауда (сложих обикновен)

1 яйце
1 с. л. прясно мляко
1 ч. л. олио

** В оригиналната рецепта маята е 1 с л , но 1 1/4  ч л суха мая са напълно достатъчни за 300 г

Начин на приготвяне:

. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.

. Ако тестото се прави в машина за хляб отдолу се слагат течните съставки - прясното мляко, след това сухите и накрая шупналата мая.
. Маслото се добавя, докато машината меси.
. Използва се програма за месене и втасване на тесто





. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).



. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.



. Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.



. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.




. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
. Охлаждат се върху метална скара.




Източник:
Раирани кифлички с кашкавал на marabu
Раирани кифлички с кашкавал

# 91
  • София
  • Мнения: 1 833
Kесадиля със спанак, сушени домати, гъби  и моцарела



 


Необходими продукти ( за 1 порция):
3-4 гъби
100 - 150 гр.  бейби спанак (или обикновен пресен спанак)
2-3 с.л. крема сирене за намазване на кесадилята (може и без него или да се замести с друго - чедар). В оризинала е козе сирене.
2-4 сушени домата
моцарела
2 тортили
1-2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Загрейте мазнината в незалепващ тиган. Добавете нарязаните гъби и ги гответе до златисто кафяво. Добавя се спанака и 1-2 с.л. вода. Готви се  ок. 2 мин. или докато спанака се свие.

Едната тортиля се  намазва със сиренето, отгоре се слага спанака с гъбите, сушените домати нарязани и моцарела. Отгоре се поставя другата тортиля, също  намазана със сирене. Притиска се леко. В загрят тиган се готви по ок. 2 мин. от всяка страна, или до златисто кафяво и леко хрупкаво.

Плънката може да бъде с всякаква импровизация - може да се добави пресен лук, пиле, чедар, шунка и т.н.


Източник

# 92
  • София
  • Мнения: 1 833
Скариди Пил Пил



Необходими продукти:

50 мл. зехтин
5-6 скилидки чесън
1/2 ч.л чили
1 1/2 ч.л червен пипер
100 мл ром
50 гр. солено масло
250 гр небелени бланширани скариди
стрък магданоз
сок на половин лимон (може и без)

Начин на приготвяне:

Тиган (с метална дръжка) се затопя и се добавете зехтин. Последователно се запържва нарязания на ситно чесън, чилито и червения пипер и се готви  докато чесънът придобие златист цвят.

Добавя се рома и на по-ниска температура се  редуцира до половина. Добавя се маслото и се бърка докато се разтопи.

Добавяте скаридите (предварително изчистени ). Сместа се разбърква добре, добавя се  лимоновия сок и се запичат в гореща фурна (220 C) за ок. 5 мин. ( ако са сурови скаридите за 6-7 мин.)

След като се извадят оt фурната се овкусяват със сол, поръсват се с  магданоз и се сервират с  хубав домашен хляб.

Източник

Последна редакция: нд, 17 яну 2016, 19:34 от Home raider

# 93
  • София
  • Мнения: 1 833
Бисквити с извара и овесени ядки



Необходими продукти:

3 яйца
250 гр. извара
100 гр. фини овесени ядки
25 гр. меко масло
1/2 ч.л. сода
3 с.л. мед (ок 5о гр.)(може и повече, понеже не се получиха много сладки)
30-40 гр. орехи
стафиди - на вкус

Начин на приготвяне:

Яйцата и изварата се разбъркват добре. Добавя се меда и маслото. След това се прибават овесените ядки и содата. Накрая се добавят и счуканите орехи и стафидите.
Оставя се за ок.30 мин. да стегне в хладилник. От тестото де оформят топчета и леко се сплесват. Пекат се в тава върху хартия за печене, на 180 градуса за ок. 20 мин.

# 94
  • София
  • Мнения: 1 833
Печена киноа с ябълка



Необходими продукти:
1 чаша неварени киноа
1 1/2 чаени лъжици канела
2 ябълки, обелени, нарязани на кубчета
1/4 чаша стафиди
2 яйца
2 чаши прясно мляко
1/4 чаша кленов сироп
1/3 чаша бадеми, нарязани на ситно


Начин на приготвяне:

Фурната се загрява до 180 ° C. Намазнява се малка тавичка .
В малка купа се смесва неварени киноа с канелата. Изсипва се в намазаната тавичка.  Ябълката и стафидите се поставят върху киноата.
В същата тази малка купа се разбиват яйцата. Смесва се със мляко и кленов сироп.
Изсипете яйчената смес и млечната над горната част на плода и киноа. Леко се разбърква, за да се потопи частично плода. Поръсва се с нарязаните бадеми отгоре.
Пече се в продължение на 1 час или докато в тавичката не остане само с малко количество от течността.
Оставя се да изстине, след което се покрива и се съхранява в хладилник.
На сутринта, се нарязва на квадрат, затопля се в микровълнова и може да се хапва самостоятелно или с няколко лъжици кисело мляко.


Източник:
Apple Cinnamon Quinoa Breakfast Bake

# 95
  • София
  • Мнения: 1 833
Тесто за мекици и пици


Необходими продукти:

Около 500-550гр. брашно
1 яйце,
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. смес от прясно мляко и вода (около 120 мл.)
200гр.  кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
20гр. прясна мая (или 1 пакет суха - 7гр.)

Начин на приготвяне:
Прясната мая се размива в малко топло прясно мляко и захарта. (същата процедура и със сухата мая).
В съда на хлебопекарната се слагат разбитото леко с вилица яйце, и сместа от мляко и вода и солта.
Содата се слага в киселото мляко да се угаси и се добавя.
Включва се машината да меси и се добавя пресятото брашно.
Най-отгоре се изсипва набъбналата мая.

Омесеното тесто трябва да престои 10-12часа в хладилник. Поставя се в купа с капак или покрито с фолио.
Най-добре е да се замеси вечерта и на сутринта е готово.
Тестото издържа няколко дена в хладилник.
Пържат се в олио.

Тестото е подходящо и за пици.

Източник:
Мекиците на Иван Пейчев (Черпак с мерак)
Моите мекици (Peych)

# 96
  • София
  • Мнения: 1 833
Здравословни овесени палачинки

Необходими продукти: ( за 2-3 палачинки)
2 яйца
1 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч прясно мляко
бакплувер на върха на чаена лъжичка (може и без него)

Начин на приготвяне:
Овесените ядки се смилат в блендер. Към тях се добавят останалите съставки и всичко се смила. Може и с миксер да се разбърка, но и с блендер е достатъчно, за да се объркат съставките. В тефлонов тиган се загрява малко маскло и се пекът палачинките.

По желание в сместта може да се сложи и обелена и  настъргана ябълка. Става по-мокра палачинката, но по сладка.

Гарнира се с мед, орехи, извара (според вкуса).

# 97
  • София
  • Мнения: 1 833
Крекери с крем сирене и семена



Необходими продукти:
125 гр. Крема сирене
3 с.л. зехтин
120 мл. вода
1/2 ч.л. хималайска сол (или обикновена)
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. риган (може и без - аз не сложих)
1чашка/100 гр. фини овесени ядки
50 гр. семена Асорти - ленено, маково, сусамово, слънчогледово
80 гр. царевично брашно
90 гр. брашно от лимец (сложих брашно от елда)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат

За поръсване на крекерите:
- маково семе
- червен пипер
- едра морска или хималайска сол

Начин на приготвяне:
В купа се слагат последователно продуктите, от които се омесва тесто. Разточва се до тънка кора върху хартия за печене, поръсена с  брашно. (Помогнах си с пласт хартия и отгоре и точилка, т.к тестото беше малко рядко.)
Фурната се включва да загрее до 160 градуса.
Разточеното тесто се наръсва с маково семе и червен пипер и още веднъж леко се разточва, за да се притиснат семената. Нарязва се с къдрав или обикновен нож в желаните формички.
Хартията за печене, заедно с нарязаното тесто, се прехвърля в тавата за печене от фурната и се пече 35 минути на 160 градуса.

Източник

Последна редакция: чт, 27 апр 2017, 21:42 от Home raider

# 98
  • София
  • Мнения: 1 833
Енергиийни бонбони с фъстъчено масло, без печене




Необходими продукти:
(за около 20 средно големи топчета)
1 ч.ч. фини овесени ядки
1 с.л. чия
1/3 ч.ч. сурови лешници (може и бадеми)
1/3 ч.ч. сурови орехи
½ чаша фъстъчено масло
1/3 чаша мед
черен шоколад (може и без)


Начин на приготвяне:
В купа се смесват овесените ядки, чията, смлените с блендер лешници, орехи и шоколад.
В чаша се разтопява меда и фъстъченото масло, като се разбърква  до гладка течност. Изсипва се при сухите съставки и разбърква добре.
Тестото престоява за ок. 30 мин, в хладилника, за да стегне. Оформят се топки. Схранява се в затворен съд в хладилника.

По идея на .....

Последна редакция: чт, 27 апр 2017, 21:48 от Home raider

# 99
  • София
  • Мнения: 1 833
(най-вкусните) Палачинки

Необходими продукти:
(за 8-10 палачинки)

1 ч.ч. прясно мляко (200 гр.)
1 ч.ч. газирана вода (200 гр.)
3 яйца
1 с.л. пудра захар
щипка сол
1 ч.ч. олио
1 ванилия
4 к.ч. брашно (200 гр.)

Начин на приготвяне:

Брашното с газираната вода, щипка сол, захарта и млякото се разбиват. Към тях се добавят яйцата и олиото. Всичко се разбива добре.Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.От приготвената смес се взема с разливна лъжица и се сипва с намазнен и сгорещен тиган.



# 100
  • София
  • Мнения: 1 833
Ципура на фурна



Необходими продукти:

2 бр. изчистена риба ципура
1 лимон
2 -3 с.л. зехтин
сол на вкус
150 гр. бяло вино (или бира)
3 скилидки чесън (по желание) - аз не сложих

Начин на приготвяне:
Почистената и измита риба поставяме в тава. Посоляваме отвън и отвътре. Приготвяме марината от стритите скилидки чесън, зехтина, сока от 1/2 лимон и алкохола.Заливаме рибата с маринатата, а  в  корема на рибата се нареждат  резени лимон.Рибата престоява поне 30 мин.
Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем рибата 20 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна. Махаме фолиото и запичаме още 10-15 мин. до получаване на апетитна коричка.


Гарнитура - Картофи на фурна:

5-6 картофа за гарнитура
2 с.л. зехтин

Картофите обелваме и ги нарязваме на едри парчета. Поставяме ги в тава и поръсваме със сол, зехтин и масло. Разбъркваме добре и наливаме 1/2 ч.ч вода. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до получаване на златиста коричка.


Източник: https://papu.bg/%D1%86%D0%B8%D0%BF%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B … 0%B5%D1%87%D0%B5/

# 101
  • София
  • Мнения: 1 833
Печено филе от сьомга


Необходими продукти (за 2 порции)

 300г филе от сьомга

МАРИНАТА

1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована
сок от  лимон (не сложих)
настъргана кора от 1/2 лимон (не сложих)
1/2 ч. л. мед
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян черен пипер

Наяин на приготвяне:

Огнеупорна тава се застила с алуминиево фолио. Филето сьомга се измива и подсушава.Поставя се в тава.Продуктите за маринатата се разбъркват до еднородна смес.Филето се залива с приготвената марината и се покрива със "свежо" фолио.Оставя се да се маринова за 20-30 минути.
Фурната се загрява на 260 С.Маха се "свежото" фолио от тавата.Филето от сьомга се пече 10-15 минути, в зависимост от дебелината на сьомгата.
Тавата със сьомга се изважда от фурната и се похлупва с алуминиевото фолио.Оставя се да престои 10-15 минути, след което се разпределя по чинии.
Печеното филе от сьомга се поднася с гарнитура по желание - зеленчуков медальон или задушени зеленчуци.

Източник

# 102
  • София
  • Мнения: 1 833
Капрезе омлет



Необходими продукти за 1 омлет:
36 яйца
сол и черен пипер
1/2 с.л. нарязан пресен босилек или 1 супена лъжица сушен босилек
1 с.л. зехтин
5-6 чери, нарязани на половинки или домати, нарязани на филийки
 (1 чаши) прясно сирене моцарела, нарязани на кубчета или филийки


Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в купа, добавете сол и черен пипер на вкус.
Разбийте добре с вилица, докато се смесят напълно. Добавете босилек и разбъркайте.
Загрейте олио в голям тиган на среден огън. Запържете доматите за няколко минути.
Изсипете яйчената смес върху доматите. Изчакайте сместта да стегне леко, преди да добавите сиренето моцарела.
Намалете котлона и гответе, докато омлетът стегне.

Източник

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 19:54 от Home raider

# 103
  • София
  • Мнения: 1 833
Овесени сладки със стафиди и орехи
(Най-вкусните овесени ядки)


115г меко масло
150г кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилия
1 яйце
100г брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица канела
щипка сол
120г фини овесени ядки
50г стафиди
50г печени орехи, ситно нарязани

Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и ванилията и отново се разбива.
Брашното, овесените ядки, содата, солта и канелата се смесват в купа. Изсипват се към маслено-яйчната смес и се разбъркват добре.
Накрая се прибавят орехите и стафидите и се разбъркват, докато се разпределят равномерно.
Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за около 30-40 минути, докато сместа се охади.
Може и да изпечете сладките веднага, но ще бъдат по-плоски.

Фурната се загрява на 180°C.
Голяма тава се покрива с хартия за печене.
От охладената смес се взима малка част (около една чаена лъжица) и се оформя на топка.
Сладките се подреждат на разстояние една от друга, защото при печенето се надуват.
Пекат се около 10-12 минути, или до зачервяване на краищата. След като се извадят от фурната са все още меки и крехки.
Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.

Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия до няколко дни.

Източник

# 104
  • София
  • Мнения: 1 833
Палачинки с бадемово брашно




Необходими продукти:
2 яйца
3 – 4 сл вода (но можете да използвате и ядково или краве мляко)
5 сл бадемово брашно
1 чл зехтин (или друга мазнина)
1 чл хуск (може да се замени със смляно ленено семе или чия)
1/2 чл бакпулвер

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с млякото. Добавете брашното, бакпливера и хуска и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Сложете незалепващ тиган на най-силна степен на котлона, за да загрее. Малко зехтин. След това с помощта на черпак гребвате от сместта, изсипвате я в средата и с движение на тигана разпределяте по повърхността на целият тигана. Оставете я да се изпече за около 1 минута. Отнема им малко повече време за изпичане от обикновените палачинки. След това внимателно с шпатула или с чиния обърнете и изпечете и от другата страна.
Гарнирайте със сирене,мед,орехи или по желание.


Източник

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 22:12 от Home raider

Общи условия

Активация на акаунт