Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ммммм!!!Сладкооо!

  • 600 030
  • 243
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Галет с патладжан. стъпка по стъпка
    
     1 ч.ч.=250 мл

   1 ч.ч. брашно
   1/2 ч.ч. царевично брашно        
   1/2 ч.л. сол          
   125 г краве масло                        
   3 с.л. заквасена сметана

   За тестото.....Смесваме сухите съставки.Към тях прибавяме кравето масло и го нарязваме с нож направо вътре в брашното.Когато парченцата стана достатъчно дребни,бързо замесваме тестото с ръце.Бързо,за да не омекне маслото.После прибавяме и сметаната.Бързо оформяме топка.
    Прибираме тестото в хладилника.

   Приготвяме плънката.

   2 по-малки патладжана
   сирене
   кашкавал
   домат
   чесън

  
   2-та патладжана нарязваме на големи кубчета,посоляваме ги и оставяме настрани за 30 мин..
   Промиваме ги с течаща вода и ги отцеждаме.
   Задушаваме ги в малко олио,като не ги посоляваме повече(те са поели достатъчно сол).Към края на задушаването прибавяме и 2-3 скилидки нарязан чесън.Оставяме патладжаните да се изстудят.

    В/у пекарска хартия поръсена с малко брашно разточваме охладеното тесто.На кръг.
    

    Преместваме разточеното тесто заедно с хартията в/у подходяща тава.
    Поръсваме средата на кръга с натрошено сирене.
    

    В/у сиренето разпределяме задушените патладжани.
    

    Патладжаните покриваме с настърган (или на пластини) кашкавал.
    

    Отгоре нареждаме колелца домат.
    

     Загъваме тестото,както се вижда на снимката.
    

     Печем в загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути.
    

     След изпичането оставяме да изстине.Преместваме Галета в/у подходяща чиния.
     Бон апети!  Heart Eyes
 

  
 

Последна редакция: сб, 18 авг 2012, 23:38 от Селма

# 211
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Кексчета с маскарпоне "Шоколадови гъбки".
    За любителите на по-различни кексчета.
    С малко необичайна структура,мека ,влажна, вид браунисова,но по-пореста и креместа среда.....
    Неустоимо вкусни!  Heart Eyes

    4 яйца
    125 г захар
    150 г маскарпоне
    150 г натурален шоколад
    40 г брашно
    малка щипка сол

    Маскарпонето заедно с шоколада се разтопяват на бавен огън.
    През това време отделяме жълтъците от белтъците.
    Отделяме 1/3 от захарта за разбиването на белтъците накрая
    Жълтъците разбъркваме със 2/3 от захарта,прибавяме и брашното.
    Към получената смес с интензивно бъркане прибавяме и разтопения шоколад с маскарпонето.
    На края разбиваме белтъците с останалата захар и щипката сол на твърда пяна и ги прибавяме към останалите продукти,като бъркаме нежно и внимателно със шпатула.
    (една хитринка  Wink към белтъците винаги прибавям няколко гранулки лимонтозу или няколко капки лимонов сок,така винаги се разбиват успешно)

    Намазняваме и набрашняваме 7 формички за кексчета.Аз използвам такива за крем карамел
    

    Запълваме ги със сместа някъде на 2/3
    Печем в загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
    Изключете фурната и ги задръжте вътре още 5 минутки,след това ги извадете.
     Да ви е сладко!  Heart Eyes



  

    
    

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 08:06 от Селма

# 212
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
Шоколадова торта "Ноктюрно"
Пандишпанови платки и крем с маскарпоне.
Рядко попадам на толкова вкусни шоколадови торти!Не мога да пропусна да не фиксирам рецептата на тази!

   1 ч.ч.=250 мл

   за платките:
   4 яйца
   1 ч.ч. захар
   3 с.л. вода
   2 с.л. олио
   2/3 ч.ч. брашно
   1/3 ч.ч. какао на прах
   малка щипка сол
   ванилия

   за крема:
   350 г маскарпоне
   200 г течен шоколад
   200-300 г заквасена сметана
   4 пакетчета ванилена захар (или същото количество бяла захар + ванилова есенция)
   есенция ром или 1-2 с.л. ром или водка.....

   за украсата:
   няколко кубчета разтопен натурален шоколад и 1 ч.л. олио

    Разбъркваме старателно продуктите за крема...Оставяме го да престои малко,докато се оправяме с платките....

    За платките.Разделяме продуктите на 2 части,защото ще печем 2 отделни блата.
    Разбиваме жълтъците с половината захар,прибавям олиото,водата,ванилията....
    Отделно разбиваме белъците с останалата захар.
    Внимателно ги прибавме към жълтъчената смес,като постепенно добавяме и брашното с какаото.Бъркаме със шпатула.
    Печем в намазнена и набрашнена тавичка 22 см  на 180 г около 20-25 мин..
    Докато се пече първия блат,забъркваме втория и го изпичаме веднага след първия.
    Когато изстинат и двата блата срязваме на 2,получаваме 4 платки.

    Промазваме платките с крема.Украсяваме тортата с произволни рисунки от разтопения шоколад.Аз го правя с помощта на обикновено пликче със срязано ъгълче.Ако пликчето е прекалено меко,може да му "втвърдим "  "накрайника" с парчета тиксо.  Peace

    Охладете тортата за няколко часа.
    Да ви е сладко! Heart Eyes

 

    

# 213
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Сладкиш с ябълки.
    Много ябълков,пухкав и мек.  Simple Smile
    Хубаво е за целта да разполагате с повечко плодове.

    За тавичка 26 см диаметър.

    1 ч.ч.=250 мл

    1 ч.ч. захар
    2 яйца
    150 г масло (размекнало на стайна температура) или олио
    150 г кисело мляко
    щипка сол
    ванилия
    бакпулвер
    1 и 1/2 ч.ч. брашно

    Половинки или четвъртинки (в зависимост от размера им) ябълки, почистени от кожата и семките .
    Канела,ванилена захар (може и без последната,ако ябълките са достатъчно сладки)

    За сместа.
    С тел рабъркваме маслото и захарта.Прибавяме киселото мляко,едно по едно яйцата и останалите продукти.

    Намазняваме и набрашняваме тавичката (ако имате подръка някакви бисквити,натрошете ги и поръсете тавичката вместо брашното).
    Наредете половинките/четвъртинките ябълки на дъното,гледайте да го покриете изцяло,да не остават празнинки....
    Поръсваме ябълките с канела и ванилия.Покриваме ги със сместа (тя може да ви се види малко,като количество,но не е.....Гледайте да има поне по една лъжица в/у всяка от ябълките,после тя ще се разлее и ще се надигне.)
    Слагаме сладкиша във фурната и я пускаме на 180 градуса (умерена температура).
    Печем до готовност (35-45 мин.)
    Готовият сладкиш обръщаме в подходяща чиния и го поръсваме с пудра захар.
    Да ви е сладко!  Heart Eyes    

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 18:56 от Селма

# 214
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
     Шоколадови фондончета.
     Много шоколадови кексчета с по-влажна  структура.
     За разкош може да се сервират поляти с шоколадова глазура,придужени с топка сладолед и поръсени с печени филирани бадеми.

     за 5-6 малки фондончета:

     125 г захар
     1 пакетче ванилена захар
     2 яйца разделени на белтъци и жълтъци
     65 г краве масло
     65 г заквасена сметана (85 г за по-влажен резултат)
     125 г натурален шоколад
     щипка сол
     50 г брашно

     рецептата не съдържа бакпулвер! Не се изкушавайте да го сложите ,защото при това количество брашно бакпулверът е крайно неуместен и резултатът няма да е приемлив.  Naughty Фондончетата се надигат благодарение на разбитите белтъци . Peace

    Разтопяваме шоколада и маслото.
    В отделен съд разбъркваме жълтъците със захарта и заквасената сметана (като отделяме 1/4 част от захарта за  белтъците).
    Постепенно прибавяме към тях разтопените шоколад и масло,като бъркаме непрекъснато.
    Отделно разбиваме белтъците с останалата захар ,ванилията,щипката сол (и 3-4 гранулки лимонтузу за по-успешно разбиване) до твърда пяна.
    Прибавяме белтъците към основната смес,като заедно със тях прибавяме и брашното.Бъркаме много внимателно със шпатула ,докато получим еднородна маса.
    Пълним до половината намазнени и набрашнени формички за мъфини .(Вместо брашното може да ги поръсите с натрошени бадеми,ще получите много хубав ефект)
    Печем в загрята до 160-170 г  фурна ,без вентилатор,25-30 минути.
    Не се стряскайте,ако при изваждането кексчетата спаднат.Нормално е.
    Обърнете ги в подходяща чиния.Сервирайте ги още топли,придружени с екстри,както описах горе или "голи",както направих аз.  Laughing
     Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 10 ное 2012, 10:50 от Селма

# 215
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
Пилешко с лук на фурна.
Може да се направи с всякаква част на пиле.
Този път го направих с пилешко филе

1 брой пилешко филе нарязано на жулиени
3 глави лук
200 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
кашкавал
сол ,черен пипер,други подправки по ваш вкус (кимион,мащерка...)

Лукът се нарязва на полумесеци и със тях се покрива дъното на намазнена тава (около 24-26 см).
Отгоре се нареждат парчетата пилешко ,предварително натъркани със сол и подправките.
В/у пилешкото се настъргва кашкавалът,колкото да го покрие ,може и повече.
Кашкавалът се покрива със сместа от киселото мляко и сметаната.
Пече се до готовност (около 55 минути ) на 200 градуса .
Гарнира се с паста,гречка,ориз,картофи и т.н..
Бон апети!  Heart Eyes

# 216
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
Пастет от извара и шпроти.

200 г извара
половин консерва шпроти
пресни зелени подправки (копър,магданоз) по желание и наличност
сол на вкус

Всичко се намачква и се обърква до еднородна маса.
Бон апети!  Heart Eyes

# 217
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Октоподчета
    Без думи  Grinning

Последна редакция: нд, 12 май 2013, 20:32 от Селма

# 218
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
Разядка с кашкавал. (Без яйца).
Бързо и вкусно!
Подходящо и за ежедневна,и за празнична трапеза.

 кашкавал (най-вкусно с Ементалер) 200-300 г
 чесън няколко скилидки (зависи колко чесново обичате)
 майонеза
 сол

  Настъргваме кашкавала на едро ренде.
  Пресоваме чесъна.
  Посоляваме,подправяме с няколко лъжички майонеза.
  Готово!
  Бон апети!  Heart Eyes


  
  

# 219
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Медено-орехова торта
    Много сполучлива комбинация на орехи и мед.
    Лесна и бърза за изпълнение.
    Домашните ще я оценят високо!  Wink Grinning
    
    блат (за тава 26 см) :
    
    3 яйца
    1/2 ч.ч. захар
    2 пълни с.л. мед + 1 пълна ч.л. сода бикарбонат (карамелизират се на тих огън до поява на жълта пяна)
    125 г краве масло
    125 г олио
    200 г смлени орехови ядки
    150 г брашно
    ванилия

    крем:

    400 г заквасена сметана
    1 буркан дулче де лече (сгущенка)
    100 г краве масло
    3 пакетчета ванилена захар (или ванилена есенция и 25 г захар)
    100 г смлени орехи

  За блата..
  Карамелизираме меда със содата на тих огън до поява на жълта пяна. Към още горещата пяна прибавяме маслото и захарта и бъркаме до разтварянето им (може да задържите съда в/у топлия котлон,за да ускорите процеса) .
   Прибавяме и олиото,а после едно след друго и останалите продукти.
   Печем блата в намазнена и набрашнена тава на 160 градуса + вентилатор (или на 180 без вентилатор) около 40-45 минути .
   Блатът е капризничък....при мен се надигна и спадна,но...това никак не се отрази в/у вкуса на тортата . (Не отваряйте фурната преди края на печенето,не променяйте температурата,ако не е много наложително)

    За крема.... (ммм!Този е много вкусен!)
    Смесваме заквасената сметана ,кондензираното мляко ,маслото (ако го вадите от хладилника,просто го разтопете ),ванилията и орехите . Сложете го в хладилника да постегне малко ,за да ви е по-лесно да го нанасяте после .

    Поизстиналия блат срязваме на две и го промазваме с крема.
    Украсяваме тортата по желание с настърган шоколад, натрошени орехи или просто я поръсваме с какао ,както направих аз.

    Добре е тортата да престои 1 нощ в хладилника,но да ви призная и след няколко часа ще става за консумация.  thumbsup
    Да ви е сладко!  Heart Eyes


    

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 10:21 от Селма

# 220
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Английски палачинки
     източник  Laughing

10-12 г жива мая (или 1 чаена лъжичка суха)
    1 ч.л. захар
    450 г брашно
    350 мл пр.мляко
    350 мл хладка вода

    От тези продукти се забърква смес,която се оставя да втаса за 1 час.
    После към сместа се прибавят щипка сол и щипка сода бикарбонат загасена с оцет.Разбърква се и се оставя за още 10-15 мин.

    Сгрява се тиган в който се сипва олио(само за първата палачинка) .Сипва се по 1-2 черпака от сместа,в зависимост от големината на тигана и се пържи под затворен капак и от двете страни.
   Получават се доста дебели .
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

# 221
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Торта Наполеон
    Много маслена и неустоима вкусна!  Heart Eyes
    1 ч.ч. = 250 мл

    За корите приготвяме тесто по тази рецепта .
    Печем 9 кори с диаметър 26 см .
    Преди печенето всяка от корите надупчваме с вилица за да се надува равномерно.
    Докато работим с част от тестото ,останалата част пазим в хладилника   Sign Exclamation

    За крема
     1 л прясно мляко
     1 ч.ч. захар
     4 цели яйца (или 8 жълтъка )
     140 г натурално нишесте
     щипка сол
     9 пакетчета ванилена захар (ако използвате ванилия в друг вид, увеличете количеството на захарта)
     250 г краве масло (може да се замени със животинска сметана с висока масленост  Peace )
     натрошени орехови ядки

   Смесваме сухите съставки в по-голяма тенджера .
   Прибавяме с непрекъснато бъркане млякото.
   После прибавяме и едно по едно яйцата.
   Варим крема на тих огън до поява на мехури.
   Когато е готов прибавяме ванилената захар и маслото .Бъркаме до стопяването на маслото.

   С изстиналия крем  промазваме корите една по една,като ги поръсваме и с натрошените орехи .
   Най-горната кора за малко оставяме непокрита с крем.
   Слагаме в/у нея голяма плоска чиния (или каквото намерите за подходящо) и внимателно притискаме тортата, докато част от крема не излезе отстрани .
   С излезлия крем промазваме страните на тортата .
   Покриваме с крема и най-горната кора .
   Украсяваме тортата с натрошени орехи ,изрезките от корите ,настърган шоколад или с каквото вие предпочитате....
   Охлаждаме 5-6 часа или повече.
   Да ви е сладко!  Heart Eyes


  
    

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 09:27 от Селма

# 222
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
   Риба в морковен сос

   Много семпъл,но и много вкусен . Вкусът се получава сладко-солен .
   Най-добре да използвате бяла риба .

   Задушаваме в 2-3 глави лук ,нарязан надребно, и 5-6 настъргани моркова. До омекване.
   Прибавяме 1-2 с.л. брашно и 2 минутки по-късно вода,дафинов лист и сол на вкус .Така получаваме сос ,в който слагаме парчета риба . Оставяме всичко да къкри на котлона до готовността на рибата .
   Подправяме с целина  и  пресован чесън .
   Гарнираме с ориз,картофи ,спагети....
   Бон апети!  Heart Eyes

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 09:29 от Селма

# 223
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
   Лесни и икономични шоколадови кексчета
   Всяка домакиня ще открие долупосочените продукти подръка  Peace
   Десерт - "спасение" ,когато хладилникът ви е празен.
  
   3 яйца
   1 ч.ч. захар
   150 г олио
   50 г вода
   щипка сол
   2 пакетчета ванилена захар
   1 бакпулвер
   1 и 1/3 ч.ч. брашно
   1/4 ч.ч. какао на прах

   (сместа би могла да се направи и с леко променени пропорции 100 г олио и 100 г вода  Peace )

    Забъркваме смес от горепосочените продукти .
    Пълним предварително намаслени и набрашнени формички за кексчета на 1/2 . При мен отидоха 9 формички от тези за крем карамел .Ако вашите са по-малки като размер , кексчетата ще излязат повече на брой.
    Печем в загрята до 160 градуса + вентилатор фурна ,около 35 мин..
    Да ви е сладко !  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 10 ное 2012, 10:44 от Селма

# 224
  • Sofia
  • Мнения: 7 219
    Мексикански сватбени сладки
    Веднага ги кръщавам Коледни, защото приличат на снежни топки .  Grinning
    Толкова вкусни,че трудно ще се ограничите само с една -две .

   70 г ситно смлени орехи (или други ядки)
   230 г размекнало на стайна температура масло
   30-40 г пудра захар
   щипка сол
   ванилова есенция
   270 г брашно

   пудра захар за поръсване

   Намачкване маслото с останалите продукти вкл. брашното . Бързо оформяме топка . Прибираме я в хладилник поне за 1 час .
   От охладеното тесто оформяме топчета ,колкото голям орех. Нареждаме ги в тава ,постлана с пекарска хартия .
   Печем в загрята на 200 градуса фурна до леко покафеняване на краищата около 15 минути.
   Докато са още топли, без да ги вадим от тавата , ги поръсваме много обилно с пудра захар.                 Когато изстинат (не преди това, иначе ще се натрошат)  ,ги преместваме в подходяща чиния или кутия .
   Да ви е сладко!  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 21:18 от Селма

Общи условия

Активация на акаунт