Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юли 2005, 13:22 ч.

Еврейското училище

 • 10 650
 • 22
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 182
От скоро започнах да се замислям и разпитвам за подходящо училище за Цветка и чух мнооого хубави неща за "еврейското" училище, но за съжаление все от хора, които нямат преки впечетления от там. Знам само, че учат сериозно, има дисциплина, празнуват еврейските празници, имат собствен транспорт и се влиза с изпит. Май друго не знам - дори и адреса на училището newsm78.
Много ще съм благодарна за всяка допълнителна информация Grinning.

# 1
 • Мнения: 2 332
Знам, че на един колега детето (или внучето беше?) е в еврейската детска градина. Чувала съм, че приемат с предимство еврейчета, чух нещо и за връзки... Иначе наистина била страхотна дисциплина, от 1-ви клас учат иврид, и всякаквите там традиции. И на мен ще ми е интересно ако се включи някой с по-непосредствени наблюдения Simple Smile.

# 2
 • Мнения: 2 567
Лекси , има една майка на която детенцето и учи там и която ми е писала за училището преди време на лични ама сега като си пригледах съобщенията неможах да намеря нейните. Така , че немога дори и за ника да се сетя....Галче дали не беше  newsm78 , но не се изписва така.
Сигурно ще се свърже с тебе или може да потърсиш в по старите теми , защото мисля че и в тях е писала за това училище.

Иначе отзивите и са много добри.

# 3
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Здравей,
до преди две години нямаше собсвен транспорт.Има паралелки за българчета и в тях не празнуват еврейските празници.С изпит влизат само българчетата Wink. Иначе наистина дисциплината е на ниво, но пък има и негативи, защото училището е със засилена охрана, поради факата че учат еврейчета и са подложени на рацистични атаки.Хубавото е, че има занимания след учебните часове, което е облекчение за работещите родители Wink.
 

# 4
 • София
 • Мнения: 503
Училището се намира на ул.Пиротска /близо е до кръстовището с ул.Опълченска/ точно до парка и църквата Св.Николай.

Актуална информация за самото училище за съжаление не мога да ти дам. На моя приятелка брат й учеше там, но завърши преди 5 или 6 години.

# 5
 • Мнения: 298
Лекси,
в тази тема  gal4e пише за еврейското училище

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=17829.msg343622#msg343622

# 6
 • Мнения: 2 979
Мои познати искаха да запишат сина си там.
Намериха връзки и пак не успяха.

Чувала съм само добри отзиви....но наистина има охрана, заради еврейчетата Sad...

Тъпо е..но е факт Crossing Arms

# 7
 • Мнения: 3 479
Лекси, видях че вече са дали линк към темата където бях писала за училището. Ако имаш допълнителни въпроси с удоволствие ще ти отговоря.
За съжаление от миналата година в училището има вече и гимназия. Това за мен определено е недостатък, тъй като смятам, че не е добре малки деца (7 -8 годишни), да учат в едно училище с ученици от горните класове, затова и когато избирах училище за сина ми това беше важен фактор. Освен това до сега базата беше напълно достатъчна за училището, а с нарастването на броя на класовете започва да става малко тесничко и притеснено. Налага се големи ученици да влизат в стаите на малките докато са на иврид или на физическо и тогава се случва да изчезне нещо или да бъде повредено нещо в стаята.
Иначе мога да кажа, че досега съм доволна от обучението и от подхода на учителката в началният курс. Синът ми ще е в 5 клас тази година и тепърва ми предстоят наблюдения за качеството на обучението като цяло. За сега имам мнение само за директорката, двете госпожи от началния курс и учителката по физическо.
Записването става в края на април или началото на май, а изпитът е в началото на юни. Изпитът беше устен, с логически задачи, като родителят присъства и може да чува какво отговаря детето, но не може да види самите задачи. Провежда се от комисия, 2 или 3 души, не помня точно. Транспорт има до всички квартали на София, като минава по определен маршрут и ти трябва да заведеш детето си на най-близката спирка от маршрута и от там да си го вземеш следобяд. Ние не сме ползвали транспорт, но съм чувала от майки, че много често навръщане шофьорите оставят дечицата пред самите им блокове.
Занималнята не е задължителна. Всеки клас си учи на занималнята отделно с отделна госпожа, т.е. децата си имат една госпожа за сутрин и една за следобяд. След първи клас веднъж в седмицата по време на занималнята децата имаха и допълнителни занимания по иврит, които само да им подпомогнат подготовката, като миналата година идваше едно младо момче евреин, с когото много се забавляваха. В първи клас часовете по иврит са всеки ден (общо 5 за седмицата), във втори 4часа, в трети и четвърти по 3 часа седмично, и по 2 часа английски като втори език.
Веднъж годишно плащаме за училищен лекар и охрана, мисля че беше 25 лева. Учебниците по иврит се купуват веднъж на 2 години, като комплекта струваше последно 150 $, тази година още не знам колко ще струва. Транспортът не знам колко струва, защото не сме ползвали, но можеш да плащаш само за отиване или само за връщане, както и на 2 вноски за първия и втория срок. Условията в училището са добри, има стол за хранене на обяд.
Относно празниците: най-активно в празнуването се включват малките, за да се запознаят с историята на евреите и културните им традиции. Най-често празнуването се изразява в участие в карнавали и концерти, където децата изпълняват песни свързани със съответния празник. Веднъж или два пъти годишно децата посещават синагогата като поздравяват всички със съответния празник, като изпълняват песни и след това си тръгват без да присъстават на религиозната част. Доколкото знам има и допълнителни посещения в синагогата на децата от еврейски произход, но не съм много наясно. Мога да кажа само, че в училището цари религиозна толерантност и нямам никакви възражения относно преподаването на езика на децата и запознаването им с културните традиции на евреите.
В 4 клас има изпит по езика, който децата трябва да издържат минимум с Добър, за да продължат да учат в 5 клас.
Стана дълго, обаче само ще допълня, че учителка на сина ми беше г-жа Стойкова и съм с прекрасни впечатления от нея.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 182
Галче, благодаря ти много за изчерпателния отговор. Мисля, че търся такова място за дъщеря ми.
Не съм очарована единствено, че толкова се набляга на иврита /нямам нищо против езика, но не мисля, че ще й е полезен в бъдеще/. Пък кой знае - може и да се окаже предимство Grinning - не са много хората, които го владеят.
Притеснява ме и изпита. Моята е притеснителна и дори и да знае, много вероятно е да си замълчи. Ти подготвя ли специално детенце за този изпит и от кога започнахте? Възможно ли е да се влезе по друг начин - например със спонсорство?

# 9
 • Мнения: 3 479
Лекси, ивритът се родее с арабските езици и нищо чудно след време да потрябва за нещо, макар че сега не се сещам за какво newsm78 Wink
Ние сме подготвяли сина ми за Италианския лицей в Горна баня по техните книжки - самостоятелно в къщи и на курсовете, които се провеждат в началото на април всяка година. Това ни беше подготовката и за този изпит, нищо друго. За спонсорството нищо не знам, но съм чувала че трябват яки връзки, но нищо със сигурност не знам. Наши познати евреи не могат да повярват, че синът ни е влязъл просто ей-така на общо основание и то заедно с детето на наше приятелско семейство с които се `познават` от бебета и те също са без връзки. А имай предвид, че и ние, и нашите приятели сме от провинцията и нямаме роднини и връзки в София и каквото сме постигнали е напълно самостоятелно и със собствени усилия, без ходатайства.
Искам да ти кажа, че преди изпитите всяка година при евреите в София, които са на по-влиятелни постове или са по-уважавани в общността се утъпкват пътеки от народ да моли за ходатайство. Има евреи дето не искат и да чуват за училището, защото се притесняват че ще ги молят да записват нечие дете Rolling Eyes. Натискът и върху самата директорка е огромен. На първата обща родителска среща говореше такива странни неща, че аз аха и да отпиша сина.  Направо ни плашеше колко трудно е в училището и как не е за всяко дете и разни такива неща, много странни. Бях разколебана и разочарована от нея. После обаче разбрах, че тя е един страхотен човек. Просто явно има голям натиск и върху нея и ако някой родител се откаже и се освободи място, ще може да се запише детето на някой по-важен. Макар, че в нашият клас има само едно дете с известни родители (което между другото беше прието и в Горна баня, лично видях името му в списъка, но родителите са го записали в нашето училище) и със сигурност мога да твърдя, че повечето са деца на обикновени хора, без високи постове - лекар, научен работник, учител, няколко собственици на дребен и среден бизнес, мениджъри на средно ниво, служители във фирми, банков служител и други такива, но не на някакви много високопоставени хора. Деца на мутри и съмнителни личности няма или аз поне не познавам.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 182
То от една страна е много хубаво, че няма спонсорства и ходетайства, но все пак не са ли стресиращи тези изпити за толкова малки деца newsm78
А какви са тези курсове от началото на април? Към лицея в Горна баня ли са и по кое време на деня се провеждат? Записването кога и как става?
Извинявай Галче засипах те с въпроси. Още веднъж ти благодаря Grinning

# 11
 • Мнения: 3 479
Курсът в Горна баня е към лицея и се провежда по време на пролетната ваканция на училището, в продължение на една седмица. За записването трябва при тях да попиташ някъде през януари.
Дали ще има стрес според мен зависи от родителите и до каква степен придават важност на този изпит. Ако подходът е спокоен, детето ще приеме изпита и подготовката като нещо нормално и няма да се притеснява, а ще изяви способностите си по най-естествен начин.

Не ме притесняваш с въпросите си. Като си помисля и аз колко вълнения преживях около записването в първи клас, а нямаше кой да ми каже и да ме посъветва за нито едно училище. Затова с удоволствие ти отговарям Hug

# 12
 • Мнения: 1 002
детето на мои познати евреи учи там - транспортът тогава беше 200 долара , ако искаш само ( не знам на срок или на година е )..
те плащаха първата година ,после се отказаха ..
родителите владееха  иврит и от обучението по иврит хич , ама хич не бяха доволни - бащата много пъти е споделял , че не е доволен , дори бе ходил да говори с учителката , за да концентрират повечко усилия в/у него ...
в крайна сметка детето така и нищо не научи , отиде в израел и там , на място навлезе в иврита , който е много труден език , между другото ..те са ми казвали , че много БГ евреи в Израел почти не го знаят въпреки , че живеят там ...

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 36
И аз съм пълно "за" това у-ще.Синът ми учи там и съм много доволна.Тази година ще е в 8-ми клас. Втора година у-щето вече е гимназия и не мисля,че си пречат малките с големите-от тази год. им освобождават съседната сграда(те са в един двор) и малките отиват там,така,че няма да има недостиг на стаи.Миналата год. синът ми имаше пн. и пт. нулеви часове,което ще рече ,че започваше в 7,40 вместо в 8,30 точно поради този причина.Много са хубавите неща там:започват по-късно,малките имат задължителна занималня и ги връщат научили,по желание има транспорт и ти го карат пред вкъщи(о/о 300 лв. годишно и само в рамките на околовръстното),стола им е много добър(1 лв.)и не рискуваш да отровят детето ти с някоя помия,има двойна охрана,района е разчистен от наркомани,има страхотна база,компютърни кабинети,нова компютърна химико-биологична лаборатория,правят ремонт всяко лято,тоалетните блестят от чистота...да продължавам ли?и  всичко това в държавно у-ще...е вярно ,че Лаудер финансира яко.А за иврита не се притеснявай, учат го под формата на игра-видео касети,песнички и тн.Според мен това е най-доброто у-ще за момента в София.За подготовката съдя по това,че синът ми без абсолютно никаква допълнителна подготовка изкара изпитите по лит. и мат. много добре(яви се от чисто любопитство, вече бяхме решили,че остава в същото у-ще).
С други думи няма да съжаляваш ,ако я запишеш там.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 233
Как да няма спонсорства и ходатайства   Shocked
От всичко прочетено до тук, а и от това което съм чувала - трябват яки връзки и много пари за да си запишеш детето там. 
150 $ за учебници, 300 $ за транспорт - за мен това са си доста пари.
Едно съседско дете учи там - разбира се след ходене по мъките майката намери връзки и го записа. Като цяло са много доволни от нивото на обучението, но прекалено много се набляга на религията. Аз лично не съм съгласна детето ми да стане еврейче  Naughty
Освен това се започва с иврита от 1-ви клас - та те още на български не могат да четат и пишат, какво остава на друг език  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт