Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 69
Четох старите теми по въпроса, разглеждах схеми и малко ми е объркано в момента.
Въвела съм оризовата каша и сега я комбинирам с плодове и зеленчуци. Искам да добавя други зърнени, но не знам какво точно е подходящо? Синът ми в момента е на 6 месеца. Струва ми се, че елдата и просото са доста по-полезни от ориза, и при положение, че детето не е предразположено към алергии, кога мога да включа и тях?
Захранвах големия ми син по една американска схема(това преди 7г.) и той на 6м вече ядеше овесени ядки. Слава богу, не се прояви проблем, но с малкия съм решила да внимавам, за да не си създам излишни главоболия. Въпреки това, като привърженик на здравословното хранене, не намирам ориза за най-добрата сред зърнените, макар че в бебешкото меню може и да не е точно така.
Затова ми трябва какъв е редът на въвеждате на кашите (домашно приготвени)!

# 1
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 16 975
Някои от зърнените култури съсдържат глутен / пшеница, овес, просо /, който ги прави по-трудно смилаеми за стомаха на бебето - тях ги въведох след 7 навършени месеца. Елдата въведох след ориза. След нея - царевица. После комбинации.

# 2
  • Мнения: 69
Лейди, благодаря.
Аз все пак намерих това, което ми трябваше. Косе Босе е писала в една от темите за захранването, но тъй като са километрични, съм го пропуснала.
Ако друга мама се интересува ето:
"
Друга каша след оризовата каша

Защо
Предимството на този вариант е, че се преминава от една към друга високовъглехидратна храна (т.е. не се променя типа на храната). Това дава възможност на стомахчето да продължи да се адаптира към твърдите  храни, а от своя страна стомашните ензими се активират да преработват правилно точно този тип въглехидратни храни. Така се избягва вероятността за подуване и стомашен дискомфорт.

Каква друга каша
Следващата каша може да бъде елда или с царевица:
- Елдата е ценен продукт в детското хранене, но тъй като е пълнозърнеста и предполагаем алерген, може да се отложи от 7 м. нататък или към 8 м.
- Царевицата също е тежка за храносмилането и не е безобиден алерген, удачно е да се включи след 7-8 м. Тя е отличен източник на калории, но все пак другите зърнени са с по-важен хранителен принос от нея. Много зависи с каква каша се въвежда и колко е съдържанието на царевица в нея.

Колко време
Първата кашата може да се предлага и малко повече време, около 10-14 дни. Добре е оризовата каша или оризовата+друга да се предлагат в продължение на поне две седмици - въпреки правилото, че нови храни се въвеждат за 3-5 дни. Това все пак са първи храни изобщо. Освен това е препоръчително да има пауза от поне 2 седмици между отделните типове храни т.е. между кашата и зеленчуците. Причината е, че всеки тип храна се обработва по различен начин и така стомахчето се приспособява по-плавно.


Зеленчуци след оризовата каша

Защо
Предимството на този вариант е, че се обогатява менюто с повече витамини и минерали. Освен това колкото по-рано се въведат зеленчуците спрямо останалите типове храни, толкова по-голяма е вероятността да се приемат лесно от детенцето.

Как се въвеждат зеленчуците
- Зеленчуците могат да се добавят лъжичка по лъжичка към кашата (за сметка на кашата). В този случай се прави плавен преход от познат към нов вкус.
- Друга възможност е първо да се дават 1-2 лъжички чисто зеленчуково пюре, после да се дохранва с каша. По този начин зеленчуците не са маскирани от кашата и детенцето усеща ясно вкуса и консистенцията им, а това е доста важен психологически подход в захранването.
- Може да се предлагат чисти зеленчуци, но кашата ще трябва да се измести като друго хранене – а за това все още е рано, второ хранене се въвежда в идеалния случай месец след захранването.

Колко време
Ако кашата се предлага 2 седмици, а зеленчуци с каша още 1-2 седмици, след около 4 седмици от началото на захранването кашата може вече да се прехвърли следобед като второ хранене за деня. Зеленчуците остават като самостоятелно хранене на обед.


==> Какъвто и подход да се избере, най-важното е как ще се чувства детенцето и храненето да се допълва с кърмене/мляко. Независимо от начина на включване на зеленчуците и кашата, в началото е добре да се смесват само 2 вида продукти – каша с някакъв зеленчук или зеленчук със зеленчук. Комбинацията от 3 продукта на едно хранене ще натовари стомахчето" - цитирано от Примерна схема за захранване 8

# 3
  • Мнения: 2 132
Просото не съдържа глутен.
Иначе по темата. Аз започнах захранването с оризова каша, след нея давах каша от пълнозърнест ориз (кафяв ориз). Правих я от био пълнозърнесто брашно. Елдата и просото ги въведох 8м, но може и 7м.

Общи условия

Активация на акаунт