Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 ян. 2009, 11:51 ч.

НГДЕК

 • 68 286
 • 326
 •   2
Отговори
# 315
 • sofia
 • Мнения: 982
Всъщност това, което  знам, го четох на сайта на училището. Но се съмнявам, че ще се ползват всички часове ФУЧ за латински. В гимназията го учат 3 ч. седмично. Който се интересува, може да звънне в училището и да пита.

# 316
 • Мнения: 14
В деня на отворените врати беше споменато за 2 часа седмично латински език, който ще се учи като живите езици по нов метод, съобразен за по- малки деца. Силно се надявам, че ще съобразят подхода си на обучение с възрастта на децата и ще успеят да ги запленят с духа на класическото образование!

# 317
 • Мнения: 3
Здравейте, аз съм родител на дете, което завършва 8-ми клас в НГДЕК. Изборът беше неин и не съжаляваме и за секунда. Прекрасно, различно и интересно място. Преподавателите са великолепни. По отношение на местоположението....всъщност е доста спокойно, ул. "Връх Манчо" е легендарна 🙂 и децата вървят на групи. Доста оживено е по пътя към метрото. Ако имате въпроси мога да отговоря. Наясно съм с притесненията и стреса около приема за 7-клас. По отношение на предметите-специални са латински, БЕЛ, история. Но и по трите изброени преподавателите са чудесни и просто увличат децата. Най-важното за мен е, че детето ми се чувства чудесно в тази среда.
Не се подвеждайте по това какво е местоположението, на всичко се намира решение. Важна е средата и нивото на преподаване. Във форумите назад имаше много За и Против, програмата се променяла и т.н., но нищо от това, смея да твърдя не се оказа проблем.

Последна редакция: сб, 15 юни 2019, 16:17 от Фран

# 318
 • Мнения: X
Ние също присъствахме на Деня на отворените врати. Относно пети клас мисля, че няма да е проблем учителите от гимназиалния етап да преподават, защото все пак в последните години приемът в осми бе намален с една паралелка. В канцеларията ни казаха, че до момента за изпита по история на 29 юни са записани 200 ученици, което допълнително показва как училището се развива в добра посока. За сравнение и със записването за пети клас, което може да се погледне в сайта - от обявен прием в началото на 50 деца, се записаха за кандидатстване над 160. Определено училището премина през трудностите си и вече добива все по-голяма популярност и затвърждава своя авторитет с постиженията и знанията на своите ученици.
Цялата информация, която ни интересува и следим около училището, е достъпна на сайта, а и вече на много активната фейсбук страница на НГДЕК - https://bg-bg.facebook.com/classicgymnasium/ , където също ни отговарят на различни запитвания.

Последна редакция: вт, 18 юни 2019, 02:55 от Анонимен

# 319
 • Мнения: 14
Здравейте! Някой запознат ли е дали ще има второ класиране за 5 клас и до коя резерва са стигнали, ако има? Приятелско дете е от резервите и много се надява да го приемат, за да бъдат заедно с дъщеря ми.

# 320
 • Мнения: 875
Вече сме почти приети. Имам въпроси към майките на гимназисти:
- актуално ли е писменото изпитване по всички предмети всяка година /съдя от публикуваните на страницата на НГДЕК конспекти/. Това изпитване /ако го има/ всеки срок ли се провежда или веднъж годишно?
- до какво ниво се научава съвременен западен език и има ли смисъл да се записва неизучаван език от групата на романските?
- в 8-ми клас спестени ли са на децата часовете по математика и другите общообразователни предмети, както е в 8-ми клас на ЕГ или латинският се учи паралелно с предметите от учебното съдържание по програмата за 8-ми клас?
Ще съм благодарна ако получа отговори преди 11.07. :/

# 321
 • sofia
 • Мнения: 982
Шарлот, тези конспекти, които гледаш на сайта на училището са за ученици, които са на индивидуален учебен план/обучение, предполагам. Не се полагат изпити в края на учебната година. Има си входящи/изходящи нива по предметите като във всяко училище. Имат тестове, които им пускат от СУ по древните езици, но това е един вид НВО от страна на университета за постигнати знания. Получените резултати не влияят върху годишната оценка.
Тази година синът ми учи език по учебник, на който пишеше В1-В2. Не са го довършили, но предполагам, че догодина ще го продължат. Знанията зависят и от ученето на конкретния ученик. В 8.клас имат 5 часа седмично съвременен чужд език, а в 9. клас - 4.
В 8.клас се учат всички общообразователни предмети. В 9.клас се учат 3 часа седмично латински, в 8. не си спомням дали пак бяха 3 или 4.
В Наредба № 4 на МОН можеш да видиш рамковия учебен план за училищата по древни езици и култури. Там е написан хорариума на  общообразователните предмети.

# 322
 • Мнения: 875
Много благодаря! Дано скоро се установим. Девойката още се колебае. Майка й- не. Стискайте палци! Иначе балът дава сигурност.

# 323
 • Мнения: 2
Много благодаря! Дано скоро се установим. Девойката още се колебае. Майка й- не. Стискайте палци! Иначе балът дава сигурност.Здравейте,

Бях чела някъде, че се предвижда осигурен транспорт срещу допълнително заплащане. Има ли някой подобна информация.

Благодаря предварително.

# 324
 • Мнения: 14
В деня на отворените врати за 5 клас беше споменато, че се предвижда осигуряване на транспорт за учениците от 5 и 8 клас. Лятото ръководството щяло да преговаря с транспортни фирми и на първата родителска среща през м. септември ще се обсъдят с родителите офертите за цената на транспорта.

# 325
 • София
 • Мнения: 41 389
Здравейте, влизам с въпрос, ако някой е запознат

Ако запишем детето сега където е приет на пръво класиране, мога ли да продължа да чакам класирането в класичаската гимназия, понеже е назад в резервите и ако  в един момент го приемат да изтегля документите и да го запиша в НГДЕК?

# 326
 • София
 • Мнения: 1 426
Здравейте, влизам с въпрос, ако някой е запознат

Ако запишем детето сега където е приет на пръво класиране, мога ли да продължа да чакам класирането в класичаската гимназия, понеже е назад в резервите и ако  в един момент го приемат да изтегля документите и да го запиша в НГДЕК?

Така направихме ние миналата година. Записахме я в 18то след 1во класиране и като се обадиха, че сме приети от резервите, изтеглих документите и ги подадох в НГДЕК.

Общи условия

Активация на акаунт