Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

забременяване след конизация

 • 54 394
 • 116
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 3 988
Всичко е индивидуално, девойки. Не го забравяйте.

Аз съм конизирана март 2007 и в момента съм бременна с близнаци в 13-та седмица.
Лекарят ми каза, че шийката ще се следи на 2 седмици средно, може и по-често. За серклаж говорихме, че ще се прави, ако има необходимост. И също така говорихме, че секцио ще се прави само в краен случай и то ако първия близнак не е обърнат правилно.

# 76
 • София
 • Мнения: 11 986
Според двамата специалиста,които ме следят:АГ гинеколог и онкогинеколог,ще се ражда секцио,само ако има появила се дисплазия по шийката и активна инфекция.Иначе нормално.При мен ХПВ рецидивира  няколко пъти след манипулации/ две дермокоагулации и едно премахване с Ел.бримка/.,ноември месец беше последната дермокоагулация и сега тръпна да видим как са нещата,на контролата след две седмици.

# 77
 • София
 • Мнения: 5 316
Кюбит, разбира се, че е индивидуално. Точно защото и серклажът си има рискове, затова не е еднозначно дали да се прави или не. По преценка е.  Peace

Самбоди, относно раждането - нормалното раждане е напълно възможно при конизирани жени, при които няма акушерски предпоставки за секцио.

# 78
 • Мнения: 1 475
Ами в моя случай, 3 год след конизацията всичко  е ок, първа група съм, казват ми, че при мен няма данни за наличие на ХПВ вирус в организма и може би най-вече ,че шийката по принцип си ми е била дългичка и сега не личало, че ми е скъсявана по мнението на няколко доктора  и може би затова ми казват, че съм си за нормално, ама знам ли??? newsm78

# 79
 • Мнения: 3 988
Активирам темата отново.

мотонети, колко сантиметра ти е шийката на матката след конизация?
Моля и другите момичета, които имат спонтанни аборти, да споделят колко им е дълга шийката и дали дължината й е била причина за аборта.

При мен лекарите са категорични, че загубата на близнаците не е в следствие на инкомпетентна шийка. Моята беше 3.5 см 2 дни преди да се спукат мембраните на първото бебе и да му изтекат водите и не съм имала контракции или други оплаквания през тези дни. Нямах и разкритие (т.е. шийката ми беше напълно затворена) когато ме пригледаха в болницата като ме приемаха.
Но както ме познават някои хора, нямам покой докато не потърся отговори за себе си.  Confused

# 80
 • Мнения: 1 868

мотонети, колко сантиметра ти е шийката на матката след конизация?
Моля и другите момичета, които имат спонтанни аборти, да споделят колко им е дълга шийката и дали дължината й е била причина за аборта.

Моята шийка в момента е 3,2см !
Ще споделя какво се случи с мен на първия аборт, през нощта се събудих и усетих, че ми изтичат околоплодните води и когато ме приеха в болница не повярваха, че се е случило нито имах разкритие, нито пък намаляване на водите.Беше събота срещу неделя и до понеделник никой не ме погледна повече, съответно нямах и контракции.В понеделника на ехографския преглед се установи, че напълно липсват околоплодни води, контракции нямам, разкритие също и изтичане не съм имала повече, вероятно като съм пишкала те по малко са си изтичали Sad Втория път два дни преди аборта бях на преглед и нямаше нито разкритие нито нищо, чаках си след 4 дни да ми правят серклажа и уж всичко беше ок и така вечерта получих леко прокървяване пак казвам без грам болка и щом отидох на док се установи че околоплодния мехур е пролабирал във влагалището SadНе направиха опит да го върнат, знам че е рисково но аз бих желала да опитат просто ми спукаха мехура и ми предизвикаха контракции Sad
Дано съм била полезна с неприятните истории, които споделих Sad

За Кюбит както и за всички, които искат да са по наясно с проблема малко по късничко ще пусна една статия, която ми попадна и според мен е доста добре написана Peace
Желая успех на всички  и вярвам, че ще успеем Praynig Hug

# 81
 • Мнения: 1 868
Ето и обещаната статия Peace


Недостатъчност на маточната шийка.
Профилактичното поставяне на серклаж, преди да е започнало разширяване на шийката, при жени, които са имали аборт по типа на цервикалната недостатъчност, дава много добри резултати!!!

Матката се състои от две части: маточно тяло и маточна шийка.По време на бременност маточното тяло нараства неимоверно и увеличава обема си хилядократно, за да побере плода, плацентата и околоплодните води. Маточната шийка е изходът през който се ражда плодът. Нейната роля по време на бременността е да затваря надеждно кухината на матката и да задържа бременността в нея. По време на раждането под въздействие на маточните контракции шийката се скъсява, изглажда и разтваря, като дава път за преминаването на плода.

В някои случаи обаче може да настъпи неусетно и безболезнено скъсяване и разширяване на шийката на матката в срокове на бременността много преди плодът да е способен за самостоятелен живот. Околоплодният мехур се издува във влагалището през отворената шийка (пролабира), в даден момент той се пука и незрелият плод се изхвърля. Това се случва обикновено във второто тримесечие на бременността и по-рядко в началото на третото тримесечие. Такова безсимптомно разширяване на маточната шийка с последващо пукане на околоплодния мехур се определя като цервикална недостатъчност.
Цервикалната недостатъчност е сред по-рядко срещаните причини за спонтанен аборт или много ранно преждевременно раждане. Характерно за нея е, че плодът е нормален, за разлика от други типове аборти, при които обикновено се изхвърлят увредени и нежизнеспособни зародиши и плодове. Особеност на цервикалната недостатъчност е, че тя се повтаря и при следващите бременности.

Причините, поради които маточната шийка не е в състояние да изпълнява функцията си, невинаги са явни и невинаги могат да се докажат.Предполагаемата причина е травмата в резултат на насилственото и разширяване при кюретаж.Обяснима е ролята на оперативните намеси върху шийката, при които част от нея се премахва, каквито са конизацията и ампутацията.предполага се ролята на вродени особености в резултат на нарушения в развитието й.
Може да се обобщи, че в отделния случай причината за цервикалната недостатъчност е трудно доказуема. Изключение са ситуациите, при които има прекарана хирургическа намеса върху маточната шийка, който естествено нарушава нейната функция.

Диагнозата цервикална недостатъчност е лесна, когато тя се манифестира с класическите си прояви, описани по-горе. За съжаление точно тогава опитите за намеса не дават обнадеждаващи резултати по отношение изхода на бременността.В този смисъл диагнозата се базира основно на горчивия опит от прекарана неуспешна бременност, която е изгубена по типичния за цервикалната недостатъчност начин. Наличието на такъв случай в анамнезата на една жена е основание за предприемане на превантивни мерки при следваща бременност, преди още да е настъпило разширение на маточната шийка. Тези мерки се прилагат след влизането на бременната във второто и тримесечие, тъй като дотогава (през първото тримесечие) цервикалната недостатъчност все още не застрашава бременността.

Логичен е стремежът за възможно ранно диагностициране на цервикалната недостатъчност, когато възмностите за намеса са най-обещаващи. За тази цел се използвут методи, приложими както по време на бременността, така и в небременно състояние.Някои от тях имат по-скоро историческо, отколкото съвременно практическо значние.
Днес диагнозата на цервикалната недостатъчност се основава главно на данните от клиничното изследване, включващо оглед и палпиране на шийката. С тях се преценява наличието на тенденция за нейното скъсяване и за разтваряне на канала й. От апаратните методи утвърдено място има ултразвуковото изследване. С трансвагинална ехография много точно се измерва дължината на маточната шийка и се преценява дали има вдаване на околоплодния мехур в канала на маточната шийка. Целенасоченото търсене на ранни признаци на цервикална недостатъчност се прави от края на първото тримесечие на бременността.
Мерките за предотвратяване на загубата на бременността в резултат на цервикална недостатъчност се изразяват в прилагането на оперативни процедури, целящи да подсилят и затворят склонната към отваряне маточна шийка.Те се означават с общото наименование "серклаж". Съществуват различни разновидности на серклаж, въведени от различни автори, които се отличават по техниката на извършване. Най-общо те се състоят в поставянето на циркулярен шев с дебел и здрав конец или лента на маточната шийка на бременната матка, които при връзването си я затварят така, както се затваря кесия.Това се прави през влагалището. Има и по-сложни техники на поставянето на серклаж през корема. Те се прилагат рядко и при специални показания в небременно състояние с оглед профилактиране на бъдеща бременност.
Съществват и различни модификации на песари, които се поставят на маточната шийка с цел да попречат на разтварянето й.

Ефектът от извършването на серклаж при недостатъчност на маточната шийка зависи от редица фактори. Профилактичното поставяне на серклаж, преди още да е започнало разширяване на шийката, при жени, които са мали аборт по типа на цервикалната недостатъчност, дава много добри резултати. В до 85-90% от случаите бременността се запазва и завършва благополучно.За разлика от това опитите да се затвори една вече разширена шийка с издуващ се във влъгалището мехур (т.нар. серклаж на горещо) са обременени с висок процент на неуспех. Профилактичният серклаж не се извършва веднага след забременяването, а се предприема след 14-ата седмица на бременността. Терапевтичния серклаж при вече настъпило разширение на шийката се прави, когато се диагностицира състоянието. Няма пълно единодушие до какъв срок на бременността има смисъл да се опитва извършването на тази операция. Смята се, че след 24-ата-26-ата седмица на бременността тя е безпредметна.

Условията да се направи серклаж са да няма кървене и маточни контракции и да не са изтекли околоплодните води. Задължително предарително условие е да се изключат аномалии на плода чрез обстойно лтразвуково изследване. При плановите профилактични серклажи се извършват и предварителни изследвания за инфекции (хламидии, гонорея, стрептококи) и те се лекуват. Бременните, при които се планира извършването на серклаж, се съветват да ограничат физическата активност и да прекратят половия си живот. В случаите, когато няма категорични предварителни данни за цервикална недостатъчност, но такава се подозира, бременните се наблюдават с чести прегледи и ултразвукови измервания на дължината на маточната шийка. Но дори и това невинаги гарантира, че няма да се пропусне започващо разширение на шийката, тъй като понякога то става много бързо (за часове). Някои акушерски школи препоръчват извършването на профилактичен серклаж при многоплодни бременности като предпазна мярка срещу аборт и преждевременно раждане.

Самата интервенция в най-често прилагания й вариант се извършва в болнични условия под краткотрайна венозна упойка. За това е достатъчен еднодневен престой, но по правило дори и при профилактичен серклаж бременните се оставят под наблюдение за няколко дни. Традиционно след извършване на серклаж се прилагат антибиотици, медикаменти за подтискане на маточни контракции, както и хормонални средства за задържане на бременността, въпреки липсата на убедителни доказателства за допълнителна полза от такова лечение.

При успешно износване на бременност със серклаж той се сваля, като конеца се прерязва и отстранява, когато плодът достигне зрелост (след 37-ата седмица на бременността). Свалянето на серклажния конец обикновенно се последва от бързопротичащо раждане. Серклажът се сваля и при данни за инфекция, изтичане на околоплодните води или поява на маточни контракции.

Серклажът подобрява шансовете за износване на бременноста при цервикална недостатъчност, но както всеки друг метод в медицината и той не може да гарантира стопроцентов ефект. Усложненията след поставяне на серклаж, особено след 18-ата седмица на бременността или при вече настъпило разширение на шийката, са чести. Те се изразяват в инфекция, пукане на околоплодния мехур, неовладяващи се с медикаменти маточни контракции. В такива случаи серклажът трябва да се свали и да да се даде ход на аборта (преждевременното раждане). Вината за това не е в самата интервенция. Просто не винаги е в състояние да постигне целта си и да задържи бременността до подходящ срок, особено когато условията, при които се извършва са неблагоприятни.
Ако съм помогнала поне на една жена да бъде малко по спокойна в това което и предстои ще бъда много щастлива Peace

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 22:25 от motoneti

# 82
 • Мнения: 3 988
мотонети, благодаря за отговора и за статията.   bouquet Случайно да знаеш дали статията е преводна? Ако да - имаш ли линк към оригинала?

Пишеш, че не си имала разкритие. А знаеш ли дали ти е била скъсена шийката? Мериха ли я?

При мен я мериха и ме прегледаха. 6-ма лекари се изказаха, 2-ма от тях специалисти по високо рискова бременност. Всички смятат, че причината при мен е телосложението. Много съм дребна, ниска и слаба, матката ми е малка и очевидно не чак толкова еластична и в момента, в който бебетата започнаха да растат и мястото им отесня, се случи това. Проблемът е бил чисто механичен, мястото става все по-малко, налягането все по-голямо до момента, в който мембраните на долното бебе се пукат.
(Второто бебе го загубихме заради малшанс - стана инфекция от първото).
Аз се съмнявах малко в становището на лекарите, та ходих при двама други - единия специализирал бременности с инкомпетентен цервикс, другия специалист по многоплодна бременност. И двамата потвърдиха думите на другите лекари.
Всички лекари, вкл. и репродуктивния ми ендокринолог в ин-витро клиниката смятат, че не трябва да се допуска повече многоплодна бременност при мен.


Тази тема не е ли по-скоро за форумите Проблемно забременяване и/или Рискова бременност?

# 83
 • Мнения: 1 868
мотонети, благодаря за отговора и за статията.   bouquet Случайно да знаеш дали статията е преводна? Ако да - имаш ли линк към оригинала?

Пишеш, че не си имала разкритие. А знаеш ли дали ти е била скъсена шийката? Мериха ли я?


За съжаление статията е само на български и я преписвам от хартиен носител Peace

А относно шийката не беше скъсена, казаха че отвътре била почнала да се отваря и от там се е получило прищипването, това разбира се го потвърдиха при следващия ми неуспешен опит до тогава какво ли не ми изследваха не желаеха да повярват че проблема е в шийката, но аз за себе си знам че е точно тя!

 А иначе още има доста от статията дано бъде полезна ако не за друго поне да знаем какво ни чака, човек като се знае какво следва и не се плаши толкова, поне аз съм така Wink


Аз също смятам, че темата е за "рискова бременност" и даже мисля че трябва да има тема специално за износване на бременност с недостатъчност на маточната шийка!
Моля да бъда извинена ако има вече такава Wink

# 84
 • Мнения: 111
Включвам се,за да благодаря на  motoneti за статията Hug
Аз съм с диагноза недостатъчност на маточната шийка,но за съжаление трябваше да загубя бременността, за да се разбере,че имам такъв проблем. Не съм се подлагала на конизация или други манипулации...явно по рождение съм си дефектна Crazy Дължината на шийката ми в момента (в небременно състояние) няма и 3 см. Така че момичета,ако ви попадне каквато и да е информация моля публикувайте я  bouquet Предполагам,че има и други с нашия проблем.
И аз съм за отделна тема в "рискова бременност",но за сега нямам достатъчно информация,за да я започна.
Кюбит , съжалявам за загубата ти...аз самата загубих моите близнаци в по-късен етап на бременността и знам колко е тежко. Прегръщам те и се надявам скоро да се похвалиш с 2 чертички Hug

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 22:53 от Kenga_

# 85
 • Мнения: 1 868
Kenga много съжалявам за това което ти се е случило, но пък съм сигурна че ще успееш следващия път Peace
А аз глупачката  като добре бях попрочела втория път не мога да си простя как не настоях да направят каквото е необходимо по раничко а разчитах на тях а те милите искали да мине Великден ooooh!

# 86
 • Мнения: 111
motoneti Hug надявам се скоро и ние да можем да гушнем нашите бебета...и аз съм толкова разочарована от всички доктори. При мен бяха допуснати елементари и в същото време фатални грешки-при това все от големи имена в акушер-гинекологията. За това вече се ограмотявам сама,но при евентуална бременност направо не знам вече на кой доктор да се доверя ooooh! Дано следващия път имаме по-голям късмет Praynig

# 87
 • Мнения: 3 988
Мотонети, а как установиха, че шийката е отворена отвътре? С трансабдоминален ултразвук или мануален преглед?

Kenga, мъчно ми е за твоята загуба.  Confused Имаш ли препоръки за едноплодна бременност? Т.е. Съветвал ли е някой, че ако забременнеш с близнаци, да се прави редукция?

В Рискова бременност има 3 или 4 теми от по 1-2 страници по темата. Би било хубаво да се обединят.
Ето линкове към тях:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364404.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382547.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=348940.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=409345.0

Последна редакция: пн, 06 юли 2009, 06:49 от Хера

# 88
 • Мнения: 111
Кюбит , за момента само са ми казали,че при следваща бременност задължително ще ми направят серклаж-дори да е едно бебе. Никой не ми е давал препоръки за евентуална бъдеща редукция. Аз забременях с еднояйчни близнаци съвсем спонтанно и когато ги загубих се предполагаше,че едва ли ще забременея пак с близнаци. 6 месеца по-късно обаче се оказва,че вече не мога да забременея спонтанно-яйчниците ми не функционират и въобще не овулирам. Историята  е дълга и за да не ви отегчавам с подробности само ще кажа,че евентуално от следващия цикъл започвам стимулация с клостилбегит. От една страна много искам близнаци,защото още не мога да преживея загубата на двете ми момиченца...от друга страна обаче се опитвам да гледам разумно на нещата и знам,че бебето ми ще има най-голям шанс ако е самичко в коремчето. С този клостилбегит обаче не знам какъв ще е резултатът. И докторката ми се притеснява от многоплодна бременност,но не сме говорили дали да правим редукция ако това се случи...а пък и ако пак са еднояйчни,то май няма как да се редуцира едното. За сега се боря да забременея,а когато това стане тогава ще започвам борбата за износване. Да си призная имам някакво предчувствие,че повече няма да забременявам с близнаци,а следващата ми бременност ще е с момченце. Бъдещето ще покаже. Само се надявам всичко лошо да е зад гърба ни Hug

# 89
 • Мнения: 3 988
Kenga_, благодаря ти за отговора.   bouquet
Няма да коментирам тук липсващата овулация и предсточщата стимулация, защото не е по темата, но може да го направим с по-подходяща тема, ако искаш.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт