Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко дни за болничен за гледане на дете

 • 200 945
 • 535
 •   1
Отговори
# 525
 • София
 • Мнения: 8 856
Привет, да ви попитам отново Simple Smile благодаря. ЛЛ винаги издава 7 дена болничен за детенце ( страндарни градински вируси), от тях винаги 5 са работни, и 2 са почивни.
Броя календарните дни, те са ограничени до брои 60 или броя само работните?
Дните са календарни. Кажете на лл да ви пише 5 дни болничен, а не 7. Моят никога не ми включва почивните дни.

# 526
 • Мнения: 4 488
Чакам да излезе секрета от носа на детето (яслена група)и евентуално ще има Аб капки в четвъртък следобед трябва да излезе,може ли педиатъра да ми пусне болничен от 4-11.11 болничен повече от пет дни,знам че влизат събота и неделя и само аз губя,но все пак...

# 527
 • Мнения: 166
На мен всеки път ми издава за 7 календарни дни .

# 528
 • Мнения: 4 488
На мен всеки път за пет работни

# 529
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 19 854
До 60 календарни дни се полагат за гледане на болен член от семейството. Ако събота и неделя не работите, по-добре да не ви ги включват в БЛ, макар ч ене винаги е възможно, ако БЛ започва в средата на седмицата, примерно.
Еднолично ЛЛ издава до 40 календарни дни на едно лице.

# 530
 • Мнения: 2
Здравейте,

Пиша Ви по повод ситуация, за която сте писали в сайта на бг-мама. Едното ни дете беше болно и с издаден БЛ за гледане на дете до 25.11.2022 г. (петък). Сега се разболя и другото дете (явно прихвана вируса). Доктора вероятно ще издаде болничен и за другото дете, но ще бъде от 28.11.2022 г. (понеделник). В този случай дали ще има прекъсване на болничния. Питам, тъй като работодатя отново ще трябва да плаща първите 3 дни, ако има прекъсване и вероятно няма да му е много приятно.

# 531
 • Мнения: 35
Здравейте! Детето ми боледува и за първи път е в болница. Моите болнични ще бъдат само за периода в болницата, а след това ми казаха, че може да взема от личния лекар. Първите три дена се плащат от работодателя, но ако взема след болничното лечение от личния, тогава пак ли ще са първите три дена от работодателя или ще се води продължение и болничния от личната ще ми се плати само от НОИ (което за мен е по-добре)?

# 532
 • Мнения: 3 798
Мисля, че ще бъде продължение на болничния от болницата, т е всичко от НОИ.
И няма да може общо двата бл да надвишат 14 дни.
Ако се налага, тогава лл трябва да Ви прати на комисия

# 533
 • Мнения: 2
Здравейте!
Имам следния въпрос - 40/60 дни право на болничен за гледане на болно дете общо за двамата родители ли имаме право или 40/60 дни майката и 40/60 дни бащата?

# 534
 • Мнения: 166
На мен миналата година личната ми каза 40 дена за двете деца, за мен и баща им. Е не ми стигнаха изобщо

# 535
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 36 841
никога ли не поглеждате поне първата страница с обобщената информация?

...

Всъщност вярно е, че не са 40, а са 60 дни в една календарна година. ... преди бяха 40.

Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:

1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;

2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;

4. гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична помощ заедно с осигурения - за времето, през което осигуреният е бил в заведението;

5. гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина - докато трае карантината.

(2) За един и същи осигурителен случай за едно и също време парично обезщетение по ал. 1 може да се изплаща само на един осигурен член на семейството.

(3) За гледане на хронично болен член на семейството парично обезщетение се изплаща само при изостряне на заболяването.

(4) За членове на семейството се считат съпругът, съпругата и техните възходящи и низходящи по права линия.

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 5 се изплаща и за гледане на дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Това е от КСО.

а това е нещо ново
https://businessnovinite.bg/bg-biznes/koga-roditelite-imat-pravo … -zdravo-dete.html

и по-простичко казано - имате право на тези 60 дена на година за вас + детето или децата, независимо от бройката на децата.

Общи условия

Активация на акаунт