Раждане вкъщи - 3

• 46 523
  • 715
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте! Изказвам огромната си благодарност на всички, които осъществиха идването на Клер в Търново, беше прекрасна срещата с нея  и много вдъхновяваща. От този семинар научихме много полезни неща с мъжа ми. Научи ни как да напипваме главата на бебето и беше много забавно. Тази жена ме изпълни с много положителна енергия и ми повдигна много самочувствието. Simple Smile
   Направи ми силно впечатление българските акушерки, които присъстваха, как реагираха на изказванията на Клер и какви изражения добиха още в началото. Силно контрастираха с грейналото лице на моята фаворитка. А към края, когато Мег разказа за своето раждане вкъщи, нямаше как да не направи впечатление и това, че акушерките я нападнаха... Нямам думи... Как да отида да раждам при тези жени... Човек не би искал даже да среща подобни лица, а какво остава да преживее раждането на детето си в тяхно присъствие и намеса. Няма как да не те дострашее. С нищо не можаха да ме убедят, че при тях в болницата ще ми е по-добре. Дори сякаш с всичко, което наблюдавах от тяхна страна, изчезнаха и последните ми съмнения къде искам да родя. Може би звучи много крайно изказването ми, но така чувствам нещата.

# 631
  • Варна
Аз пък искам да благодаря на Мег, че ми даде книгата Spiritual midwifery. Авторката е била акушерка в една от хипарските комуни в Америка. По времето, когато второ поколение жени е раждало в болница, с анестезия, при която не усещаш тялото си и не можеш активно да участваш в раждането на бебето си, жените, които са живели в тази комуна, са раждали в домовете си. Присъствието на бащите е било от съществено значение за по-лекото, бързо и "духовно" протичане на раждането. Всички описват усещането си за допир с нещо божествено, идването на новото човече на света е свещен, а не механичен процес.

Акушерките са участвали активно по следния начин - опитвали са се да ободрят, успокоят и разсмеят раждащата жена. Защото устата и вагината са двата противоположни "входа" на тялото и напрежението и стегнатостта на единия, веднага напряга и стяга и другия.

В раждането има един момент, когато чувстваш, че не можеш повече. Тогава една добра акушерка може да те успокои и увери, че всичко  е наред, че се справяш чудесно, може да се погрижи за бебето. Акушерството изисква и дух, и знания, и съпричастност.

Дано нашите акушерки осъзнаят колко много могат да дадат на раждащите жени, как могат да повдигнат престижа на професията си, а и да повишат в крайна сметка заплащането си.

# 632
  • В чуден свят с четири Слънца
Здравейте, много ще се радвам, ако някой от присъствалите на семинара на Клер Лопрински сподели впечатления. За мое огромно съжаление не можах да посетя нито една тема Cry
Мег!, моля те да споделиш добрата новина  Grinning

# 633
Lady Frost, мерси за линковете. Аз, а сигурно и доста други, бях много любопитна да видя какви са тези информирани съгласия. Въпреки че още никой не се е докопал до това което всички раждащи жени подписват.

А коментарите под документа доказват, че като човек си знае едно, никакво количество информация не би могло да им промени мнението.
Цитат на: коментар
при добро изпълнение не носи никакви рискове за физиологията на жената.
Все едно е чела нещо друго, а не:

Цитат
1.ЦС е коремна операция,при която през разрез на кожата и матката се изважда бебето. След ЦС остава кожен белег и се променя анатомията на предната коремна стена, което затруднява евентуална в бъдеще коремна хирургическа интервенция.
2.След цезарово сечение последващата бременност протича с повече рискове.
3.След цезарово сечение се наблюдава по-често стерилитет.
4.Цезаровото сечение е коремна операция от средна сложност и тежест и носи някои рискове като:
- по-голяма кръвозагуба в сравнение с вагиналното раждане при която
(много рядко!) може да се наложе дори и да се отстрани матката
- възпаление на коремната кухина (перитонит) или на матката (ендометрит)
- нараняване на съседни на матката органи в коремната кухина(пикучен мехур и др.)

и т.н.

Най ми е смешно като един от рисковете при вагинално раждане е цезарово сечение Wink

# 634
  • ул. "Мечтание"
На мене лошо ми стана като ги четох всички тия неща. И си мисля все повече и повече, че всичко се прави най-вече за пари. Ако всяка една от процедурите описана в оня документ дето е от здравната каса се плащат поотделно нищо чудно докторите да се натискат да ти правят колкото се може повече процедури, само и само да доят касата!  ooooh! Жалка картинка!  Confused

Надявам се скоро Мег да се завърне и да разкарзва. Умирам от нетърпение и любопитство вече!

# 635
А имаше ли медийно присъствие на семинарите и къде можем да прочетем?

d.ancheva, реакцията на акушерките е била - "Едно си баба знае, едно си бае"... аз гледах Клер веднъж по телевизията - има невероятно излъчване тази жена, самото й присъствие носи увереност и сила, страхотна е... не знам как може да не въздейства на някого....

# 636
Ако се брои присъствието на журналисти от една телевизия, които само преди началото ни поразпитаха защо сме там и какво смятаме, че ще научим... значи е имало медийно присъствие  Laughing  А можеше да заснемат поне нещичко от самия семинар и да го излъчат, за да знаят повече хора... Телевизията беше Евроком, но нищо никъде не прочетох после по въпроса и даже не можах да се видя. Та не разбрах какво стана...

# 637
  • Варна
На семинара във Варна нямаше представители на медиите, но сутринта Клер беше участвала в предаване по варненската телевизия.

Стори ми се много емоционална, даже прекалено. Информацията не я поднесе систематизирано, добре че беше организаторката на семинара, която си водеше записки, които после разпрати по мейл. Те вече наистина синтезират информацията.

Най-хубавото, което каза на всички бременни момичета, независимо от габарита им, беше - имаш малко бебе и огромен таз - няма как да не мине! Природата създава бебетата според размера на майката, така че те винаги могат да минат.

Лично на мен ми беше интересно най-сетне да разбера защо по всички стари книги и филми акушерките искат гореща вода в момента, в който влязат в къщата. Все се чудех - за дезинфекция ли я ползват, за какво? А се оказа, че за по-доброто разкритие топлината е от огромно значение, така че било добре да се слагат горещи компреси отзад под кръста, както и отпред на сгъвката на бедрата и около входа на влагалището. Тъканите се напълват с кръв  от топлината и стават по-еластични. Даже препоръча никакви отворени прозорци, никакво течение около раждаща жена. Трябва да й е топло и комфортно.

# 638
  • ул. "Мечтание"
Хихи! И аз очаквах, че ще има какво да записвам от срещата миналата седмица, но не се наложи. Все пак съм супер доволна, нищо, че нещата не бяха систематизирани.

Lilibon, мога ли да те помоля да ми препратиш това, което са ви изпратили по мейла? Електронната ми поща я има в профила ми. Благодаря предварително!

# 639
Не ми беше нужно да си записвам, от трите дни всичко ми е в главата, набито и архивирано Simple Smile Клер си е Клер, тя е страстна и убедена в това, което говори.

Имаше и други медии през другите дни, Меги може да каже по-точно. На мен ми беше по-важно, че присъстваха отдадени бащи на всичките беседи, без тях на къде сме Simple Smile.

Лейди Фрост, на следващия ден имаше показно как да си масажираш белега, ако се засечем скоро ще ти покажа.

# 640
  • ул. "Мечтание"
Lilibon, благодаря!   bouquet Много си бърза! Wink Сега си чета изпратеното от теб!
Pea®ly, много ще съм ти благодарна! Мен още ме е яд, че не успях да присъствам и следващите два дни, ама здраве да е. И това, на което присъствах не беше хич малко! Crazy

# 641
Коя е мамата със зеления слинг?  На която гушках бебето на петъчния семинар. Тя явно ме познаваше, ама аз нея не...  Blush

# 642
  • ул. "Мечтание"
 newsm78 Не съм била на петъчния семинар, но сигурно е била Zozima, тя е със зелен слинг, а и ми каза, че ще ходи в петък.

# 643
А може ли да публикувате снтезираната информация, която са ви изпратили направо тук  Praynig

# 644
Maktub, аз бях Simple Smile Засичали сме се във форума. Познах те от снимките.
И аз като Clairette да помоля направо да я публикувате тук.

Общи условия

Активация на акаунт