Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 фев. 2009, 11:46 ч.

Сънна апнея - лечение

 • 130 118
 • 201
 •   3
Отговори
# 45
 • Мнения: 0
Здравейте ,
тука както и в други форуми са се зародили интересни дискусии касаещи проблемите на съня.
Мненията основно дискутират лекарите/къде може да се направи изследването,цените и CPAP/ципап/ апаратите за терапия при диагностициране на апнея.
Трябва да се знае ,че къде да се направи изследването е личен избор но в форума на съня срещнах материал който разглежда къде е по-добре да бъде извършено изследването,за съжаление там не е посочено къде не бива и защо -надявам се администратора да го коригира.
Цените на апаратите са високи или ни се виждат такива  защото цялата сума се заплаща от нас - пациента .
От къде да закупим необходимият ни апарат от България или САЩ?
Потребителя Stronga струва ми се го е казал най-точно от САЩ излизат малко по-евтино но това води до рискове и възможни бъдещи проблеми.
Относно качествата на отделните модели апарати и производители там нещата изглеждат най-заплетени. newsm78
Едно от местата където лично аз намерих най-добрата и разбираема информация е форума за съня в рубриката -как да изберем ципап апарат.
А скоро след направено изследване/сравнение  извършено в два водещи университета в Германия  категорично е решен въпроса уредите на кой производител са най-качествени и превъзхождат  всички останали.
Подробности за изследването и изненадващите за всички резултати може да намерите във форума за съня .
Успех на търсещите отговори!

# 46
 • Мнения: 0
Как да изберете своя ципап апарат ?
Днес темата във" форума на съня" беше обновена с последните новости касаещи избора на ципап апарат ,също така е добавен нагледен снимков материал.
Целият материал можете да видите на адрес:
http://www.medeng-bg.eu/forum/viewtopic.php?f=3&t=38&p=47#p47

# 47
 • Мнения: 1 762
Здравейте, искам да попитам дали е задължително да бъде направено това изследване.
Става въпрос за баща ми, преди около 2 години когато за пореден път беше в болница този път заради белодробна емболия, високо кръвно .....и т.н. Лекарят ни каза за такъв апарат, но нищо повече.
Може ли направо да купим? Трябва ли да се настройва?

# 48
 • Мнения: 355
Доста препоръчително е да му се направи на баща ви изследване за сънна апнея. Знам, че може апарата да се "наеме" за вкъщи, да записва звуците по време на сън, и после да се върне на специалиста, за да разчете резултата.

Но честно казано, не знам къде другаде освен в Хил клиник в София се прави това  newsm78

# 49
 • Мнения: 0
Привет, на всички!

Начина за избиране на CPAP и APAP апарат има на следния линк

http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=15&t=21855&start=30

Аз съм с AHI = 76 и попадам в хипотезата на МНОГО ТЕЖКА АПНЕЯ и за това вече повече от 1,5 години спя с автоматичен Resmed S9 - APAP апарат, като уреда докарва годишното ми AHI = 0,6, което и според докторите е много добре, като дори имам нощи и с AHI =0. Първите дни на терапията имах AHI = 8 и около 20-40 събития от които почти половината са централна апнея, а останалата част е обструктивна апнея и Хипоапнея, като след втората седмица AHI = 2, а централните апнеи  рязко намаляха по 2-3 на нощ и така след 1 месец всичко се стабилизира, като AHI варира между 0 и до максимум от 2,5, като максималното AHI = 2,5 е достигано изключително рядко и то в повечето случаи, когато съм настинал, хремав или някой вирус ме мъчи или нещо съм се изнервел през деня и дори преуморил.
Който може да си позволи терапия с APAP нека се възползва, трудното е докато се свикне с маската и самата терапия, след това без нея няма да мижите

Последна редакция: ср, 20 фев 2013, 09:12 от VeskoG

# 50
 • Мнения: 0
Аз ползвам тази комбинация и терапията е много качествена

Апарат - Resmed S9 и Маска - ResMed Swift™ FX Mask

Последна редакция: сб, 23 фев 2013, 08:23 от VeskoG

# 51
 • Мнения: 355
По-скоро не го ползваш, а го продаваш  Twisted Evil

# 52
 • Мнения: 0
По-скоро не го ползваш, а го продаваш  Twisted Evil

На линка има видео за апнеята
http://www.resmed.com/us/multimedia/autoset-advantage-english-640x380.swf

Предполагам, че заради снимките, които съм качил така Ви изглежда, че аз ги продавам, но това не е така просто ползвам тази комбинация, която съм показал със снимки и наистина изглежда атрактивно и на живо, но тази комбинация от апарат и маска, аз лично съм си ги докарал от USA. Хубаво е да се знае, че Resmed в България не се предлага.

Ако обърнете внимание в по-горен пост съм цитирал един линк, където съм съпоставил 6 различни марки апарати по характеристики за комфорт и цени, като 5 от тях съм описал, че имат дистрибуция в България и за това съм ги показал, а точно за Resmed съм писал, че няма дистрибуция в България, но тази марка съм е съпоставил с другите от чисто субективен характер, а именно, защото аз лично е ползвам и също така защото навсякъде в класациите в USA е на първо място, по дизайн, алгоритъм на терапия и подобряване на комфорта на съня и нена последно място потребителски рейтинг. Съпоставката съм е направил на база цени на пазара в USA и Германия, като целта ми е да помогна в избора на APAP апарат на всеки който не е запознат и докторите/дистрибуторите го омайват с апарати, които дори вече са свалени от листата на производителя и то на сериозни цени ги предлагат, както и апарати, които не са ориентирани към подобряване на комфорта на съня, което е изключително важно обстоятелство.

АЗ да си призная, че във всички форуми чета само възхваляване на една или друга марка или показват технически характеристики и диаграми на съпоставка, между отделни марки апарати, но без да посочват, малката разлика, че единият апарат е стар модел от една фирма, а другият апарат е нов модел от друга фирма и въобще най-различни похвати да объркат и дезориентират човек . Именно за това аз съм направил съпоставка на апаратите предлагани на българският пазар, но тези които са среден и висок клас по функциите, които са ориентирани изцяло към подобряването на комфорта на съня, така и цените на закупуване и консумативите за период от 2г. от което се вижда, че средноаритметичната цена за месец за период от 2г. за среден клас апарати е над 60лв., като може да достигне и 160лв. на месец, а за висок клас е над 100лв., като тук може да мини и дори 200лв. на месец, като зависи от къде ще се закопува апарата и консумативите USA, Германия или България.  

Много хора казват здравето няма цена, но това не е така, защото поддържането на терапията с тези апарати си има цена и тя е изцяло за сметка на пациента, защото НЗОК нищо непоема, но за да подържа тази терапия изцяло за негова сметка е да си закупува и съответните консумативи, като силиконови накрайници за маска, пластмасовите части на маската и съответните каишки и т.н, така и ванички за овлажнител, маркуч, филтри и др., като част от тях се сменят на всеки 3 месеца, като някои марки допускат в изключителни случаи и на 6 месеца, други елементи се сменят на 6 месеца, като някои марки допускат в изключителни случаи и на 1 година, като всичко това си е пари, а в тази криза си е проблем.

Една полезна насока за APAP апаратите, хубаво след като в лабораторията са ви определили необходимото терапевтично налягане за CPAP, то настройката на минималното налягане на APAP апарата следва да бъде между 65% и 75% от налягането определено в лабораторията за CPAP апарат.

ПРИМЕР: в лабораторията, ако са ви определили че терапевтичното налягане за CPAP апарат (това са апарати, които работят с постоянно налягане) е 12смН2О, то при 75% се получава, че минималното терапевтично налягане за APAP апарат (това са апарати, които работят с автоматично променящо се налягане в съответствие с неговият алгоритъм на работа и в съответствие с настъпилото събитие на човек, като Хипоапнея, обструктивна апнея, централна апнея и смесена апнея)е 9смН2О или казано уреда започва да работи от 9смН2О, като в зависимост от алгоритъма си и съответното събитие настъпило пир човек, ще започне автоматично да се покачва до горната граница, която сте определили, така и автоматично, ще се намалява до 9смН2О, като при такава настройка се гарантира качествената терапия и същевременно, ще намали дискомфорт на съня, тъй като голям процент от работата на APAP, ще бъде под 12смН2О, а щом е по-ниско налягането значи дискомфорт на съня е по-малък, но при запазване на качеството на терапията.

Примера, го давам, тъй като моето налягане за CPAP апарат е 12смН2О определено в лабораторията, а настройката ми за APAP апарат съм задал минималното налягане да е 9смН2О, като в следствие на това:

1-Средноаритметичното ми терапевтично налягане е 9,5смН2О, като това налягане е определено, като средноаритметично от всички налягания за нощ за период от 1 година

2-Налягането, което преобладава в 95% от терапевтичното налягане за една нощи е 10,6смН2О, като това налягане е определено, като средноаритметично от всички преобладаващи в 95% от терапевтичното налягане за нощ за период от 1 година

3-Максималното достигано терапевтично налягане е 11,5смН2О, като това налягане е определено, като средноаритметично от всички максимални налягания за нощ за период от 1 година.

От което се вижда, че APAP апарата работи под налягането определено за CPAP апарат от 12смН2О при запазване на качеството на терапията.

Последна редакция: вт, 26 фев 2013, 20:15 от VeskoG

# 53
 • Мнения: 0
Здравейте,аз ползвам такъв апарат вече три години.Става въпрос за /Респироникс/ и съм много доволен,бачка безгрешка.Поръчаах го от щатите и незнам дали ги произвеждат в китай но към апарата върви едно дивиди кадето показват производсвото изпитанията за издражлинвост,изобщо производсвото и никаде не видях китайци.Приличаха на американци и говореха добър английски.Може да имат и завот в китай ма то кой ли няма.В България не ги продават предполагам защото /Респироникс/и/РесМед/са най скъпите апарати.Но да питам,аз от както си направих иследванията и си купих апарата не съм ходил на преглед.Трябва ли да се ходи на контролни прегледи и на колко време.

# 54
 • Мнения: 0
Здравейте,аз ползвам такъв апарат вече три години.Става въпрос за /Респироникс/ и съм много доволен,бачка безгрешка.Поръчаах го от щатите и незнам дали ги произвеждат в китай но към апарата върви едно дивиди кадето показват производсвото изпитанията за издражлинвост,изобщо производсвото и никаде не видях китайци.Приличаха на американци и говореха добър английски.Може да имат и завот в китай ма то кой ли няма.В България не ги продават предполагам защото /Респироникс/и/РесМед/са най скъпите апарати.Но да питам,аз от както си направих иследванията и си купих апарата не съм ходил на преглед.Трябва ли да се ходи на контролни прегледи и на колко време.

Моето лично мнение, че е добре този въпрос да се отправи, към доктора/ите, които са Ви диагностицирали, тъй като всеки доктор си има индивидуален подход и начин на работа с пациентите и то особено, когато не сте закупили апарата от него/тях.

На мен докторите, които ме диагностицираха ми казаха, че до 1-2 месец от ползването на апарата, ще трябва да им занеса SD картата на която са записани данните от терапията, както и да им предоставя и специфичния софтуер, чрез който се преглеждат данните от SD картата. Също така ме посъветваха, че след като съм се спрял на Автоматичен CPAP - (APAP)  апарат следва да го настроя за минималното терапевтично налягане в границите между 65% - 75% от определеното константно терапевтичното налягане за CPAP, а за максимално да е максималното допустимо на апарата, за да може апарата да се справи и в случаите, когато съм хремав или някоя алергия ми е запушила носа или съм качил още килограми или друг фактор, който дава отражения на степента на апнеята.

След като занесох специфичният софтуер и данните от апарата и докторите ги прегледаха, то те ми казаха, че резултатите са много-добри и тъй като апарата прави много подробен мониторинг на терапията, то аз единствено трябва да съблюдава да не достигна AHI>5 или, ако достигна такова AHI>5, то тогава трябва да ги посетя, както и отново да си направя изследване, за да се установи проблема.

Предполагам, че казаното от докторите се базира на следното:
AHI < 5 на час = Няма сънна апнея/No Sleep Apnea.
AHI 5 до < 15 на час = Лека сънна апнея/Mild Sleep Apnea.
AHI 15 до < 30 на час = Средно ниво на сънната апнея/Moderate Sleep Apnea.
AHI по-голямо от 30 на час = Тежка сънна апнея/Severe Sleep Apnea.

Аз мога само да кажа, че ако Вашия апарат е Автоматичен CPAP апарат или с абревиатура APAP – (Автоматично положително налягане на дихателните пътища) и към момента го ползвате в режим CPAP, то трябва да промените режима на APAP режим, за да Ви отпадне необходимостта от посещаване на доктора/ите, с цел да се определя новото необходимо константно терапевтично налягане, тъй като апарата Ви поддържа автоматичен режим на работа и той работи с такова терапевтично налягане, каквото е необходимо в конкретно настъпилият случай и ред други фактори, като дори и автоматично променя налягането си в зависимост от позата в която спите (по гръб, по корем или на една страна) така е за марката апарати, който Вие ползвате.

Но ако Вашия апарат е CPAP – (Постоянно положително налягане на дихателните пътища), то трябва с вашият доктор да се посъветвате, кога, как и при какви обстоятелства да се посещава, както и да му се предоставят данните от Вашият апарат, за да може да Ви определи новото необходимо константно терапевтично налягане. Това е задължително според мен, за да може по този начин да Ви се гарантира, че апарата работи с необходимото константно терапевтично налягане (което налягане варира и дори през съответните сезони, както и се променя от много други фактори, които са настъпили при Вас в това число и подобрения), като по този начин, ще Ви се гарантира, че терапията е качествена при максимално възможният комфорт на съня, а не само да спите с апарата, но без та ви предоставя качествена терапия и съответния комфорт и дори да ви подържа високо AHI>5, 10 или в обратния случай, да имате леки подобрения на състоянието, а апарата да продължава да ви предоставя по-високо налягане от необходимото, което се отразява само на степента на комфорта на съня.

Сравнение на едни от най-известните и популярните APAP апарати по функции за комфорт на съня, единични цени и общи цени в това число и за експлоатация:

На линка снимката се чете по-добре:

https://wk9zrw.bn1.livefilestore.com/y1mSDEbSh3xxR5bELreyM4fs7uK … 1%82-4.jpg?psid=1

Снимка


Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 11:37 от VeskoG

# 55
 • Мнения: 0
Здравейте пак.Апарата ми е /Respironics/REMstar Auto  M Series with A-Flex/със смарт карта за записванен на данните.Настроиките  са ми ги правили в щатите тъйкато аз им испратих епикризата,те без преведена епикриза от оторизиран преводач с съответните печати не искат да ти продадът апарата.Апарата е железен,само че вие с тези разходи за година сигурно хвърлихте читателите на този сайт в паника.Сигурно на някой му се е излекувала апнеята от тия цифри в тая криза.Немог да разбера защо трябва да си сменям контейнера на овлажнитела освен ако не се е повредил.Моя е на три години и няколко месеца и бачка перфектно единственото нещо което правя е да го почиста от котления камак с препарат за почистване на душ батерий и плочки.Става като нов,защо да си сменям маркуча той също се измива прекрасно с гореща вода.Маската също се измива на мен тази ми е втора защото просто първата се шчупи заради пианско спане върху нея.А филтъра е обикновенно парченце дунапрен което на две три седмици също измивам със сапун и топла вода.Та това дунапренче струва три долара,те са луди.Това е направено за да маже богатото американче да си плаща уреда защтото му го дават безплатно от здравната каса.Така той си го плаща многократно.Но българската поговорка /Сиромах човек жив дявол/важи в пълна сила.Кажете ми как бай Кольо шофьора от дапа който взима по 500/600 лв. заплата и женаму е безработна ще отдели всяка година по 600/700 евра за да си поддържа дихатела.Даите да не полудяваме,аксесуарите са направени от страхотна пласмаса която не попива миризми и е безопасна.А съм си купил разни етерични масла и от време на време си капвам по някалко капки в овлажнителя става страхотен инхалатор,те между другото американчетат предлагат и тази екстра.Надявамсе че бях полезен на хората от клуба.

# 56
 • Мнения: 0
Здравейте пак.Апарата ми е /Respironics/REMstar Auto  M Series with A-Flex/със смарт карта за записванен на данните.Настроиките  са ми ги правили в щатите тъйкато аз им испратих епикризата,те без преведена епикриза от оторизиран преводач с съответните печати не искат да ти продадът апарата.Апарата е железен,само че вие с тези разходи за година сигурно хвърлихте читателите на този сайт в паника.Сигурно на някой му се е излекувала апнеята от тия цифри в тая криза.Немог да разбера защо трябва да си сменям контейнера на овлажнитела освен ако не се е повредил.Моя е на три години и няколко месеца и бачка перфектно единственото нещо което правя е да го почиста от котления камак с препарат за почистване на душ батерий и плочки.Става като нов,защо да си сменям маркуча той също се измива прекрасно с гореща вода.Маската също се измива на мен тази ми е втора защото просто първата се шчупи заради пианско спане върху нея.А филтъра е обикновенно парченце дунапрен което на две три седмици също измивам със сапун и топла вода.Та това дунапренче струва три долара,те са луди.Това е направено за да маже богатото американче да си плаща уреда защтото му го дават безплатно от здравната каса.Така той си го плаща многократно.Но българската поговорка /Сиромах човек жив дявол/важи в пълна сила.Кажете ми как бай Кольо шофьора от дапа който взима по 500/600 лв. заплата и женаму е безработна ще отдели всяка година по 600/700 евра за да си поддържа дихатела.Даите да не полудяваме,аксесуарите са направени от страхотна пласмаса която не попива миризми и е безопасна.А съм си купил разни етерични масла и от време на време си капвам по някалко капки в овлажнителя става страхотен инхалатор,те между другото американчетат предлагат и тази екстра.Надявамсе че бях полезен на хората от клуба.

Това, което съм цитирал в таблицата е на база указанията на съответния производител.

Аз съм дал тази таблица, за да може всеки да има представа за разходите на консумативите по указание на производителите, защото това нито един доктор няма да ви го каже, а си е реалност, все пак остава въпроса доколко ще се спазва това, както и до колко консумативите, ще издържат над срока си за експлоатация, разбира се, колкото по качествени са консумативите, толкова по-дълго ще ви изкарат над експлоатационният си срок.

Ето вие сте пример, като ползвате елементите на водеща марка, като Respironics , въпреки, че трябва да сменяте силиконовата възглавничка, маркуча, ваничката на 6 месеца, те са Ви издържали доколкото разбирам повече от 3г., което значи че марката има значение.

А това което Вие казвате сте абсолютно прав, че се прави с цел да се изстискват всеки цент от пациентите, но ние не сме платежоспособни и неможе да издържаме на това темпо на замяна на частите. А аз да си призная, че за RESMED силиконовата възглавничка на маската се сменя на всеки 3 месеца или най-много до 6 месеца, Ваничката на овлажнителя, маркуча на всеки 6 месеца, а филтъра на всеки месеца до два месеца, но въпреки тия оказания аз от година и половина нищо не съм сменил, а само ги мия и всичко си работи поне за сега, а силиконовите части си стоят меки и не са потъмнели и така ще карам, докато се скъса или развали нещо, че иначе поддръжката е скъпа въпреки, че аз от USA съм си поръчал и сами доставили един пълен комплект от така наречените консумативи.

# 57
 • Мнения: 0
Не се сърдете,аз го казах за хората които тепърва влизат в клуба да не се плашат.Защото има хора които четът и изпълняват без да се замислят много много.Вашата маска и апарата който сте показали са последния хит в тази област,това е най новия модел мисля от всички марки.Маската е направена така за да може да се гледа телевизия докато заспиваш,защото с другите е невъзможно.Незна дали в България я продава някоя фирва защото и аз искам да си купя да имам и такава.За хората които не знаят преди да си купите маска трябва да знаете дали като спите дишате през носъ или през устата защото маските са два вида 1.за нос и 2. за нос и уста.Още един савет към хората който тепърва ще си купуват апарат и аксесуари.Отделете малко повечко пари ако можете и си купете нещо по хубаво но тое по качествено.Тези апарати трябва да издържът в добрия случай до към 10г.така че инвестицията си заслужава.Да попитам някой знаели каде има сервиз за тези апарати ако недайси боже ми се наложи.

# 58
 • Мнения: 0
Ааа забравих да ви питамче не знам как мога да разбера колко ми е AHI то и какво означава абриавитуратаму.Това апарата засичали го че несъм се ровил на моя в софтоера.

# 59
 • Мнения: 0
Ааа забравих да ви питамче не знам как мога да разбера колко ми е AHI то и какво означава абриавитуратаму.Това апарата засичали го че несъм се ровил на моя в софтоера.

Вижте в google там ще намерите контактите за връзка с фирмата, която е дистрибутор на Philips, Respironics за България, но дали правят ремонти трябва тях да ги попитате.

AHI – (Апнея – Хипоапнея Индекс), който се използван за оценка на тежестта на сънната апнея, въз основа на общия брой на пълно преустановяване (апнея) и частично ограничаване (хипоапнея) на дишането за период от минимум от 10 секунди, възникнали за един час по време на сън. Тези паузи в дишането трябва да са минимум в продължение на 10 секунди и са свързани с намаляване на насищане с кислород на кръвта, като цяло, AHI може да се използва за класифициране на тежестта на заболяването, а именно:
AHI < 5 на час = Няма сънна апнея/No Sleep Apnea.
AHI 5 до < 15 на час = Лека сънна апнея/Mild Sleep Apnea.
AHI 15 до < 30 на час = Средно ниво на сънната апнея/Moderate Sleep Apnea.
AHI по-голямо от 30 на час = Тежка сънна апнея/Severe Sleep Apnea

За Вашият апарат производителя казва, че AHI не се показва на дисплей на апарата, но на картата ви се записва информацията за AHI. Ще трябва да си изтеглите софтуера, чрез който можете да разгледате съответните данни на компютъра си, които данни са записвани в период от 6 месеца в три сесии на ползване на ден, от които 7 дни в задълбочен анализ със съответните диаграми и графици, които ще ви покажат, качеството на терапията, като основния показател, който ние пациентите разбираме и ще следим е AHI, поне на мен така ми е казано то Докторите. Софтуера, ще трябва да си го търсите в Google, но преди това от сайта на производителя или отново в Google, ще трябва да разберете, коя версия на софтуера ви трябва или казано, коя версия на софтуера може да чете данните от точния модел на апарата, който Вие ползвате.

Давам малко важни факти, които предимно в американските форуми се дискутират и са във връзка с функция на апарата за облекчено издишане във функция от използваната маска. Функцията за облекчено издишване поставя много висок комфорт на съня и е изключително полезно един апарат да има такава функция (Функцията за облекчено издишане е следната за: FLO Medizintechnik и RESMED за режим CPAP и APAP е с абревиатура EPR (Expiratory Pressure Relief),  RESPIRONICS за режим CPAP е с абревиатура C-Flex, C-Flex+, а за  режим APAP e A-Flex и DeVilbiss за режим на APAP е с абревиатура SmartFlex и всички те са с настройки от 1, 2 и 3. Най общо казано намалява се терапевтичното налягане при издишане на пациента с налягане от 1смH2O или 2смH2O или 3смH2O в зависимост от настройката, която сте избрали. ПРИМЕР за режим APAP: Приемаме, че текущото налягане е 10смH2O, то тогава в интервала между началото на издишването и точно преди вдишване налягането, рязко, ще спадне в зависимост от настройката, като при  настройка от 1-(1смH2O), ще спадне до 9смH2O или  при  настройка от 2-(2смH2O), ще спадне до 8смH2O или  при  настройка от 3-(3смH2O), ще спадне до 7смH2O, след което в зависимост от настройката плавно, ще се повиши до ново определеното, като необходимо терапевтично налягане за което може да е различно вече от 10смH2O може да е по-високо или по-ниско в зависимост от моментното състояние и условия на дишането, като максимума на новото определено терапевтично налягане се достига точно в края на вдишването), а именно:

1)   МАСКИ, КОИТО ОБХВАЩАТ ЦЯЛОТО ЛИЦЕ, тези маски имат твърде големи свободни обеми и неизползваеми зони от въздух и ако вашият конкретен случай не изисква задължително ползване на тези маски по указание на лекаря избягвате ги, защото към тях по бавно се привиква по редица причини (една маска, колкото по-голям обем има, толкова е по-неефективна от гледна точка на комфорта който предоставя, така и от гледна точка на динамиката за реагиране на апарата, както и факта, че принуждават APAP да работи на по-високо терапевтично налягане в сравнение на средното такова при ползване на МАСКИ С НАКРАЙНИК ЗА НОС, КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ НЕПОСРЕДСТВЕНО В НОСА, за да компенсира свободните обеми, а това създава и по-големият дискомфорт). При тези маски, които естествено предизвикват APAP да работи на по-високо терапевтично налягане от средното такова на другите видове маски, но много неприятно може да вкарва въздух и в хранопровода при което дискомфорта става още по-голям. За тези маски функцията на облекчено издишане трябва да се избере или OFF или 1 или максимум 2, но при 1 и 2, когато имате някаква хрема или някоя алергия, които са ви запушила носа, ще се получава ефекта точно при издишване, когато налягането спадне да се напъвате да издишате и преди налягането да се е покачило до максимума си да се напъните и да вдишвате, тогава трябва да настроите функцията на  OFF

2)   МАСКИ, КОИТО ОБХВАЩАТ/ПОКРИВАТ САМО НОСЪТ, тези маски имат по-малко свободни обеми и неизползваеми зони от въздух от МАСКИ, КОИТО ОБХВАЩАТ ЦЯЛОТО ЛИЦЕ тези маски са оптимален вариант, но въпреки това, ако вашият конкретен случай не изисква задължително ползване на тези маски по указание на лекаря избягвате ги, защото към тях по бавно се привиква по редица причини (една маска, колкото по-голям обем има, толкова е по-неефективна от гледна точка на комфорта който предоставя, така и от гледна точка на динамиката за реагиране на апарата, както и факта, че принуждават APAP да работи на по-високо терапевтично налягане в сравнение на средното такова при ползване на МАСКИ С НАКРАЙНИК ЗА НОС, КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ НЕПОСРЕДСТВЕНО В НОСА, за да компенсира свободните обеми, а това създава и по-големият дискомфорт) За тези маски функцията на облекчено издишане трябва да се избере или 1 или 2 или 3, но при 2 и 3, когато имате някаква хрема или някоя алергия, които са ви запушила носа, ще се получава ефекта точно при издишване, когато налягането спадне да се напъвате да издишате и преди налягането да се е покачило до максимума си да се напъните и да вдишвате, и тогава трябва да настроите функцията на  OFF или на 1 в зависимост, как ще се чувствате.

3)   МАСКИ С НАКРАЙНИК ЗА НОС, КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ НЕПОСРЕДСТВЕНО В НОСА, тези маски нямат свободни обеми и неизползваеми зони от въздух, те са най-добрият избор, но отново има уловка, трябва да са много качествени, за да можете бързо да привикнете към тях и да неполучавате зачервявания и отоци в ностната кухина (този вид маски преди привикването към тях може да предизвикат леки зачервявания и отоци в ноздрите на човек, като за тях е много-важно да се избягват такива, които в ноздрите влизат, като две тънки тръбички, тъй като скоростта на въздуха, който ще излезе през тях е с много-голяма скорост и предизвиква проблеми и дискомфорт. Тези маски следва да бъда избирани само от водещи производители, които са с много меки силиконови накрайници, които не са тръбички и са по-големи отвори, които не предизвикват зачервявания, отоци и скоростта на въздуха, който излиза от тях е малка. С тези маски спокойно можете да гледате телевизия и дори да говорите без проблеми с половинката си докато заспите, както и при тези маски го няма чувството на клаустрофобията, което е много важно за привикването към терапия) Тези видове маски не работят с всички видове марки и техните модели апарати, маските работят предимно с новите модели апарати. За тези маски функцията на облекчено издишане трябва да се избере или 2 или 3, но при 2 дори може да ви се струва че съпротивлението при издишане е голямо, но хубавото е, че при тези маски, когато имате някаква хрема или някоя алергия, които са ви запушила носа, няма да ви се наложи да променяте настройките на функцията за облекчено издишане. Още един недостатък на тези маски е че в периода на привикването, към тях, ако ви се зачерви ностната кухина, то може да се наложи да ползвате за ден, два друг вид маска, докато раздразненото място премине.

Аз лично ползвам МАСКА С НАКРАЙНИК ЗА НОС, КОЯТО СЕ ПОСТАВЯТ НЕПОСРЕДСТВЕНО В НОСА, но да си призная, като се въртя много нощем или спя по корем силиконовите възглавничките се трият в ностната ми кухина и някой път предизвикват зачервяване (за година и половина лично при мен съм получил около 3-4пъти зачервяване, което до един ден преминава), но въпреки зачервяването маската не е сменям с друг вид, защото имам една за цялото лице и като е поставя дискомфорта ми е толкова голям, че се изнервям и повече от 20-30 минути не мога да стоя с ней и веднага е свалям и заменям с другата маска с накрайник за носа.

Все пак всичко е до привикване и до чисто субективно чувство за разбиране и възприемане за комфорт, което за всеки човек е различно

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 16:08 от VeskoG

Общи условия

Активация на акаунт