Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Петиция за нашите деца!- Зов за подкрепа

 • 94 991
 • 54
 •   1
Отговори
# 15
 • Пловдив
 • Мнения: 8 009

Някой има ли понятие какво ще гласуват в парламента утре? Кои промени в Семейния кодекс и има ли това връзка с проблемите за пътуванията на децата и издръжките?
Къде прочете че ще се гласува изобщо нещо  със семейният кодекс ?

http://www.focus-news.net/?id=n1193499

Това е агенция фокус. По принцип там чета новини и съвсем случайно вчера видях какво ще правят всенародните любимци в парламента.
А това е съобщение от днес. Но няма никакви подробности.

# 16
 • Мнения: 2 351
Публикувам един от коментарите на подписалите Петицията:

„НЕ Я ПОДКРЕПЯМ И ПРЕПОРЪЧВАМ ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ТЕКСТОВЕТЕ В КОНТЕКСТА НА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!! Предложените поправки развързват ръцете на единия родител и му дават пълни правомощия върху детето. За добро или зло е спорен въпрос! Рестрикциите не са случайни и не е желателно да се премахват без внимателно обмисляне и проучване на опита на други държави. Текста в петицията е копие на съществуващ закон, но частично и се набляга прекалено много на финансовата страна на въпроса и правата на упълномощения родител, не и върху правата на детето и не става еднозначно ясно, защо е за негово добро всъщност. Не се обсъждат и възможни злоупотреби. Промените в закона биха могли да улеснят търговията с деца и използването на децата като средство за изнудване и печалба. Това може да доведе до бум на децата с един родител. Както всички знаем, някои наши сънароднички раждат деца заради социалните помощи. Например ще има достатъчно морално изпаднали меркалиики за 'съпрузи' от богати страни. Развеждат се и се връщат с детето в България и живеят с издръжката на другия родител. Грозна картинка бих казал. Ако се изземат правомощията на единия родител, то трябва да бъдат дадени такива на социален служител, който да държи из късо упълномощения родител. Ако ще бъдат изплащани издръжки в по-голям размер, то трябва да има някакъв контрол за какво се изразходват средствата и дали не е на лице злоупотреба със закона. Само чрез завишен контрол могат да се избегнат злоупотреби. Мислете какво подписвате, потърпевши в случая ще са най-невинните - за децата.”

Г-н К., първо искам да Ви Благодаря за коментара и становището и за това, че сте подписали Петицията (факт).

Моля Ви, следващите коментари и дискусии по текста на Петицията да правите в настоящия форум и тема. Като автор на Петицията е посочено „от: Инициативният комитет на самотните родители от портала бг мамма”.

Ще се опитам да разсея Вашите безпокойства като дам отговор на поставените от Вас въпроси.

„Предложените поправки развързват ръцете на единия родител и му дават пълни правомощия върху детето. За добро или зло е спорен въпрос! Рестрикциите не са случайни и не е желателно да се премахват без внимателно обмисляне и проучване на опита на други държави.”

Какво точно имате предвид под „пълни правомощия върху детето”? След развода съгласно съд.решение детето остава за отглеждане и възпитание при единия от родителите, другият родител е с право на контакти (аз бих се изразила детето е с право на контакти, защото всяко дете има правото да контактува и с двамата си родители). Това не означава, че родителя с правото на контакт е лишен от родителски права, той/тя си упражняват родителските права, когато е с детето. Родителят на когато са предоставени упражняването на родителските права е отговорен за ежедневното възпитение и отглеждане на детето, и полагането на грижи. В случай на спор от страна на двамата родители относно решаването на важни вапроси, свързани с отглеждането и възпитанието на детето, родителите могат да се обърнат към съда. Например детето в кое училище да учи или в кое лечебно заведение да се лекува. Но родителят на когото е предоставено упражняването на родителските права има право съгласно съд.решение за развода да запише детето в училище или да го лекува, въпреки несъгласието на другия родител от избора на училище/болница и независимо от течащата съд.процедура по конкретния спор – избор на училище/болница. (не знам и доколко този иск на другия родител ще бъде допуснат..)

Съгласно настоящето законодателство задължително се изисква съгласието и от двамата родители при:
-   осиновяване на детето;
-   отказ от българско гражданство;
-   промяна имената на детето;
-   издаване на паспорт на детето;
-   промяна на обичайното местоживеене на детето извън България;
-   декларация-съгласие за напускане територията на страната;

Надявам се да не съм пропуснала нещо.

Краткосрочните пътвания на детето: екскурзия от училище до Виена, езикова лятна практика във Франция, почивка в Гърция, олимпиада по информатика в Испания, състезание в Италия, лечение в Германия, са свързани с ежедневното отглаждане и възпитание на детето. Нормално в такива случаи да се иска съгласието на родителят, отговорен за отглеждането и възпитанието на детето – този с когото детето живее.

Опита на другите държави (тези от ЕС и по-специално от Шенгенското пространство) показва, че детето може да се придвижва свободно (да пътува), придружено от единия от родителите си или от упълномощени за това трети лица (учители, треньори, баби, чичовци..) в рамките на Шенгенското пространство. В доста страни може да се придвижва и извън Шенгенското пространство по същия начин.


„Текста в петицията е копие на съществуващ закон, но частично и се набляга прекалено много на финансовата страна на въпроса и правата на упълномощения родител, не и върху правата на детето и не става еднозначно ясно, защо е за негово добро всъщност.”

Прав сте, че текста на Петицията припокрива части от сега съществуващото законодателство и това е нормално, защото то е прието в защита интересите и правата на децата. В Петицията не се иска тотална промяна на законодателството, а промени, които да защитят и гарантират по-добре спазването на правата на децата: правото на издръжка, контакт с другия родител, правото на международен паспорт и краткосрочни пътувания извън България, правото на ускорена съдебна процедура при спор между родителите относно една (евентуална) промяна на обичайното местоживеене на детето от България в друга държава.

За детето е добре да може да пътува за да опознава други култури и държави, да развива своите способности и таланти (деца математици, музиканти, спортисти...).
За детето е добре да получава една нормална издръжка, която да покрива неговите основни минимални нужди от храна, лекарства, дрехи, учебници, електричество и вода, извънкласни и спортни занимания, джобни, (допълнителни уроци).

В Петицията са записани исканите промени. При представянето на Петицията пред съответните институции и организации, ще бъде представена и обосновка на исканите промени. Ще бъдат и цитирани отделни случаи.

„Не се обсъждат и възможни злоупотреби. Промените в закона биха могли да улеснят търговията с деца и използването на децата като средство за изнудване и печалба. Това може да доведе до бум на децата с един родител.”

За съжаление сегашната практика да се иска декларация-съгласие на ГКПП при напускане територията на България от двамата родители, респ. само от единия родител, когато детето пътува с другия родител не предотвратява трафика на деца. Тази констатация не е само моя, тя е и на компетентните органи: ДАЗД, АСП и МВР. Много от децата, въвлечени в трафик са преминали българската граница със декларация-съгласие от двамата родители (понякога и с фалшиви таква). След което започват да извършват определени дейности в чужбина, напр. джебчийство в Австрия ... Носят ли отговорност двамата родители на тези деца за това? Да. Двамата родители (или единият от тях) са отговорни за ежедневното отглеждане и възпитанието на децата. Нали тези деца задължително трябва да ходят на училище. В коеучилище са записани и посещават ли редовно учебни занятия? Съответното училище подава информация в МОН от там е лесно по ЕГН МВР да направи справка детето напускало ли е територията на България: ако да къде е и какво прави там ( защо родителите не са подали сигнал в полицията, че детето липсва(?)); ако не къде се намира в България и защо не посещава учебни занятия (работа на социалните).
Има случаи на бременни жени, които раждат и продават децата си. Защо бременноста не се следи, нали всички български граждани имат право на достъп до медицинско обсужване(?)

България се готви за присъединяване към Шенгенското пространство, планирана дата март 2011г. Преди това ще трябва и да адаптира националното си законодателство. На вътрешните граници с Гърция и Румъния няма да има граничен контрол и ще се преминава свободно от всяка една тока в двете посоки.
Всеки един от родителите ще може да отиде с детето си на екскурзия в страните от Шенген.

Относно изнудването и печалбата: за съжаление те и сега съществуват и не са изключение. Ще Ви дам конкретен пример: моя позната от спорта се омъжи повторно в Ш. Бившият й съпруг (доказан алкохолик, но това няма значение) й каза „Ще ти дам съгласието си децата да отидат да живеят с теб в Ш., но искам 5000 евро, по 2500 евро на дете”. На толкова ги беше оценил човека. Доколкото знам те сега щастливо си живеят в Ш. Една моя бивша съотборничка като разбра за разпродажбата каза „И аз да бях на нейно място и аз щях да му дам 5000 евро. Ходенето в съда, плащането на съд.такси и адв.хонорари, точенето на делата с години, стреса за децата, самолетни билети, пропуснати заплати... всичко тава ще ми излезе далеч повече от 5000 евро”. Като сравнявам този случай с други, то той направо си и бил скромен с тези 5000 евро....да живей свободния пазар...

„Както всички знаем, някои наши сънароднички раждат деца заради социалните помощи. Например ще има достатъчно морално изпаднали меркалиики за 'съпрузи' от богати страни. Развеждат се и се връщат с детето в България и живеят с издръжката на другия родител. Грозна картинка бих казал.”

Някоите такива сънароднички, които ще се омъжат за мъже от богати страни и в последствие се разведат с тях, ще трябва да попитат тези свои (бивши) съпрузи дали са съгласни детето им да отиде да живее в България или не. Ако съпрузите не са съгласни, нашите комерсиализирани сънароднички ще им се наложи да се обърнат към съда в съответната страна по местоживеене на детето с искане да замени съгласието на техните (бивши)съпрузи за промяна на обичайното местоживеене на детето от съответната страна Х в България. Съдът ще прецени дали това е в инетерес на детето.

„Ако се изземат правомощията на единия родител, то трябва да бъдат дадени такива на социален служител, който да държи из късо упълномощения родител. Ако ще бъдат изплащани издръжки в по-голям размер, то трябва да има някакъв контрол за какво се изразходват средствата и дали не е на лице злоупотреба със закона. Само чрез завишен контрол могат да се избегнат злоупотреби. Мислете какво подписвате, потърпевши в случая ще са най-невинните - за децата.”

Няма как да се осъществява контрол от социалните как се изразходват средствата от издръжката за детето. Разбира се, ако другият родител има съмнения, че средствата не се изразходват за детето – детето ходи босо, голо и гладно, трябва да подаде сигнал при социалните за проверка при какви условия се отглежда детето и как се задоволяват неговите основни нужди и потребности, и дали другия родител не поставя детето в опасност.


Г-н К. Още веднъж Ви Благодаря за изразената загриженост и повдигнатите от Вас въпроси по проблемите, засегнати в Петицията. Ще Ви бъда благодарна в случай, че работите в някоя от изброените в Петицията институции, да ни съдействате за да влезем в диалог, да обсъдим проблемите и потърсим начини за тяхното решаване.

Последна редакция: сб, 06 юни 2009, 12:22 от zon

# 17
 • Мнения: 408
Мен лично, повече ме притеснява предложението за криминализиране на невъзможността да плащаш, при това без никаква злонамереност.
Цитат :
6. Бърза процедура за съдебните дела до един месец.

7. Да бъдат променени наказанията, както следва:
Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г.) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с лишаване от свобода от шест месеца до една година и глоба 1 000 лева.

(2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една година до пет години и глоба в размер от 1 000 лева до 5 000 лева.

Представям си следната ситуация
В днешно време, не е рядкост да останеш внезапно без работа, т.е. без доходи.
Може и да има вероятност да си намериш работа за 2-3 месеца, но е по вероятно това да отнеме повече време.
И какво става, 2 месеца не плащаш издръжка, на третия се завежда дело, и на четвъртия си в затвора за минимум 6 месеца.
Излизаш от затвора, с минус 1000 лева глоба, която отива в държавния бюджет, и трябва пак веднага да започнеш плащането на издръжката, като дори и да си намериш на следващия ден работа, няма как да платиш всичко.
На четвъртия месец влизаш пак в затвора, за една до пет години, и като излезеш следващия път за три месеца, вече ти е ясно, че и да искаш, няма как да платиш 1000 до 5000 лева, и да се измъкнеш от този затворен кръг.

Силно се надявам, поне създателите на закони, да вземат тази напълно реална ситуация под внимание, защото ми се струва, че e много вероятно да има пострадали от тези, които са най малко виновни, т.е. децата.

# 18
 • Мнения: 22
Аз лично смятам, че дадения пример с оставане без работа би се случил на всеки, би се случил често, но нещата не са толкова опростени както посочения пример.

Ако този, който е останал без работа е работил преди това на трудов договор с плащани осигуровки, отива веднага и както си му е реда се регистрира в бюрото за безработни. Той има право до 6 месеца да получава издръжка от държавата, през което време има възможността да си потърси работа. За тези, които им се работи и не са свикнали някой да ги гледа и не са с убеждението, че са родени за директори и видиш ли за по-малко от 500 лв. няма да се хванат на работа където и да било - ми се струва достатъчно време да намериш нещо.

През това време, въпросният родител има оправдание, законно, защо закъснява или не плаща издръжките. Ако през това време му е предложена 1-2-3 работи от бюрата за безработни и той не започва работа...може да се приеме, че той просто не желае да работи и това е съвсем друг момент. Нещата не са толкова прости. Мисля, че специално при случай - оставане изведнъж без работа - не говорим за подобни наказания.

Но познавам изключително много родители...за жалост в последно време мъже, които се женят с мисълта, че са си намерили една мама, която ще ги дундурка цял живот докато те си правят каквото им е кеф и ще носи отвогорност за всичко. Такива хора попадат в съвсем друга категория - родител с отговорности и задължения - от посочения пример.

Аз лично живях с един такъв, който за 7 години не работеше редовно, работеше 3 седмици и все нещо се случваше  и през следващите 5 месеца беше в процес на търсене, някакво директорско място естествено, защото той за по-малко от 500 лв. нямало да си мръдне малкия пръст, пък аз бях длъжна да работя на 2-3 и колкото мога места, за да гледам и него и детето и къщата. Този човек, на 41 години има трудов стаж 6 месеца.

Така, че в посочения пък от мен пример, не може да говорим, за оставене без работа изведнъж, което може да се случи, а за нежелание да се работи и носене на каквато и да е отговорност и грижа за семейството - което вече е друг въпрос.

Последна редакция: нд, 07 юни 2009, 00:10 от escape_ra

# 19
 • Мнения: 65
 inkel ,ако майката остане без работа,какво да прави."Деца този месец няма да ядем,щото не работя".Така може ли?Не,не може.Тогава зщо да може ако бащата не работи.
Братът на приятеля ми в Германия,след развода не работеше.Съответно четири години нямаше право да вижда децата,издръжката се плащаше от държавата,която сума той трябва да изплати при започване на работа.
В една европейска страна,ако осъдения да заплаща издръжка остане безработен,той при регистрацията си като такъв,посочва че не може да изплаща присъдената издръжка,съответно я заплаща държавата.
Колегата ми испанец,плаща ипотеката на къщата където живее жена му,издръжка на жена си и на детето си.Не си и помисля да не ги плати дори един месец,после по–лошо става.
В България е масова практика да не се плаща издръжка.Незвисимо дали бащата работи или не работи.Мисля,че ако законът бъде приет по този начин и съответно се изпълнява стриктно,то малко бащи биха си позволили да не заплащат издръжка(с оглед на последствията).

# 20
 • Мнения: 408
Мисля,че ако законът бъде приет по този начин и съответно се изпълнява стриктно,то малко бащи биха си позволили да не заплащат издръжка(с оглед на последствията).

Аз пък не мисля така, не защото искам да защитавам неплащането на издръжка, а защото обикновено съдиите не затормозват с тълкуване на закона, а предпочитат по лесния вариант - директното прилагане. Никъде в предложението не видях написаните по горе "Ако".
Може да е нормално в работата на един адвокат, да иска максималното за своя клиент, но в случая става въпрос за предложение за закон, а той трябва да е съобразен и с двете страни.
Начина по който е написано предложението, ако се приеме, най вероятно ще вкара много хора в затворите, но няма да увеличи плащането на издръжките.
Не знам дали това е целта, или е просто недомислие.

Нещата не са толкова прости. Мисля, че специално при случай - оставане изведнъж без работа - не говорим за подобни наказания.

Аз не видях такъв вариант в предложението.

# 21
 • Пловдив
 • Мнения: 8 009
Във Франция нещата са сходни - глоба при неплащане на издръжка и затвор. Неплащането на издръжка е престъпление там. Това е изоставяне на семейството. Бъдете сигурни, че там затворите не са пълни с бащи, които не плащат издръжка. Там бащите просто си плащат издръжките. А тук има хиляди деца, които не получават нито лев от родителя, който не се грижи за тях, защото НЯМА адекватно наказание в тази държава.
А ако този, който трябва да плаща издръжка, остане без работа и сега им възможност по законов начин да поиска намаляване на издръжката.
Кой каквото ще да казва, но издръжка в размер 30 - 80 лв. през 2009 год. е смешна.

# 22
 • Мнения: 65
 inkel ,петицията не е проектозакон.Това са нашите исканияза промяна на закона.Ние не сме юристи или министри.Целта е да се обърне внимание на нашите искания.Естественно в проектозакона те ще бъдат изгладени и променени.На ясно сме,че не всичко което искаме ще бъде прието.Но самият факт че стигнахме до тук,дава някъква надежда за промяна.Каква ще бъде можем само да гадаем.

# 23
 • Мнения: 2 351
Ето и становището на още един "фен", подкрепил Петицията, гласувайки:

"НЕ подкрепям! Това не са искания за законодателни промени, касаещи правата на деца на разведени/разделени, самотни родители, а правата на самите правоимащи родители. Тук не става въпрос за децата, а в името на една уж благородна цел, се изискват промени, които най-вече касаят размера издръжката и правомощията на правоимащия родител. Грозно е да се използват/жертват децата по този егоистичен начин - за изнудване. Ако милеете за децата си, подбирайте партньорите си, не раждайте извънбрачни деца и си пазете семействата. Не наказвайте децата си за собствените си грешки, и не ги ползвайте за собствените си егоистични цели!"

Г-жа Г., разбирам, че нито Вие нито Вашите деца и внуци са били/са в подобна ситуация поднесена им от живота:
- да не получават (редовно) издръжка/ да не получават никаква издръжка/ или да получават издръжка 30-80лв.;
- да не могат да пътуват извън България дори за един ден (дори и за да се лекуват);
- да са били шантажирани;
- единият от родителите им да не се е интересувал никога от тях...

Не Ви го пожелавам да го разберете от личен опит (явно разбиране и съчуствие не сте способна да проявявате), защото нито едно дете не заслужава това. Децата не избират родителите си и нямат вина, че са попаднали на недостатъчно отговорни или безотговорни такива. Крайно време е държавата да престане да "насърчава" и улеснява безотговорното родителство.


"Грозно е да се използват/жертват децата по този егоистичен начин - за изнудване."

Разбира се, че е много благородно да изполваш децата си като поискаш от бившия/бившата напр. 5000 евро за си дадеш съгласието децата да живеят с него/нея извън България.

"Ако милеете за децата си, подбирайте партньорите си, не раждайте извънбрачни деца и си пазете семействата. Не наказвайте децата си за собствените си грешки, и не ги ползвайте за собствените си егоистични цели!"

Хубав призив! С него можете да се обърнете към родителите, които отказват да плащат нормална издръжка на децата си и не им разрешават да видят други страни, народи и култури, и да развиват своите способности. Но да се обръщате към отговорните родители, които отглеждат и се грижат за децата си е повече от нагло.

П.П. Ако знаете за предлагането на продукти: "застраховка подходящ партньор"; "застраховка раждане на извънбрачно дете"; "застраховка развод", много Ви моля да ни дадете информация, със сигурност търсенето ще е голямо  Mr. Green# 24
 • Мнения: 65
Мила  zon ,не им обръщай внимание.Трудно е да се разчупи манталитета на българина,изграждан и налаган толкова години."Сития на гладния не вярва".Чак когато им дойде на главата"ами сега какво да правя".То затова сме още на този хал.Всеки плюе политици,полиция,министри,но никой не се изправя да потърси правата си.И затова малцината като нас,които не искат да навеждат глава и са потърсили правата си,ни плюят и обиждат.Спомням си митингите през 89,когато всички излезнаха на улицата за да потърсят правата си.................Само че сега 20 години по–късно какво става?Всичко се забрави и пак всички са навели глави,изгубили всякъква надежда за нещо по–добро или просто чакайки,някой друг вместо тях,да стане и да промени нещата.
Аз съм българка,но чак сега на 36 години,тук в Испания,се почувствах ЧОВЕК С ПРАВА.В България права нямам имам само задължения(паричните си ги плащам да се уточня).
Надявам се дъщеря ми на моите години да може да каже "Аз съм българка,живея в България и имам права".

# 25
 • Мнения: 6 356
П.П. Ако знаете за предлагането на продукти: "застраховка подходящ партньор"; "застраховка раждане на извънбрачно дете"; "застраховка развод", много Ви моля да ни дадете информация, със сигурност търсенето ще е голямо  Mr. Green

Абсолютно сигурно  Mr. Green


"Детето да има право да напуска територията на България, придружавано само от родителя, упражняващ родителските права без за това да е необходимо съгласието на другия родител, който е с правото на контакти. Също така, в случай, че детето пътува самó или придружено от трети лица, които не са негови родители, при напускане на територията на България да е достатъчно само съгласието на родителя, упражняващ родителските права." ХОРА ЧЕТЕТЕ ПОД КАКВО СЕ ПОДПИСВАТЕ!НЕ СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ ТОЗИ ТЕКСТ Е СКАНДАЛЕН? С КАКВО МИСЛИТЕ, ЧЕ ТОЙ ЩЕ ПОМОГНЕ НА СЛУЧАЯ В АСЕНОВГРАД?

Kоментар от петицията  Shocked
Тя не е ли за нещо различно?Защо пак се намесва случая с децата от Асеновград?

# 26
 • Мнения: 22
Приеха промени в Семейния кодекс - днес 12 юни 2009 -

 .... Ще се разрешава осиновяване без съгласие на родителя, когато той трайно не полага грижи за детето, не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин.... http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=365332

....Минималната издръжка на едно дете да е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата, е записано в кодекса.  http://www.bnr.bg/Horizont/News/Bulgaria/Postings/0612+NS-kodeks.htm

Новите промени ще влязат в сила от ОКТОМВРИ. Засягат различни теми като, издръжката на децата, облекчени процедури за осиновяване на децата оставени в домове и по принцип, запазване на фамилията на мъжа от страна на жената при развод по нейно желание, което до момента е ставало чрез съдебно решение и с взаимно съгласие, не се озаконява безбрачното съжителство, въпроси за имуществото при развод...и други. Новината е много прясна и все още не откривам пълен текст на всички промени, а събирам информация от различни сайтове....

# 27
 • Мнения: 49
Здравейте!

Подкрепих петицията.Дано все пак я подкрепят нужния брой хора.И дано новото правителство наистина обърне внимание на пролема.  Peace
Съгласете се някои деца хем си имат майка и аща хем и двамата работят хем и в чужбина могат да отидат,а моето вече е почти на 8 хем не познава баща си,хем сме като отхвърлени от обществото тъй като живеем в провинцията,хем не може да види чужбина в лизките 10 години?!Къде е справедливостта?!За дела наистина нямам средства.А относно приетия закон непотърсено дете да може да се осиновява много хуаво,но нас не ни олагодетелства тъй като нямам намерение да го оставям 6 месеца в сиропиталище за да можем после да си пътуваме спокойно евентуално.
Моля и щастливите семейства да подкрепят тази петиция!Аз израстнах в щастливо семейство,пътувахме много,може би за това не съм предполагала,че е възможно баща да не погледне детето си,да го отминава като пътен знак и да не иска да подпише важен за него документ!Помогнете!

# 28
 • Мнения: 49
Някой който разира от това може ли да качи петицията във facebook?Тъй като там има какви ли не петиции,защо да не се популялизира и тази?

# 29
 • Мнения: 255
Subberry, аз я пуснах, в момента, в който излезе, но ефекта не беше голям, т.е. никакъв не беше за жалост, ще я побутна пак в профила ми там. Работата ми е свързана до някаква степен с пътуване на самотнии майки с деца. Всеки ден пред мен се леят сълзи, за неподписана декларация от страна на бащата или майката и невъзможност детето да отиде на екскурзия.  А, най-странното и тъжно ми е, че тъй, като аз съм последният човек, когото би трябвало да видят в БГ, излизам аз виновна, че детето не може да напусне страната. Така ми се къса сърцето винаги. Всичко би могло да бъде толкова по-просто, удобно, лесно.

Общи условия

Активация на акаунт