Монтесори-мнения

• 170 026
  • 887
  •   1
Отговори
# 90
  • Средната земя
и ще повторя още един въпрос:на запад съм чувала за места,където се комбинират метода на Мария Монтесори и Валдорфската педагогика?
Не знам как ги комбинират, те са доста различни по същност, дори противоположни. Ако проучиш по-задълбочено Валдорфската педагогика, ще разбереш защо. Не ми се обяснява, ще станат спорове.  Naughty

Шемет,  моля те разясни с две думи за непросветените!

# 91
Ами как да ти кажа... ще затворят темата сигурно...
Валдорф няма за цел толкова да образова децата, колкото да напъства душите им към... следващото прераждане, или каквото там смятат, че се случва. Разбира се, това не личи толкова на ниво детска градина, пък и никога, никога няма да ти го кажат, ако ги попиташ. Валдорф е антропософска общност, в която постепено се въвежда цялото семейство (и се предпочитат контактите със себеподобни), докато Монтесори е просто система на обучение.
Мария Монтесори започва работа с безпризорни деца, смятайки, че ако разчита на естественото детско любопитство и желание за опознаване на света, и се съобразява с индивидуалните им особености и интереси, може да постигне много. И постига. Оттогава насам идеите и са подложени на многобройни видоизменения и интерпретации, но това е основата.

Разбира се, ако от Валдорф вземем идеята за общуване с природата в унисон с естествените и ритми, и прекарването на много време навън, и прочее, и оставим религиозната теория, която стои зад това, щеше да е идеално.

# 92
  • Бургас
Разбира се, ако от Валдорф вземем идеята за общуване с природата в унисон с естествените и ритми, и прекарването на много време навън, и прочее, и оставим религиозната теория, която стои зад това, щеше да е идеално.

и аз така мисля,обаче излиза,че май е неприложимо,поне в БГ,а и по принцип.
затова по-добре да си продължим да обсъждаме Монтесори.

# 93
  • Пловдив
Цитат на Люба: Вторник, 31 Март 2009, 00:00 Аз също да питам дали някой има впечатления за Пловдив?И за координати на работещи по системата?

За Пловдив имам тел на Елена Михалкова 0887868323 тя провежда заниманията в детска клиника цената е 10 лв за 45 мин.

# 94
stefimoni ,благодаря  bouquet

# 95
Здравейте,

с особен интерес и дори с вълнение прочетох всичко по темата. Напоследък все повече хора започват да се интересуват от този метод, който има както своите безрезервни поддръжници, така и скептични опоненти, но и така би трябвало да бъде. Както се казваше в "Малкия принц" в онзи разговор с лисицата "Ех, нищо не е съвършено на тази земя". Аз, обаче, въпреки че имам лично отношение към темата, ще се опитам да бъда обективна. Преди повече от 15 години получих невероятната възможност да се обучвавам в Мюнхен за работа по Монтесори педагогика и терапия. Оказа се, че съм първата българка, която се обучава по  тази система. В началото нямах никаква представа за какъв точно тип педагогика става  думи и това си беше истинско предизвикателство за конвенционалното ми педагогическо мислене. През първите 3-4 месеца на обучението бях почти на ръба на колебанието дали да не се върна в България, но от инат останах..... и никога няма да съжалявам. Курсът на обучение е доста интензивен (стояхме в работните зали по 12 часа на ден цели 11 месеца) и по немски категоричен. Не може да се отсъства повече от 2 пъти по време на цялото обучение, сутрин лекции, следобед - работа с материалите. После практика. И накрая изпит, който не се знае дали ще го вземеш - екзаминаторите бяха от Америка, Италия и Германия. Успоредно с това вървеше обучение по медицина и психология, които са нужни за Монтесори- терапията. Та така - трудно и славно, докато станеш Монтесори педагог и терапевт с международна диплома на AMI (най-реномираната и световно призната) .  После идва българскта действителност на 90-те години, когато те питат "А кой е този Монтесьори?". Получихме оригиналните материали от Холандия (най-качествените и естествено, най-скъпите) и започнахме да пробиваме с Монтесори идеята. Не е лесно в България да се прави нещо ново, да не говорим, когато е напълно непознато. Звучи екзотично. И е безкрайно трудно да удържиш на натиска да не се побългари.
Сега, след толкова години работа в тази система, мога да кажа, че е уникална и тепърва нейните принципи ще се преоткриват от съвремената психология на развитието, от доказателствата, които дава неврофизиологията за значимостта на сетивното възприятие и неговото стимулиране от най-ранна възраст. Но това е друга тема.
Радвам се безкрайно, че вече има толкова много хора, които не само правилно казват името на Монтесори, но и искат децата им да се развиват като "строители на самите себе си".

Поздрави
Роси (Монтесори)  Wink

# 96
А каква е цената на обучението в Монтесори???

# 97

Здравейте Павлина,

Цената на обучението зависи от вида на дипломата, която искате да получите. В страните, в които има дългогодишна традиция за Монтесори-педагогиката, има и различни форми на обучение - регионални, национални и интернационални. Естествено, интернационалната диплома изисква най-продължително обучение(една година теоретично и работа с материалите или 2 и повече години за дистантното, практиката е отделно) и има най-висока цена. За Европа и Щатите валидни са дипломите на AMI Association Montessori Internationale със седалище в Амстердам, Холандия www.montessori-ami.org. По времето, когато аз се обучавах, но това беше доста отдавна, цялата сума беше към 15 000 германски марки. Към момента в Мюнхен има подобен курс, като цената му е 7000 Евро. Това включва всички такси по курса - семинари, записване, изпити и др. Другите курсове по Монтесори-педагогика са по-кратки и по-евтини, но не съм се интересувала точно каква е цената им. Необходимо е да се знае, че те са валидни само за страната, в която се провеждат. NAMC или North American Montessori Center също предлага обучение, което е на различни модули и е дистантно. Цените му варират между 2 и 5 хиляди долара без допълнителните разходи.

Това е по-същественото по въпроса. Не е никак евтино, да не говорим, че ако има и терапевтичен модул става още по-скъпо. А терапия вече май не се преподава, доколкото ми е известно. Тя беше специалитет на немците и се водеше само в Детския център в Мюнхен. Две години след като се дипломирах, прекратиха този вид обучение там и сега за жалост не съм чула да има алтернатива. Аз самата работих като Монтесори терапевт 16 години, след това работих около година като Монтесори-педагог по класическата система с деца между 2 и 6 години. За жалост, трудно се устоява на българската действителност да не се правят компромиси с принципите и философията на тази педагогика. А една система функционира адекватно, само когато се прилага качествено, а не побългарено. Така че или нещата се правят като хората или просто не бива да си слагаме табелките "Монтесори - център, градина, училище".

Поздрави
Роси

# 98
  • Бургас
благодаря за споделеното!  bouquet

# 99

Здравейте Павлина,

Цената на обучението зависи от вида на дипломата, която искате да получите. В страните, в които има дългогодишна традиция за Монтесори-педагогиката, има и различни форми на обучение - регионални, национални и интернационални. Естествено, интернационалната диплома изисква най-продължително обучение(една година теоретично и работа с материалите или 2 и повече години за дистантното, практиката е отделно) и има най-висока цена. За Европа и Щатите валидни са дипломите на AMI Association Montessori Internationale със седалище в Амстердам, Холандия www.montessori-ami.org. По времето, когато аз се обучавах, но това беше доста отдавна, цялата сума беше към 15 000 германски марки. Към момента в Мюнхен има подобен курс, като цената му е 7000 Евро. Това включва всички такси по курса - семинари, записване, изпити и др. Другите курсове по Монтесори-педагогика са по-кратки и по-евтини, но не съм се интересувала точно каква е цената им. Необходимо е да се знае, че те са валидни само за страната, в която се провеждат. NAMC или North American Montessori Center също предлага обучение, което е на различни модули и е дистантно. Цените му варират между 2 и 5 хиляди долара без допълнителните разходи.

Това е по-същественото по въпроса. Не е никак евтино, да не говорим, че ако има и терапевтичен модул става още по-скъпо. А терапия вече май не се преподава, доколкото ми е известно. Тя беше специалитет на немците и се водеше само в Детския център в Мюнхен. Две години след като се дипломирах, прекратиха този вид обучение там и сега за жалост не съм чула да има алтернатива. Аз самата работих като Монтесори терапевт 16 години, след това работих около година като Монтесори-педагог по класическата система с деца между 2 и 6 години. За жалост, трудно се устоява на българската действителност да не се правят компромиси с принципите и философията на тази педагогика. А една система функционира адекватно, само когато се прилага качествено, а не побългарено. Така че или нещата се правят като хората или просто не бива да си слагаме табелките "Монтесори - център, градина, училище".

Поздрави
Роси

Здравейте, Роси,

Много полезна информация! Благодаря!   bouquet

Но не съм си задала въпроса правилно. Исках да попитам каква е цената на месец за дете, посещаващо ясла към Монтесори. Ще се радвам да ми бъде отговорено, за което благодаря предварително!   bouquet

Беше интересно да прочета написаната от Вас информация!  Simple Smile

Поздрави:
Павлина

# 100
  • Бургас
безкрайно ми е полезна цялата тази информация! Hug
и да- имам желание да обясните и за легалната диплома(как се различават легалната и нелегалната такава,колкото и тъпо да звучи като въпрос) и за сертификатите,и за всичко друго,за което имате желание и време,разбира се.  bouquet

# 101

Привет отново,

сори, но не съм разбрала правилно питането ( за което впрочем имах известни колебания). Та сега към истинския въпрос. По принцип Монтесори яслите и градините са предимно частни и следователно доста скъпички навсякъде по света. Така е и тук. Цените обикновено варират в зависимост от това за какво време престоява детето в групата (ако има такава опция) но варират от 350 до 700 лв за половин и цял ден.

И още нещо, което трябва да знаете:
класическите европейски Монтесори групи са полудневни. Никъде по Европата децата не стоят по 10-11 часа и не се прибират вкъщи само за да преспят там. В България обаче полудневният модел е трудно приложим като се има предвид реалността. Но ми се иска да вярвам, че има и майки, които искат да са с децата си поне през половината от деня, защото това е изключително важно, особено в ранната възраст. Монтесори системата е и социална освен образователна, защото групите са смесени по възрасти - при малките е от 0-3 и от 3-6. В София има към момента само една реално действаща по Монтесори системата градина и това е Камелини. Много е важно да знаете няколко основни неща, когато решите да давате детето в "Монтесори" заведение. Ако държите на качеството, питайте първо дали преподавателят (водещият педагог) има легална диплома, второ - разполагат ли с пълния набор Монтесори материали и искайте сертификат за това (ако има интерес към това, ще ги опиша) и трето, групите смесени ли са по възрасти, като би трябвало да има  равен брой представители от всяка възраст (нормално е по-малките деца да са по-малко на брой, защото изискват повече време и грижи). Огледайте помещението и вижте как е подредено.  Не би следвало да има хаос и изпочупени материали, ако е така, то това не е по Монтесори. Материалите са сърцевината на този метод, а подготвената среда, т.е. всяко нещо на своето място, подредено и красиво, и подготвеният учител са неизменна част от него. Групите не бива да са повече от 15 деца. Питайте винаги за това.
Но въпросът, естествено е, кой какво иска когато дава детето си в градината - да се обучава по Монтесори метода, или просто да прекара някъде времето от -до.
А иначе, както се казва в една дебела и умна книга "който има очи, да гледа, който има уши - да слуша".

Дано това е от полза на вас и на някой друг.

Поздрави
Роси

???

Пуснах този пост по погрешка, а сега не мога да го изтрия. Благодаря за информацията!   bouquet

Цените са нормални спрямо това, което предлагат тези детски заведения, но въпросът е, че не всеки може да си ги позволи. Иначе действително са абсолютно в рамките на нормалното според мен, защото все пак трябва да се плаща на персонала, да се плащат сметки и т. н., а в крайна сметка да има печалба и за собствениците.  Peace  А предполагам, че децата са по-малко от децата в ДДЗ, така че наистина всичко си е абсолютно нормално.

Поздрави и лека вечер:
Павлина

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 21:20 от Pavlina Nikolova

# 102
безкрайно ми е полезна цялата тази информация! Hug
и да- имам желание да обясните и за легалната диплома(как се различават легалната и нелегалната такава,колкото и тъпо да звучи като въпрос) и за сертификатите,и за всичко друго,за което имате желание и време,разбира се.  bouquet

Здравейте,

днес доста писах, но мисля, че вече е крайно време да се заговори зе наистина качественото образование по алтернативните методи в България. Защото нашата соц - макаренковска система си е легитимна така или иначе, но "модерните" неща се продават доста изгодно на фона на незнанието в България. Та по повод дипломите, ние все още нямаме официален курс за обучение на Монтесори педагози в България, което значи, че ще разчитаме на такива, коита са учили в странство. В предпоследния постинг се опитах да представя как става това в световен мащаб. И, понеже собствен курс си нямаме, не може и да имаме специалисти с регионални и национални дипломи от където и да било, защото те са валидни и съобразени със страната от която са издадени. Обикновено тези хора се обучават по един уикенд месечно в рамките на година или две и придобиват основните представи как се работи по Монтесори метода. Това не е достатъчно качествено и не гарантира задълбочени познания по детска психология и най-вече по основи на Монтесори философията. Аз бих изискала от специалиста, който прави Монтесори група, да ми покаже интеранционална диплома (виж предния постинг), защото това ми гарантира качество по принцип (иначе всичко си опира до човека както винаги). После бих останала известно време да наблюдавам как се работи в групата, колко деца има там, как се отнасят с тях, каква е средата (и затова вече говорихме). В една истинска Монтесори градина всичко е красиво и хармонично, вярвайте ми, възможно е. Въпрос на концепция.
Това е засега, питайте още.......

# 103
  • София
rossi962 Здравейте, ако работите в България вероятно ще можете да ми отговорите защо в детските ясли Монтесори родителите подписват декларация, с която освобождават заведението от отговорност в случай на инцидент, нараняване или каквото и да било? Защо са със статут на детски клуб, а нямат лиценз за ясла? (направих си труда да прочета изискванията за това на сайта на МЗ и всичко ми изглежда разумно, изпълнимо и необходимо). Благодаря, предварително за отговорите! Много ми се щеше да запиша детето си в подобна ясла или градина, но липсата на отговори на горните два въпроса ме отказа, а и породи у мен още въпроси.

# 104
Бояна Ламбер
rossi962 Здравейте, ако работите в България вероятно ще можете да ми отговорите защо в детските ясли Монтесори родителите подписват декларация, с която освобождават заведението от отговорност в случай на инцидент, нараняване или каквото и да било? Защо са със статут на детски клуб, а нямат лиценз за ясла? (направих си труда да прочета изискванията за това на сайта на МЗ и всичко ми изглежда разумно, изпълнимо и необходимо). Благодаря, предварително за отговорите! Много ми се щеше да запиша детето си в подобна ясла или градина, но липсата на отговори на горните два въпроса ме отказа, а и породи у мен още въпроси.

Здравейте Бояна,

предпочетох да остана в България и да направя нещо ново, без да имам претециите да съм Прометей в българската педагогика на прехода (необходимо уточнение - при мен акцентът дълго време беше Мотсери-терапията). Та, на имплицитния въпрос дали работя в Бг отговарям  "да", защото смятам, че камъкът си тежи на мястото. Работила съм известно време в градини в Германия (Бавария), но с деца над 3 години. Не ми е известно там родителите да подписват такива декларации, за които говорите, но като се има предвид, че повечето такива заведения са частни, то може да има и някои, които искат да се презастраховат чрез подобни неща. В градината, в която работих доскоро в София, декларации се подписваха по повод съгласие на родителя детето му да участва в дейности извън градината - ски училище, плуване, например. Иначе всичко свързано с безопасността и здравето на децата е отговорност на екипа на градината и ако, недай си Боже,  нещо се случи с дете, всеки от персонала си носи отговорността.

Преди няколко дни се върнах от Германия, където бях на рефрешинг из Монтесори ясли и градини и трябва да кажа, че при тамошната организация просто няма смисъл от такива застраховки. Защото по закон (Баварския) в една яслена група не може да има повече от 12 деца, от които 2 до 3 са на възраст около годинка, останалите са на около 2 или 3 години. И за тези малчугани се грижат трима души - двама педагози с Монтесори образование и една практикантка. Простата математика показва, че на 4 деца има 1 възрастен, който да ги наблюдава и обучава. А това е напълно достатъчно. Децата престояват по половин ден.

В България нормативната уребда е подобна (8-16 деца в група за смесените групи).

Та, ако това може да бъде отговор на въпроса, според мен спомената клауза за обезщетение е решение на детската ясла (градина) и трябва да питате тях защо го изискват. Предполагам, че визирате детски център Камелини, който е частна инициатива, ерго, те имат право да се застраховат по този начин.

А иначе в Наредба №26 на МЗ  от 2008 година за детските ясли пише следното:
Чл. 17. В детските ясли се организират и провеждат следните дейности:
1. ежедневен контрол на здравословното състояние на децата;

2. регистриране на здравното и имунизационното състояние на децата в здравнопрофилактичната карта въз основа на данните, получени от личния лекар на детето;

3. профилактични и противоепидемични дейности за предотвратяване и ограничаване разпространението на заразни и паразитни заболявания;

4. превантивни дейности за предотвратяване и ограничаване на рисковите фактори в детските ясли (мерки за избягване на травми, отравяния и изгаряния и др.);

5. участие в регионални, национални и международни програми, свързани с профилактиката и промоцията на здравето на децата;

6. организиране и участие в програми за здравно образование на персонала и родителите на децата.

А в предишния вяриант на Наребдата (Наредба №6) това е уточнено така:

4. предпазване от заболявания и злополуки чрез:
а) организиране и провеждане на филтър и имунизации;
б) спазване на строг санитарно-противоепидемичен режим;
в) мерки за избягване на травми, отравяния и изгаряния;

Това е по въпроса, надявам се нещо да е станало ясно.

На Ваше място не бих се притеснявала да дам детето се в Монтесори градина (ясла), защото персоналът там би трябвало да на много високо ниво. Това е априорно. Но "краят остава за вас", както се казваше в една пиеса  Wink

Общи условия

Активация на акаунт