Великобритания - тема 24

• 31 773
  • 286
  •   1
Отговори
# 180
  • Bristol
Вече се знае кое дете кой номер е в списъка на чакащите; преценете дали има шанс да ви предложат училището, което искате до края на лятото, или октомври/ноември.
При нас нямат номера по списък, а в момента, когато се освободи място, пак правят класация на списъка по същите критерии, както са правили в общината. Деца с проблеми, братчета, сестричета, отдалеченост от училището ...
Били, сигурна ли си, че няма места в училището до вас, говори ли с тях вече?

# 181
  • ENGLAND
Дорет, тук класовете са вече по 30 деца, точка. Висене пред училището не се толерира хич; гледат само и единствено списъка с разстоянието. Другите родители са като тигри, изключено е да приемат дете, защото имало бебе в семейството, и майката искала да е близо  Crazy
Добре де, нали на Биляна това училище и е най- близо, значи те са в района на училището, тук вече не е само въпрос за бебето. По тази логика те се класират доста по-напред от други желаещи, но неживеещи в района на училището.
И може висенето в училище да не се толерира, но пък по-добре ли е да те забравят? И тук има връзки, но са толкова скрити, че докато се усетиш и станало късно.
Не споря с теб, просто  споделям  bouquet

# 182
  • UK/София

Много благодаря за отговорите! Hug

Извинете ме, но доста се обърках. BlushОт училището което искаме да запишем Александър казаха, че нямат свободни места, ще бъде в листата на чакащите и ще ни изпратят форма която да попълним за кандидатстване по пощата.

Трябва ли задължително да кандидатствам и в други училища и да го запиша там където има място, или мога да си чакам за избраното?Позната ми каза, че не е проблем да чакаме, но от тук подразбирам обратното - задължително трябва септември да започне посещенията в училище Thinking

И ако трябва да кандидатсваме в други училища къде се подават документите?В самото училище, или някъде където го разпределят в зависимост от това където има свободни места.И ако не искам да ходи там където са го приели какво става?

Още веднъж се извинявам за много въпроси!

# 183
  • UK/София
Добре де, нали на Биляна това училище и е най- близо, значи те са в района на училището, тук вече не е само въпрос за бебето. По тази логика те се класират доста по-напред от други желаещи, но неживеещи в района на училището.

Doret , писали сме едновременно.Това значи ли, че Александър ще измести друго дете което вече е прието, но не живее в същия район - не е ли много нахално?

# 184
  • ENGLAND
Били, няма как да измести вече записано дете, но при следващото класиране ще е преди чакащи, но неживеещи в района.
Ако Алекс е роден преди 1 септември задължително трябва да тръгне някъде на училище. Не знам как е при вас, но ние тук подаваме документи и пишем 5 предпочитани училища. Ако в първото предпочитано не успее да се класира, отива в следващото. Но са длъжни да ви предложат училище.

# 185
Биляна, не бих могла да отговоря на всички въпроси, но ще споделя и моя опит. в началото като почнах да чета тук се обърках много от многото инфо:-))) но разбира се, повече инфо винаги е в плюс, така си подготвена поне и да имаш време да прочетеш докладите и да посъбереш инфо. на мен много ми помогнаха от плейгрупите, тези които ги организират - те работят с много училища точно в района, където живееш и могат да ти дадат оценки, базирани на мненията и на родителите и на техните, както и дали докладите отговарят на истината, защото има училища с перфектни офстед-и, но които също си имат недостатъци ... на мен ми беше доста трудно да избера. ходих в 4 от училищата, наблюдавах и родителите; естествено е с 2 малки деца да нямаш време, но когато ходехме с двамата на плейгрупи в района поне имах възможност да изключа 2 училища тотално. имам и 3 приятелки, които имат сходни критерии с моите и те също ми помогнаха да взема решение.
от градината, където ходи детето ще ви дадат една книжка с инфо как се кандидатства и какви са сроковете, можеш да подадеш application онлайн или по пощата. при нас се избираха 4 училища - т.е. пишеш първите желани 4. щом това училище, което си харесала е най-близо, шансът да ви приемат там е много голям - при нас стана така. в книжката с инфото пише и колко свободни места има във всяко училище, на какво разстояние най-далеч е бил последният приет кандидат, какво да правиш, ако не приемат детето в едно от желаните 4, какви са критериите за прием във всяко училище и т.н.
погледни този сайт:
https://www.eadmissions.org.uk/eAdmissions/app

сега видях, че сайтът е за лондон и сърей, трябва да има подобен и за вашия район.
.

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 22:18 от S T A R D U S T

# 186
  • Bristol
Били, до колкото разбирам, училището ще запише Алекс в листа на чакащите, след като попълниш формуляра.

Ако искаш да подадеш документи в друго училище по твои избор или се обаждаш директно в съответното училище или в общината, където ще ти пратят бланка и там ще запишеш желанията си за училища, има възможност да избереш няколко.  Подаването на документи през общината, в твоя случай, не е задължително, тъй като официалните срокове за кандидатстване са минали. Сега ти просто трябва да видиш къде са останали свободни места или като се обаждаш едно по едно на училищата или като информираш общината кои училища те интересуват и служителите там ще свършат работата с проверката на свободните места. Ако те не намерят места в желаните от теб заведения, ще ти предложат място в най-близкото училище, където не са запълнени бройките.

Дали Алекс задължително трябва да започне септември, не знам. Знам само, че училището е задължително за деца от 5 до 16 години, но дали 5 години навършени преди септември месец или от момента на навършване ...  Crazy И най-много ме обърква това, че Алекс е роден точно септември месец. Защо не попиташ за повече инфо в училището в чийто уейтинг лист се записвате?

ПП Намерих отговор на последния въпрос ТУК:
Q: What age do children have to start school?
A: The compulsory age for a child to start full time education in the UK is at the beginning of the school term after the child's fifth birthday.

Така тълкувам, че чак януари е задължително да започне училище, в твоя случай.

# 187
  • След завоя в дясно
Билянка, явно нещата във всяка община са различни като гледам мненията.
Ето ти сайта на вашата община: http://www.hertsdirect.org/scholearn/
И още нещо: http://www.hertsdirect.org/scholearn/admissions/admissionsinfo/outside/

Моят личен съвет е да говориш и с училището и с отдел School Admissions към общината.

Късмет  bouquet

# 188
Биляна, аз нещо не съм дочела първия път - мислех, че са ви приели в по-близкото училище   Embarassed. Това прави нещата доста по-сложни за избор - хем по-близо и удобно, хем по-хубаво.
Относно това дали трябва детето да започне училище задължително е наистина най-добре да се обадиш в общината. Но със сигурност знам, че при нас това че брат или сестра са в едно училище не гарантира място на по-малкото, ако това училище не е в района ви. То си кандидатства на равно с останалите, което ми се вижда много глупаво. Особено като се има предвид, че тук най-често са с по три деца. На едно дете от училището на Йоана, което има по-малко братче родителите получиха писмо, че детето не е прието. Нас ни крепи това, че още не сме получили такова писмо, а и сме в района.

# 189
А, още нещо се сетих. Когато подавахме документите за училище на малката ни казаха, че може да тръгне и другата година - Калина е родена декември месец.
Биляна имате ли при вас така наречените "кечмънт ериас", защото до нас има едно близко училище, но ние не попадаме в този район, така че ако близкото до вас училище е друг район, няма гаранция, че другата година ще ви приемат. При нас има два вида молби, които подаваме в общината - едната е за училище, което попада във вашия район, а другата за извън района. Ако се попълва тази за извън района задължително се попълва на второ място училище, което попада в района.

# 190
Оле, колко много сте изписали...

На всички, които се вълнуват от темата "училища", успех желая от сърце и поздравления, за тези, които вече си имат чин и столче в избраното училище. Училището, според мен, е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на едно дете, прозорец, както го наричахме едно време, и предполагам, че и аз много ще се вълнувам като стигна до там.

Бърбери, много благодаря за сайтовете. Не бях попадала досега на втория (ретро България), много ми беше интересно да разгледам.

Фиши, ти си едно слънчице. Записала съм си всичко и обмислям организацията. Аз също търсих много. От една детска градина ми предложиха носийка, но тя не беше народна, а стилизирано костюмче с някакви фолклорни елементи. Пуснах връзки и в местния танцов ансамбъл, ама там пък само големи номера. Аз хубаво си бях започнала сама да си бродирам ризата, ама пусто мързел... Аууу, ако бях една булка преди 100 години, гладна щях да заспивам всяка вечер (четем приказката за "Богданка" в момента). И къде ви намери тази ушна инфекция? Чувала съм, че е много неприятна за детето. От самолета ли нещо, от вентилаторите и рециклирания въздух?

Цвете, аз да се присъединя към мърморенето на Мери. Пожали го това малко сладко същество. Вземи му една бавачка да го гледа у дома, да стане поне на 2 и тогава да ходи по градини.

Елл, Фиши, Дорет, Бътърфлайв, и всички други момичета, имате по един коктейл Космополитън от мен това лято!  CrazyТочно това имах предвид, не се чувствах там добре, не ми беше мястото при този разбеснял се звяр. Не исках и да си тровя нервите с разправии, да се следим, да записвам, това не съм аз. Както виждате, аз дори си нося и пълномощното по границите, за да не се разправям с некомпетентни, раздразнени от нещо друго, агресивни по природа хора. Нея не я познавам, някаква шефка. Но знам себе си и знам как се старая. След като не се цени, не се желае, и й пречи едва ли не, значи не ме заслужава. Ще дойде нещо още по-добро, сигурна съм. Важното е, че бързо взех решение, че здравето ми и нервите ми ми трябват за детето ми, искам да се прибирам усмихната и спокойна у дома. Лоши хора има навсякъде, важно е да ги усетиш и бягаш от тях. А експресната ваканция в България ми дойде много добре. Вече съм изхвърлила всичко негативно от себе си.

Прегледала съм отдавна всички албуми на Мишолина. Освен да повторя, че е една мама с камера в ръце, която вдъхновява други мами с камери в ръце, друго не знам! Прекрасни, наистина! Мишолина, тук е удобно да питам дали знаеш програма, с която мога да реставрирам много стара снимка?

У нас вече нарисувахме плакатите за 24 Май, азбуката е налепена на хладилника и Алка научи, че буквата й е на картинката с агънцето. Написах и пратих традиционното си майско писмо до класа си от гимназията, искам да ги държа заедно, да не се забравяме, все мрънкам и за среща, но половината са пръснати по дърважите, другата половина са из цяла България и е трудно. Та сега правим виртуални срещи по чатовете. Не ми мирише много на кестени и не виждам размазано червило и сенки, ама и това е нещо все пак. Един от най-красивите ни празници е за мен. Гледам хорските божури в градините и не мога да не мисля за 24 Май. Един ден, като имам своя градина тук, ще си засадя люляково дърво, божур и червени рози.

Много здраве на всички дечица (и това за мигрените, искрено ви съчувствам, момичета, майка ми страда и виждам с очите си колко е лошо) и хубава пролет!

Последна редакция: сб, 16 май 2009, 02:36 от Маpи

# 191
  • UK/София

Още веднъж много благодаря на всички за отговорите!Сега вече ми е ясно и знам какво да правя, много ми помогнахте Heart Eyes

Ell, май съм ропуснала да спомена, че не сме в Hertfordshire, ами в Essex.В последния момент сменихме посоките, но поне не сгрешихме.

Мари, може би си рядко срещана романтична душа, искаща да опази чесността, идеалните и честни взаимоотношения между хората, без лъжа, измама и двуличие.Възхищават ти се за тези ценности, но не е ли доста трудно да оцеелеш така в днешния свят ConfusedНосталгията ли не ти е минала, свръх чувствителна и наранима ли си, не знам.Но трябва може би да станеш по-твърда към околните и по-взискателна.В днешно време хората се стремят да оцелеят, овълчили са се за работните си места, очаква се да ти забият нож отвсякъде.Понякога ми става много мъчно за теб, че си толкова лесно ранима.Промени се, трудно е, но не и невъзможно - на теб самата ще ти е по-лесно.Дано ме разбереш правилно, всичко написах за твое добро!

# 192
Биляна, нямам опит все още с училищата, но да ти пожелая късмет да ви приемат по-скоро в желаното от теб училище! Доколкото разбирам от всичко написано по темата, с търпение стават нещата. Доколкото разбирам изискванията за прием в училищата са различни в различните рйони. При на е през септември и през януари:

If a child was born between:                                            They qualify for a place in a reception class in:
1 September 2004 and 28 February 2005                                    September 2009
1 March 2005 and 31 August 2005                                               January 2010
1 September 2005 and 28 February 2006                                    September 2010
1 March 2006 and 31 August 2006                                                   January 2011

Инересна ми е много темата, че и на нас ни предстои догодина (всъщност сега ноемри ще трябва да подадем докумнети).

МариHug

# 193
  • UK/София

Nomadic , мерси.Събирай информация, дано не я променят до следващата година Simple Smile

Сега дойде писмо за ваксинация на Александър.Tetanus Booster 1, Polio Booster 1, Pert Booster 1, MMR 2, Dip Booster.Аз само му споменах, че ще го ваксинират и той ревна като магаре Rolling EyesКаза, че ще се хване за едно дърво, ако го водим за ваксина, ще чупи, вика и крещи.Лошото е, че му вярвам и знам, че ще го направи Confused

# 194
  • ENGLAND
Били, развесели ме с туй дърво. Ама като си го знаеш хич не споменавай. Мойта пак рева като я ваксинираха щото не и дали да види как я боцкат.
Не си спомням Алекс кога е роден, но ако е след 1 септември спокойно можеш да го оставиш догодина септември да започне ресепшъна, но пък направи всичко възможно да ходи на нърсари в същото училище където искаш да учи след това. Много е важно това.
Мари, срахотна душичка си. И аз бях като теб, но толкова ме мачкаха, че сега вече съм една борбена личност и съм като танк, минавам навсякъде, нищо не ме спира.
Приятен уикенд на всички.

Общи условия

Активация на акаунт