BG-Мamma форумки в ЮАР - една весела компания!

• 51 294
  • 575
  •   1
Отговори
# 225
Според мен работата осигурете първо и не е лошо известно време да сте под наем, за да се ориентирате в цени, квартали и други такива. После може да купувате къща ако решите.  www.pamgolding.co.za, www.realnet.co.za, www.rawson.co.za

# 226
Мерси bibi !  А да те питам как се смята тази цена в лева? Защото май има доста нули? Какво ще рече R400 000? Kолко е това в лева? Освен това нищо не предлагат,много странно!

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 17:46 от argira

# 227
Горе долу лев:ранд е 1:6 или 1:5,5, зависи от курса. В какъв смисъл не предлагат нищо? Кажи ми горе-долу ти какво търсиш, наем или покупка? Ако сте преговаряли за работа също знаеш ли горе-долу какви ще са месечните приходи за да те ориентирам до колко да търсиш като цени наеми и покупи. Имай в предвид ако купувате къща, че има нов закон за кредитите и доста трудно отпускат банките. Размера на месечната вноска не бива да надхвърля 1/3 от месечния доход.

# 228
Още не сам преговаряла за работа,защото още проучвам.А идеята е евентуално след кратък престой под наем,да си купим,но тук идва големия въпрос- какво-къща или апартамент?Кое е по-стабилно и сигурно? Освен това,искам да те питам дали е вярно,това,което прочетох в едни други сайтове - че имало голяма престъпност,че било опасно за белите хора,че трябвало да живеят в охранявани зони и много често ги нападали/дори и сексуално/ Shocked Може да са измислици на някой,но нали знаеш,трябва да се пита! А за 1:6,значи 1 ранд=6 лева ?

# 229
zdraveite na vsichki,mnogo se izvinqvam che ne sam pisala skoro,no imah problem s interneta,obeshtavam da ne se povtarq  :oops

# 230
arqira izvinqvai -ne razbrah ti si v bulgaria sega i iskash da doidesh tuk ili veche si doshla

# 231
  • SA
Привет на всички тук! Мисля, че наистина сте една весела компания. И благодаря за топлото посрещане!
Bibi2202, аз живея в един малко отдалечен квартал -  Gordons bay се казва и повече прилича на малко крайморско градче. Много близо е до Strand.  Ами какво да ти кажа, харесва ми тук. Другите бьлгари, които живеят тук от 5 години засега не знаят да има други бьлгари поне в околностите. С тях се запознахме сьвсем случайно, в Pick'n pay ама то в целия квартал има общо 3 магазина. Лошото е, че аз за момента не мога да шофирам, защото и в Бьлгария от доста години не бях карала , мьжа ми е по цял ден на работа и на практика не мога да мрьдна от квартала.
Иначе ще се радвам да се запознаем и да се виждаме от време на време! А може по-нататьк да организираме и форумска среща! Grinning

# 232
argira обратното е 1лев=6ранда. Престъпност има да, но да се класифицира само към белите хора е смешно, защото престъпниците не подбират по цвят, всички са потърпевши - бели, черни, цветни, индийци, така че не мога да кажа че има дискриминация в това отношение. За тази страна според мен най-удачния вариянт е да се купи къща, защото са евтини, на фона на Европа примерно, и много по-практични и удобни в много отношения. За младо семейство обаче, без деца примерно, и апартамент е добър старт. В зависимост от възможностите могат да се намерят много добри къщи/апартаменти, пак от възможностите зависи в какъв квартал и колко мерки за сигурност ще има. По принцип в Кейп Таун престъпноста е по-малко, все пак по-малък град и е по-спокойно. Аз ходя навсякъде сама, разхождам се по улиците спокойно и нямам притеснения от тази гледна точка. Иначе страх ме е някой да не ни обере например, но имаме електрическа ограда, а съседите нямат и спят на отворен прозорец, пък да чукам на дърво инциденти не е имало. За изнасилванията какво да кажа не знам, има два вида престъпници - организирани, които идват с план, нямат за цел нищо друго освен да вземат каквото са набелязали и само съдействаш, тръгват си и това е. Другите са по-опасни, не са организирани, наркомани, надрусва се и решава, че му трябват пари, съответно нападат първата къща пред очите си, там вече е по-рисковано, но да не дава Господ на никой да се случва. Но изнасилването не е характерно за този тип престъпление, като обир на къща, и става най-вече в черните квартали, където жиее да кажем работническа класа и най-много разбира се в гетата. Това е реалноста на престъпноста, не може да се разхождаш на чист въздух нощно време, но си има други предимства страната, то идеално никъде не е. Много българи живеят тук и добре се оправят. За охраняемите зони - има комплекси с охрана на входа(като там има и къщи и апартаменти), има и комплекси с електрическа ограда само, без жива охрана, като дойде ред да купувате ще се интересувате за района който сте си избрали, кое е най-удачно. В комплексите има много изисквания обаче за посетители, часове и т.н., ние затова си избрахме къща. В къщата сам си избираш с какво да се охраняваш. Ако избереш Кейп Таун мога по-нататък да ти препоръчам някои квартали, ако избереш Йханесбург ще попиташ другите момичета, те ще те насочат. В каква сфера мислиш да работиш?

kameloth много сте далеч наистина, но може някой ден мъжа ти като не е на работа да се уговорим да се срещнем някъде по средата - Monkey Town например.

# 233
Ами,bibi,аз съм художник и учител и искам пак да преподавам там/при вас/ рисуване,дори и да не е на деца.Определено се интересувам от Кейп Таун,тъй като без морето не мога... Йоханесбург е доста навътре в сушата. В единия сайт пишеше ,че в ЮАР има 10 000 българи,и ако е така,значи не е толкова опасно.А относно имотите-аз сега живея в къща и където и да отида ,пак къща ще търся.Обичам кучета и искам да имам,това предполагам там може?

# 234
lady_freya ,аз сам в БГ- във Варна и си търся място под слънцето Laughing и сега разпитвам наляво и надясно за това-онова,да се информирам.Неможе да тръгна за някъде,просто така. GrinningПредполагам,че всички са минали по този път...

# 235
... и сега разпитвам наляво и надясно за това-онова,да се информирам.Неможе да тръгна за някъде,просто така. GrinningПредполагам,че всички са минали по този път...

Препоръчвам ти да прочетеш подробно двете ни теми.
На първа страница има линк към първата тема.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2009, 08:46 от Анонимен

# 236
Добър вечер момичета .
За огромно съжаление срещата не се състоя ,както и приема ,който бе отменен ,заради случилата се трагедия с нашите сънародници в Македония.Голяма трагедия и точно в навечерието на такъв голям български празник.Мойте съболезнования на всички опечалени Flowers Rose

Момичета, на общия ни сайт за фотоалбуми съм качила снимки на една ферма ,която Лелу ми показа .Много е хубава  и практична  Wink
има брай ,много катерушки ,люлки ,надуваеми замъци и много животни .Намира се в Нортгейт близо до купула .Ако искате може да си организираме среща там.

А какво става с dyvaromi,те завърнаха ли се ?

П.С. Винъс ,а как да се разберем с теб за дисковете ?Дай предложение.

# 237
Добро утро на всички. Наистина много жалко че събирането се отмени вчера и изобшо като си помислиш таква ненужна трагедия да се случи.  Просто като си помислиш че ако бяха взети елементарни мерки за сигурност това нещастие би могло да се предотврати. Все пак да потане кораб в море при буря е разбираемо но в Охридкото езеро е направо нелепо. Дано все пак някой да поеме отговорност за всичко това.
Самуин може да ми варнеш дисковете следващия пат като се видим. Няма проблем.
Аргира, както казах най добре е парво да си намериш работа. Не знам как мислиш да подходиш и да си тарсиш защото тук по принцип не дават много работа за хора които не са SA citizens ili permanent residents. Не сам си тарсила работа като учителка и не знам как стоят нещата в този сектор. Не знам каква нужда имат от учители по рисуване. Ако искаш провери този we site: www.careerjunction.co.za. Направи си биографиа онлине и провери какви позиции имат за учители. Може би ще е добра идея да си пратиш дипломата за evaluation v South African Qualification Authority http://www.saqa.org.za/. По принцип тук ако нямаш permanent residence трудно да си намериш работа. Да не говорим че все още има affirmative action което ше рече че те по закон са длажни да предпочитат черните. Ако черен и бял кандидатстват за сащото място редат на предпочитание е следният: черна жена, черен мъж, бяла жена, бял мъж. Не знам каква нужда имат от учители по рисуване. Ако нямат кадри може и да те вземат. Учителските заплати тук не са много високи бих казала можеби кам 10 000 ранда на месец. Хубавото е както казах и на Самуин е че ако си учител в частно училище децата ти ще учат безплатно. А тук таксите в частните училища са кам 3000 ранда на месе зависи от класа. Миналата седмица се обадих в Reddam House за дащерия ми да питам ако искам да я преместя да учи там та за детска градина положението е следното. 5000 ранда депозит който не ти се връща, 2240 ранда на месец и 800 ранда такси за спорт което е на година. Та това е само за детска градина на половин ден. Мисълта ми е ако работиш в частно училище ще си спестиш всички тези пари което не е малко.
Не знам мажят ти каква специалност има и колко ще му е трудно да си намери работа в негавата сфера.
Иначе може и да се рискува ако имате пари да дойдете тук с туристически визи и да си търсите на работа на място. Ако нямате деца и това е вариант. Въпросат е колко сте склонни да рискувате и дали ще имате пари да изкарате няколко месеца докато си намерите работа, Другият вариан е да се почне каква да е работа на първо време, например като сервитиор или магазинер докато си намерите нещо по специалноста. Другото което трябва да знаете е че тук без кола не може тай че ще трябва да инвестирате в някакво превозно средство. Тук колите дори и на старо са доста скапи тъй че ще трябва да предвидите и този разход. Ако има някой да ви поеме на първо време и да ви помогне с превоз би било добре. Винаги може да се раберете с колеги да си организирате нещо като lift club. Вапросат е че ако нямате кола свободата ви на предвижване е доста ограниечена.

# 238
lady_freya ,аз сам в БГ- във Варна и си търся място под слънцето Laughing и сега разпитвам наляво и надясно за това-онова,да се информирам.Неможе да тръгна за някъде,просто така. GrinningПредполагам,че всички са минали по този път...
argira obshto vzeto kakto se vijda i ot savetite deto sa ti dali drugite momicheta v nachaloto dokato se orientirash v sredata e malko trudnichko,no to navsqkade shte e taka,s vremeto vsichko se narejda,tuk jivota e po-razlichen ot bulgaria,moje bi zatova kato chetesh razni statii v internet ti se struva mnogo strashno,ne si gi predstavqsh pravilno prosto,ako doidesh tuk sama shte se ubedish,drugite momicheta sa ti napisali nai-vajnite neshta,da ne se povtarqm....ako iskate da se zaselvate tuk ok-mqstoto si ima char,moje da si shtastliv tuk,no ako iskate da pravite pari i da se vrashtate v bg-tova opredeleno ne e darjavata za tazi cel,vse pak 6randa sa 1lev Laughing uspeh,draj ni v techenie Simple Smile

# 239
Учителските заплати тук не са много високи бих казала можеби кам 10 000 ранда на месец.

Ужас!!!  Shocked
Наистина ли учителите са толкова несправедливо заплатени в ЮАР?

Общи условия

Активация на акаунт