BG-Мamma форумки в ЮАР - една весела компания!

• 51 294
  • 575
  •   1
Отговори
# 240
Аз не мисля все пак, че е много несправедливо, на фона на БГ заплати на учители си е направо лукс заплата това. Плюс това имат други преференции, които им покриват част от разходите. Venus таксите за градини са такива в реномирани скъпи частни училища, ако започнат направо там градина и се прехвърлят после в училището. Нормалните градини, пак частни, но не към колежи, струват между 1000-1400R на месец и условията са на много добро ниво. 5000R се плащат не като депозит, а като такса за приемане и е толкова скъпо именно защото после не плащаш първоначална такса за училището. Струва си да се инвестира в добро образование, но за нaчалните класове реномираните държавни училища са на не по-лошо ниво. Има също така застраховки, които могат да се направят още при раждането на детето и срещу скромна сума на месец после ще си плащаш от тях образованието.

# 241
Сайбъркет майче живее все още в някакъв илюзорен свят за нивото на заплатите тук. Имам приятелка която заварши information science тук което се води висше образование бакалавар и в момента работи като библиотекар кам бившия университет RAU та тя ми беше казала че и плащат 9000 ранда на месец. Та тя ми разправяше за друга нейна приятелка която работи като управител на ресторант и получава повече от нея вапреки че тя има висше образование. То и аз имам висше от България и второ висше от тук ама още не сам стигнала до 10 000, а като се добавят и различните benefits в частните училища пакетат им савсем не е лош. Аз специално като почнах работа преди 8 години в Dis-Chem почнах с 3500 тай че 10000 ми се вижда прилична заплата за жена тук.
Още не сам решила дали да местя Винъс в градина към частно училище защото наистина в момента плащаме по малко 1400 в сегашната и градина. Само се притеснявам дане би ако я оставя до 1 клас в сегашната градина да няма места за частното училище че и тук съм чувала имали waiting lists. А и може би ще е по добре да свикне с децата и сас стандартите им още от creche.

# 242
Сайбъркет майче живее все още в някакъв илюзорен свят за нивото на заплатите тук.

E, това беше грубо.

Просто си мисля, че  един учител заслужава повече от един мениджър в ресторант.
(Затова и употребих думата "несправедливо", а не "ниско"). Това е отговорна професия.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2009, 09:59 от Анонимен

# 243
 cybercat ,не се впрягай ,явно Винъс не те е разбрала правилно.
Макар ,че от мои познати имам инфо. ,че заплатите на учителите не надхвърлят 5000раннда, а в държавните училища са към 3000 ранда .Което направо си е  твърде ниско  ,дори и на фона на българските заплати на учителите ,също в бюджетната сфера..Аргира ще каже колко взима един учител в частно училище в БГ.А пък да не говорим колко е несправедливо оценено.

Що се отнася до такстите в детските градини ,тъй като в момента издирваме добра детска градина ,наистина с добри условия то няма такава под 2000 ранда,и  въпреки това условията не ми допадат.Яденето е под всякаква критика и спят на земята.Това на първо впечатление.

Момичета да ви предупредя ,не карайте с отворени прозорци .Преди два дни ,посред бял ден на 14 авеню ,това към Родепорт ,на един светофар ,за малко да обезглавят един познат .Толкоз с криминалната хроника.
Хайде да не ги мислим ,не е толкова страшно

Хубав ден момичета   bouquet

# 244
Exo,
pak samo za barzo che gotvq... Piknika v rezidenciata e otmenen za 20-to tozi mesec!
Nadqavam se da se vidim tam!
 Heart Eyes

# 245
cybercat ,не се впрягай ,явно Винъс не те е разбрала правилно.
Макар ,че от мои познати имам инфо. ,че заплатите на учителите не надхвърлят 5000раннда, а в държавните училища са към 3000 ранда .

От тази година минималната учителска заплата е 95000 ранда на година, като до определен период ще се увеличи тази сума до 180 000 ранда на година. Може би в йoханесбург да са по-скъпи детските градини, тук поне за 1300 ранда и аз и мойта пиятелка сме много доволни (в различни градини са децата). Иначе на всякъде спят на пода, но не е толкова фатално, важното е че се грижат много добре за децата, учат ги на много неща, менюто е разнообразно и Кристиан определено беше щастлив като ходеше. Сега сме го спрели заради свинския грип, че е опасен за мен. В нашата градина има и басейн и лятото ги учат да плуват.

# 246
Биби ,може би и менюто в детските е по -различно при вас ,от това тук.
Тук за закуска им дават кокопоп или незнам точно как ги наричат ,тези готовите храни ,които се разтварят в мляко ,чипс и наденички , за обед печено пиле или печено телешко ,а за следеобедна закуска -подсладено кисело мляко.В една детска ,дори с гордост ми съобщиха ,че имат Jungle oats за закуска.Никой нищо не каза за плодове или зеленчуци,супа.В една плейгрупа ме изгледаха доста учудено ,че аз  готвя на детето си закуската .После си направиха извода защо източните цивилизации били по-умни от тяхната.

# 247
Тук за закуска им дават кокопоп или незнам точно как ги наричат ,тези готовите храни ,които се разтварят в мляко...

Porridge им дават.  Sick

Също така съм виждала тиква и спанак в чинийките на децата, което не е лошо, стига да го ядат. А за киселото мляко - ще съм много щастлива ако наистина им дават. Аз видях съвем друго за хапване към следобедния чай - по една тънка бисквитка (от ония най-евтините) и отгоре й плеснато малко кремче, поръсено със захарни пръчици.

# 248
Добро утро на всички. Не знам защо сайбъркет нещо ми се обиди вчера във връзка със заплатите. Просто мисълта ми беше че в ЮАР заплатите не са много високи и не искам да заблуждавам Аргира ако се е запатила на тук че тук ще получава много повече от България. ЮАР не е най подходящата страна за печелене на пари особено сас сегашния курс на ранда спрямо лев и евро. А и не знам нали завбадеще нешата ше се оправят. Освен това искам да подчертая че мненията които ги изказвам във форума ги давам от гледна точка на моя опит тук. Други санародници може да имат други впечатления които се различават от моите. Аз просто говоря от собствен опит и от това което ми се случило на мен лично тук.
И аз съм доволна от градината за сега. В нашия район Bedfordview за 1400 1500 ранда може да се намери прилична градина, но сега аз говоря за половин ден. Ако е на цял ден мисля таксите са към 1700. Градините към частните училища като Reddam, Saheti, St. Andrews например са над 2000 ранда.
Не виждам нищо лошо в това децата да ядат cerial foods за закуска. Сега аз не съм свикнала защото като аз бях дете нямаше още такива неща. Но гледам на Винъс и харесва. Не виждам нищо лошо в това да яде Corrn Flakes за закуска например.
За учителските заплати не сам много запозната. Имам приятелка която работи като начална учителка в St. Andrews което е частно училише за момичета. Та от нея знам за 10000 ранда. Но освен това им се дават много други бенефитс като medical aid, provident fund и децата им учат безплатно. Та мисля общо излиза кyм 20000 на месец което не е лощо според мен. Сега на учителите в по горни класове може да плащат и повече, не сам запозната.

# 249
Мерси момичета  bouquet. Информацията,която ми давате е много полезна. Нали човек все пак трябва да се информира...а то в БГ,няма кой да попиташ ! Е,аз имам още да проучвам. Благодаря !
Спорен ден ! Grinning

# 250
Добро утро на всички. Не знам защо сайбъркет нещо ми се обиди вчера във връзка със заплатите.

Не съм бе, споко. Ти не ме разбра... а уж се мъча да си подбирам думите правилно.  Laughing

# 251
Така е Винъс ,права си .Всеки изказва своето си мнение и говори от своя си опит.Лично аз бих преглътнала спането на земята.Както Биби казва не е фатално.Но държа на обучението и храната на детето си и най-вече на здравето му. А по незнайни причнини ,от мое лично наблюдение съдя ,че децата посещаващи детски градин боледуват твърде често.
Затова и не харесвам тези закуски  като Корнфлейка и сириъл фууд както и подсладеното кисело мляко.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 14:53 от samuin

# 252
Здравейте, няма какво да кажа по въпроса с градините, освен, че за мен е важно отношението към децата, в БГ в държавната градина обучават по система от преди 100 години, ама тя и таксата е символична. Тукашните градини ми се струват екстра, особено и за таксата, която искат. (Нали вече споменах цените в частните градини в БГ  Money).
samuin затова най-вече се включвам да те помоля да споделиш за закуските на сина си, а и за храненето му като цяло. Ако искаш може и на лични. Съжалявам, че те занимавам, но аз си падам по здравословното хранене и въпреки това  закуските на дъщеря ми са все едни и същи.

Момичета нали ви мрънках като дойдохме тук, е сега наближи време да си тръгваме, а на мен не ми се тръгва Rolling Eyes . А и  лятото идва Sunglasses.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 23:58 от tiina

# 253
Dobro utro momicheta. Zialko Tina che si tragvate veche. Vse se nadiavah che shtiahte da ostanete po dalgo vreme i che moze bi maziati shteshe da si potarsi rabota tuk i da ostanete za postoinno. Ima mnogo neshta tuk koito mi haresvat poveche ot Bulgaria i razbira se ima i neshta koito ne mi haresvat no to e normalno da e taka za vsiako edno miasto.
Po vaprosa za hraneneto na decata ne moga da kazia che moiata Venus se hrani mnogo zdravoslovno. V momenta osnovna chast ot menuto i sa kremvirshi, fish cakes, malkite yougurti i takiva neshta. Iade i plodove i zelnchuci i poniakoga i pravia i supi i iade i ot nashata gotvena hrana no kakto kazah mai v momenta zivee osnovno na kremvirshi i yougurti. Shto se otnasia do cereal food bashta i se opitva da ia svikne da gi iade sutrin. Ne mislia che Cornflakes naprimer sa nezdravoslovni. Znam che ima cereals s mnogo zahar no specialno Cornflakes ne sa takiva.
Inache po princip mnenieto mi za hraneneto e che nikoi veche ne iade zdravoslovno i povecheto hrana e sintetichna i niama mnogo hranitelna stoinost. I plodovete i zelenchucite ne sa kakvoto biaha predi. Ne znam v Bulgaria sigurno vse oshte horata koito si otglezdat domashno proizvedeni plodove i zelenchuci po selata. Az specialno veche ne si spomniam koga za posledno sam iala plodove napravo ot darvoto kakto v dobroto staro vreme v Bulgaria. V momenta vsichko si go kupuvame ot magazinite i kakto kazah ne smiatam che kachestvoto na hranata koiato iadem e na nivo. Ne znam za organichnite hrani vav Wolworths moze i da sa po kachestveni no sa i dosta skapi. Ta s drugi dumi smiatam che e nuzno da se vzemat hranitelni dobavki i suplementi i che v tova e badeshtoto ako chovek iska da e v dobro zdrave i forma kolkoto i da ne ni haresva ideiata. Ta tova e ot men za sega i priaten den Simple Smile

# 254
Добро утро момичета  bowuu

Тина кога летите ?НЯма ли д а се видим с теб?
ЩО се отнася до храната на детето ми  ,аз съм на принципа ,че немога да насилвам детето си да яде .Представям му дадена храна ,той винаги я отхвърля в началото ,но с много обяснения и уговорки ,пробва по лъжичка .След това той решава дали ще яде това или не.Държа много на пресните продукти.Но за съжаление Винъс е права .Дори и в органик магазините храната не е на същото ниво ,както храната от градината на майка ми или от нейната ферма.А за съжаление нямам възможност да си направя тук градинка.Но пък борсата от която пазаруваме плодове и зеленчуци ,не е толкова зле .Е краставиците и доматите са пълен боклук,но същите са и в  Wolworths.Киселото мляко сами си го правим в къщи ,дори закваска  си донесохме от БГ,но така или иначе ,въпреки ,че е от органик магазин ,млякото пак е пасьоризирано и генномодифицирано.Но пък киселото мляко става по-добро от това в магазина.
Тина ,напоследък и моя син отказва да яде друго на закуска ,освен кускус и макарони.Преди ядеше и попара ,банички ,принцески ,супи(супите ги приготявм предишния ден и още горещи ги наливам в буркан обръщам икато истинат в хладинлника)А откак сте върнахме от БГ ,се тръшка и иска само кускус и макарони .Но пък винаги сутрин пие чай.Сам си го иска.Билков чай ,тази пролет си събрахме доста билки от БГ.А от това което съм чела ,билките съдържат най-много витамини и минерали.
Що се отняся до храната му през деня,не яде пържено ,готвим доста и в тенджерата на пара.СЪщо така държим и на материала от който е направен съда.Не пестя пари от качествена храна.Но не го лишавам и от шоколад.Неможахме да го избегнем.В БГ всеки който идваше да ни види му носеше голям шоколад.От БГ си бях купила книгата на  Галина Шаталова -Здравословното хранене .Добра е въпреки ,че е изключително за веганци ,които сами си отглеждат храната
Тина много се задържах , а на малкия това не му харесва.Хайде можем да го обсъдим ,ако решиш да се видим.А междувременно виж тази тема  [url]http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351150.0[/url].Според китайците нетрябва де се лекува болестта ,а да се превентва.
Винъс не съм много съгласна че съпламнетите са добри за здравето ,може да са бъдещето (за съжаление).Най-вече синтетичните витамини създадени в лаборатории ,първо те съдържат само оттделни витамини ,докато тези намиращи се в храната ,съдържат и други хранителни вещества.Другото нещо е баланса и нужното ежедновно количество от витамини и минерали за всеки индивид е различна.Затова и ще прочетеш доста противоричива информеция ,учените непрекъснато претдоставят нова и нова информация .Докато до скоро имаше средна ежедневна доза ,то сега чета ,че дозата е строго индувидулана.Ох ,дълго стана

Хубав ден момичета   bouquet

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 11:39 от samuin

Общи условия

Активация на акаунт