Световна кухня – рецепти и превод 2

  • 326 220
  • 401
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 4
Здравейте, на скоро попаднах на един кулинарен блог, който е много красивичък. Правих чийз кейка с трите вида шоколад и се получи бързо и лесно. Без печене е... лесничко. Васко се казва момчето, което е създало сайта. На толкова подреден и красив кулинарен блог не бях попадала! Браво!

https://littletravelingkitchen.com/%d1%87%d0%b8%d0%b9%d0%b7%d0%b … 0%bb%d0%b0%d0%b4/

# 391
  • Мнения: 213
Здравейте,

Искам да ви помоля, ако има някои в този форум разбиращи фрески език бихте ли превели тази рецепта?

https://web.archive.org/web/20171231215730/http://lnbakery.canal … /03/35923799.html

Умишлено слагам линк от интернет архива, защото в момента сайта изисква 1 евро за достъп, а с линка който давам е безплатен достъпа.

Благодаря предварително!

# 392
  • Мнения: 157
Съставки за голям "Шантеклер"/ сл диаметър 26см,  дебелина 7 см

160гр белтъци/ белтъците на 5 големи яйца
160 гр екстра финна пудра захар
160 гр айсинг захар това е по финна захар от пудрата захар

850мл течна сметана с 30 процента масленост
120гр айсинг захар
15 до 20 гр разтворимо кафе или екстракт от кафе  количеството е по
ваш вкус
200гр пралине или бечени бадемови люспи

Затоплете фурната на 95 градуса целзии, пригответе си 2 тави с хартия  за печене, на които ще шприцовате блатове с диаметър 21 см

Разбийте белтъците с  миксер или планетарен миксер като постепенно  увеличавате скоростта.Когато започнат за  стават на  пяна добавете 1/3 от пудрата захар, продължавайте да разбивате на висока степен като постепенно добавяте останалите 2/3 от пудрата захар. Разбивайте докато получите красиви птичи клюнове, (тоест върхове които не спадат като вдигнете бъркалките на миксера) Добавете 1/3 от пресятата айсинг захар и с шпатула  внимателно разбъркайте до усвояването й от белтъчното тесто, повторете и потретете с останалата айсинг захар.
Трабва да получите много гладко и лъскаво белтъчно тесто/меринг.
Поставете меринга в торба и шприцовайте във формата на охлюв, дебелина 2 см,  върху хартията за печене, загладете със шпатула. Печете 2 часа като регулярно отваляте фурната за да излезе влагата. Оставете ги да изстинат напълно върху скара/ решетка.

Пригответе метален кръг ( такъв с който да стегнете тортата, или форма за торта която се откопчава отстрани) и хартия за печене  с диаметър 26 см и височина 7 см и сложете единия готов белтъчен блат.
Разбийте сметаната на не много твърд сняг като добавите кафето и захарта. Изсипете сметаната в торба за шприцоване и шприцовайте около блата, след което и върху него с дебелина около 2 см, загладете с шпатула, поставете втория блат отгоре и повторете процедурата със сметаната, не забравяйте да загладите със шпатулата. Поставете във фризер поне за 6 часа,  аз ( авторкатахна рецептата) оставям един ден преди сервиране, може и няколко дни. Когато замръзне отстранете металния пръстен и хартията за печене. Изсипете пралинето в широка чиния, отъркаляйте тортата отстрани а после посипете и отгоре.
Отрежете шаблон във формата на петел, поставете отгоре и поръсете с пудра захар. Върнете във фризера, извадете поне 15 минути преди сервиране.
Да ви е сладко

# 393
  • Мнения: 213
Съставки за голям "Шантеклер"/ сл диаметър 26см,  дебелина 7 см

160гр белтъци/ белтъците на 5 големи яйца
160 гр екстра финна пудра захар
160 гр айсинг захар това е по финна захар от пудрата захар

850мл течна сметана с 30 процента масленост
120гр айсинг захар
15 до 20 гр разтворимо кафе или екстракт от кафе  количеството е по
ваш вкус
200гр пралине или бечени бадемови люспи

Затоплете фурната на 95 градуса целзии, пригответе си 2 тави с хартия  за печене, на които ще шприцовате блатове с диаметър 21 см

Разбийте белтъците с  миксер или планетарен миксер като постепенно  увеличавате скоростта.Когато започнат за  стават на  пяна добавете 1/3 от пудрата захар, продължавайте да разбивате на висока степен като постепенно добавяте останалите 2/3 от пудрата захар. Разбивайте докато получите красиви птичи клюнове, (тоест върхове които не спадат като вдигнете бъркалките на миксера) Добавете 1/3 от пресятата айсинг захар и с шпатула  внимателно разбъркайте до усвояването й от белтъчното тесто, повторете и потретете с останалата айсинг захар.
Трабва да получите много гладко и лъскаво белтъчно тесто/меринг.
Поставете меринга в торба и шприцовайте във формата на охлюв, дебелина 2 см,  върху хартията за печене, загладете със шпатула. Печете 2 часа като регулярно отваляте фурната за да излезе влагата. Оставете ги да изстинат напълно върху скара/ решетка.

Пригответе метален кръг ( такъв с който да стегнете тортата, или форма за торта която се откопчава отстрани) и хартия за печене  с диаметър 26 см и височина 7 см и сложете единия готов белтъчен блат.
Разбийте сметаната на не много твърд сняг като добавите кафето и захарта. Изсипете сметаната в торба за шприцоване и шприцовайте около блата, след което и върху него с дебелина около 2 см, загладете с шпатула, поставете втория блат отгоре и повторете процедурата със сметаната, не забравяйте да загладите със шпатулата. Поставете във фризер поне за 6 часа,  аз ( авторкатахна рецептата) оставям един ден преди сервиране, може и няколко дни. Когато замръзне отстранете металния пръстен и хартията за печене. Изсипете пралинето в широка чиния, отъркаляйте тортата отстрани а после посипете и отгоре.
Отрежете шаблон във формата на петел, поставете отгоре и поръсете с пудра захар. Върнете във фризера, извадете поне 15 минути преди сервиране.
Да ви е сладко

ghiata,  благодаря ви много за превода, времето което отделихте и за положения труд и също така,  че  откликнахте толкова бързо.

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 12:22 от Dresly

# 394
  • Мнения: 2 811
Какво е "heavy whipping cream" ?
Някакъв вид сметана е ама не можах да разбера точно каква

# 395
  • София
  • Мнения: 12 010
Сладкарска сметана за разбиване с минимум 36% масленост.

# 396
  • Мнения: 27 516
Животинска сметана (от мляко) с висока масленост – 36% и нагоре.

# 397
  • Мнения: 1
Веган суши у дома: Лесно, вкусно и здравословно,
Основни съставки:
2 ч.ч. ориз за суши (може и кафяв ориз за по-здравословна версия)
3 с.л. оризов оцет
1 ч.л. захар или сироп от агаве
1/2 ч.л. сол
Листа нори (сушени водорасли)
Идеи за пълнежи:
Авокадо: Кремообразна текстура и богато на полезни мазнини.
Краставица: Освежаваща и хрупкава.
Моркови: За сладост и цвят.
Манго: Екзотичен вкус и аромат.
Тофу: Печено, мариновано или дори пържено за протеинова добавка.
Мариновани гъби: Портобело или шийтаке за „умами“ нотка.
Червена чушка: За цвят и сладост.
Спанак или микрозелени: За свежест и допълнителни витамини.
За сервиране:
Соев сос (или тамари за безглутенова версия)
Маринован джинджифил
Уасаби
Взета е от https://stonerfoodheaven.com/%d0%b2%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%bd-%d1% … 0%bf%d1%82%d0%b0/

# 398
  • Мнения: 270
Здравейте, някой дали има сполучлива рецепта за Пиле с гъби и бамбук по Китайски?

# 399
  • Мнения: 2 040
Ето рецепта за Пиле с гъби и бамбук по китайски:

Необходими продукти:
500 г пилешко филе, нарязано на тънки ивички
200 г гъби шитаке или печурки, нарязани на тънки резени
150 г бамбук (от консерва, добре отцеден)
1 малка глава лук, нарязан на полумесеци
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.л. джинджифил, настърган
3 с.л. соев сос
1 с.л. оризов оцет (или ябълков оцет)
1 ч.л. захар
1 с.л. царевично нишесте (разтворено в 2 с.л. вода)
100 мл пилешки бульон (или вода)
2-3 с.л. олио (или сусамово масло за по-автентичен вкус)
Сол и черен пипер на вкус
Ситно нарязан пресен лук (за гарниране)
Начин на приготвяне:
Мариноване на пилето
В купа смесете пилешкото с 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. царевично нишесте и малко черен пипер. Оставете да се маринова за 15-20 минути.
Приготвяне на соса
В малка купа смесете останалия соев сос, оризовия оцет, захарта и пилешкия бульон. Разбъркайте добре.
Запържване на пилето
Загрейте 2 с.л. олио в уок или голям тиган. Запържете пилешкото за 3-4 минути, докато стане златисто и почти готово. Извадете го и оставете настрана.
Запържване на зеленчуците
В същия тиган добавете още малко олио, ако е необходимо. Запържете лука, чесъна и джинджифила за 1-2 минути, докато пуснат аромат. Добавете гъбите и бамбуковите кълнове, като разбърквате постоянно за още 3-4 минути.
Комбиниране
Върнете пилето в тигана. Залейте със соса, разбъркайте добре и оставете да се готви 2-3 минути. Ако сосът е прекалено рядък, добавете разтвореното нишесте и гответе, докато се сгъсти.
Гарниране и сервиране

Сервирайте ястието горещо, гарнирано с пресен лук. Подходящо е с ориз или оризови спагети.
Съвет:
Ако нямате бамбук, може да го замените с хрупкави зеленчуци като тиквички или моркови.
За по-пикантен вкус добавете малко лют сос или чили по време на готвене.
Добър апетит! 😊

# 400
  • Мнения: 4 126
Записвам се в тази толкова хубава тема, ще споделя резултат скоро.

# 401
  • Мнения: 197
Навремето съм готвила шницел с плънка от накълцани гъби.
Къде отиде рецептата, не знам.
Някой може ли дададе линк?

Общи условия

Активация на акаунт