Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Жилищни условия за осиновяване на дете?

 • 4 754
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
  Здравейте, ами въпросът ми може да ви се стори малко странен, но да попитам все пак.
Трябва ли да разполагаш със собствено жилище за да осиновиш дете и има ли някакви изисквания жилището да е по- голямо, да има отделна детска стая и т.н.? Също така до каква степен играе роля доходът, т.е. ако си с по-нисък доход да имаш по-малки шансове за осиновяване. Има ли нещо такова в Бг ?  Не съм тръгнала по пътя на осиновяването още но го планирам в близко бъдеще . Благодаря .

# 1
 • Мнения: 9 880
Не е задължително условие.Но е добре, да се знае къде ще живее детето, с каква площ разполагат кандидат-осиновителите.Все пак на СО се разглеждат няколко кандидатури за едно дете и се преценява "На-подходящия родител" за детето.И ако има документи на лица със собствено жилище, това обстоятелство би било в тяхна полза.Разбира се, гледат се всички останали условия, отразени в доклада за годност за осиновяване.

Винаги ми е била странна тази част от осиновителната процедура- знаем кога и колко пъти сме одобрени, но никога не узнаваме колко пъти кандидатурата ни е била отхвърлена и срещу какви други кандидати.

# 2
 • космополитно
 • Мнения: 940
се, гледат се всички останали условия, отразени в доклада за годност за осиновяване.

Винаги ми е била странна тази част от осиновителната процедура- знаем кога и колко пъти сме одобрени, но никога не узнаваме колко пъти кандидатурата ни е била отхвърлена и срещу какви други кандидати.

Осинових първото ми предложено дете та не се наложи да чакам за ново одобрение. Вярно, не знам и дали е имало обсъждания, в които не съм била одобрена и ако е имало такива защо не са ме одобрили!?...
Но пък знам, че за моето дете ме бяха предпочели (сама; тогава без собствено жилище) пред три други кандидат осиновителски ДВОЙКИ!... Мисля, че ги бях "помляла" с мотивацията и осъзнаването си (вкл. на ниво предразсъдъци, вярвания, нагласи)... И понеже това осъзнаване си го имах каточе (макар и в по-незрял стадий) още на 15 год., мисля че на Мага ще му бъде трудно с извеждането на теорията му за осъзнаванията при различните личности... Ще ми бъде интересно да се запозная с нея!

 Здравейте, ами въпросът ми може да ви се стори малко странен, но да попитам все пак.
Трябва ли да разполагаш със собствено жилище за да осиновиш дете и има ли някакви изисквания жилището да е по- голямо.....? Също така до каква степен играе роля доходът, т.е. ако си с по-нисък доход да имаш по-малки шансове за осиновяване.
Собствено жилище и самостоятелна стая за детето са пожелателни, а не задължителни дадености. Същото и за дохода! Социалните, които си разбират от работата много повече ще лобират дадено дете да бъде "дадено" на онези родители, които са по-наясно със себе си и ще могат да предоставят емоционално-подкрепяща среда за детето, в която то да се развива пълноценно в психосоциален аспект.

# 3
 • Мнения: 1 358
Социалните, които си разбират от работата много повече ще лобират дадено дете да бъде "дадено" на онези родители, които са по-наясно със себе си и ще могат да предоставят емоционално-подкрепяща среда за детето, в която то да се развива пълноценно в психосоциален аспект.

Не е по темата, но изобщо не съм съгласна с това твърдение. Има ли случай на кандидат осиновители, на които да им е отказано изобщо дете? Ако има дете по посочените критерии, кандидатът го получава и колкото критериите са по-малко, толкова по-бързо се стига до осиновяване. Дете се дава на всякакви родители, с предимство са тези, които имат по-големи връзки, след това са всички останали.

# 4
 • на път
 • Мнения: 2 804
.... Дете се дава на всякакви родители, с предимство са тези, които имат по-големи връзки, след това са всички останали.

Ей тук аз не съм съгласна - и с това, че дете се дава на всякакви родители и с това за връзките също.

Имам познато семейство, което чака за дете от 5 години и си мисля че няма да дочака осиновяване по много причини. Не им е отказано да бъдат включени в регистрите, но не им се предлага дете.

Относно връзките. Има ги там, където са търсени като фактор от осиновителите предполагам. Повечето осиновители или поне 50% осиновяват и чакат своето дете на общо основание. Ние не сме търсили "връзки" но и двата пъти бяхме начело на кандидатския списък за нашите деца без да търсим протекции и да се обаждаме по телефони и да напомняме за себе си. Ходих само веднъж в градската служба и то безпредметно ....

# 5
 • Мнения: 9 880
При сравнително равни условия и подобни доклади, все пак за детето се избира една от няколко кандидатури /двойки или сами осиновители/

това, че ние сме избрали първото посочено дете, не означава, че за първи път сме били на СО, просто такава е процедурата, че това обстоятелство няма как да го научим.

И когато наистина условията на кандидатите  са подобни огромно значение има начинът по който е   написан докладът и върху какво е акцентирано.

# 6
 • Мнения: 286
Не мисля, че това че имаш собствено жилище и високи доходи ще те изстреля напред при осиновяване. По-скоро кандидатурите се разглеждат по реда в регистъра и според изискванията на осиновителите към детето.(връзките ни ги коментирам по понятни причини).
По-горе пишат за семейство, което чака 5 години. Ако са писали дете със сини очи и руси коси и от доказано български произход, наистина може да не дочакат. Всяко едно ограничение по пол, възраст, етнически произход ограничава и увеличава времето на чакане.
А за самотните майки които осиновяват, стоя на твърда позиция, че се подреждат след семейните двойки определено. На мен ми каза в прав текст на времето секретарката на Съвета по осиновяванията, че винаги ще предпочетат семейна двойка за родители на детето, пред сама майка. И че моята кандидатура е гледана няколко пъти(смятай отхвърлена) и са предпочетени семейни двойки, които са били след мен в регистъра.
Е, нещата след това се подредиха като разширих критериите за възраст и пол.

# 7
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Само да припомня, че темата беше за това дали ако нямаш собствено жилище или живееш в по-малко жилище ще ти бъде отказано вписване в регистрите, а не за това кой по-велики мотиви е изтъкнал пред социалните служби. Ние със съпруга ми бяхме откровени във всичко при разговорите със социалните и 1 месец след вписването в регистрите буквално бяхме засипани с писма от цяла България, предлагащи ни дете. Чак ми става неудобно да кажа колко препоръчани писма с откази изпратихме без въобще да отидем да видим децата, просто защото нямахме физическа възможност за това. Веднага след делото за Ваньо трябваше да се обадя навсякъде да спрат за известно време да ни разглеждат кандидатурата и това май ни изигра лоша шега, защото когато си подадохме документите за второ чакахме 1 година... може би защото в досието ни се бяха натрупали много откази.

Та по темата: когато подадохме документи ние живеехме в част от апартамента на роднини - хола и кухнята. Условията бяха меко казано мизерни, но въпреки това получихме много добра оценка в социалния доклад и много бързо ни предложиха дете. Доходите... ами средните за страната в нашия случай бяха приети нормално и дори не сме ги обсъждали при разговорите със социалните.

# 8
 • Мнения: 1 325
Изискване за притежание на собствено жилище като критерий за вписване в регистъра на осиновяващите няма. Това обстоятелство фигурира в социалния доклад, и колкото по-положителен е той, толкова шансовете са по-големи. Ганката е права, много зависи от начина, по който е написан доклада. При разговорите с моята социална работничка аз също съм била абсолютно откровена и мисля, че доброто впечатление, което оставих у нея (то се усеща), по някакъв начит тя го пренесе в доклада. 
Бонита, логично е да се предпочетат семейни двойки. Това е в интерес на детето. Обаче не е решаващо. Аз не зная с колко семейства съм се "борила" и дали избраните преди мен са отказали детето ми, за да го придложат на мен (знам за едни отказ, но не знам дали от кандидати, избрани на същото заседание на СО, много вероятно да е така), но аз чаках само 1 ден (е, и технологичното време да ме уведомят официално). Съдба ли, случайност ли, що ли? И докато подавах документите в съда, получих още едно писмо за второ детенце. Така, че не съм била на опашката. Но аз бях без много "изисвания", може би за това.

Общи условия

Активация на акаунт