***************************** рекламна публикация *****************************

ВАЖНО: Майчината кърма е най-полезната и незаменима храна за организма на новороденото и храните за кърмачета и малки деца не са неин заместител!
Решението за въвеждане на допълнително хранене на кърмаче под 6-месечна възраст се взима само след препоръка от педиатър или друг квалифициран специалист!

Германската фирма Töpfer е добре позната на българския пазар с млеката за кърмачета и преходните млека LACTANA® BIO, които предлагат най-висококачествен продукт с европейски сертификати в областта на био производството и детските храни.
През 2009 компанията обновява и разширява гамата си от млечни и безмлечни каши за кърмачета и малки деца. Новата серия от 11 висококачествени, здравословни и вкусни каши се предлага на българския пазар едновременно с въвеждането им и на немския пазар.     

РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ВКУСОВЕ:
Млечни каши:

- Млечна Био каша LACTANA® с ориз
- Млечна Био каша LACTANA® с ориз и ванилия
- Млечна Био каша LACTANA® с пълнозърнест овес, ябълка и ванилия
- Млечна Био каша LACTANA® с пшеничен грис
- Млечна Био каша LACTANA® с пшеничен грис, шоколад и банан
- Млечна Био каша LACTANA® с плодове – ябълка, банан, портокал

Безмлечни каши:
- Безмлечна Био каша LACTANA® с пълнозърнест ориз
- Безмлечна Био каша LACTANA® с ориз и банан   
- Безмлечна Био каша LACTANA® с пълнозърнест овес
- Безмлечна Био каша LACTANA® с пшеничен грис, ябълка и банан
- Безмлечна Био каша LACTANA® с пълнозърнеста спелта

Всички 11 вида БИО каши LACTANA® са с биологичен произход. Съставките им са продукт на биологичното земеделие – без използвани изкуствени торове, пестициди, химични вещества и генно модифицирани организми (ГМО).
Кашите са създадени на основата на биологични зърнени продукти - овес, ориз, спелта и пшеница и био плодове.

6 от кашите са млечни, произведени на основата на преходно мляко LACTANA® BIO и носят повечето от неговите плюсове. Съдържат пробиотици - 4 щама Бифидобактерии (В. longum, B. breve, B. bifidum, B. infantis) – за здрави стомахчета и по-малко алергии.   

Пробиотиците:

•   Подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества;
•   Стимулират укрепването на имунната система;
•   Подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост;
•   Предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария;
•   Намаляват вероятността от запек;
•   Подпомагат организма в борбата с алергии;
•   Оказват терапевтичен ефект при атопични дерматити;
•   Синтезират витамини от група B и витамин K;
•   Поддържат организма в устойчиво състояние при прием на антибиотици;
•   Редуцират канцерогенните ензими.

5 от кашите са безмлечни и подходящи за приготвянето на полезна млечна или плодова закуска за Вашето бебе или малко дете.

4 от кашите са пълнозърнести, защото включването на пълнозърнести храни в хранителния режим на малките деца е важно още от момента на тяхното захранване.


БЕЗМЛЕЧНИТЕ БИО КАШИ LACTANA® -
ПОДХОДЯЩИ И ЗА ПО-ГОЛЕМИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

Всички безмлечни БИО каши LACTANA® са подходящи не само за приготвяне на млечни и безмлечни хранения за кърмачета и малки деца, но и като полезна храна за по-големи деца и възрастни.
При по-големите деца и възрастните БЕЗМЛЕЧНИТЕ БИО КАШИ LACTANA® може да се използват под формата на хранителна закуска, която може да се комбинира с плодове, кисело мляко, стафиди или ядки.
Зърнените БЕЗМЛЕЧНИ БИО КАШИ LACTANA®, в които не са добавени плодове, могат да бъдат идеално допълнение и към зеленчукови или други ястия, в зависимост от предпочитанията и вкуса.
Зърнените храни са естествен източник на енергия – протеини, въглехидрати, важни витамини и минерали. Те са особено подходящи за хора с активен начин на живот, за тези, които искат да редуцират теглото си, при физически и умствени натоварвания, при вегетариански диети, както и за всички, които искат да водят пълноценен и здравословен начин на живот.
Зърнената закуска сутрин дава на организма енергиен заряд за целия ден, тъй като „захранва” основните двигателни органи, мозъчната и сърдечната системи.
Зърнените храни са важен елемент на един здравословен, добре балансиран хранителен режим!


ПОВЕЧЕ ЗА…

…ПЪЛНОЗЪРНЕСТИТЕ ХРАНИ:


Пълнозърнест” означава, че е използвано брашно с всички части на зърното. Пълнозърнестите храни съдържат всички хранителни вещества, които се намират естествено в цялата структура на зърното.
Всички зърнени култури преди обработка са  пълнозърнести.

Каква е разликата между пълнозърнестите и преработените храни? 
Горната таблица показва, че след преработка пълнозърнестите храни губят голяма част от хранителните вещества, които се намират в тях.
Понякога част от тези хранителни вещества се добавят изкуствено обратно в тях (т.е. преработеното брашно се обогатява) до нива дори по-високи от тези в пълнозърнестото брашно. Елементите, които обикновено се добавят наново са витамин B1, витамин В2, желязо, фолиева киселина, ниацин. Това изкуствено обогатяване, обаче, не прави продукта по-полезен и по-хранителен, тъй като веществата, които се съдържат естествено в пълнозърнестия продукт се усвояват много по-пълно и лесно от организма.   
От друга страна, много от веществата, които са особено важни за организма и които се губят в значителна степен при преработката (например – магнезий, калий, селен) не се добавят отново в рафинираните брашна.
     

Ползи от консумацията на пълнозърнести храни за кърмачетата и малките деца:

Препоръчва се пълнозърнестите храни да бъдат включени в хранителния режим на малките деца още от момента на тяхното захранване, защото те са естествен източник на:

-   повече витамини, минерални вещества и фибри;
-   растителни протеини и въглехидрати, които дават енергия;
-   ненаситени мастни киселини;
-   антиоксиданти, които неутрализират действието на вредните свободни радикали.


Ползи от консумацията на пълнозърнести храни за хората от всички възрасти:

Редовната консумация на пълнозърнести храни е важен елемент от здравословното хранене на хората от всички възрасти. Най-общо тя се свързва с намаляване на риска от следните болести:
-   затлъстяване;
-   запек;
-   сърдечно съдови заболявания;
-   диабет;
-   астматични състояния;
-   някои видове рак.


…СПЕЛТАТА

Зърнената култура СПЕЛТА има далечно родство с обикновената пшеница, но предхожда нейното разпространение. Тя е известна и ценена от най-дълбока древност като основна земеделска култура, използвана за изхранването на древните народи. Спелтата е една от първите зърнени култури, използвани за направата на хляб и с нея се свързват дори текстове от Библията. 

Спелтата се обработва по-трудно от различните сортове пшеница, тъй като тя притежава по-твърда външна люспа на зърното. От хранителна гледна точка, обаче, именно тази по-твърда люспа запазва в най-висока степен хранителните вещества в зърното, прави го устойчиво на неблагоприятни климатични условия, на болести по зърнените култури и инсекти.


Хранителен състав и полезност:

Спелтата съдържа между 15%-21% протеин – значително повече отколкото се съдържа в пшеницата. Освен това, тя е богата на въглехидрати, фибри, витамини -  предимно от група В (витамин В1, витамин В2, ниацин, витамин В6), важни минерали – манган, фосфор, магнезий, мед, желязо, калий, селен, цинк. Спелтата е лесносмилаема, поради нейната висока разтворимост във вода и съдържанието на лесноразградим глутен. Хранителните вещества на зърното се усвояват лесно и бързо от организма, като подпомагат храносмилателната система и имат пречистващ ефект.
Спелтата съдържа специални въглехидрати, които участват в съсирването на кръвта и стимулират имунната система.
Високото съдържание на фибри намалява холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.   
Въпреки че няма доказана научна зависимост, спелтата може да се приема без проблеми от някои хора с непоносимост към глутена. Лекарите обясняват този факт с балансираното съдържание и по-лесноразградимата структура на глутена, който се съдържа в спелтата от глутена в останалите житни култури. Поради това се счита, че като цяло спелтата има по-слаб алергизиращ потенциал от останалите зърнени култури със съдържание на глутен. Въпреки това обаче, отражението й върху хора с непоносимост към глутена е строго индивидуално, което изисква задължително предварителна консултация с лекар!
         

Употреба на СПЕЛТАТА днес:

В днешно време интересът към спелтата започва да нараства отново, като култура която успешно може да заменя пшеницата в приготвянето на различните храни и ястия.
Тя се свързва най-вече със здравословното хранене, тъй като често се използва в производството на пълнозърнести продукти от биологичен произход. Тази зърнена култура по правило не се поддава на изкуствено торене и генни модификации.
Спелтата е пълноценна съставка за приготвянето на различни видове здравословни зърнени храни и каши, подходящи за кърмачета, деца и възрастни. 


…МЛЕКАТА LACTANA® BIO:

•   Съдържат пълноценно биологично мляко и други съставки от биологичен произход – сертифициран екологично чист продукт!
•   Пробиотици на базата на 4 вида естествени и репродуктивни Бифидобактерии (В. longum, B. breve, B. bifidum, B. infantis), които намаляват нивото на нежеланите чревни бактерии, укрепват имунната система и образуват здрава чревна флора!
•   Незаменими LC-PUFA, които подпомагат развитието на нервната система, мозъка и зрението!
•   Лесно-смилаеми въглехидрати, висококачествени растителни масла, необходими витамини, минерали и микроелементи!
•   Приятен вкус – лесен за възприемане от кърмачета и малки деца!
Уникална млечна формула за българския пазар, основана на най-съвременни медицински  познания и тенденции в храненето!


Разпространението на 10 от новите видове каши LACTANA® в търговската мрежа започна от началото на м. Юли 2009 г. Единствено БЕЗМЛЕЧНАТА БИО КАША LACTANA® С ПЪЛНОЗЪРНЕСТА СПЕЛТА ще навлезе на българския пазар около 1 месец по-късно.


За повече информация за всички продукти LACTANA® посетете: www.lactana.com