Отговори
 • София
 • Мнения: 1
Виждам че често се появяват теми за пиана. Аз ще започна с някои основни неща за пианото ви и как да избегнете честото му акордиране.
Можете да задавате въпроси за всичко свързано с пианото.Във форумът за музиканти започнах такава тема и ще се радвам да ви помогна и тук с каквото мога.

Бъдете здрави.

# 1
 • София
 • Мнения: 1
Като за начало ще ви препоръчам да си купите влагомер(струва около 20 лв.Някои са комбинирани с часовник)
Много хора слагат буркани с вода понеже така са чули,но това може да ви изиграе лоша шега.Влажността в помещението ви не бива да е по-малко от 40% и не повече от 60%.
Само ако е под 40% се налага да използвате методи за овлажняване на въздуха.Аз ви препоръчвам да не слагате нищо във вътрешността на пианото.Ако парното изсушава въздуха-сложете съдове с вода върху радиатора си(за предпочитане са плитки но широки съдове).Когато процентите са около и над 60 съдовете с вода би трябвало веднага да се премахнат.В този случай рискувате да се сдобиете с ръждясали струни и вирбели..разбира се и двата случая имат лошо влияние върху строя на пианото.

# 2
 • София
 • Мнения: 1
Няколко съвета когато купувате пиано:

Най важното нещо което трябва да имате в предвид е,че пианото което купувате би трябвало да има живот поне още 30-40 години.При добро поддържане активният живот на пианата е около 100-150 години(някои-в зависимост от производителя могат да надхвърлят и 200 г-руските много рядко достигат 100 например).Не забравяйте че пианото не е като цигулката-то старее и след определена възраст има нужда от животоспасяващ ремонт.Много малко хора прибягват да това понеже цената на този ремонт надхвърля стойността на инструмента след реставрацията.Имал съм клиенти за които емоционалната стойност надделява над всякакъв разум... Разбирам ги понеже често имам същите проблеми с инструменти които съм реставрирал-за това не станах търговец.

Какво да гледате ако не сте със специалист при покупката:

Отворете двата капака(долният и горният) на пианото.
Огледайте метална лира-не бива да има пукнатина.
Вижте дали по струните има ръжда.
Вирбелите(това на което са закачени струните в горната си част) трябва да са успоредни един на друг.Ако някой е "увиснал" повече от другите-това е индикация за проблем.

Напукано ли е дървото зад струните(реозонаторната дъска) ? Ако пукнатината е малка-това е възстановимо в някои случаи.Използва се туткал понеже става твърд след това(а не еластичен като модерните лепила за дърво) и не убива вибрациите на резонатора(това е основната му функция- да усилва тона чрез вибриране).Ако нямаше резонаторна дъска пианото би звучало като китара - резонаторната дъска е "усилвателят" в този случай.

Посвирете на пианото -вижте дали клавишите реагират еднакво.В противен случай-ще се наложи регулация,което са допълнителни средства за вас.

И най-важното-харесва ли ви как звучи!Аз лично вярвам че ако едно пиано е за теб в момента в който седнеш на столчето и засвириш..... 

# 3
 • Мнения: 1 468
Ще следя темата с интерес, аз имам неподдържано пиано, така че съветите ще ми бъдат от полза.

Искам да попитам нещо, което може би не е точно по темата, затова се извинявам предварително - а какво ви е мнението за електрическите пиана, струва ли си да се купи такова? За мен основното предимство е, че с него съседите няма да ме чуват, когато не искам, както и лесната възможност за записи.

# 4
 • Мнения: 22 626
Темата е хубава, но със сигурност ще я преместят.

Аз също имам пиано, купувано е 1991г, от тогава е транспортирано веднъж в друг град, естествено се акордира след това. Грижили сме се както са ни съветвали за него, но никога не съм го оглеждала по този начин от вътре. От 5-6години не свиря на него и претърпя още едно местене, от една стая в друга. Със сигурност има нужда от акордиране, за реставрация не съм сигурна, но може би.
Евентуално някакви съвети, и дали вие пътувате в страната, или работите само в София?

# 5
 • Madrid
 • Мнения: 514
Чудесно е,че има такава тема,есента мисля да си купя пиано,дано има развитие!

Иска ми се да задам един въпрос към автора:

Аз съм пианистка,завършила съм в Пловдив АМТИ.Имам голям интерес да се науча да настройвам пиана.Тук в Мадрид,се поразтърсих,но намерих курс,който продължава десет дни,а на мен ми се струва твърде малко,а и предпочитам да го изкарам на български език.Бих ли могла да се науча,ако проведа някакво обучение при акордьор за месец примерно?Имам абсолютен слух,това може би ще ми помогне до голяма степен,но как мислите,техническата работа дали бих могла да овладея за такъв кратък срок?

# 6
 • София
 • Мнения: 1
Ghibli,
Преценката е ваша.Аз имам много скъп дигитален инструмент вкъщи, но свиря постоянно на пианото си.За мен този въпрос не стои.
Ако по-важното за вас е да не притеснявате съседите тогава-естествено дигитално.
Но пак да кажа-няма нищо такова като докосването до акустичен инструмент.Аз тук съм пристрастен.

# 7
 • Мнения: 22 626
Ghibli, аз също съм свирила на електрически пиана, но както е казал и byschmidt - няма го това усещане за догосване, за звук. Много различно е от "истинско" пиано.
Пробвай и двете и прецени кое е по-добре за теб. )

# 8
 • София
 • Мнения: 1
ilindi4ka,
 за 10 дни можете да получите обща представа върху теорията на акордиране и малко практични наставления.Това е колкото да ви запали интереса.Нужна ви е практика,но ако имате развит слух с времето ще се справите.
Изисква се само търпение.Аз си спомням че преди доста години акордирах първото си пиано за 2 месеца докато получа одобрението на моя учител-Д.Неделчев.
Сега това става за около 2 часа.Интонирането на пианото е най-голямата тънкост.Например квинтите се акордират по широки,докато кварти,мажорните терци и сексти следва да са по тесни.Ще трябва да се научите да чувате пулсирането между интервалите(beats) които са основен ориентир.
Акордьора използва несъвършенството за да постигне съвършен звук.Това е заради разликата в теорията и реалното състояние на струните които никога не вибрират както в "идеалният" случай.
Намерете акордьор в града ви и му предложете да му помагате безплатно.Слушайте как акордира и с времето ухото ви ще свикне.Учебната програма в Германия е 6 години за акордьор.Страшно ми е приятно че млад човек се интересува от тази професия.
Поздрави

# 9
 • London
 • Мнения: 292
Здравей byschmidt ,
Видях темата и реших да се включа с молба за съвет.
Имам пиано от 1850 примерно, сега не мога да търся документите.
Пианото е Алфонс Кари и е с медна плоча, както и струните са животински, беше хубав инструмент, но от много време може би 16-17 г. е оставено на самотек.
Сега искам да попитам какво може да се направи да се реставрира.
Веднага си признавам, че за състоянието съм виновна аз, разбира се знам , че постоянно трябваше да се слага вода, но ....

# 10
 • София
 • Мнения: 1
Плочата е от чугун - медна не би издържала.Напрежението от струните е минимум 12 тона.Също струните е невъзможно да са животински Simple Smile
От разстояние не мога да  ви кажа повече.Ще ви пратя л.с.

# 11
 • София
 • Мнения: 1
През колко време е добре да се акордират пианата ?
Отговорът е относителен но се препоръчва при смяна на влажността и температурата.С две думи пролет и есен е добре да си акордирате пианото.
Другият случай е при преместване.

Какво се случва когато оставите няколко години пианото си неакордирано.
Напрежението между вирбелите и отсрещната част на лирата е много сериозно.
Колкото и качествено изработено да е пианото този натиск оказва влияние върху гнездата на вирбелите и те променят формата си.
Представете си кръг който в едната страна е деформиран.Повечето хора си мислят че гнездата са метални, но това не е така-блокът е дървен и вирбелите влизат под лек наклон което гарантира по-лесното им стопиране от опъна на струните.
След акордиране, поради тези деформации вирбелът естествено се "стреми" към старата си позиция и с годините този проблем се увеличава.
По-опасно е за едно пиано да не се акордира дълго отколкото прекалено често.Да напиша темата ме провокира едно прекрасно немско пиано което има точно тези прблеми и местният акордьор в Пловдив просто е отказал да се занимава повече,за което напълно го разбирам .Сега се налага много сериозен ремонт в който вирбелите се сменят с един размер по-големи но опасността от разпукване на пин-блока не е малка.
Надявам се да ви е от полза.

# 12
 • София
 • Мнения: 1
Наскоро акордирах рояла на една симпатична двойка.Странно за тях, роялът започнал да "пука".Оказва се че скоро са се преместили тук от Австрия заедно с инструмента.Причината е проста-дървото е жив мателиал-приема или отдава влага.

Съвет:

Когато местите рояла или пианото си оставете го няколко седмици да се аклиматизира и тогава го акордирайте.Иначе много скоро отново ще има нужда от акордиране.

# 13
 • Мнения: 2 674
Какво бихте каза ли за марката   Baldwin?Самата аз имам Рьониш,но транспортирането ми до сегашния ми дом ще ми излезне много скъпо и проучваме какво може да вземем тук.Популярни са също и японските пиана.Объркани сме.Помогнете със съвет. LaughingМерси.

# 14
 • София
 • Мнения: 1
Baldwin са много популярни в Щатите.Качествени инструменти.
Yamaha  в момента са най-големият производител с около 300 000 инструмента годишно.
Много трудно е да ви кажа какво да си вземете.Като посвирите би трябвало да знаете дали е "вашето" пиано Simple Smile
Аз например не харесвам японските пиана като Yamaha-твърде стерилен звук.Харесвам Бьозендорфер и други европейски марки..
Тук вече става въпрос за вкус и възможност ти(не всеки може да си позволи Steinway).
Объркването няма да е по-малко след моят отговор.Нещо като влюбването е да си избереш пиано.
Важно е и състоянието!! Добре е да го погледне акордьор преди да го купите.
Мога само да ви пожелая успех от сърце.

Общи условия

Активация на акаунт