Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 24!

• 28 460
  • 797
  •   1
Отговори
# 90
  • София
skrech аз писах в темата на приятелката ти, моето мнение е, че едва ли кърменето и е предизвикало чак сега контракции, аз продължих, докато не спря сама кърмата ми.

Момичета, аз имам едно питане към вас. Има ли дългокърмещи бебета, които да имат гърдата само за ядене? Каката, както ме дърпаше през половин час и всичко правеше с цица в уста, малкия откакто се е родил само се храни от нея. Успокоява се и заспива само като го разнасяме. Сега на морето започна да си смуче ожесточено палеца и дадох залъгалка.
Честно казано, започвам да се притеснявам като го захраня, да не вземе лека-полека да се отбие. Много държа на кърменето след годинка.
Аз съм малко луда и си мисля, че е едва ли не панацея, защото аз съм била изключително болнава, а дъщеря ми, въпреки, че е супер злояда до момента освен Панадол и Нурофен друго не е пила. Даже и сипвам поне сутрин по малко в млякото, защото само кърма не иска да пие. Сигурно ще ме сметнете за вманиачена, но това ми препоръча и педиатърката, която си викам на частно.
Та смятате ли, че мога да не изкарам докъм 2 години с това "нетрадиционно" кърмаче?

# 91
  • София
petia_tag, не се притеснявай отсега. Ако не заместваш кърмене и предлагаш кърма преди твърдата храна, рядко се случва да се отбият преди годинката и обикновено е свързано с някакъв инцидент или конкретна особеност. Освен това много бебета започват да използват гърдата за успокоение по-късно.

# 92
Ох, ние сега сме в другата крайност. Изведнъж прояде и то как! Днес почти не се е кърмила, а допреди няколко дни караше само на кърма. Днес поиска всичко, което видя за ядене, а накрая ми изяде и вечерята. Дали няма да се отбие изневиделица? Не съм готова  за това Blush

# 93
petia_tag, моите кърмачета ползват гърдата само за ядене  Simple Smile Бяха изключително кротки като малки, самички си се будеха на около 3 часа за яденето, плачеха много рядко - деца мечта  Heart Eyes Почти никога не ми се е налагало да използвам гърдата за успокоение, а и сякаш не действа, след като не са свикнали така. Преди годинката имахме едно заместено хранене, малко и по моя инициатива, защото имам доста ниско кръвно и при толкова много кърмене ми идваше малко нанагорно - бях изчислила, че произвеждам по близо 2 л. кърма на ден  Crazy. Мисля, че няма за какво да се притесняваш  Peace

# 94
  • Vaudreuil Canada
Аз рядко стигам да изчета тази тема и още по-рядко да пиша в нея но и аз искам да успокоя petia_tag с личен опит. Нашия змей също рядко е висял просто така на цица но ето че до сега се кърмиме.

# 95
  • София
Iva D, fata morgana, shemet_neveroiaten, благодаря ви, поуспокоих се. Нали до сега такова чудо не съм виждала и ми се струваше, че няма да имаме голям успех с това кърмене. Две деца с еднакви родители, а толкова различни.

# 96
Шрековица, ще напиша нещо, което не знам аз дали бих могла да изпълня, но отстрани изглежда логично. След като малкия не страда, може би е дошъл моментът да го отбиеш. Нали това е най-важното, отбиването да стане без да страдат хлапетата. Ние, майките, винаги ще страдаме. Аз кърмя година повече от теб, но дори сега когато вече се замислям за отбиване, пак страдам. Така че на нас никога няма да ни стигне! Wink  Peace

# 97
petia_tag, да те попитам нещо малко странично, относно това как дъщеричката ти се е отбила през бремеността, ти подпомогна ли я по-някакъв начин или тя съвсем сама се отби?
Britt, може би е нещо временно това че не търси за сучене, а и  доста от децата прояждат по съществени количества твърда храна точно около годинката, аз си мисля, че опасността от отбиване е по-скоро за по-малките деца, ако прекалено рано им се заместят храненията.

# 98
Петя, все си мисля, че малко си позабравила какво е било положението с първото ти дете! Не се притеснявай. Не е нормално да виси по цял ден на теб. Когато има нужда ще се нахрани. Плюс това вече обръща внимание и на играчки и шумове. Светът става по-интересен!
А относно пръстчето - моето дете не го вадеше от устата си за миг! С него спеше и с него играеше! Дори съм искала съвети тук във форума! Рано рано купих ДАУМ ЕКЗОЛ, но като видях че се ползва след 2 години го прибрах в едно чекмедже. Така и остана - на 15 месеца изведнъж спря! Не знам и аз как! Просто и насън не си лапа пръста!!! Нямам идея! Само веднъж и обясних, че не трябва, но едва ли ме послуша. По-скоро сама реши така. Просто си расте детето. Залъгалки не съм предлагала. Не ми харесват бебета със запушени усти, а и съм си втълпила че ще се изморява от непрестанното дъвкане и ще получи челюсти като Арнолд Шварценегер  Simple Smile
Казвали са ми, че пръстът спомага за вдигането на небцето. Моето дете е с перфектни зъби, въпреки че не си вадеше пръста от устата. Сега гледам стари снимки и почти няма нормална (без пръст в устата).  Joy
Успех ви желая!

# 99
  • София
Брит, всяко чудо за три дни. В смисъл, че и това е етап. А и съвсем скоро ще започне да свързва кърменето чисто с емоция и ако щеш бягство от скуката, та ще видиш тогава ти Grinning.
А иначе нали суче вечер, сутрин (може би и през нощта).

# 100
аз искам да ви попитам какава трябва да бъде горе-долу паузата в кърменията или колко на брой трябва да бъдат за едно денонощие на нашата възраст. Rolling EyesДосега никога не съм се притеснявала колко изяжда детето,дали му стига и тнт.,но сега колкото повече пораства ми се иска все повече да кърмя(както в началото Simple Smile)но тя вече доста разреди кърменията.На 4 5 часа,понякога и повече.Искам да кърмя много дълго,докато сама се отбие,но не искам да е сега-поне на 3 4 годинки WinkДругото,което ме тревожи е,че отказва всякаква друга храна.Аз знам,че повечето сте за педагогическото захранване,но на тази възраст нормално ли е нищо да не яде по цял ден-само на кърма е понякога и то както вече споменах на 4 5 часа.Имам много въпроси към вас и затова тук пиша,защото очаквам адекватни отговори само и единствено от вас-ДЪЛГОКЪРМЕЩИ МАМИ  bouquet

# 101
airin555, аз пък искам да прави моя Ясен/1год и 2мес/ такива паузи м/у храненията: 4-5 часа. От около 10-на дена се виси на гърдите ми през 15-30мин. Не знам какво му става, от скука ли е, за успокоение ли е, но признавам си на моменти ми дотяга. Особено, ако ме види, че съм седнала. Почнах да се крия, за да не ме търси толкова често.
За твърдата храна какво да ти кажа...на моменти е все още. Накратко: предпочита си кърмата, плодовете, ядките, маслините, авокадото, нещо хлебно. От всичко друго вкусва 2-3 лъжички и се отказва.

# 102
  • София
Airun, аз така все се притеснявах, че хлапето нищо не яде. Понякога с дни не хапваше повече от 2-3 лъжички или пък остава на една кора хляб.  Обаче пък цокаше доста. Хедра ме посъветва да наблюдавам детето когато започне да играе по-вяло, преди да ми е поискало да цока аз да му предложа ядене(защото поиска ли мляко, няма мърдане. Нищо не го отказва). А също и да предлагам по-често вода в горещите дни, за да не си набавя допълнително храна когато си утолява жаждата с цокане, за да може да огладнее. И като прилагам триковете на ПЗ се получава. Вярно, че яде колкото котенце, ама по-добре отколкото беше преди. Пробвах за определено време да му давам да дъвче нещо, за да не ми иска цокане, но така като стане време за ядене само набърква манджата. Сега го отучвам от този навик, но той много обича да яде сух хляб докато играе вкъщи  Rolling Eyes Даже да си позволиш да се притесниш, нека да е до толкова, че да се амбицираш да бъдеш по- изобретателна в предизвикването на интереса на детето, а не до толкова, че да започнеш да настовяваш да се храни посредством ТВ, песни, играчки, тичане и хранене...

Момичета, я ми обяснете как може голямо кърмаче да цока, а мляко да няма  newsm78 . На няколко места съм го срещала и по памет ще цитирам една консултантка от Русия:"Мляко отдавна няма, но дъщеря ми продължава да суче, защото има нужда да суче и аз не и отказвам"(във връзка с това, че кърменето не е само хранене). Та как така гърдите получават стимулация, но няма мляко?

# 103
  • София
Може, Скреч, аз отдавна - от повече от година не кърмя денем - на работа съм, и това е довело до такъв спад в производството на кърма, че като се прибера вечер, дъщеря ми изсуква всичко, което се е насъбрало, и после до вечерта според мен няма нищо. Тя обаче не спира да пробва - идва, проверява - задължително и двете Grinning, казва "няма" и отива пак да играе. Което не й пречи за приспиване пак да си посуче - почти на сухо според мен - най-много някакви капчици да има.

# 104
Скреч, щом има стимулация има и, макар и мъничко, мляко. Няма напрежение в гърдите, трудно се изцежда дори капка, но детето си "сваля" мляко. Така беше с мен през втората половина на бременността с Емма, не можех да изцедя нито капка, но Ива сучеше и ми е показвала млякото в устата си.

Олив, гърдите имат памет, наливат се малко преди да се прибереш, помнят че тогава има търсене. Ако денем не произвеждат мляко, със сигурност вечер го правят, щом малечка търси.

Петя, моите момичета винаги са сучели по 3-5 мин, от раждането та до сега. Нахранват се и толкоз. Ако посегнат от скука или за успокоение, то пак сучат минута-две.

Общи условия

Активация на акаунт