Сериозен проблем с частна ясла

• 19 949
  • 148
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Desem, така де.. и аз това рекох...  Laughing Laughing Laughing Laughing
Наистина в наредбата дето е цитирана по-горе пише и физически лица. Обаче така и досега не разбрах кой точно ги лицензира. Опредлено си прехвърлят топката точно тия дето трябва да са отговорни  Wink А нали знаете колективната отговорност какво е.. колективна безотговорност. Видя се и в случая  Wink

§ 3. Контролът по спазване изискванията на тази наредба се извършва от органите на държавния здравен контрол.

Е това пише в наредбата  Laughing

# 106
  • София
Всъщност яслите не подлежат на лицензиране.  Peace Аз поне не намерих норм. док. с подобно изискване.

# 107
  • София
Desem, така де.. и аз това рекох...  Laughing Laughing Laughing Laughing
Наистина в наредбата дето е цитирана по-горе пише и физически лица. Обаче така и досега не разбрах кой точно ги лицензира. Опредлено си прехвърлят топката точно тия дето трябва да са отговорни  Wink А нали знаете колективната отговорност какво е.. колективна безотговорност. Видя се и в случая  Wink

§ 3. Контролът по спазване изискванията на тази наредба се извършва от органите на държавния здравен контрол.

Е това пише в наредбата  Laughing

Били допълвам..
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

Чети Глава шеста, чл. 58, т. 2 и да не се правят на ударени!!!
После и надолу следващите членове

Абе я чакай да ги дам тук

Чл. 58. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето осъществява:

1. контрол по спазване на стандартите за качество на социалните услуги за деца по реда, определен в наредба за критериите и стандартите за социални услуги за деца;

2. контрол по спазване правата на детето от всички държавни, общински и частни училища, детски градини и ясли, обслужващи звена, лечебни заведения, дирекции "Социално подпомагане" и от юридически лица с нестопанска цел, работещи в сферата за закрила на детето;

3. наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

Чл. 59. Контролът по чл. 58, т. 2 и 3 се осъществява чрез:

1. периодични проверки по утвърден план от председателя на Държавната агенция за закрила на детето;

2. проверки при сигнал за нарушения на правата на детето.

Допълнителни разпоредби
....

6. "Сигнал" е постъпила в отдел "Закрила на детето" в Дирекция "Социално подпомагане" информация за дете в риск или за нарушаване правата на дете.

# 108
  • София
Всъщност яслите не подлежат на лицензиране.  Peace Аз поне не намерих норм. док. с подобно изискване.

Да, така излиза.. какво е това нещо, не ми е ясно  Rolling Eyes Ама иначе всички умират да плюят по държавните ясли... частните чудни били, без лицензи  Joy

# 109
Всички части ясли, които имат лицензи са за детски градини... моето дете посещаваше Джани Родари, която е с лицнз от МОН, но пък там не е казано, че градината трябва да е след 3 годишна възраст и приемат от 1 г....

По случая: Направо съм толкова потресена, че незнам какво да кажа на авторката на темата, освен да ги гони тези изроди до дупка. Затварянето на такъв тип заведения е най-малкото, което може да направи тъпата ни държава, при положение, че е бил застрашен човешки живот! Изнудването пък е престъпление и на свой ред е наказуемо.
На майките, които защитават въпросното място пожелавам никога да не попадат в тази ситуация...

# 110
  • София
МОМН (Министерството вече е и на младежта, освен на образованието и науката  Laughing ) принципно няма нищо общо с яслите, в БГ те работят по разпоредби на МЗ.  Peace Дори яслените групи в общинските ОДЗ-та работят по разпоредбите на МЗ, "чистите", т. е. самостоятелните, общински ясли са в в др. дирекция на големите общини (ДЯ са към Дирекция "Здравеопазване", а ДГ и ОДЗ-та са към Дирекция "Образование"). Също така, ДГ в БГ са за деца от 3 г. нагоре. Ако ви интересува, мога да ви изровя и норм. акт, където е разписано.

# 111
  • София
P. S. Имах малко свободно време и порових:

Глава трета.
ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

От действащия в момента ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА.  Peace

Раздел II.
Детски градини

Чл. 26. (1) Детските градини са подготвителни институции в системата на народната просвета, в които се отглеждат, възпитават и обучават деца от 3-годишна възраст до постъпването им в I клас.

От ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

Чл. 3. (1) В детските градини се приемат деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
(2) В целодневните и седмичните детски градини могат да се откриват яслени групи за деца от 3-месечна до 3-годишна възраст.

От НАРЕДБА № 3 от 5 февруари 2007г. за здравните изисквания към детските градини

Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва:

1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни.

2. Смесена яслена група, в която се приемат деца от десет месеца до тригодишна възраст.

(2) Броят на децата в една яслена група е:

1. в кърмаческа група - от 6 до 8 деца;

2. в смесена дневна група - от 8 до 16 деца;

3. в смесена седмична група - от 8 до 12 деца;

4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.

(3) Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази на постоянните ясли.

От НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА Н … ЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 70 от 2005 г.) Учебното съдържание на предучилищната подготовка включва постижимите знания, умения и отношения, които се са резултат от обучението и възпитанието на децата в предучилищна възраст (от 3 до 7 години) по образователни направления и са в съответствие с културно-образователните области по чл. 10 от Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.

От Наредба № 4 от 18.09.2000 г. за предучилищно възпитание и подготовка

Hug

# 112
Съжалявам ако съм объркала някой. Просто споделих опита си с "нашата" частна детска градина. Иван постъпи там на 1 година и 9 месеца и беше в първа градинска група. Аз лично съм им виждала лиценза от МОН и всичко си им беше законно (което не го правеше добро, но това не е за тази тема).
Успех на авторката и дано успее да намери справедливост в тая скапана държава-

# 113
  • София
Благодаря ви Hug

# 114
Най-добре авторката да раздуха случая в медиите и те да открият кой контролира частните ясли.Направо не мога да повярвам,че няма такъв.И тази ясла не е единствена в София,има и други.То тогава всеки може да си отвори ясла и никой да не упражнява контрол върху тях.

# 115
Всички части ясли, които имат лицензи са за детски градини... моето дете посещаваше Джани Родари, която е с лицнз от МОН, но пък там не е казано, че градината трябва да е след 3 годишна възраст и приемат от 1 г....

Това става защото все още стандарта на българина е далеч от таксите за ЧДГ и те не могат да съберат необходимата бройка деца.При това положение приемат всички,които кандидатстват без оглед на възраст.Чисто нарушение си е да приемаш деца под 3 години в ЧДГ!
                 Това ,което цитирате от ДЕЙСТВАЩИЯ В МОМЕНТА ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Чл. 3. (1) В детските градини се приемат деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
създава реални проблеми дори в общинските ДЗ.На някой умник му е хрумнала мисълта да се приемат деца НАВЪРШИЛИ  3 години до 15 септември и в момента се води жесток спор текста в закона да се промени В ДГ да се приемат деца ,които навършват 3 години в годината на прием Това е предложението.Тогава децата родени в една година ще имат равни права за прием.И в момента 80 % от групата ми са деца родени второто полугодие.Половината от тях са родени в последните 3 месеца и децата се справят чудесно.Някои от тях дори по-добре от родените в началото на годината.
                  Извинявам се за спама!
                  В конкретния случай ,ако няма кой да отговаря за яслите СЪДИТЕ всички - и яслата,и Агенцията за закрила на детето / за липса на контрол/ и Министерството на здравеопазването - стига да имате сили и нерви да се борите с още по-тъпата ни,бавна и мудна  съдебна система.

# 116
  • СОФИЯ
Дидиа, не за първи път се радвам на специфичната ти емоционалност. "Практичните" ти съвети не са подходящи за тази тема.

"СЪДИТЕ всички - и яслата,и Агенцията за закрила на детето / за липса на контрол/ и Министерството на здравеопазването - стига да имате сили и нерви да се борите с още по-тъпата ни,бавна и мудна  съдебна система."

# 117
  • София
Какво им има на съветите? newsm78

# 118
  • СОФИЯ
Какво им има на съветите? newsm78
Със сигурност нещо им "няма".

# 119
  • София
Дидиа, не за първи път се радвам на специфичната ти емоционалност. "Практичните" ти съвети не са подходящи за тази тема.

"СЪДИТЕ всички - и яслата,и Агенцията за закрила на детето / за липса на контрол/ и Министерството на здравеопазването - стига да имате сили и нерви да се борите с още по-тъпата ни,бавна и мудна  съдебна система."

Аз също мисля, че са съвсем адекватни съветите на Дидиа  Grinning Друг е въпросът, че по принцип съденето на всички тези ще е доста трудно, но това си го знаем за държавата ни.

А между другото винаги ми се е искало да кажа нещо, но съм избягвала да влизам в споровете за градините. Вслушвайте се повече в нещата, които пише Дидиа за градините  Wink Може да не сте (сме) съгласни с някои неща, но в по-голямата си част те са истина. И Дидиа доколкото я познавам е човек, с който може да се води интелигентен спор  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт