?> Въпросче за захранването! :: BG-Mamma

Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпросче за захранването!

 • 1 492
 • 11
 •   1
Отговори
С жена ми решихме да захраним дащеря ни когато навърши 3 месеца можете ли да ми кажете някакви схеми на захранване и какво трябва да и се дава! Confused:

# 1
 • Мнения: 3 038
Здравей, малко ви е раничко от третия месец Confused все пак в бг официалното становище по въпроса е от 4-я месец. Напоследък дори и тук има уклон към интервала 4-6мес. (Това мога да го подкрепя с публикации от професори!)
Но щом сте решили.....питайте си лекарката и си я слушайте Sunglasses
Пожелавам ви здраво бебе

# 2
 • Мнения: 385
Ако сте на ад. мляко е хубаво да изчакате поне до навършване на 4м.

А ако сте на кърма-до навършени 6м. Това е от изключителна важност са имунната система на бебето.

Мисля, че повечето педиатри могат да ви посъветват за захранване от третия месец, тъй като в България са царе на ранното захранване.

# 3
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Цитат на: astralmind
С жена ми решихме да захраним дащеря ни когато навърши 3 месеца можете ли да ми кажете някакви схеми на захранване и какво трябва да и се дава! Confused:

А давахте ли вече сок?
По старата школа първо се дава сокче, а след това следват пюретата.
Аз започнах със сокчетата преди 2 седмици (Пепито е на смесено хранене- почти изкуствено вече), а след около месец- месец и половина смятам да започна с пюренце, разбира се ако коремчето му позволява. Двуомя се между плодово и картофено пюре, но има време да реша.
Голямата ми дъщеря я захраних още по- рано и смея да твърдя че много добре й понасяше всичко. Пепито обаче ми се струва с по- чувствително коремче и затова малко изчаквам.
Аз съм за по- ранното захранване (макар че повечето майки от форума не са, но мисля че всеки има право на собствено мнение), още повече че е по "изпитана" рецепта.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 823
Не знам за кой път ще пиша ,че е по-добре да се изчака с това захранване,защо е това бързане?От какво зна4ение е,че ще изчакате още няколко месеца.Не разбирам гордостта на някои родители,че детето им на 6 м. може да яде всичко,за мен това си е престъпление,макар и това да си е лично мое мнение.Само тук в БГ все още педиатрите препоръчват толкова ранно захранване.Ами огледайте се извън пределите на страната ни,където хората правят изследвания и доказват ,колко е вредно ранното захранване.Тук не един път се писа за това.

# 5
 • Мнения: 100
Лично аз захраних дъщеря ми като беше на 4-ри месеца с пюре от ябълки,и то домашно направено пюре.След това преминахме на ябълко- морковено пюре, и след това на зеленчуковите.
Но и аз мисля ,че е рано да захранвате 3-ри месечно бебче.
Нека да си папка мляко и сокчета Simple Smile , пък след това започнете захранването Wink .
Но както си решите Simple Smile .
Желая ви успех и много беззъби усмивки от бебчо Simple Smile .

# 6
 • Мнения: 3 794
Цитат на: astralmind
С жена ми решихме да захраним дащеря ни когато навърши 3 месеца можете ли да ми кажете някакви схеми на захранване и какво трябва да и се дава! Confused:


разбирам затрудненията ви, защото и аз реших да захранвам късно, а инфо има само тук във форума. схемата сама се опитвам да си я съставя....

бих те посъветвала да отделиш време (аз прекарах няколко нощи тук) и да прелистиш старите теми. в много от тях има идеи за късно захранване - кои храни да се използват, кога да се започне и т.н.

# 7
 • Мнения: 3 794
Цитат на: Павлина
все пак в бг официалното становище по въпроса е от 4-я месец. Напоследък дори и тук има уклон към интервала 4-6мес. (Това мога да го подкрепя с публикации от професори!)


павлина, мислех, че официалното мнение в б-я е от средата на втория месец - според педиатрите тогава се започва със сока, а това си е пак захранване....

ако не те затруднява, дай насам тези публикации, моля.

# 8
 • Мнения: 3 038
Taneto, ще ги попрепиша(в книжки са), само че сега нямам много време- но днес ще ги предоставя тука- само да ти кажа- че сока от втория месец не се брояло за захранване, както ми обясни моята педиатърка- защото не замествал едно млечно хранене- за захранване се считало чак запознаването със зеленчуковото пюре в 4 мес Rolling Eyes
Тъй разправят докторята в бг.
Виждам че си от Варна, Съни и той е от по-късната реколта по захранването.

# 9
 • Мнения: 3 038
Проф. Лиляна Трифонова "Хранене на бебето"
" Ако имате все още достатъчно кърма и детето расте добре, може да отложите захранването до 6 мес. С майчиното мляко то получава всички необходи михранителни в-ва и много други биоактивни съставки - защитни и растежни фактори, ензими, хормони и др.
По-късното захранване(след 6-я месец) се препоръчва в много евр страни с оглед запазване на  кърменето за по-продължителен период."
Проф Никола Мумджиев " Хранене на кърмачето"
" Оптималната възраст за захранване е от навършени 4 до 6 мес възраст. Специалистите препоръчват горната граница, но майките са склонни да се придържат към долната."
Та тия цитати са в съответните книги обаче не си мислете, че няма съответната схема със сокчетата и тн от 2-я месец, както писах по-горе, не го проят това за захранване Rolling Eyes  Neutral Face новостите си пробиват бавно път.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 6 232
300 grama mi se vijdat dosta za dete na 11 meseca.
Adi e na tolkova teji 11.200 i e dulug 82 sm, no mu davam da iade po 230-250 gr. maximum . Sigurna sum, che ste moje da iziade e 300, no amo ste mu razshiria stomahcheto

# 11
 • Мнения: 6 155
Eто една статия от сп."Мама":


Захранване на бебето

Интензивните процеси на растеж и развитие през първата година от живота на детето изискват значително по-висок внос на енергия, белтъци, витамини, минерални соли и особено желязо, чиито резерви постепенно се изчерпват в края на първото шестмесечие. Майчината кърма, адаптираните и други видове млека не могат напълно да задоволят повишените хранителни потребности на кърмачето. Това налага захранването на детето, т.е. постепенното заместване на храненията с мляко с друг вид храни (зеленчуци, плодове, яйца, месо, риба, зърнени храни и др.).
Включването на тези храни в менюто на детето допринася за:

постепенното приспособяване на храносмилателната му система към по-груби и консистентни храни

стимулиране развитието на вкуса

стимулиране координацията на устните и езика

постепенното разкъсване на връзката "майка-дете"

поставяне на началото на индивидуалността на детето

подготвя отбиването му към края на първата година.
В периода на захранване е особено важно да проявявате търпение, да не насилвате детето, да се стремите да създавате правилно отношение към храненето, което е в основата на бъдещите му хранителни навици.

Кога трябва да се захрани
детето?


През последните години се налага мнението, че със захранването не трябва да се избързва. Като най-подходяща за това се счита възрастта между 4-ия и 6-ия месец. В този период значително нараства ензимната активност на храносмилателните жлези и функционалните възможности на отделителната система.
Детето се захранва след консултация с лекар, който трябва да прецени неговото здравословно състояние, физическото му развитие и да се информира за евентуална фамилна обремененост с алергия, затлъстяване, хипертония и др. На базата на тези данни лекарят трябва да определи кога и с каква храна да бъде захранено детето.

Какви са рисковете от по-ранното захранване?

По-ранното захранване представлява сериозен риск за здравето на детето. Счита се, че то води до бързо намаляване на кърмата и ранно отбиване на детето. Това от своя страна е свързано с повишаване на риска от инфекции, алергия, анемия, рахит и други заболявания.
Ранното захранване е една от причините за създаване на неправилни хранителни навици, които в по-късна възраст са предпоставка за развитието на затлъстяване, хипертония, атеросклероза, диабет.

С какви храни трябва да се захрани детето?

При захранването в определена последователност се включват различни видове храни - пюрета, месо, яйца, риба, инстантни каши. Тези храни са източници на енергия, пълноценни белтъци, витамини, минерали, баластни вещества.
Напоследък не се фиксира точно видът на първата въведена храна. В някои страни децата се захранват с инстантни каши, в други включително и у нас, със млечно-зеленчукови пюрета. Това до голяма степен зависи от здравословното състояние на детето и неговото физическо развитие, от националните традиции в храненето, от социално-икономически и други фактори.

Трябва ли да отговарят на някакви специални условия готовите бебешки храни, предназначени за първоначално захранване?

Задължително е на опаковката на храната да е отбелязано, че тя е предназначена за деца от съответния месец. Едно основно изискване към нововъвежданите през първите 6 месеца храни е да не съдържат глутен. Това е отбелязано на техните опаковки. Освен това трябва да се има предвид, че за самостоятелно хранене са подходящи само тези детски храни, които съдържат пълноценен белтък, т.е. от животински произход (мляко, месо, риба).

Захранването налага ли промяна в режима на хранене на детето?

Със захранването се променя и режимът на детето. То започва да се храни петкратно, като интервалите между отделните хранения се увеличават на 3 1/2 часа, защото новите храни са по-трудно смилаеми и се задържат в стомаха по-продължително време.

Има ли случаи, в които захранването трябва да се отложи?

Кърмачето се захранва само при условие, че е напълно здраво. Децата, родени с ниско тегло, с хипотрофия или със други здравословни проблеми се захранват по-късно, по-предпазливо и само след консултация с лекуващия лекар.

Възможни ли са някакви необичайни реакции при въвеждането на нова храна?

При въвеждането на всяка нова храна се следи за обриви, чести оригвания, повръщания, диарии.

Трябва ли новата храна да се дава с лъжичка?

Храната на детето се дава с лъжичка, преди храненето с мляко. При захранването много майки пренебрегват храненето с лъжичка. В тази възраст децата по-лесно свикват с нея и тя не представлява проблем при включването на преходната храна. Освен това храненето с лъжичка е фактор, благоприятно повлияващ правилната артикулация.

Какво да се прави, ако детето не желае да приема храната?

Ако детето не приема новата храна (отвръща глава, стиска устни, плаче или плюе храната), не го насилвайте. Можете да опитате с друг вид пюре. Предлагайки на детето различни пюрета, вие ще установите кои от тях то яде с апетит. Не предлагайте на детето пюрета, които то явно не харесва.

Може ли да се слага допълнително сол или захар на готовите детски пюрета?

Това не бива да се прави. Не бива да правите изводи за вкуса на пюрето въз основа на собствените си предпочитания. Дайте възможност на детето само да определи кои храни му харесват.

Какво количество от новата храна трябва да се даде в началото и как трябва да се стигне до количеството храна, необходимо за съответния месец?

Започва се с 1-2 лъжички от новата храна преди храненето с мляко. Във всеки следващ ден количеството й се увеличава. За около 6-7 дни се измества напълно едно млечно хранене.

Кога може да се включи следваща нова храна?

Следващата нова храна може да се включи след около 14-дневен интервал.

Хронология на захранването

През втория месец
по 1-2 чаени лъжички сок 2 пъти дневно

През четвъртия месец
вместо плодов сок може до се дава 20-25 мл плодово пюре или детски нектар 2 пъти дневно.
В следващите месеци това количество се увеличава постепенно до 40-50 мл на прием

През петия месец
млечно-зеленчуково пюре + 1/4 до 1 твърдо сварен жълтък през ден (количеството на жълтъка се увеличава постепенно)
млечно-плодова каша

През шестия месец
месно-зеленчуково пюре през ден;
може да се дават и рибно-зеленчукови пюрета

През седмия месец
попара със сирене, а от края на месеца се включва 30 мл супа или бульон (зеленчуков или месен)

В края на десетия месец
опит за "преходна храна" (пълнени чушки с месо, мусака, кюфтета със сос, пюре от картофи със сирене и нарязано цяло твърдо сварено яйце и др.)

През дванадесетия месец
преходна храна

Общи условия

Активация на акаунт