Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

• 131 441
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Добро утро!

sleepoholic - вчера ме постави на тясно, да не мога да докажа свое твърдение. Аз вече съм казал, че пиша по памет неща, които изучавах задълбочено преди две-три години. И трудно мога да посоча източниците на едно или друго твърдение. Та за живака...

Снощи са порових доста в няколкото хиляди страници по интересни и неортодоксални здравни решения. И слава Богу намерих каквото търсех... Ето тук:

"Mercury toxicity is not a consideration with fish oil. Mercury is WATER soluble, not fat soluble. Low fat tuna and the flesh (not fat) of other large fish contain the highest levels of mercury. Other toxins can be present in fish oils. Reputable manufacturers should be willing to provide safety standards/testing. Due to the way fish oil  is processed many contaminates are removed and taking fish oil is safer than eating large amounts of fish. Farmed fish have the lowest levels of omega-3 and highest levels of ALL contaminants."
(акцентите - мои)

Това е на стр.3 на този материал:
http://www.krispin.com/omega3.html

И още:
"Mercury
Methylmercury is an industrial contaminant that accumulates in long-lived fish (e.g. swordfish, marlin, sea perch, shark). Methylmercury is a neurotoxin that impairs neural development, especially in the foetus and infants. Fish consumption has been associated with increased blood and urine mercury [47,48]. Properly processed fish oils contain very little mercury. Increased blood and urine mercury was not seen in a group of patients taking fish oil at 15 ml/day (4.5 g EPA plus DHA per day) for more than 3 years (unpublished data)."

следват любимите замърсители Halogenated biphenyls...

Това е от статията:
http://arthritis-research.com/content/8/1/202

С това обяснение не твърдя, че не си прав. Твърдя, че не съм си го изсмукал от пръстите. Аз не съм химик, въпреки голямата ми слабост към тая наука. И кое в какво се разтваря съдя от прочетеното, не съм го проверявал.

Извинявай за обясненията, но се почувствах неудобно.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2009, 17:30 от PinkPanther

# 316
В процес на събиране на материали съм. За сега твърде недостатъчни.  Новата добавка освен скъпа е и силно горчива напук на подвеждащата реклама за сладък вкус.  Открих и омега 3 добавка за вегетарианци, екстракт от планктон, тоест масло.  Ще го коментирам като пристигне.
Замърсявамията на световния океан са твърде преувеличени и според мен. Ако започнем да чоплим в този аспект, едва ли има нещо незамърсено на планетата. Щом рибата е жива дори да  има токсини в нея те са в безопасна норма. По страшно става като се издрусат чувалите със стероиди и антибиотици в развъдника за да наддава на тегло. Синтетичния алфа токоферол идва като бонус.  Зехтина също може да е замърсен  от киселинен дъжд поразил овошния масив, или химични отпадъци от завод в близост.   Природата ни е дарила с орган обезвреждащ токсините.

Не е ли време да  акцентираме върху живота и здравето на ескимосите. Цялата теоретична полезност стартира от тяхното перфектно здраве дължащо се на ежедневната консумация на тюленово и рибно месо в прясно състояние.  Нито познавам известни ескимоси, нито пък въм чувала за столетници. Това не изключва вероятността вие да знаете нещо по въпроса и да разкажете за него. Все от нещо трябва да умират щом не е диабет и сърдечно съдови......

# 317
С глупаци не ми се спори!

# 318
Dr_Spirulinova - доколкото съм чел, ескимосите умират (ако не измръзнат, или се удавят, или ги изяде бяла мечка) от инсулти. Хеморагични. Защото и те се хранят едностранчиво и непълноценно.  А кръвта им... ясно.
И една препоръка на дилетант - преди да експериментирате с нови и различни източници на омега-3 мастни киселини, изчакайте да видите резултата от другата терапия - LDN. Ако там има резултат, вие много по-лесно ще приемате произволно рибено масло. Иначе очаквам поредното разочарование.
До тогава можете да продължавате с мерки за намаляване на омега-6 в храната (никакво олио заради LA и никаква карантия заради арахидоновата киселина) плюс НСПВС за блокиране на СОХ-2. Стига да не сте алергична и към тях.

И се усмихнете малко, сигурен съм, че по морето времето е хубаво.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 14:04 от PinkPanther

# 319
Здравейте от мен за последно!

Искам да кажа, че това:

С глупаци не ми се спори!

НЕ СА МОИ ДУМИ!

Някои е злоупотребил с никнейма ми като гост!!!!!!!!

Затова повече няма да пиша с този никнейм нито в тази тема, нито в друга!

PinkPanther, продължавай с хубавата темичка! Аз ще я чета!
Уважавам познанията и труда ти и не мога да напиша подобни обидни думи!!!

Ако злоупотребите с никнейма "sleepoholic" продължат, ще уведомя модератор!

# 320
sleepoholic, считам, че правилната реакция би била - регистриране във форума, уведомяване на модератори и продължаване на участието в темата.

Добре де, а какво тогава е толкова пословично със здравето на ескимосите? Че все пак успяват да живеят, въпреки моно-диетата си? Това е с лека ирония, но все пак ...

Мисля, че вече е време да си поговорим за Вит Д. Наближава грипно време, слънцето намалява ... децата са вече по детските градини и трябва да ги пазим. Моята, въпреки рибеното, изкара два поредни ентеро-вируса.

# 321
...просто Асса... Ескимосите не боледуват от сърдечно-съдови заболявания и причината е храната им, съдържаща прекално много омега-3. До тук - добре, но и те не живеят по 150 години. Значи от тях можем да се поучим да ядем повече риба. Това е.

За вит.Д - отдавна щях да я почна тази тема, но дискусията за мазнините се проточи. Даже ми се иска да я приключвам, защото въпросите, касаещи написаното в началото взеха да зачестяват.  Явно никой не иска да чете тепърва цялата тема.

Имам известни колебания с какво да продължим. Колебая се между профилактика с вит.Д (обещал съм ви я), отслабването, приложението на няколко безвредни хормонални препарата, остеопорозата и др.  Ти предпочиташ вит.Д - ще го имам предвид. Това е по-кратка тема, ще я привършим по-бързо.

Една подробност - балансът на мазнините и добавянето на рибено масло е много важно, но няма никакво отношение към превенцията на вирусните и бактериални инфекции. Само се изкарват по-леко. Просто това е друга бира.

Още утре (нали е работен ден, дано не ме засилят някъде) Ще гледам да подхвана нова тема. Вашите мнения по въпроса са много важни. 

# 322
 PinkPanther  с нетърпение чакам новата тема за вит.Д,и ако може малко и за отслабването нещичко Wink

# 323
Дайте първо ВитД, щото, като вземат да боледуват дечицата, отслабваме прекалено ... По-важно е да вземем мерки овреме.
ПинкПантер, благодаря ти за желанието да се занимаваме с тези неща.
Може би няма да е лошо да имаме някакво резюме по темата.
А това за здравето на ескимосите Simple Smile Извинявай, наистина беше просто вметка, без особен смисъл  Hug 

За себе си записвам - някак ми избяга темата за крема .. прогестерон, нали така беше. Да се върна да проследя за какво точно ставаше дума 

# 324
здравейте ,
 С  голям интерес следя темата и бях много впечатлена .
Изключително  полезна!
Интересът ми е личен, поради определени здравословни проблеми.
Имам дъщеря която е във втори клас и след приема на анти алергични лекарства преди две години напълня
вече е на 40кг и колкото да се опитвам да я ограничавам няма видим ефект. След като попаднах на темата от една седмица и давам
омега 3 / 2 на ден/ . Сусамения тахан отказа да го приема и аз не настоях за да не я травмирам допълнително /достатъчно че и се подиграват че е  дебела /но не се отказвам ще опитам пак но по-късно. купих си и ленено олио на капсули /VITAGOLD FLAX OIL /
но там пише че се дава над 14 г незная дали да пробвам и да и давам 1 на ден. ако някой може да ме посъветва ще бъда много благодарна.
Един специален въпрос  . Аз съм с тромбофлебит  и се притеснявам че ако започна с омега3 / която разрежда кръвта / мога да получа усложнения , и незная какво да предприема.

# 325
Аз съм за вит. Д, също и за остеопорозата  Peace .

Също съм и за това тази тема да се закове!

Имам и въпрос. Пантера, нали беше казал, че може да заменим сусамения тахан с бяла сусамена тахан халва? Или аз пак съм се заплеснала и не съм разбрала.

# 326
Дайте първо ВитД, щото, като вземат да боледуват дечицата, отслабваме прекалено ... По-важно е да вземем мерки овреме.
Peace
Аз съм за вит. Д, също и за остеопорозата  Peace .

Също съм и за това тази тема да се закове!
Peace  Peace
Пинки, и от мен едно голямо   bouquet  Много ценна находка си ни, дано намираш време все така да ни помагаш, че като гледам все повече ставаме и голяма конкуренция ще настане за твоето внимание.  Wink

# 327
И така - вит. Д. Ще пусна нова тема. Тази си остава, но не прекалявайте, не мога да водя три теми едновременно и да си изкарвам същевременно насъщния.

...просто Асса... - ако имаш въпроси извън темата  - заповядай на лични. Отнася се за всички - ако някой предпочита да не обсъжда пред всички здравословните си проблеми и иска моето скромно мнение дискретно, аз съм на ваше разположение.

jana12 - според мен  имаш с детето сериозен проблем. Остави сега рибеното масло и тахана и потърси своевременно консултация с ендокринолог. Теглото на детето е добре да се нормализира час по-скоро. След консултацията  заповядай да обсъдим резултатите. Иначе няма проблем да пие и ленено и рибено масло - ограничението идва от размера на капсулите. Но проблемът ви е ендокринен.

За тебе - няма рискове от разреждането на кръвта при тромбофлебит. Направих консултация със съдов хирург - д-р Джо(Георги) Филипов. Той смята, че подобряването на реологията на кръвта може само да бъде от полза.

Голямо дете - Да, няма нищо лошо таханът да зе замени със сусамена тахан халва. Стига да не се страхува човек от захарта и килограмите.
А остеопорозата неминуемо е свързана с вит. Д и ще я обсъдим.

А за заковаването на темата - информирайте модератор. Само той може да го направи, а не чете всички теми. Като се обадят десетина - петнадесет души и ще стане.

desi_sunshine - правя каквото мога, ще гледам да съм тук и да не ви напускам.
Не се безпокой, аз съм "виртуално полигамен".

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 10:15 от PinkPanther

# 328
Пинки, благодаря! И аз съм за инфото за Вит.Д Hug

sleepoholic, защо наистина не се регистрираш?

# 329
Ето я чаканата тема за вит.Д за тези,който не са я видя ли още Peace
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=431279.new#new

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 20:43 от ell_ell

Общи условия

Активация на акаунт