Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 11 894
... не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  Wink
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  Wink
След като сте били наясно и сте имали вече опит, успя ли човека дето разбира да ви изненада с нещо?

То не става дума да ни изненадва  Wink аз съм инженер по влаковете. Нали се сещаш какво и по колко има във влака  Crazy Така че един котел като устройство е прост  Mr. Green в сравнение с техниката, с която работя аз. Но който е виждал котел ще ме разбере. Той идва в почти насипно състояние със схема. Виадруса идва и с едни метални тръби, които се заваряват в зависимост от всеки индивидуален монтаж. Мъжът ми може да заварява, можехме да си сглобим многобройните чарклъци, но решихме, че не искаме цъкаща бобма вкъщи. Колкото и да знаем, не сме тесни специалисти.  Wink Викнахме си специалист, който сглоби котела, завари тръбите, монтираха го и после го вързаха. Иначе инсталацията сме я правили като изчисления с помощ, защото още за камината нямахме голям опит. За котела сами си я преправихме, при това се получи доста по-добре  Wink А изпълнението си е изцяло наше с помощта на приятели за труда.
Аз виждам, че сте обсъждали много неща и темата не е нова, но се включих, защото имам практически опит и от камина, и от котел. А се учудих, че Прити имат котли Wink Ние доста дълго избирахме нашия, та и за това бях обърнала нета, докато стигна до решение кой точно да купим и защо  Wink

# 46
 • софия
 • Мнения: 56
Моя опит е мижав, но болезнен с камина - печка това е яка хамалогия и чистене ! Аз обаче като огняр №1 правя от време на време такива димилки, че бедна е всяка фантазия. За това съм щастлива, че е в коридор, а не в стая.
От няколко дни обаче имаме и още един дерт и това е комина, който има два излаза единия в детската стая и единия в една малка тоалетна. В отвора в малката тоалетна влиза кюнеца на печката, а отвора в детската е запушен, но явно не добре защото тази сутрин е протекъл с космически сажди до пода и е омазал и овонял всичко. Аз като съвестна майка веднага инструктирах дядото да махне кръглия метален капак на отвора ( тоест да го разбие ) и с учудване установих, че комина не продължава надолу, тръгва от от 1-2 см. под отворите. Как да се справя с проблема да не текат сажди ?! На мен ми хрумва само да го замажа и да сложа шапка горе на самия комин. Ама как вони само .. просто не е истина ... #2gunfire

# 47
 • София
 • Мнения: 11 894
zombau, в къща или в апартамент сте? При нас с камината нямаше проблем. С котела избиха такива сажди мазни. Това се образува от конденза в комина и няма общо с това откъде почва. Ние сме на 1 етаж в блок и комина е пълен с какво ли не почти до нашия отвор, защото така е направен, че няма ревизионен отвор  Wink Това изобщо не ни пречи. Саждите от розетката ли текат? Така както го обясняваш отвора на комина към детската е срещу отвора където влиза кюнеца, нали? При нас също има розетка в хола. Но там няма грам сажди. Появиха се на стената с/у самия отвор на кюнеца в местата където свършва коминното тяло.

А шапката според мен няма да ти свърши работа. Ако комина е топъл няма да кондензира или поне аз така мисля. При нас котела не загрява комина и затова се получава. А преди с камината нямаше този проблем. Знам го, защото четейки за котела научих, че не бива да се ползва под 60 градуса на водата, защото "брадясва", т.е от конденза, който се оплучава при по-ниската температура се отделят такива мазни сажди. Но те се наслагват в самия котел. Пиша го, защото проблема с комина ми изглежда аналогичен.

А защо ти пуши камината... по принцип не е добре това и не бива да пуши.

# 48
 • Мнения: 1 047
И аз се чудя защо пуши.
Вероятно комина нещо не е наред.
Шапката ще помогне при дъжд, да не влиза вода в комина, която се смесва с насъбраните сажди и прониква през стените и фугите.
Имам наблюдения на такъв казус, само че на 8-ми етаж в панел.
Цитат
така е направен, че няма ревизионен отвор. Това изобщо не ни пречи.
Как така не ви пречи?
Къде се отлагат натрупаните сажди?
Ние също сме на първи етаж и нямаме ревизионен отвор. Засега саждите се пълнят надолу, но в даден момент ще стигнат до розетката и тогава се чудя какво ще правя. Не ми се иска да правя отвор, но не знам как ще почистя само през розетката. До сега не сме чистили комин. Две семейства ползваме от общо 5 етажа 4-5 години вече. Вие всяка година ли чисите?

Това не го разбирам. Би ли пояснила? Предварително благодаря.
Цитат
научих, че не бива да се ползва под 60 градуса на водата

# 49
 • София
 • Мнения: 11 894
b2, аз имах предвид, че не пречи на тягата. Ние сме на 1 етаж от общо 9  Wink А иначе ми пречи лично на мен тази глупост. Ама така се правят в панелките комините. Ръчкам мъжът ми да слезне с другите комшии и да избият един отвор в плочата откъм мазето и да направят ревизионен отвор. Саждите падат в моето коминно тяло.. абе както при вас, но понеже комина е пълен със строителни отпадъци наближава момента на избиване на тоя отвор. Строителите ги е мързяло да гледат и са псукали в комините по нещо. Мъжът ми предложи да избие отвор откъм стаята, в самото коминно тяло. Аз категорично отказах в стаята ми да се вадят умрели гълъби примерно  Sick и затова варианта е откъм мазето, защото просто комина свършва на пода на 1 етаж. Иначе ние го чистим всяка година, защото телата са разместени, стърчат разни арматури навътре около които се натрупват сажди. Като добавим комшиите над нас, които горят например чам или брикети тия сажди задръстват често. А пък на мен ми се струва, че тоя комин си има някакъв проблем, ама не знам какъв. Няколко коминочистача не го откриха също. На нас ни писна да даваме адски пари за чистене и си направихме топуз от една сонда. Един колега ми направи четка от сапани и сега се чисти супер. В началото на есента се качва мъжът ми и един комшия и пускат топуза. А в същото време от другата страна на входа никога не са го чистили и не се е запушвал.

За 60-те градуса... бе аз лошо се изразих. Wink
Значи когато котела работи, за да докара Т на водата над 60 градуса има хубаво горене на въглищата и съответно изгаряне, Ако настроя терморегулатора на 50 градуса клапата затваря по-рано и въглищата горят по-слабо. Това кара дима да прави конденз и гадни мазни сажди. Те полепват и задръстват котела. На това му викат брадясване... и аз много му се чудих. Чакай ще намеря из нета по-точно обяснение.

# 50
 • Мнения: 221
Здравейте и от мен,виждам че темичката се е раздвижила след като 2 месеца не беше помръднала. По напред в темата бях писала,че мислим да слагаме камина в къщата ни,но след доста четене и питане решихме да е котле на твърдо гориво. Искам да ви попитам и вас има ли някой котле на Юнкерс и дали сте доволни. Мислим да правим цяла инсталация с радиатори и на първия етаж освен тях да има и подово отопление, ако има някой нека да сподели, всичко което напишете ще ми бъде от полза. Благодаря ви  bouquet

# 51
 • София
 • Мнения: 11 894
Нашият е Виадрус. Избрахме го по една причина... пред димоходния отвор има водна риза направена така, че "обира" топлината от дима. Всички знаем, че димът излита през комина. Е, тук не се получава така  Wink Когато се нормализира работата след запалването спокойно може да се държи с ръка тръбата от котела. Тогава гледахме италианските и чешките. По тази причина избрахме чешките. Немските Де Дитрих май бяха ни бяха скъпи, пък не видяхме кой знае какво предимство да имат.

Имай предвид, че когато се изчислява инсталацията, освен, че трябва да обезпечиш стаите с необходимата мощност взимайки предвид много фактори като положение на жилището, изолация, етаж и т.н. трябва да обезпечиш и котела с мощност. Т.е. да сложиш достатъчно радиатори и тръби за подовото, че да поемат мощността на котела. Да не се преоразмерява. Аз лично предпочитам отворена система, защото е по-безопасна.
А ти питай разни неща, аз лично не знам докъде сте стигнали с мисленето. Измислили ли сте как ще бъде разпределена системата? Щом сте с два етажа може да направите щрангова система. Абе има варианти много и се решават за конкретната къща. Къща е, нали правилно съм разбрала  Wink

# 52
 • Мнения: 1 047
Vache, разбрах те.
Не рови в нета. Наблюдавал съм това явление, не знаех, че така му се вика.
Аз не искам ревизия у дома, поради същата причина.
Ама под нас е офис и няма как. Ще го мислим като ни опре яйцето до г*за.
Падат ли много боклуци, когато чистите комина?

# 53
 • София
 • Мнения: 11 894
Падат ли много боклуци, когато чистите комина?

Ами да ти кажа той ми се струва пълен с други боклуци. Иначе падат само сажди. Не бих казала, че са много. А един път (първият  Twisted Evil) се качих с мъжа ми на покрива да помагам, като предвидиливо извадих тръбата от отвора преди да я зазидаме там, за да не я огъне с топуза, че струваше 300 лв. Пусна той топуза и вика я слез долу да видиш дали се вижда от нас, демек дали сме стигнали до долу. Влязох у нас и щях да умра. Целия коридор от 15 квадрата беше черен hahaha като по филмите  Crazy Та добре, че сега тръбата е зазидана и нямам възможност да я вадя. Добре и че тогава правехме ремонта, та не беше голяма болка почистването.

А като има офис под вас там комина не  слиза ли или свършва при теб. Ако там няма комин е кофти работата... трябва да се измисли нещо. А вашия комин не е ли сифонен тип. Нашият е такъв, но понеже сме се включили от коридора си избихме отвор направо към общия комин.

# 54
 • Мнения: 221


Имай предвид, че когато се изчислява инсталацията, освен, че трябва да обезпечиш стаите с необходимата мощност взимайки предвид много фактори като положение на жилището, изолация, етаж и т.н. трябва да обезпечиш и котела с мощност. Т.е. да сложиш достатъчно радиатори и тръби за подовото, че да поемат мощността на котела. Да не се преоразмерява. Аз лично предпочитам отворена система, защото е по-безопасна.
А ти питай разни неща, аз лично не знам докъде сте стигнали с мисленето. Измислили ли сте как ще бъде разпределена системата? Щом сте с два етажа може да направите щрангова система. Абе има варианти много и се решават за конкретната къща. Къща е, нали правилно съм разбрала  Wink
Vache правилно си разбрала къща е,то ясно че варианти има много ,но когато човек не разбира от тези неща всичко е много сложно. Срам ме е да питам,но все пак каква е тази отворена система и защо е по-безопасна от някоя друга. Също така не зная дали правилно сме сметнали колко киловата трябва да е котела. Става въпрос за къща на 3 етажа,но е малка в смисъл че на първия етаж е 40кв.м,а втория и третия са по 30кв.м. Таваните също са ниски 2.20 е височината на всички стаи. Мислим да вземем котел 25киловата,като към него ще са свързани  5 радиатора,2 лири и един бойлер,също и подовото отопление на първия етаж около 40 кв.м. Три от радиаторите ще отпляват   3 стаи като всяка е около 10 кв.м., останалите 2 радиатора ще бъдат монтирани на първия етаж където ще е и подовото отопление,2 лири са за 2 малки бани окло 5кв.м всяка една. Предполагам че мощността на котела ще бъде достатъчна,но ако може и мнението на пишещите в темата. Забравих да кажа че къщата е с пвц дограма,алуминиеви външни щори и външна изолация. Приемам съвети за това каква трябва да бъде системата и за всичко което се сетите че може да бъде от полза на един лаик в тази област.

# 55
 • Мнения: 1 047
...А като има офис под вас там комина не  слиза ли или свършва при теб. Ако там няма комин е кофти работата... трябва да се измисли нещо. А вашия комин не е ли сифонен тип. Нашият е такъв, но понеже сме се включили от коридора си избихме отвор направо към общия комин.
Под нас няма комин. Комина започва от нашия под нагоре и е тесен.
При съседите отгоре е широк (двойно колкото нашия), което ме навежда на мисълта, че е сифонен тип, но аз съм включен към общия отвор, а от втория етаж нагоре започват сифоните.
По тая схема всичко тежко от общия комин пада при мен и понеже няма ревизия, се пълни, докато прелее през розетката. Тогава вече ще трябва да чистя със сонда или да правя ревизия.

# 56
 • София
 • Мнения: 11 894
b2, кофти решение... при нас си има сифон. Нямам идея какъв вариант имаш, освен да бъркаш и да гребеш сажди, ама не е работа това  ooooh! Ама пък не вярвам да прелее толкоз лесно и бързо. И да ти кажа още нещо да го знаеш. Комина е обща собственост, така че като правиш нещо да знаеш да си делите разходите с всички на тоя комин, без значение дали се топлят или не.

alexyani не съм сигрурна, че 25 кв ще са достатъчни. Около 100 квадрата ти е площта нали? Ние топлим толкова вътрешен апартамент с 23 кв и без бойлер. Я кажи какви са мощностите на радиаторите и на тръбите на подовото. Имай предвид, че колкото по-малко вода въртиш в системата толкова по-добре. Едно е да сложиш 1 канче вода да грееш, друго е една тенджера. Времето и енергията която ще вложиш е различно. Така че и с бойлера мисля 27 кв да са ви добре. Я дай да видя котела дето сте избрали как изглежда. Трябва да седнете и всичко да начертаете, да видите откъде ще минават тръбите. Къде ще седи котела? В мазето ли? Аз бих направила един щранг вертикален нагоре и да разклонявам на всеки етаж. Зависи много от разположението на стаите. На 1 етаж поне ако котела е в мазето ще може да направите тръбите по тавана на мазето, задължително изолирани с неопреновите изолации и да излизат от пода точно до радиаторите. Ще питам мъжът ми щото той прави инсталацията на такава къща на приятел и знае къде се монтират колектори и пр.
Иначе отворен и затворен тип система... отворената е с преливник, отворен към атмосферата, а затворената работи под налягане. Аз предпочитам отворената, защото тя е по-безопасна. Ако качи налягане котела и заври да има накъде да изхвърли водата и да не се създава налягане в системата, което да я взриви.

Четете във форума на направисам.бг има страшно много информация
http://napravisam.bg/forum/viewforum.php?f=10&sid=bd9be78401 … c9544d321e92ee498

Много го обичам тоя форум  Grinning

# 57
 • Мнения: 1 047
Благодаря, Vache. Те съседите над нас се топлят, ама едните са квартиранти и едва ли ще участват. Трябва собственика да плаща. А той заедно с другите ако не се съгласят на този разход какво става?
Нали за всеки разход трябва да се гласува на общо събрание? Нашия комин се ползва от 2 ап. от общо 5 ап.

# 58
 • София
 • Мнения: 11 894
Благодаря, Vache. Те съседите над нас се топлят, ама едните са квартиранти и едва ли ще участват. Трябва собственика да плаща. А той заедно с другите ако не се съгласят на този разход какво става?
Нали за всеки разход трябва да се гласува на общо събрание? Нашия комин се ползва от 2 ап. от общо 5 ап.

Ами да ти кажа зависи от хората. Ние за комина като сме чистили сме плащали на коминочистача. После смятам и минавам да взема от всички над нас. Не е имало проблеми да мрънкат. Няма значение дали се топлят или не, защото редовно като имахме камината ме срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете  Crazy Така че такса мощност им я взех под формата на коминочистене  Mr. Green Но скъпичко си излиза и затова си направихме топуза. Така че комина е общо съоръжение като асансьора. Аз не плащам за ползване, но за ремонт си плащам с останалите, защото имам идеална част от него.  Да ти кажа не вярвам да се напълни толкова бързо твоя комин. Имаш време да помислиш нещо. На мен ми хрумва единствено неоформената идея дали може да сложиш нещо в комина, което да събира боклуците и после да вадиш. И аз тъпо се изразих сигурно, ама щото нямам ясна идея как би могло да стане, на принципа на коша за боклук, на който слагаш пликче. Ама това е образно казано, щото няма как да стане. Питай в направисам. Там може пък да дадат свежи идейки. Има доста разбиращи и идейни хора там

П.С. А аз с нетърпение чакам газификация на квартала, но явно няма да ни огрее такава  Confused

# 59
 • Мнения: 1 047
..срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете...
Точно това имах предвид, като казах, че се топлят. Веднъж ги питах вие с какво ще се топлите, а те ми викат: " - С вас."

Общи условия

Активация на акаунт