Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте! До тази година се отоплявахме на електричество. Сега съпругът ми иска да започнем да се отопляваме с твърдо гориво. Предлага да направим парна инсталация. Спряхме се на марката Прити. Аз съм за камина с водна риза - изглежда ми по-хубаво и уютно да се вижда жив огън. А той е за парно котле Прити. Живеем в апартамент. Ако надделее съпругът ми, ще трябва да се лиша от мокрото помещение. Дайте съвет, моля! И споделете опит.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 09:46 от Mamma

# 1
 • Мнения: 665
Интересна тема за мама-форум. Само от казаното по-горе е трудно да се даде еднозначен отговор на въпроса. Трябва да се вземат под внимание някои съществени подробности.  Първо, колко е голям апартамента, съответно какъв е отопляемия обем? От него зависи мощността на отоплителя, т.е. киловатите на ризата или котела. Необходима е поне груба сметка на необходимата отоплителна мощност, а оттам нататък се търси котел или камина, не по външния им вид. Тази мощност зависи от обема на жилището, който ще отоплявате, от разположението на апартамента (т.нар. среден или краен, с голи външни стени), от географската ориентация на стаите (стени и прозорци) - северно, западно изложение, както и голи външни стени или ъгли на сградата изискват повече мощност за отопление. Обратно, стаи с южно и източно изложение се огряват повече от слънцето през зимата и имат нужда от по-малко разходи за отопление. Ако жилището е на първи етаж върху неотоплявани помещения, като мазета и гаражи, също изисква повече отоплителна мощност. От голямо значение е наличието на топлоизолация на стени и подове, както и състоянието на дограмата - прозорци, които "свирят" и от които духа също вдигат неимоверно разходите за отопление. Не маловажен фактор са и съседите - ако съседите под вас отопляват жилището си, това обикновено качва и температурата у вас с някой и друг градус. Всичко дотук изброено определя мощността на котлето или камината. После е добре да се предвиди пространственото разположение на системата за отопление - наличието на комин, къде и как ще минават тръбите, с какви тръби ще бъде изпълнена инсталацията, къде и какви ще са радиаторите. Нужно е да се уточни и типа на системата, ако е отворена, да се предвиди мястото и обема на разширителния съд, както и точки за пълнене и източване. Разположението на камината или котлето в жилището определя дали системата ще бъде еднокръгова, двукръгова, или всички консуматори ще се захранват директно от колектори. При наличието на такава система е удачно да имате и бойлер със серпентина, защото когато камината гори, водата в него също ще се поддържа топла, без да го включвате на ток цяла зима.
Отговорът не е от мама звярка, а от тати звяр, т.е. съпругът й.
Дотук с "официалната" част. Между другото, кой ще се заеме с изпълнението на проекта, мъжът ти или "майстори"? Защото, ако се включат и разходите за труд, цифрата никак не е малка. Ако съпругът ти е технически грамотен и поне малко сръчен, би трябвало да се справи и сам, със съвсем малко консултантска помощ. До миналата година се отоплявахме с ток, в две от четирите стаи, резултатът беше космически сметки за ток и мухлясали от влага стени. Миналата година направих система за локално парно с камина Прити на апартамент от 105 кв.м. Откъм топлинен комфорт резултатът е чудесен, при подходящо избрана по мощност камина в цялото жилище може да се поддържа доста приятна температура, включително и банята, и топла вода в бойлера. Проблемите с мухлясването и влагата изчезнаха. Инсталацията я правих сам с един колега, хоризонтална, двукръгова, с белите трислойни тръби диаметър Ф16 и Ф20. Бойлерът е с Елдом 80 л с фабрична серпентина, използвах радиаторите от времето, когато е имало ТЕЦ в апартамента, стражишки панелни радиатори. Камината е Прити 17 киловата, с 3 години гаранция за водната риза, разположена в хола. Наистина, да гледаш живия пламък създава невероятно усещане за релакс и домашен уют. НО: Има едно голямо но: отоплението с твърдо гориво носи и някои недостатъци, например опушването на стаята, в която е печката, ежедневното чистене на пепелта, почти ежедневното носене на дърва от мазето по етажите. Ако сте склонни да преглътнете това, топлината на живия огън наистина ще ви очарова. От гледна точка на цапането е по-добре да сложите котле в отделно помещение, особено щом имате такова. Но се губи удоволствието да гледаш вечер пламъка на печката в студените зимни нощи. Иначе, като гледам линковете към котлетата и камините, ми се струва, че сте се насочили към твърде големи мощности. Апартамент от стотина квадрата без проблеми се отоплява със 16-17 киловата, а двустаен с 10-13 киловатова печка. Марката Прити е добра, правят печки и камини от повече от десет години и вече се научиха да ги правят здрави и качествени. Ако проявявате интерес, мога да ви дам някои насоки как да изчислите необходимата мощност и как да си направите отворена система, с циркулационна помпа и разширителен съд, без налягане (по-безопасно е).

# 2
 • Мнения: 665
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така в този им вид, потърсете каталог на камини с ризи.

# 3
 • Мнения: 1
Моля за повече информация относно печките /обикновени/ Прити - къде мога да ги видя /от Пловдив съм/ и как се движат цените!

# 4
 • Мнения: 665
За Пловдив нямам никаква информация кой и къде продава Прити, живея в Шумен. Доколкото разбирам ви интересуват камините без водна риза, цените са различни според големината, респективно мощността в киловати на печката. Прити имат разновидности на камини без ризи с фурна за готвене над огнището, в момента струва малко над 300 лв. Има и по-малки камини, без фурни, за които цените са между 200 и 300 лв. Това е сайта на фирмата:

www.prity-bg.com

Там цените са на производител, в магазините са малко отгоре. Продават ги в хипермаркетите за строителство и обзавеждане, в Пловдив има няколко. Продават ги и в по-малки магазини за отоплителна техника, ВиК и параджийски части, дори в някои железарии.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 03:36 от Мама звярка

# 5
 • Мнения: 495
Мама звярка, много подробно обяснение - браво Peace.
Сега би ли ми разяснила как така сте вързали бойлера към камината с водна риза?Той с две серпентини ли е или как?
Ние от 5-6 години се отопляваме на камина с водна риза и сме много доволни, апартамента е 90кв, но в едната стая не сме сложили радиатор защото не ни стига мощността.Ама като затворим вратата на неотопляемата стая в другите стаи става по 25 градуса.
За другия отоплителен сезон мислим да сложим горивна камера с водна риза за вграждане и повече киловати - ти какво ще ни препоръчаш?

# 6
 • Мнения: 665
Отговорите са от тати звяр, мама звярка знае само как да си запали печката Laughing Серпентината на бойлера се свързва като радиатор, бойлера е с една фабрична серпентина с две тръби - вход топла вода и изход. Доколкото знам, с две серпентини са само големите бойлери, от 150 л нагоре. Ако вашият е такъв, може и да е с две серпентини, дори и да е така, свързват се като всички останали радиатори в системата. От гледна точка оптимална циркулация на водата в системата е препоръчително бойлера да е най-близко до печката, тогава най-бързо се затопля, но не е задължително. При нас е в края на дългия кръг на двукръгова система (заради комина и разположението на апартамента), и водата пак е прилично топла, просто иска повече време за затопляне. Ако системата е без налягане и с разширителен съд, входа на серпентината (т.е. по-високо разположената тръба) трябва да бъде по-ниско от нивото на разширителния съд, иначе серпентината остава най-високата точка и образува въздушни балони, няма циркулация през нея и водата в бойлера не се топли. При мен въпреки, че е под нивото на разширителния съд, също образуваше въздушни възглавници, но си реших проблема с автоматичен обезвъздушител на входа на серпентината (струва няколко лева) вместо ръчен.
Всичко дотук казано важи за бойлер с фабрична серпентина, тя е разположени по целия обем на водосъдържателя и е по-ефективна от допълнително поставяните фланци със серпентина. Ако вашият бойлер не е с фабрична, а е допълнително "модернизиран" с фланец, предвидете поне ръчен обезвъздушител. И задължително на входящата тръба на топлата вода си сложете спирателен кран, иначе при изстиване на системата след като угасне печката топлината от бойлера се разсейва обратно. Иначе казано, отваряте крана, когато водата в системата е по-топла от бойлера и го затваряте, когато водната риза изстива, а вие иската бойлера да остане топъл.
За мощността на ризата има приблизителни методики за изчисляване, но щом при отворени врати затопляте навсякъде до 25 градуса си мисля, че може и да е достатъчна за още един радиатор, мощността се определя според кубатурата на отопляемия обем. Ако ризата е поне 10 киловата, би трябвало да ви стига. Ако включвате серпентина, предвидете консумация от 2 киловата.
Горивните камери работят на подобен принцип, а някои модели имат и вентилатори за циркулация на нагрят въздух, както и автоматични терморелета. Пресметнете си необходимата мощност с малко запас (т.е. в плюс). Ако сте разгледали каталога на сайта на Прити, там има доста варианти на камери, вкл. и варианти за вграждането им, поне може да ги ползвате като идея. За марка, аз ползвам Прити и съм доволен от качеството на марката. Вероятно има и други добри производители, а камери и камини по индивидуални проекти правят и отделни майстори - частни лица.

# 7
 • Мнения: 2 524
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така
От към външен вид и жив огън е по добрия вариант, но и маалко ремонтче ще трябва / зидане/
Иначе във вилата сме с печка с водна риза и локално парно в балкана е и е супер ... незнам аз лично в апартамент не бих сложила ... голяма мръсотия бе хора  ooooh! да не говорим за мъкненето и складирането на дърва , ако не си с анасьор и / или първи етаж  ooooh!

Когато ние купувахме ни обясниха- горивните камери / котли/ от чугун са по добри ако ще се топлиш с въглища , защото те дават по голямо нагряване и печка с ламарини няма да издържи. Но ако ще е само с дърва- и печка става!

# 8
 • Мнения: 495
Тати Звяр, благодаря ти за отговорите Hug.
И у нас мъжа ми направи сам цялата инсталация за парното и то само с моята помощ Peace.
Аз също не разбирам и знам само как да я запаля и обезвъздуша системата.
В момента камината ни е 6 или 7 киловата на водната риза.Но както  ти казах в едната стая нямаме радиатор и в спалнята става леко хладно след като загасне, та заради това ще я сменяме до година живот и здраве.Мисля, че около 10 киловата или 12 за ризата ще е най-добре.В момента имаме радиатор в кухнята 8 ребра/мисля да ги направя 10/, в коридора са 4 /ще ги направя 6 или 8/ и в спалнята са 14 / мисля да ги подменя с по-високите-имаше едни по метър и нещо, защото местото не позволява да закачим още ребра/, както и да не забравяме, че в детската стая ще трябват поне 8 ребра.Всичките ни ребра са H-900.Мисля, че 10-12 киловата ще са достатъчни newsm78.
А иначе бойлера ви е напълно стандартен така ли?Такъв нормален си за ток?И , ако е такъв може ли да се ползва както на ток така и да се затопля от камината?

Много въпроси пак станаха Grinning

Благодаря предварително за отговорите.

# 9
 • Мнения: 665
Между другото, линка за камините не е точно камини, а горивни камери за вграждане, които трябва да бъдат иззидани, ще трябва да си зидате и огнище, те не могат да се сложат така
От към външен вид и жив огън е по добрия вариант, но и маалко ремонтче ще трябва / зидане/
Иначе във вилата сме с печка с водна риза и локално парно в балкана е и е супер ... незнам аз лично в апартамент не бих сложила ... голяма мръсотия бе хора  ooooh! да не говорим за мъкненето и складирането на дърва , ако не си с анасьор и / или първи етаж  ooooh!

Когато ние купувахме ни обясниха- горивните камери / котли/ от чугун са по добри ако ще се топлиш с въглища , защото те дават по голямо нагряване и печка с ламарини няма да издържи. Но ако ще е само с дърва- и печка става!
Има много истина в това, което казваш. И ремонтче трябва не само за зидане, а и за освежаване на стаята, в която е камината, защото се опушва. Живият огън наистина е картина, създаваща уют и релакс, а в нашия случай камината и локалното парно в апартамента бяха най-приемливия вариант откъм цена за отопление на ЦЯЛОТО жилище и като инвестиция в система за отопление. Блокът ни отдавна няма вземане-даване с топлофикация, когато купихме апартамента, вече нямаше абонатна станция. Отоплението на ток е скъпо, а за покупка на три качествени и енергоефективни климатика трябваше да дам доста повече, отколкото за тази инсталация (използвах радиаторите, останали в апартамента от времето на ТЕЦ-а и си правих системата сам, което, по цени на шуменските "майстори" прави около 400 лв спестени разходи за труд и поне още толкова за радиатори). Става дума за апартамент 4+1 с 2 бани, 105 кв. м. Разходът е около 10 кубика дърва и 250 - 300 кг въглища на отоплителен сезон, което прави около 600 лв. по сегашни цени на горивата за региона, с отопляване на цялото жилище и бойлер, апартамента е изцяло вътрешно изолиран с фибран и всички дограми са сменени.
Мръсотията си има оправяне, през ден пускам прахосмукачката около камината; дървата си стоят в мазето, където им е мястото, а не по коридори и балкони. А пък мъкненето е един вид фитнес за зимата Laughing, щото само свинско и винско цяла зима е доста нездравословна комбинация.
Това за камерите от чугун е вярно, по-дебели са им стените и са по-издръжливи на нагряване, но леко са преувеличили за камините. Нали все пак около огнището е разположена водна риза, и то обикновено не само отгоре, а и от страни. Температурата на водата в нея е не повече от 80 градуса, тя отнема топлината, на практика стените на такива камини са "с водно охлаждане". Аз без угризения слагам в камината донбаски въглища освен дървата, ако не се разгарят прекомерно, няма проблеми.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2009, 02:05 от Мама звярка

# 10
 • Мнения: 665
Тати Звяр, благодаря ти за отговорите Hug.
И у нас мъжа ми направи сам цялата инсталация за парното и то само с моята помощ Peace.
Аз също не разбирам и знам само как да я запаля и обезвъздуша системата.
В момента камината ни е 6 или 7 киловата на водната риза.Но както  ти казах в едната стая нямаме радиатор и в спалнята става леко хладно след като загасне, та заради това ще я сменяме до година живот и здраве.Мисля, че около 10 киловата или 12 за ризата ще е най-добре.В момента имаме радиатор в кухнята 8 ребра/мисля да ги направя 10/, в коридора са 4 /ще ги направя 6 или 8/ и в спалнята са 14 / мисля да ги подменя с по-високите-имаше едни по метър и нещо, защото местото не позволява да закачим още ребра/, както и да не забравяме, че в детската стая ще трябват поне 8 ребра.Всичките ни ребра са H-900.Мисля, че 10-12 киловата ще са достатъчни newsm78.
А иначе бойлера ви е напълно стандартен така ли?Такъв нормален си за ток?И , ако е такъв може ли да се ползва както на ток така и да се затопля от камината?

Много въпроси пак станаха Grinning

Благодаря предварително за отговорите.


Доколкото разбирам, става дума за алуминиеви радиатори, нали? 6 - 7 киловата за толкова стаи и ребра действително са малко. Правилно сте се ориентирали към 12 киловатова риза, особено след като мислите да уголемявате радиатори и да включвате серпентина. Необходимата мощност може да определите ориентировъчно по следната методика:
Изчислете отоплявания обем на жилището, като включите и сервизните помещения, коридори и т.н. Те, макар че обикновено не се отопляват директно, също поемат топлина от заобикалящите ги стени на стаите. Студените стаи "дърпат" топлина и понижават температурата в отопляваните. Иначе казано, от квадратурата на жилището извадете само откритите балкони и умножете по височината до тавана, това е вашия отопляван обем. За отопление на 1 куб. м. са необходими от 50 до 90 вата топлинна мощност. Както вече съм споменавал, стойността зависи от изложението на стаите, наличието на външни стени и ъгли, наличието на изолация на стени, подове и тавани, състоянието на дограмите и др. Ако жилището НЕ е с предимно северно и западно изложение, НЕ е на първи етаж над неотоплявани помещения и прозорците НЕ духат, заложете средна стойност от порядъка на 60 - 70 вата на куб. м.
Умножете по отоплявания обем и ще получите необходимата мощност във ватове. Напр. ако имате около 80 кв.м. вътрешна жилищна площ и височина до тавана 2,50 м резултата е 80 х 2,5 = 200 куб.м. отопляем обем. При заложени 60 вата/куб.м. прави 200 х 60 = 12 000 вата, т.е. 12 киловата мощност на ризата. Да не забравяме, че самата камина също дава директно излъчена от огнището топлина от порядъка на 3 - 4 киловата в стаята, където е разположена.
При избор на камина е желателно да заложите малко запас от мощност, т.е. да вземете малко по-голяма, ако отново решите да закачате допълнителни консуматори. По-голямата печка може да гори и много, и малко с оптимален отоплителен ефект, но ако не й достига мощност, дори и печката да почервенее от топлина, крайните радиатори и стаи ще бъдат студени. Във вашия случай интуитивно предполагам камина с около 13 киловатова риза, но за по-сигурно си го сметнете по гореописания начин.
За бойлерите: нашият си е стандартен фабричен бойлер Елдом, 80 л, работи и на ток, и свързан към локалното парно. И други производители предлагат бойлери с ел. нагревател и серпентина едновременно, има и на Теси, виждал съм такива и в каталозите на Матев - Хасково, но не знам дали още ги произвеждат. А може би има и вносни марки бойлери със серпентини, аз лично не съм виждал. Външно изглеждат като обикновените бойлери на ток, но от страни на водосъдържатела има изведени две тръби 1/2", които са вход и изход на фабрично поставена серпентина, а отдолу си излизат тръбите за топла и студена вода към водопровода. Серпентината представлява спирална тръба, разположена вътре в съдържатела. Бойлера има ел. нагревател, термозащита, анодна защита, изобщо, всичко от електрическия бойлер си е там, просто е добавен един топлообменник-серпентина. Свързва се като радиатор към системата, с вход и изход на топлата вода, задължително си монтирайте спирателен кран и обезвъздушител, както вече ви казах. Когато парното не работи, затваряте си крана на входа на серпентината и си го топлите на ток. Когато камината гори и водата в системата има достатъчно градуси, отваряте си крана и локалната инсталация го затопля, разбира се, до температура, не по-голяма от тази на водата в системата, ако водата е на 50 градуса, не очаквайте бойлера да се затопли на 65, както обикновено на ток.
За по-стари бойлери, работещи само на ток, се продават фланци със серпентина, т.е. сменя се целия фланец отдолу, на който са разположени ел. нагревателя, термосондата, анодната защита и т.н. В този случай изводите за вход и изход на топлата вода са отдолу, самата серпентина е медна, но е доста по-малка, за да влезе през малкия отвор отдолу на водосъдържатела. Като цяло фабричните са по-големи и с по-висок КПД, ако ви предстои покупка на бойлер, вземете си с фабрична серпентина, има 50, 80, 100, 120 и повече литрови. Ако нямате намерение да купувате друг бойлер, потърсете подходящ фланец за вашия модел.

Всичко, казано дотук за бойлери със серпентина, може да видиш нагледно тук:

http://eldominvest.com/bg/id/10/page/1/boilers.html

http://www.tesy.com/waterheaters_bg.php?catid=29

http://www.matev.com/boileri.htm

Ако потърсите, сигурно ще откриете и други марки бойлери със серпентини.

# 11
 • софия
 • Мнения: 56
Страхотна информация ! Хиляди благодарности ! Имам и няколко лаишки върпоса, ако тази година си купя камина с водна риза и я използвам без да използвам водната риза, тоест за момента я използвам само като печка на дърва, ще повредя ли водната риза !? Защото нямам възможност да направя ремонта па куп и чак догодина, ще включа водна риза !

# 12
 • Мнения: 1 047
Определено съм за печка в хола, а не в килера. Поздравления за избора на марката. След като си сложихме такава се стплихме. От време на време съседите идват у нас да се натоплят. Laughing

Има бойлери, които са с допълнителна серпентина, в която идва вода от печката и затопля водата във водосъдържателя.


... използвам без водната риза, ...
Аз така ползвах 2 зими печка на Прити http://www.prity-bg.com/Products/img/standard/sk_w10.jpg с водна риза на сухо, защото не успях да вържа водната система. След това вече 3 години я ползвам с водната риза. Не съм имал проблями засега, но не е препоръчително. При нагряването на камерата, когато е суха може да се получи изкривяване, избомбване, спукване. Вземи си каква и да е печка и когато си готов, тогава си купи печката с водна риза.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 17:46 от Mr Bean

# 13
 • Мнения: 34
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 1 047
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  Rolling Eyes

Я, па ся.
За малко да повярвам, ако не вярвах на мене си.

# 15
 • софия
 • Мнения: 56
Mr Bean, склонна съм да рискувам .. много ти благодаря за инфото .. между другото и аз съм се насочила към точно този модел на прити Simple Smile
Направих същото питане във форума на Направи си сам, но там ме възприеха адски несериозно и почнаха да се бъзикат, ако съм сложела празна тенджера на котлона какво щяло да стане .. гадничко ми стана, очаквах, че ще са по мили с ламетата ...

# 16
 • Мнения: 1 047
Аз имах избор, но все пак рискувах, нали съм си млако луд.  Mr. Green
Доволен съм от модела. Мисля, че е най-добре изглеждащия. Може би трябваше да взема по-малката, че много жега ни става с тази, но заради голямата врата, съответно големи цепеници избрах голямата. Чудна е.

Отивам да опитам с номера с тенджерата. newsm78
Не им се връзвай.  Peace

# 17
 • софия
 • Мнения: 56
И аз мисля, че е чудна .. гледах я в магазина и много ми хареса и като цена и като външен вид , а пък за лудостта .. ми тя е голям двигател .. мдаммм
Тенджера няма да слагам, защото не са уточнили каква тенджера, и на какъв котлон Simple Smile))

# 18
 • София
 • Мнения: 3 305
Темата ми е актуална. Трябва да сложим бойлер със серпентина. Дали е от късния час или съм много уморена, но не ми се четат дълги текстове за това. Ще го оставя за утре.
Иначе ние сме с камина с водна риза и фурна и сме доволни. Ако имате деца по-добре с водна риза. Имахме чугунена печка и големия ми син се опари на нея.
Докато сега с водната риза няма проблем за децата.

# 19
 • Мнения: 1 047
...Докато сега с водната риза няма проблем за децата.
Проблеми не е изключено да има. Трябва да сте внимателни. Водната риза не обхваща печката отвсякъде, така, че........

# 20
 • софия
 • Мнения: 56
Иначе ние сме с камина с водна риза и фурна и сме доволни. 
Фурната не ограничава ли много горивната камера ?! Доволна ли си от фурната !? .. Гледах ги в магазина и съм страшно раздвоена дали да е като на Mr Bean или да си направя гъдела с фурна, но пък голямата горивна камера е предимство, че се зарежда по рядко и нощем няма да се налага някой да става да зарежда ... ох ... големи дилеми ...

# 21
 • Мнения: 1 047
... ох ... големи дилеми ...
Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се оттука!

# 22
 • софия
 • Мнения: 56
... ох ... големи дилеми ...
Онче, бонче, счупено пиронче, риба щука, махай се оттука!
ppp

# 23
 • Мнения: 665
...Имам и няколко лаишки върпоса, ако тази година си купя камина с водна риза и я използвам без да използвам водната риза, тоест за момента я използвам само като печка на дърва, ще повредя ли водната риза !? Защото нямам възможност да направя ремонта па куп и чак догодина, ще включа водна риза !

Чисто теоретично, наистина ако ползваш печка с водна риза с празна риза, може да се получи измятане или издуване на ризата, което си е повреда вследствие на неправилна експлоатация и в такъв случай отпада гаранцията на камината, специално за Прити това изрично е споменато в гаранционните условия. Но пък техните ризи са от дебела ламарина (2 мм, а за някои модели и 3 мм), така че е възможно и да издържат. Аз лично не бих го правил и не съветвам никого да го прави.

# 24
 • Мнения: 665
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  Rolling Eyes


Ако инсталацията е направена кадърно, т.е. сметнати са киловатите и радиаторите и няма проблеми с циркулацията на водата (въздушни тапи, участъци без циркулация и др. подобни), ще се стоплите без проблеми. А към подобна отоплителна система може да се свържат паралелно и слънчеви колектори, обикновено ги слагат паралелно на серпентината на бойлера. Разбира се, ако има къде да ги поставите и да може да си ги позволите. Това е екологично чиста енергия от възобновяем природен източник. Само слънчевите колектори няма да ви стоплят през зимата, но в слънчеви дни помагат, а лятото са предостатъчни за затопляне на бойлера, без да ползвате нито киловат ел. енергия. Повечето нови хотели имат такива системи.

# 25
 • София
 • Мнения: 3 305
Иначе ние сме с камина с водна риза и фурна и сме доволни. 
Фурната не ограничава ли много горивната камера ?! Доволна ли си от фурната !? .. Гледах ги в магазина и съм страшно раздвоена дали да е като на Mr Bean или да си направя гъдела с фурна, но пък голямата горивна камера е предимство, че се зарежда по рядко и нощем няма да се налага някой да става да зарежда ... ох ... големи дилеми ...


Нашата "камина" с фурна (то си е направо печка) е на 4 години. Тогава имаше 2 модела и взехме по-големия.
Знам, че може да отоплява до 350 кв. м, а ние отопляваме под 100.
По никакъв начин фурната не пречи. Може да се отвори вратичката и топлината се излъчва. А относно зареждането - слагаме по-големи дървета и изкарват цяла нощ. Купуваме метровки и мъжът ми ги реже на 40-50  см дължина. Миналата година комбинирахме въглища и дърва, тази ще сме само на дърва.
Топло е и сме доволни. През зимата тока е по-слаб и предпочитам да готвя във фурната. Всичко става. Изпозлвам голям глинен съд или тенджери. Ако искам да направя мусака - слагам алуминиево фолио върху тавата.

А относно това, че водната риза не обхваща цялата печка - така е, но се нагрява основно горната част. В основата, където децата стигат не е толкова топло и не може да се изгорят.

Вече писах, че имахме чугунена печка и големия ми син си изгори ръката по невнимание.

# 26
 • софия
 • Мнения: 56
Хиляди благодарности на всички ! Аз наистина ви обичам ! След големи дилеми и размишления си купихме това http://www.prity-bg.com/Products/products.php?cat=3&productid=4
Но няма да я ползваме без ризата, защото тепърва ще разбиваме един килер и ще намъкваме отоплителното тяло вътре, а до тогава се надявам на добри продажби по галериите, че да финансирам закупуването и на другите аксесоари към печката, като тръби, помпи, радиатори и тнт.... абе, ужасена съм какво ни чака, но поне голямото мъдрене свърши Simple Smile
Най-смешното от всичко е, че нямам все още инсталирана печка, но имам един тон еко-брикети в мазето  Mr. Green

# 27
 • Мнения: 1 047
... нямам все още инсталирана печка, но имам един тон еко-брикети в мазето...
Пожелавам ти скоро да сглобиш пъзела.

# 28
 • Мнения: 665
Хиляди благодарности на всички ! Аз наистина ви обичам ! След големи дилеми и размишления си купихме това http://www.prity-bg.com/Products/products.php?cat=3&productid=4
Но няма да я ползваме без ризата, защото тепърва ще разбиваме един килер и ще намъкваме отоплителното тяло вътре, а до тогава се надявам на добри продажби по галериите, че да финансирам закупуването и на другите аксесоари към печката, като тръби, помпи, радиатори и тнт.... абе, ужасена съм какво ни чака, но поне голямото мъдрене свърши Simple Smile
Най-смешното от всичко е, че нямам все още инсталирана печка, но имам един тон еко-брикети в мазето  Mr. Green

Дотук добре, ама защо ви е фурната, щом ще сложите печката в килер?! #Crazy Или по-скоро обратното, защо я слагате в килера, след като има фурна? #Crazy Освен това, тази камина има цели 5 киловата мощност, излъчвана от огнището, това никак не е малко, ако я затворите в подобно помещение всъщност затваряте там топлината, нужна за загреете една голяма стая дотолкова, че да ходите зимата по къс ръкав вкъщи. А представете си каква ненормална жега ще бъде около нея в килера! Sick За монтаж в подобни малки помещения са предназначени котлетата, те имат изолация на огнището и сравнително малка излъчвана от самите тях мощност, около 1 киловат, всичко останало се отдава на водата в системата. Идеята на тази камина с фурна е да бъде в голямо помещение като хол, трапезария или според термините на новото строителство т.нар. дневен тракт с кухненски бокс, като го отоплява с тези 5 киловата мощност на огнището без да има радиатор в стаята, като позволява и удобно ползване на фурната.

# 29
 • софия
 • Мнения: 56
Sensei мерси Simple Smile мноооого !

Мама звярка, ами килера е с преградни стени и аз лично ще махна две от тях, ще направя излаз към едно голямо ледено антре. Проблема с него е, че щом отворя врата и стаите изстиват, много трудно ги затоплям после, а на хлапетата въобще не им пука и тичат от стая в стая, събота и неделя положението е неконтролируемо, а фурната е по желание на майка ми и предполагам ще имаме доста разправии за нея за вмирисването на дрехите, но за сега е приемливия компромис ... абе не знам колко приемлив, ама ... борбата продължава 

# 30
 • Мнения: 221
Искам и аз да ви помоля за съвет,тъй като досега не съм се интересувала от тези неща и изобщо не съм запозната,живяла съм в блок с парно и топла вода,не разбирам нищо от камини и бойлери. От темата разбрах за бойлера  какъв да е,но за камините нищо не ми стана ясно. Та въпроса ми е за къща 84кв.м.,по 42 на етаж какво е по добре да се сложи камина или печка. Какви са предимствата и недостатъците на едното и на другото.Много моля за съвети,къщата е с пвц дограма има външна изолация,а също и хидро изолация.Благодаря предварително на всички които ще се включат.

# 31
 • Бургас
 • Мнения: 1 435
Здравейте, виждам че тук мога да получа компетентна помощ  си задавам въпроса:
В момента строим къща, в която много държа да има камина, но дилемата е каква да бъде? Етажа е 120 кв, от които едно дневно общо помещение от 40 кв., две спални по 12 кв, баня и антре. На етапа сме, в който трябва да направим комина и чуденката ми е следната: ако сега реша да сложа такава печка с фурна, а след време вградена камера може ли това да се случи с един комин., т.е ако е вградена камера комина точно върху отвора ли трябва да бъде?

# 32
 • софия
 • Мнения: 56
Момичета, просто прочетете в темата и отнесете нещата към вашата конкретна ситуация. В предните постове е обяснено почти всичко. Ето например :

Необходимата мощност може да определите ориентировъчно по следната методика:
Изчислете отоплявания обем на жилището, като включите и сервизните помещения, коридори и т.н. Те, макар че обикновено не се отопляват директно, също поемат топлина от заобикалящите ги стени на стаите. Студените стаи "дърпат" топлина и понижават температурата в отопляваните. Иначе казано, от квадратурата на жилището извадете само откритите балкони и умножете по височината до тавана, това е вашия отопляван обем. За отопление на 1 куб. м. са необходими от 50 до 90 вата топлинна мощност. Както вече съм споменавал, стойността зависи от изложението на стаите, наличието на външни стени и ъгли, наличието на изолация на стени, подове и тавани, състоянието на дограмите и др. Ако жилището НЕ е с предимно северно и западно изложение, НЕ е на първи етаж над неотоплявани помещения и прозорците НЕ духат, заложете средна стойност от порядъка на 60 - 70 вата на куб. м.
Умножете по отоплявания обем и ще получите необходимата мощност във ватове. Напр. ако имате около 80 кв.м. вътрешна жилищна площ и височина до тавана 2,50 м резултата е 80 х 2,5 = 200 куб.м. отопляем обем. При заложени 60 вата/куб.м. прави 200 х 60 = 12 000 вата, т.е. 12 киловата мощност на ризата. Да не забравяме, че самата камина също дава директно излъчена от огнището топлина от порядъка на 3 - 4 киловата в стаята, където е разположена.
radinna аз имам печка (камина) с фурна, но не я ползвам, ама това зависи от теб...
аз съм много доволна, че печката не е в стая, а е в коридор, защото това чудо колкото и да е супер си пуши и дими ... а другите неща които не са ти ясни за комина питай във форума на направи си сам, там има едно същество което се заяжда, но то се заяжда с всички, останалите са много приятни хора и помагат Simple Smile

# 33
 • sofia
 • Мнения: 6 868
radinna и alexyani за нищо на света не вкарвате печка да твърдо в стаята...........каквато и да е.
За апартамент човек е принуден, но за къща е безумие. Ако искате "жив" огън направете си камина, но за кеф.....за отоплението на къщата - котел, в мазе, пристройка отстрани, където и да е, само не вътре....няма такава хамалогия, чистене и прахоляк.

# 34
 • Бургас
 • Мнения: 1 435
Благодаря за отговорите! Чета и в направи си сам и май започна да ми просветва Laughing
Веси, що така за печката? Прахоляка от къде идва - от чистенето на пепелта ли? Идеята ми е ако отоплението е вързано с камината или печката да слагам дърва само на едно място, ако има и котел за парно трябва да паля два огъня. А определено искам да виждам пламъци Hug

# 35
 • sofia
 • Мнения: 6 868
Правиш си инсталация с котел за отопление и бойлер.
Отделно камина, само в хола (примерно), тя спокойно може и да не е вързана с инсталацията.
Мърсотията идва от материала, който вкарваш и от чистенето. Ако ще са само дърва, трябва често-често да се пъхат, ако прибавиш и въглища (за да държи по-дълго огъня) свинщината става пълна. Вариант е предварително въглищата в найлонова торбичка и тогава да ги слагаш.......бе мизерия отвсякъде, прах.
Няма да палиш два огъня....само котела, камината, когато си на кеф.
Слава богу това не ми е вкъщи, но съм свидетел.
Мъжа ми чудеса направи да се отърве от хамалогията по отоплението (винаги сме били с котел, но вкарването на тонове въглища и кубици дърва не е за подценяване+място за съхранение) и от няколко години сме с термопомпа.

# 36
 • Мнения: 1 047
radinna, няма проблем да свържеш печка, камина, котел, термопомпа, соларен панел и др. така, че да отопляваш каквото ти е нужно. Необмислено е да палиш две печки.
Аз имам вързани ел. котел и камина с водна риза към системата за отопление и ползвам което както си искам. Когато огъня утихне, се самовключва ел. котела и ни е топличко.
Бих вързал газ, солар и др., ако имах възможност.


...Вариант е предварително въглищата в найлонова торбичка и тогава да ги слагаш...
Не бих слагал полиетилен, гума и друго ПВЦ в огнището.
Имам познат, който разбива комин и зида наново, понеже гореше всичко, което гори.
За опазването на околната среда си знаете.

vesi1, би ли споделила повече детайли около термопомпата?

# 37
 • Мнения: 665
...Вариант е предварително въглищата в найлонова торбичка и тогава да ги слагаш...
Не бих слагал полиетилен, гума и друго ПВЦ в огнището.
Имам познат, който разбива комин и зида наново, понеже гореше всичко, което гори.
За опазването на околната среда си знаете.
[/quote]

С обикновените найлонови торбички няма да имаш проблеми, те са много тънки, масата на пластмасата е толкова малка, че може да се пренебрегне. От мокрите дърва се образуват повече смоли и катрани по тръбите и комините, отколкото ако слагаш въглищата в такива торбички, просто масата на пластмасата е незначителна, знам го от собствен опит. И така употребата на въглища е доста по-хигиенична, особено когато става дума за печка в стая. Проблеми има, когато се изгарят пластмасови бутилки, кофички, гуми и др. подобни. Торбичките вече са толкова тънки, че тежат има-няма един-два грама и се стопяват на секундата.

# 38
 • Бургас
 • Мнения: 1 435
b2 , това за допълнителния котел на ток или газ е много добра идея  bouquet
Веси, и на мен ми е интересно за термопомпата. Не съм запозната с подробности, но съм чувала, че иска доста площ newsm78. Разкажи , моля те повече Praynig

# 39
 • sofia
 • Мнения: 6 868
Ох, имаше стари теми....http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=165461...намерих, тамън се бях отказала.
Сега гугъла изкарва много повече инфо отпреди няколко години...приятно четене  Wink

Нашата инсталация е радиатори+ подово.

# 40
 • Мнения: 2
b2 тази комбинация е доста интересна.Дай някаква схема.

# 41
 • Мнения: 2
Здравейте мама звярка.Много хубави отговори и това ме заинтригува.Въпросът ми е Имам камина прити с водна риза но не фабрична.Направена е от тръби един цол и събират 7литра вода.Каква мощност етова изобщо не знам ,но бих искал.Колко панелни радиатора 120/60 мога да вържа към нея.Благодаря.

# 42
 • Мнения: 1 047
Схемата е последователно свързване на двата топлоизточника.

незнайко, нещо си тествал с цитатите. Изтрий ненужното, моля.

# 43
 • София
 • Мнения: 11 860
Сори, но нито едното нито другото ще Ви стоплят  Rolling Eyes


Я стига бе.. наистина ли?  Laughing
предпочитам котел на твърдо гориво. Казвам го, защото сме имали и камина с водна риза и котел имаме сега. Живеем на 1 етаж в апартамент 110 квадрата. Умряхме от студ с камината и от мъкнене на дърва ръцете ми бяха стигнали до земята  Laughing Да не говорим за цената на дървата. Махнахме камината, преработихме малко инсталацията и сложихме котле в коридора, при всички учудени погледи на хората "Как така в апартамент  Shocked". Пълним 1 път и държи по 12 часа минимум в по-топло време. Сега в студа 10 часа. Позлваме с горно горене. Изобщо не е по-мръсно както ме уверяваха. Особено ако въглищата са мокри. Е, разбира се и двете като се чистят хвърчи прахоляк, но при дървата е повече и беше в хола. Сега в коридора зареждам, измивам пода и толкоз. Котелът ни е чешки Виадрус 23 кВ. Радиаторите от всичко, което изпробвахме, т.е. изпробвахме всичко най-добре като отношение цена/ефективност са панелните, нашите са белгийски или австрийски мисля  Rolling Eyes и понеже сами с мъжа ми си правихме всичко по камината и после по инсталацията за котела ще ви кажа едно нещо.. не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  Wink
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  Wink

Здравейте мама звярка.Много хубави отговори и това ме заинтригува.Въпросът ми е Имам камина прити с водна риза но не фабрична.Направена е от тръби един цол и събират 7литра вода.Каква мощност етова изобщо не знам ,но бих искал.Колко панелни радиатора 120/60 мога да вържа към нея.Благодаря.

Мощността би трябвало да се изчислява съобразно повърхността на отделяне на топлината, а не само колко литра е водата  Wink
А между другото защо имаш 2 акаунта  Grinning По този въпрос може и на лични съобщения  Wink

# 44
 • Мнения: 1 047
... не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  Wink
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  Wink
След като сте били наясно и сте имали вече опит, успя ли човека дето разбира да ви изненада с нещо?

# 45
 • София
 • Мнения: 11 860
... не монтирайте сами котел. Извикайте си човек дето разбира. Ние така направихме, въпреки, че и двамата бяхме наясно с котела, но не рискувахме  Wink
Това е.. ако някой иска да пита нещо ще отговарям от много личен опит с такова отопление  Wink
След като сте били наясно и сте имали вече опит, успя ли човека дето разбира да ви изненада с нещо?

То не става дума да ни изненадва  Wink аз съм инженер по влаковете. Нали се сещаш какво и по колко има във влака  Crazy Така че един котел като устройство е прост  Mr. Green в сравнение с техниката, с която работя аз. Но който е виждал котел ще ме разбере. Той идва в почти насипно състояние със схема. Виадруса идва и с едни метални тръби, които се заваряват в зависимост от всеки индивидуален монтаж. Мъжът ми може да заварява, можехме да си сглобим многобройните чарклъци, но решихме, че не искаме цъкаща бобма вкъщи. Колкото и да знаем, не сме тесни специалисти.  Wink Викнахме си специалист, който сглоби котела, завари тръбите, монтираха го и после го вързаха. Иначе инсталацията сме я правили като изчисления с помощ, защото още за камината нямахме голям опит. За котела сами си я преправихме, при това се получи доста по-добре  Wink А изпълнението си е изцяло наше с помощта на приятели за труда.
Аз виждам, че сте обсъждали много неща и темата не е нова, но се включих, защото имам практически опит и от камина, и от котел. А се учудих, че Прити имат котли Wink Ние доста дълго избирахме нашия, та и за това бях обърнала нета, докато стигна до решение кой точно да купим и защо  Wink

# 46
 • софия
 • Мнения: 56
Моя опит е мижав, но болезнен с камина - печка това е яка хамалогия и чистене ! Аз обаче като огняр №1 правя от време на време такива димилки, че бедна е всяка фантазия. За това съм щастлива, че е в коридор, а не в стая.
От няколко дни обаче имаме и още един дерт и това е комина, който има два излаза единия в детската стая и единия в една малка тоалетна. В отвора в малката тоалетна влиза кюнеца на печката, а отвора в детската е запушен, но явно не добре защото тази сутрин е протекъл с космически сажди до пода и е омазал и овонял всичко. Аз като съвестна майка веднага инструктирах дядото да махне кръглия метален капак на отвора ( тоест да го разбие ) и с учудване установих, че комина не продължава надолу, тръгва от от 1-2 см. под отворите. Как да се справя с проблема да не текат сажди ?! На мен ми хрумва само да го замажа и да сложа шапка горе на самия комин. Ама как вони само .. просто не е истина ... #2gunfire

# 47
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, в къща или в апартамент сте? При нас с камината нямаше проблем. С котела избиха такива сажди мазни. Това се образува от конденза в комина и няма общо с това откъде почва. Ние сме на 1 етаж в блок и комина е пълен с какво ли не почти до нашия отвор, защото така е направен, че няма ревизионен отвор  Wink Това изобщо не ни пречи. Саждите от розетката ли текат? Така както го обясняваш отвора на комина към детската е срещу отвора където влиза кюнеца, нали? При нас също има розетка в хола. Но там няма грам сажди. Появиха се на стената с/у самия отвор на кюнеца в местата където свършва коминното тяло.

А шапката според мен няма да ти свърши работа. Ако комина е топъл няма да кондензира или поне аз така мисля. При нас котела не загрява комина и затова се получава. А преди с камината нямаше този проблем. Знам го, защото четейки за котела научих, че не бива да се ползва под 60 градуса на водата, защото "брадясва", т.е от конденза, който се оплучава при по-ниската температура се отделят такива мазни сажди. Но те се наслагват в самия котел. Пиша го, защото проблема с комина ми изглежда аналогичен.

А защо ти пуши камината... по принцип не е добре това и не бива да пуши.

# 48
 • Мнения: 1 047
И аз се чудя защо пуши.
Вероятно комина нещо не е наред.
Шапката ще помогне при дъжд, да не влиза вода в комина, която се смесва с насъбраните сажди и прониква през стените и фугите.
Имам наблюдения на такъв казус, само че на 8-ми етаж в панел.
Цитат
така е направен, че няма ревизионен отвор. Това изобщо не ни пречи.
Как така не ви пречи?
Къде се отлагат натрупаните сажди?
Ние също сме на първи етаж и нямаме ревизионен отвор. Засега саждите се пълнят надолу, но в даден момент ще стигнат до розетката и тогава се чудя какво ще правя. Не ми се иска да правя отвор, но не знам как ще почистя само през розетката. До сега не сме чистили комин. Две семейства ползваме от общо 5 етажа 4-5 години вече. Вие всяка година ли чисите?

Това не го разбирам. Би ли пояснила? Предварително благодаря.
Цитат
научих, че не бива да се ползва под 60 градуса на водата

# 49
 • София
 • Мнения: 11 860
b2, аз имах предвид, че не пречи на тягата. Ние сме на 1 етаж от общо 9  Wink А иначе ми пречи лично на мен тази глупост. Ама така се правят в панелките комините. Ръчкам мъжът ми да слезне с другите комшии и да избият един отвор в плочата откъм мазето и да направят ревизионен отвор. Саждите падат в моето коминно тяло.. абе както при вас, но понеже комина е пълен със строителни отпадъци наближава момента на избиване на тоя отвор. Строителите ги е мързяло да гледат и са псукали в комините по нещо. Мъжът ми предложи да избие отвор откъм стаята, в самото коминно тяло. Аз категорично отказах в стаята ми да се вадят умрели гълъби примерно  Sick и затова варианта е откъм мазето, защото просто комина свършва на пода на 1 етаж. Иначе ние го чистим всяка година, защото телата са разместени, стърчат разни арматури навътре около които се натрупват сажди. Като добавим комшиите над нас, които горят например чам или брикети тия сажди задръстват често. А пък на мен ми се струва, че тоя комин си има някакъв проблем, ама не знам какъв. Няколко коминочистача не го откриха също. На нас ни писна да даваме адски пари за чистене и си направихме топуз от една сонда. Един колега ми направи четка от сапани и сега се чисти супер. В началото на есента се качва мъжът ми и един комшия и пускат топуза. А в същото време от другата страна на входа никога не са го чистили и не се е запушвал.

За 60-те градуса... бе аз лошо се изразих. Wink
Значи когато котела работи, за да докара Т на водата над 60 градуса има хубаво горене на въглищата и съответно изгаряне, Ако настроя терморегулатора на 50 градуса клапата затваря по-рано и въглищата горят по-слабо. Това кара дима да прави конденз и гадни мазни сажди. Те полепват и задръстват котела. На това му викат брадясване... и аз много му се чудих. Чакай ще намеря из нета по-точно обяснение.

# 50
 • Мнения: 221
Здравейте и от мен,виждам че темичката се е раздвижила след като 2 месеца не беше помръднала. По напред в темата бях писала,че мислим да слагаме камина в къщата ни,но след доста четене и питане решихме да е котле на твърдо гориво. Искам да ви попитам и вас има ли някой котле на Юнкерс и дали сте доволни. Мислим да правим цяла инсталация с радиатори и на първия етаж освен тях да има и подово отопление, ако има някой нека да сподели, всичко което напишете ще ми бъде от полза. Благодаря ви  bouquet

# 51
 • София
 • Мнения: 11 860
Нашият е Виадрус. Избрахме го по една причина... пред димоходния отвор има водна риза направена така, че "обира" топлината от дима. Всички знаем, че димът излита през комина. Е, тук не се получава така  Wink Когато се нормализира работата след запалването спокойно може да се държи с ръка тръбата от котела. Тогава гледахме италианските и чешките. По тази причина избрахме чешките. Немските Де Дитрих май бяха ни бяха скъпи, пък не видяхме кой знае какво предимство да имат.

Имай предвид, че когато се изчислява инсталацията, освен, че трябва да обезпечиш стаите с необходимата мощност взимайки предвид много фактори като положение на жилището, изолация, етаж и т.н. трябва да обезпечиш и котела с мощност. Т.е. да сложиш достатъчно радиатори и тръби за подовото, че да поемат мощността на котела. Да не се преоразмерява. Аз лично предпочитам отворена система, защото е по-безопасна.
А ти питай разни неща, аз лично не знам докъде сте стигнали с мисленето. Измислили ли сте как ще бъде разпределена системата? Щом сте с два етажа може да направите щрангова система. Абе има варианти много и се решават за конкретната къща. Къща е, нали правилно съм разбрала  Wink

# 52
 • Мнения: 1 047
Vache, разбрах те.
Не рови в нета. Наблюдавал съм това явление, не знаех, че така му се вика.
Аз не искам ревизия у дома, поради същата причина.
Ама под нас е офис и няма как. Ще го мислим като ни опре яйцето до г*за.
Падат ли много боклуци, когато чистите комина?

# 53
 • София
 • Мнения: 11 860
Падат ли много боклуци, когато чистите комина?

Ами да ти кажа той ми се струва пълен с други боклуци. Иначе падат само сажди. Не бих казала, че са много. А един път (първият  Twisted Evil) се качих с мъжа ми на покрива да помагам, като предвидиливо извадих тръбата от отвора преди да я зазидаме там, за да не я огъне с топуза, че струваше 300 лв. Пусна той топуза и вика я слез долу да видиш дали се вижда от нас, демек дали сме стигнали до долу. Влязох у нас и щях да умра. Целия коридор от 15 квадрата беше черен hahaha като по филмите  Crazy Та добре, че сега тръбата е зазидана и нямам възможност да я вадя. Добре и че тогава правехме ремонта, та не беше голяма болка почистването.

А като има офис под вас там комина не  слиза ли или свършва при теб. Ако там няма комин е кофти работата... трябва да се измисли нещо. А вашия комин не е ли сифонен тип. Нашият е такъв, но понеже сме се включили от коридора си избихме отвор направо към общия комин.

# 54
 • Мнения: 221


Имай предвид, че когато се изчислява инсталацията, освен, че трябва да обезпечиш стаите с необходимата мощност взимайки предвид много фактори като положение на жилището, изолация, етаж и т.н. трябва да обезпечиш и котела с мощност. Т.е. да сложиш достатъчно радиатори и тръби за подовото, че да поемат мощността на котела. Да не се преоразмерява. Аз лично предпочитам отворена система, защото е по-безопасна.
А ти питай разни неща, аз лично не знам докъде сте стигнали с мисленето. Измислили ли сте как ще бъде разпределена системата? Щом сте с два етажа може да направите щрангова система. Абе има варианти много и се решават за конкретната къща. Къща е, нали правилно съм разбрала  Wink
Vache правилно си разбрала къща е,то ясно че варианти има много ,но когато човек не разбира от тези неща всичко е много сложно. Срам ме е да питам,но все пак каква е тази отворена система и защо е по-безопасна от някоя друга. Също така не зная дали правилно сме сметнали колко киловата трябва да е котела. Става въпрос за къща на 3 етажа,но е малка в смисъл че на първия етаж е 40кв.м,а втория и третия са по 30кв.м. Таваните също са ниски 2.20 е височината на всички стаи. Мислим да вземем котел 25киловата,като към него ще са свързани  5 радиатора,2 лири и един бойлер,също и подовото отопление на първия етаж около 40 кв.м. Три от радиаторите ще отпляват   3 стаи като всяка е около 10 кв.м., останалите 2 радиатора ще бъдат монтирани на първия етаж където ще е и подовото отопление,2 лири са за 2 малки бани окло 5кв.м всяка една. Предполагам че мощността на котела ще бъде достатъчна,но ако може и мнението на пишещите в темата. Забравих да кажа че къщата е с пвц дограма,алуминиеви външни щори и външна изолация. Приемам съвети за това каква трябва да бъде системата и за всичко което се сетите че може да бъде от полза на един лаик в тази област.

# 55
 • Мнения: 1 047
...А като има офис под вас там комина не  слиза ли или свършва при теб. Ако там няма комин е кофти работата... трябва да се измисли нещо. А вашия комин не е ли сифонен тип. Нашият е такъв, но понеже сме се включили от коридора си избихме отвор направо към общия комин.
Под нас няма комин. Комина започва от нашия под нагоре и е тесен.
При съседите отгоре е широк (двойно колкото нашия), което ме навежда на мисълта, че е сифонен тип, но аз съм включен към общия отвор, а от втория етаж нагоре започват сифоните.
По тая схема всичко тежко от общия комин пада при мен и понеже няма ревизия, се пълни, докато прелее през розетката. Тогава вече ще трябва да чистя със сонда или да правя ревизия.

# 56
 • София
 • Мнения: 11 860
b2, кофти решение... при нас си има сифон. Нямам идея какъв вариант имаш, освен да бъркаш и да гребеш сажди, ама не е работа това  ooooh! Ама пък не вярвам да прелее толкоз лесно и бързо. И да ти кажа още нещо да го знаеш. Комина е обща собственост, така че като правиш нещо да знаеш да си делите разходите с всички на тоя комин, без значение дали се топлят или не.

alexyani не съм сигрурна, че 25 кв ще са достатъчни. Около 100 квадрата ти е площта нали? Ние топлим толкова вътрешен апартамент с 23 кв и без бойлер. Я кажи какви са мощностите на радиаторите и на тръбите на подовото. Имай предвид, че колкото по-малко вода въртиш в системата толкова по-добре. Едно е да сложиш 1 канче вода да грееш, друго е една тенджера. Времето и енергията която ще вложиш е различно. Така че и с бойлера мисля 27 кв да са ви добре. Я дай да видя котела дето сте избрали как изглежда. Трябва да седнете и всичко да начертаете, да видите откъде ще минават тръбите. Къде ще седи котела? В мазето ли? Аз бих направила един щранг вертикален нагоре и да разклонявам на всеки етаж. Зависи много от разположението на стаите. На 1 етаж поне ако котела е в мазето ще може да направите тръбите по тавана на мазето, задължително изолирани с неопреновите изолации и да излизат от пода точно до радиаторите. Ще питам мъжът ми щото той прави инсталацията на такава къща на приятел и знае къде се монтират колектори и пр.
Иначе отворен и затворен тип система... отворената е с преливник, отворен към атмосферата, а затворената работи под налягане. Аз предпочитам отворената, защото тя е по-безопасна. Ако качи налягане котела и заври да има накъде да изхвърли водата и да не се създава налягане в системата, което да я взриви.

Четете във форума на направисам.бг има страшно много информация
http://napravisam.bg/forum/viewforum.php?f=10&sid=bd9be78401 … c9544d321e92ee498

Много го обичам тоя форум  Grinning

# 57
 • Мнения: 1 047
Благодаря, Vache. Те съседите над нас се топлят, ама едните са квартиранти и едва ли ще участват. Трябва собственика да плаща. А той заедно с другите ако не се съгласят на този разход какво става?
Нали за всеки разход трябва да се гласува на общо събрание? Нашия комин се ползва от 2 ап. от общо 5 ап.

# 58
 • София
 • Мнения: 11 860
Благодаря, Vache. Те съседите над нас се топлят, ама едните са квартиранти и едва ли ще участват. Трябва собственика да плаща. А той заедно с другите ако не се съгласят на този разход какво става?
Нали за всеки разход трябва да се гласува на общо събрание? Нашия комин се ползва от 2 ап. от общо 5 ап.

Ами да ти кажа зависи от хората. Ние за комина като сме чистили сме плащали на коминочистача. После смятам и минавам да взема от всички над нас. Не е имало проблеми да мрънкат. Няма значение дали се топлят или не, защото редовно като имахме камината ме срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете  Crazy Така че такса мощност им я взех под формата на коминочистене  Mr. Green Но скъпичко си излиза и затова си направихме топуза. Така че комина е общо съоръжение като асансьора. Аз не плащам за ползване, но за ремонт си плащам с останалите, защото имам идеална част от него.  Да ти кажа не вярвам да се напълни толкова бързо твоя комин. Имаш време да помислиш нещо. На мен ми хрумва единствено неоформената идея дали може да сложиш нещо в комина, което да събира боклуците и после да вадиш. И аз тъпо се изразих сигурно, ама щото нямам ясна идея как би могло да стане, на принципа на коша за боклук, на който слагаш пликче. Ама това е образно казано, щото няма как да стане. Питай в направисам. Там може пък да дадат свежи идейки. Има доста разбиращи и идейни хора там

П.С. А аз с нетърпение чакам газификация на квартала, но явно няма да ни огрее такава  Confused

# 59
 • Мнения: 1 047
..срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете...
Точно това имах предвид, като казах, че се топлят. Веднъж ги питах вие с какво ще се топлите, а те ми викат: " - С вас."

# 60
 • София
 • Мнения: 11 860
..срещаха и ме благославяха, че най-им било хубаво в тази стая дето минава комина. Сядали и си топлели гърбовете...
Точно това имах предвид, като казах, че се топлят. Веднъж ги питах вие с какво ще се топлите, а те ми викат: " - С вас."

А! Само да смеят да не ти дадат пари за коминЯ!  Twisted Evil
Аз на нашите им спрях кранчето с котела, щото той не грее изобщо нагоре  Laughing

# 61
 • София
 • Мнения: 11 860
И да допълня.. относно несъгласяването работата е дебела, т.е. има хора дето могат да се запънат. Но ти им кажи, че комина по принцип е пожароопасен когато не е почистен и ако се запуши ще им дими на тях в къщите както стана с моите комшии първата година. Тогава имаше проблем с дименето. Та ако искат да не дават пари за почистване ти палиш камината и се изнасяш  Twisted Evil
Сега с тия общи събрания и бла, бла е сложно, но по принцип собствениците са длъжни да поддържат и стопанисват общите части, а коминът като такава също трябва да се поддържа. Дадох пример с асансьора, за който аз плащам за ремонта, а не го ползвам  Wink, но по наредба съм длъжна да го поддържам  Wink

# 62
 • Мнения: 1 047
Мисля следващия път като правя ремонт да изолирам тавана, че да не ми бяга топлото.

Vache, давате ли топуза под наем?

# 63
 • Мнения: 221
Vache,благодаря ти за бързия отговор. Това е котела на който сме се спряли  http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm радиатори не сме купили все още, в Практикер ми казаха как да сметна според това колко квадрата е всяка стая,каква мощност трябва да е самия радиатор. По тези сметки излиза че ни трябват 4 радиатора по 2 киловата и един 3 киловата,за баните двете лири трябва да са по 0.5кв. Бойлера също е два киловата. До тук станаха 14кв.,но за подовото нямам никаква представа какви трябва да са тръбите и как да изчислим мощността. Котела ще стои в мазето,но този комин който имаме в момента няма да се ползва,а ще правим нов,някой знае ли с какъв размер е хубаво да бъде?  

  
http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 15:24 от alexyani

# 64
 • София
 • Мнения: 11 860
Мисля следващия път като правя ремонт да изолирам тавана, че да не ми бяга топлото.

Vache, давате ли топуза под наем?

Хаххахам, че шо да не го даваме. Мъжа ми трябва да питам де... че той се разправя с таз работа  Grinning

alexyani , сега си тръгвам от работа, ще погледна като се прибера  Grinning Но това изчисление дето са ти казали... аз не съм много съгласна  Wink Като се прбера ще ми кажеш някои подробности

# 65
 • софия
 • Мнения: 56
Леле колко сте написали Simple Smile) Супер, ама ще чета детайлно като имам малко повече време, ама бързам да отговоря, че проблема ми е супер належащ ... Та Vache, ами отвора на комина в детската е на другата стена на коминното тяло, не е срещуположен. Да тече от розетката, тази която поставихме вчера е чисто нова, уплътнихме я с силикон дето да държи на температура и вода, въпреки това тече от мястото между розетката и стената. В апартамент сме, на третия етаж, над нас има още два етажа. Точно този над нас, четвъртия, не се отоплява на твърдо гориво, но на петия се пали печка ама само през деня ( там ми е ателието, там работя ). Вие вашия проблем как го решихте !?
Пуши, защото аз съм такъм палител, че ... и защото докато стигне до комина има чупка, права част и пак чупка, знам, че не е хубаво така, но няма начин, друго място за печката няма ...

# 66
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, ами ние не сме решили още проблема. При нас има петно на комина и на тавана, там където се снаждат. Понеже не знам какво да правим, а тази стая си плаче за ремонт предлагам на мъжа ми да облечем комина с гипс-картон. Малко като щрауса с главата в пясъка  Wink да не се вижда петното. Е, поне не мирише. Но така като гледам явно има някакви Т разлики баш там, че да се образува конденза, може би топлият дим и съприкосновението с плочата дава тази разлика  Rolling Eyes
За дима, няма никакво значение колко чупки имаш ако има добра тяга. И това от опит ти казвам. Ние имахме около 4 метра кюнци с чупки 2 и когато комина беше запушен си пушлявеше. Като се отпуши такава тяга се отвори, че дървата седяха едва ли не във въздуха. Абе при добра тяга на комина и дупки да имат кюнците няма да пуши вътре. Е, сега пак прочетох какво пишеш.. ако имаш 2 м. кюнец, чупка и под 90 градуса пак 2 метра може и да е проблем  Rolling Eyes В ателието пуши ли?

# 67
 • софия
 • Мнения: 56
Това с пушека според мен е щот аз съм кофти палител. Аз мисля да реша проблема, като забъркам топлоустойчив теракол с водно стъкло и измажа отвътре, искам да направя там мястото водоустойчиво, защото няма начин да вдигна температурата на комина или втори вариант да намажа мястото с топлоустойчивия силикон и отгоре да му лепна домакинско фолио. Утре ще се пробвам, но имам странното чувство, че саждите текат само когато навън вали .... Някой да знае каква е конструкцията на комините, като че ли са някакви отклонения на всеки етаж, които се връзват към общо тяло ?!

# 68
 • София
 • Мнения: 11 860
Ами различна е конструкцията. Може да имаш паралелно вървящи 2-3 тела с по 2-3 апарталента на тях. Така както го описваш ми прилича на сифонен тип. Ще си позволя да пусна нещо, което Експрес публикува. Той няма да ми се разсърди   Heart Eyes


Ето това е сифонен тип комин. Нашият е такъв, но кондензира, въпреки, че сме включени директно в общото тяло. Възможно е да кондензира ако се мокри от дъжда, тогава слагайте шапка. Има друго решение.. Едни такива врътки има, дето допълнително усилват тягата, монтират се пак отгоре. Възможно е и като сте включени в коминното тяло да не може да загреете добре целия комин, а също е възможно сечението на комина (малкия) да не отговаря на отвора на камината. Има едно отношение за това, но сега просто няма как да го напиша. В неделя вечер може да го потърся из книгите. Не ми каза чистите ли комина? През колко време и т.н.
Чак в неделя вечер ще съм онлайн, тогава ще прочета  Wink

# 69
 • софия
 • Мнения: 56
Vache,  ама аз много те обичам ! Много благодаря за схемата, сега започва да ми се изясняват някои неща Simple Smile) Не сме чистили до сега комина, (палихме брикет за почистване и аз сложих някакви прахчета ), защото първа зима сме на дърва, а покрива е скатен и аз не позволих на съпруга ми да се катери докато е сняг и е мокро. Но пролетта като по изсъхне ще се наложи чистене, ще поровя из нета от къде се купува топуз и тнт. То за основното тяло ясно как се чисти, а страничните те освен по химичен път чистят ли се някак !?

# 70
 • Мнения: 1 047
И аз купувах и палих някакви таблетки за отпушване на кюнци и комини и махане на сажди, ама не ми се вижда ефект да има някакъв.

# 71
 • софия
 • Мнения: 56
И аз купувах и палих някакви таблетки за отпушване на кюнци и комини и махане на сажди, ама не ми се вижда ефект да има някакъв.
Ами при нас имаше ефект, макар и малък или поне на мен така ми се струва ... знам ли ...

# 72
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau , не знам какви са тия брикети Rolling Eyes. Мисля, че механичния начин си е най-ефикасен. Ние си направихме топуз от една глава за сонда. Колегите ми завариха една халка отгоре и ми направиха четка от сапани. А как се чисти малкото тяло  Wink Чисти се с едни такива неща подобни на тия за чистене на канали. Аз гледах коминочистача при нас. С тях се бърка отдолу нагоре и се закача четка накрая. Ще се опитам да намеря из нета да видиш как изглеждат. пъха едното, към него снажда следващото, набутва навътре, снажда следащото и така може догоре да стигне. Той ми викаше пружина. Извито е леко като дъга и като го мушка го върти, така очиства стените на комина. Е, сега ще търся картинка из нета. Но нямам идея къде да го намерите това. Може би това за канали би могло да се приспособи. Другият вариант е да викате коминочистач. Но когато ние викахме беше 5 лв на линеен метър. На лични мога да ти дам телефон на добър коминочистач, ако излезете на този вариант.

А какво значи първа зима съе на дърва. Комина от една зима ли се експолатира? Ако е нова сградата имай предвид, че може да е набутан с някакви гнуси от строителството, защото по принцип вече комините се слагат е така да има.. а не да се ползват  Grinning

П.С. А пък изобщо аз лично съветвам всички да не пробват да палят комина, че голям пожар може да стане. Тия старите глупости с нафталина и пр. са си много опасни!!!

# 73
 • Мнения: 1 047
Тия брикети според мен действат на принцип  подобен на нафталина.
В указанието за употреба пише да се поставят в печката, когато е развила най-висока температура. Те се запалват и при горенето отделят голямо количество енергия.

# 74
 • София
 • Мнения: 11 860
Тия брикети според мен действат на принцип  подобен на нафталина.
В указанието за употреба пише да се поставят в печката, когато е развила най-висока температура. Те се запалват и при горенето отделят голямо количество енергия.

И палим комшията  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Аз знам като пална котела с разредител как излиза огъня от клапата... някой ден ще предизвикам експлозия  Mr. Green

# 75
 • софия
 • Мнения: 56
Комина е строен 1974-та, но до 2006-та имаше парно. След като съседите направиха сметка към топлофикация около 15 000 ни спряха парното на целия блок, а после и топлата вода. Ние реагирахме моментално щот сме с двама пенсионери и две деца и купихме 120 литров бойлер и адакси, но е скъпо и почна да мухлясва цялата северозападна страна на апартамента и след дълги размисли и страсти купихме камина с водна риза. В началото бяхме само на пластмасовата тръба, но после взехме заем и купихме 3 радиатора ( остава да се снабдим с още три )Simple Smile. Та сме единствените в блока на твърдо гориво.
Аз също съм на принципа, че механичния начин е най - сигурен, но чак пролетта. За момента ще караме на химични опити. Не мога да платя на коминочистач, мисля да ползвам гиричките на баща ми за тежест. Ще отрежа една на две и ще й пробия дупка, смятам, че е достатъчно тежка за топуз, но какво да ползвам за четка !? Какво е сапани !? За другата част мисля да ползвам рейките на палатката Simple Smile с телена четка накрая.
Ние май решихме проблема с теча на сажди. Забъркахме теракол с водно стъкло и съпруга измаза отвътре дъното ка комина, като легенче. Бутна част от овоняната мазилка и със същата смес измаза около розетката и я сложи обратно. Да чукам на дърво до сега още не е потекло, ама ще изчакам преди да боядисам и да върна хлапето в стаята му. Поне е забавно да се спи с двете хлапета. Добре, че със съпруга ми се сменяме.
 На брикетите пише, че били химичен катализатор, но не е обявено какъв точно, а аз със химията съм тотално скарана. Ще се замисля обаче като купувам пак, че струват към 15 лв.

# 76
 • Мнения: 1 047
Сапан е приспособление за подемна дейност.
Ако правилно съм разбрал, Vache има предвид стоманено въже, състоящо се от метални нишки, които като се разплетат стават като четка.
Не съм проверявал, но си мисля, че би трябвало да се продават четки за почистване на кюнци/комини.

# 77
 • София
 • Мнения: 11 860
Сапан е приспособление за подемна дейност.
Ако правилно съм разбрал, Vache има предвид стоманено въже, състоящо се от метални нишки, които като се разплетат стават като четка.
Не съм проверявал, но си мисля, че би трябвало да се продават четки за почистване на кюнци/комини.

А, точно! Сапана е стоманено въже за кран и като се разплете става като четка.

zombau, винаги се потрисам как може хората да се отказват от топлофикация, защото дефакто те с тоя дълг са се отказали и са завлякли топлофикация... Гадното е, че вие дето сте си били изрядни страдате и мъкнете дървата, а някои могат да си живеят като на село, ми да си направят и по една кочинка зад блока...  ooooh!

# 78
 • софия
 • Мнения: 56
Ами не си го слагам на сърце, просто се опитвам да изляза от положението най -безболезнено  Grinning
Смешното е, че говорим за 4 етажен блок с 8 апартамента от които само 2 сме си платили и нещото което наистина ме разсмива, е че става дума за хубави апартаменти в луксозна махала Simple Smile ... а аз димя с дърва. Апартамента мяза на швейцарско сирене от дупките за тръбите, защото през деня баща ми ( той е дървен философ и мързел ) пробива където му падне, а вечер аз като сляза от ателието карам мъж ми да пробива там където аз искам. Пак поради голямата татива кадърност се сдобихме с най - евтините тръби, които естествено не се снаждат добре и текат, после ходи и маже по течащите снадки с разни смрадливи -грундове -блажна боя - и тн. Сега апартамента освен, че е разбит, висят кабели, по пода са сложени парцали по които капе вода .. боже, нямате представа какъв е купон ... http://www.gayabg.com/syana/IMG_1104.jpg
Все пак на мен ми е весело Simple Smile

Дано се продават четки, че няма от къде да взема въже за кран ..

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 20:51 от zombau

# 79
 • София
 • Мнения: 11 860
Леле! Аз мислех, че моята къща е разбита... Shocked

А какви са тръбите, защото това дето аз виждам да излиза от камината ме зачудва много. Не са ли пластмасови с алуминиева вложка?
Нашият комин е пробит от 3 страни  Twisted Evil чакай и аз да пусна снимка  Mr. Green
http://images.vacheto.multiply.com/image/10/photos/6/500x500/1/9 … amp;nmid=98399758
Но тук не се виждат добре тапетите  Wink Кучо ги изяде и това лято ще ги сменяме, защото той почина  Sad и сега няма кой да ги яде...

А иначе е такива трябва да са тръбите
http://images.vacheto.multiply.com/image/2/photos/6/500x500/9/8w … amp;nmid=98399758

Четки нямам идея откъде. Аз не съм търсила. знаеш ли от какво може да се приспособи, обаче... има едни четки за почистване на кюнци, продават го по железариите. Ама то в нашия допотопен квартал дето всички се топлят на печки има. Не помня откъде точно е купувана, но търси по железарии и по места дето се продават джаджи за отопления и котли. На пазара в Люлин има един голям магазин, на самия пазар е, може там да има.

П.С. Не знам на теб как ти е весело, аз съм в ремонт от 10 г. през които сменихме 2 отопления и вече съм пред истерия...  #Cussing out

# 80
 • София
 • Мнения: 11 860
Сега се вгледах, че е маркуча за източване на системата, нали?  Sunglasses
Ние това го направихме в банята и кран за пълнене.

# 81
 • Мнения: 189
Vache,благодаря ти за бързия отговор. Това е котела на който сме се спряли  http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm радиатори не сме купили все още, в Практикер ми казаха как да сметна според това колко квадрата е всяка стая,каква мощност трябва да е самия радиатор. По тези сметки излиза че ни трябват 4 радиатора по 2 киловата и един 3 киловата,за баните двете лири трябва да са по 0.5кв. Бойлера също е два киловата. До тук станаха 14кв.,но за подовото нямам никаква представа какви трябва да са тръбите и как да изчислим мощността. Котела ще стои в мазето,но този комин който имаме в момента няма да се ползва,а ще правим нов,някой знае ли с какъв размер е хубаво да бъде?  

  
http://www.junkers.bg/supraclass_s.htmнашият комин е 25 на 25 и върши перфектна работа за котела , но доколкото съм запозата всеки котел има спецификация към комина и моят съвет е по добре си вземи радиаторите и тръбите от специализирани магазини и там ще ти кажат как да си сметнеш колко киловата ще ти трябват за подовото . ние отопляваме 5 стаи, баня , стълбище , и подово за 50 кв. помещение и котела ни е 24 киловата

# 82
 • София
 • Мнения: 11 860
Я, марка на БОШ били  Wink Аз не съм ги виждала. По-късно ще прочета повечко. Странно ми стана, че се зарежда отгоре, а не отпред... Rolling Eyes
Ще разгледам и ще пиша

# 83
 • софия
 • Мнения: 56
извинявай, че се бавя с отговора, но нещо нямам достъп до компа.  пиша домашни и тнт ...
моя ремонт ще е вечен ... жалко за кучето и аз имах сега пак искам, но няма време, а няма да е честно спрямо гадинката да не бъде максимално гушкана и глезена ...

# 84
 • София
 • Мнения: 11 860
извинявай, че се бавя с отговора, но нещо нямам достъп до компа.  пиша домашни и тнт ...
моя ремонт ще е вечен ... жалко за кучето и аз имах сега пак искам, но няма време, а няма да е честно спрямо гадинката да не бъде максимално гушкана и глезена ...


Не се притеснявай.. и мен ме звъртя шайбата яко...  Crazy

# 85
 • софия
 • Мнения: 56
ха ! това http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm изглежда знаменателно ! Колко струва едно такова нещо !?

# 86
 • Мнения: 221
ха ! това http://www.junkers.bg/supraclass_s.htm изглежда знаменателно ! Колко струва едно такова нещо !?
1500лв. струва,но има страшно добри отзиви за този модел.

# 87
 • софия
 • Мнения: 56
Ами не ми се вижда отчайващо скъпо ( на фона на горелка за пелети ).
Някой да знае кой произвежда екобрикетите с кубична форма дето ги продават в baumax !?

# 88
 • София
 • Мнения: 11 860
Ами не ми се вижда отчайващо скъпо ( на фона на горелка за пелети ).
Някой да знае кой произвежда екобрикетите с кубична форма дето ги продават в baumax !?

Нашият излезе около 1370 лв.  Wink Добра цена има котлето и изглежда интересно  Wink Само това горно зареждане ми е чудно.
Аз нямам идея за кои екобрикети говориш, че не съм ходила в баумакс, обаче ние взимахме на брикети на Кади и бяхме доволни  Wink

# 89
 • софия
 • Мнения: 56
Аз съм доволна от брикетите на http://www.ecoflame-bg.eu/ , взех ги на 290 на тон с доставката, само разтоварването беше гърч, но съпруга ми го преглътна някак. В баумакс са квадратни брикети и понеже не съм виждала такива ми стана интересно, но са по 400 на тон на дребно и ми се виждат скъпи. Сега се чудя от къде да купувам дърва, защото съм взимала само от едно място към Герман, но последния път бяха супер нелюбезни и ще ги сменям, да не са само те ... ха !
Аз въобще не разбирам от котлета, четох из нета, но не ми стана ясно каква е разликата от печката, да не говорим за пиролизата ... следващите 1-2 години ще сме на печка, но почнах да се замислям дали да не си събирам пари за котле ...

# 90
 • Мнения: 189
ние сме с котел вече 8 години който е с непрекъснат цикъл на горене много сме доволни . Вярно има гърч с носенете на въглищата но.... и ние имаме топлина в дома си. 

# 91
 • София
 • Мнения: 11 860
dreamtex, какво значи непрекъснат цикъл на горене? Ти ли си го правиш такъв или котела е по-особен. аз го паля на горно горене, мога после да добавям, но ми прави впечатление, че на горно гори по-дълго и по-икономично. Я кажи да видя дали няма нещо да науча...

zombau, котела може да се пълни с дърва, с брикети, с въглища всякакви. Предимсвтото на донбаските въглища е, че са много калорични и с едно пълнене с горно горене може да изкараш средно около десетина часа без да пипаш нищо. Не е по-мръсно от дървата, а напротив. Доста по-евтино е. не знам колко е един кубик сега, но един тон въглища е около 250 лв сега или 270 не помня точно. Ние горим тон в най-студеното време при - температури. За цялата зима ни стигат 4- 4,5 тона. На дърва беше ужасяващо скъпо.
Абе мен ако ме питате на топлофикация най-добре, ама няма в нашия квартал  Rolling Eyes
Тъй е събирай пари за котле, то е чугунено и задържа топлината дълго.

# 92
 • софия
 • Мнения: 56
Vache въобще не си права за топлофикация, адски е скъпа и услугата никак не е качествена, а като питаш защо новите ти радиатори не са топли и ти отговарят, че системата ти е стара или някаква такава глупост .. тоест ти си виновен. Плащаш сметките на съседите дето са си изключили парното пък тайно са си го пуснали, непрекъснато нещо ти изравняват, се нещо не си доплатил. Аз съм щастлива откакто съм на бойлер, ( имаме 120 литрово стибле, което захранва кухнята и банята ) колкото и всички да викаха, че е гадно, чак с бойлера разбрах какво значи наистина топла вода и когато искаш, а не хладка пък я плащаш за топла.
Ти каква площ отопляваше !?
Май ще взема един чувал въглища за проба с dreamtex много ме запалихте.

# 93
 • Мнения: 189
Vache ще трабва да се консултирам със съпругът ми на какво горене е но има бункер който го зареждаме на 12 часа ( автоматизиран ) защото има котли които се палят всеки ден . Експлоатираме го само с донбаски въглища последно бяха 280 лв . на тон . отиват ни между 4-5 тона на сезон топло е немога да се оплача, особено след като тази година си направихме и водно подово на тарпезарията , хола и коридора  , бойлера също е към парното 120 литров е топла вода има бол винаги. Очаква се да ни газифицират само слагаме газова горелка на котела ( съвместим е ) и продължаваме пак с това отопление

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 20:39 от dreamtex

# 94
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, за някои райони и частни случаи - да.. Обаче все пак мога да ти кажа на нас колко ни излиза януари месец сметката за отопление и топла вода. Ако сме с топлофикация няма да е толкова. Та харчим тон въглища - 270 лв + около 130 лв ток. Това са си 400 лв за топло и топла вода. И не се топлим непрекъснато, защото ни няма през деня. Това е недостатък между другото и хората на ТЕЦ не можаха да разберат, че е по-евтино да им работят радиаторите  Wink Птоста физика е това, ама на потребителя физиката му е останала в училище.
Аз отоплявам 110 квадрата панелка на 1 етаж. Само в две стаи няма изолация на пода. Имаме изолция вътрешна на външните стени. А ти къде ще сложиш тия въглища? В каква печка?

dreamtex, можеш ли да питаш мъжът ти самият котел ли е автоматизиран или може да се сложи нещо към стандартния котел и да се пълни автоматично. Да не е пиролизен, ама те май са с пелети пиролизните  newsm78
А въглищата къде ги купувате 180 на тон Shocked В софийското Топливо донбаските са 270  Confused

И аз искам да ни газифицират, натискам яко, ма не знам дали ще ни огрее, а така искам. И котела направо го продавам... ще си взема газов с датчици, чудеса, чистичко и безопасно  Wink

# 95
 • Мнения: 189
поне аз незнам за такъв котел който да се пълни сам има с много големи бункери които издържат да 1 седмица ама пак човек ще трябва да ги напълни  newsm78 а наистина тона е 280 чукнала съм вместо 2  цифрата 1   Crazy извиниме

# 96
 • Мнения: 189
zombau, за някои райони и частни случаи - да.. Обаче все пак мога да ти кажа на нас колко ни излиза януари месец сметката за отопление и топла вода. Ако сме с топлофикация няма да е толкова. Та харчим тон въглища - 270 лв + около 130 лв ток. Това са си 400 лв за топло и топла вода. И не се топлим непрекъснато, защото ни няма през деня. Това е недостатък между другото и хората на ТЕЦ не можаха да разберат, че е по-евтино да им работят радиаторите  Wink Птоста физика е това, ама на потребителя физиката му е останала в училище.
Аз отоплявам 110 квадрата панелка на 1 етаж. Само в две стаи няма изолация на пода. Имаме изолция вътрешна на външните стени. А ти къде ще сложиш тия въглища? В каква печка?

  

защо имаш и толкова много ток ???? Thinking  котела не ти лие достатъчен ??

# 97
 • София
 • Мнения: 11 860
dreamtex, имам толкова ток, защото ползвам бойлер на ток, а той е ужасно смотан. И понякога пускаме духалка в най-студените месеци докато стопли котела. Като сме на работа и се приберем в 17:00-18:00 си е поизстинало. Та докарваме толкова и повече понякога. А и самата помпа на котела върти 24 часа. 15 вата е, ама все пак...  Wink

# 98
 • Мнения: 189
аха защото моят е не повече от 30-40 лв. явно котелът ви е като печка защо изтива ние нямаме такъв проблем поддържаме 23-25 градуса постоянно

# 99
 • София
 • Мнения: 11 860
аха защото моят е не повече от 30-40 лв. явно котелът ви е като печка защо изтива ние нямаме такъв проблем поддържаме 23-25 градуса постоянно

Оо, не котелът си е добър, просто не е като вашия да се пълни непрекъснато. Аз мога да го пална сутринта и да изляза, но ме е страх. Реално проблемът е в първият етаж. Докато не изолираме всички стаи отвсякъде няма да се стоплим, въпреки, че сега е значително по-топло отколкото с камината. Като съм в болнични и седя с детето и мяткам въглища си е идеално... все едно на ТЕЦ. Аз за какво толкова пищя за газ... щото ще се топли непрекъснато и ще е топло. Е, ние проблем със студ имаме само януари, ей така като свие голям студ. Иначе не се пуска друго отопление, котела е достатъчен.
А иначе ние ток 30-40 лв нямаме и през лятото. Оникновено е около 70  Rolling Eyes

# 100
 • Мнения: 189
добре де котела къде ти е ? не е ли изолиран нас и да ни няма си гори изолиран е добре няма проблеми , но на нас котела ни се намира в отделно помещение до къщата . Оставим  да изтине водата в инсталацията поне два дни му трябва да влезе в режим а лятото заради климатиците си наваксваме заради зиманата икономия  Laughing че колекторите са в проекта за това лято

# 101
 • София
 • Мнения: 11 860
Аа, котела си е изолиран. Намира се в коридора ни. Писах, че живеем в панелен блок в София  Crazy, но понеже няма отопление в квартала сме принудени да се топлим така ако искаме да си ползваме цялото жилище. Та котела е изолиран, но мен ме е страх, има си и юпиес, но аз съм параноичка в това отношение. Аз искам да съм там докато гори  Tired То при нас е съшото, изстине ли е гадно. Всеки ден водата е на около 0-5 градуса като се приберем, хем тръбите всички до една са в излолации. Но да ги вдигнеш до 60 градуса си иска време. И пак казвам, че това е само един месец, най-студения. През другото време си е топло и е достатъчно само вечер да се топлим  Wink
ИСКАМ ГАААААЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ  #2gunfire

# 102
 • Мнения: 1 047
...Писах, че живеем в панелен блок в София...
А кюмюра къде съхранявате и по колко вземате наведнъж?

# 103
 • София
 • Мнения: 11 860
...Писах, че живеем в панелен блок в София...
А кюмюра къде съхранявате и по колко вземате наведнъж?

Ами първата година поръчахме тон и в мазето на чували. Запълниха мазето. После почнахме пък на чували да поръчваме, по 5 бр. Държа ги в едно помещение дето е направено за мокро, вътре се побира една пералня и 5-6 чувала въглища влизат в обема на една пералня Grinning Кофти е така, обаче нямаме избор... разбиваме си колите. Иначе на тон може би ще се наложи а поръчаме лятото и колкото съберем, съберем...

# 104
 • софия
 • Мнения: 56
от къде поръчвате по 5 чувала !? и колко излизат с доставката ?!
в печката ще сложа въглищата, само за проба. Много скъпо ми се вижда това което казваш хъм ... трябва да видя нашите сметки за ток, обаче при нас се отоплява непрекъснато, защото винаги има хора в къщи ...

dreamtex какъв ви е котела !?

# 105
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, в Толиво, старото държавно (то не е държавно май сега) продават на чували. 1 чувал струва 11 лв, за донбаски говорим. Транспорта ние си осигуряваме. Иначе е 30 лв камионче да ти ги докара. Ние сме на 2 преки и пак 30 лв ни взима човека. Като сме купували сме се принуждавали да ги дадем. За София говоря.

Ти хубао искаш да сложиш въглища в печката, но не е добра идея това. Първо ако печката е с водна риза и е от ламарина има опасност с времето да се пробие ризата. Във въглищата има сяра и други елементи, които водят до химическа корозия. Ако си виждала кюмбета, те така се пробиват на някои места, прегарят... не знам дали точно го обясних, но знам и са ми казвали в камина с водна риза да не се горят въглища. Другото нещо е, че най-пълно изгаряне има при горно горене на въглищата. Най-общо казано пълниш едно пространство с въглища, отгоре слагаш подпалки, запалваш и горенето започва отгоре като постепенно от средата слиза до долу и се връща. Поне така съм гледала по разни картинки. Това няма как да се получи в камината, защото тя се пълни отпред. Иначе може да вземеш чувалче да пробваш да сипваш с лопатата, ама след като има жар. Развиват висока Т, имай това предвид  Wink Ние сме пробвали в нашата, но да ти кажа няма кой знае какъв ефект. Кюмбета и котели са друго нещо..

А сметките ни за ток са за 110 квадрата на 1 етаж.. стуууд... Confused

# 106
 • Мнения: 189
котела е дакон дор мисля че беше чешки  newsm78

# 107
 • софия
 • Мнения: 56
мдаааа, ще трябва сериозно да обмисля нещата. Не предполагах, че печката на дърва е наука и изкуство, но така се оказа, ама ще го мисля по нататък, че ми се развали основен инструмент и се долавя лека паника в моите редици от къде да си намеря това
http://www.gayabg.com/syana/IMG_1297.jpg
http://www.gayabg.com/syana/IMG_1298.jpg

# 108
 • София
 • Мнения: 11 860
Какво е това? Wink Я опиши къде се намира

# 109
 • Пловдив
 • Мнения: 304
здравей, от 4г. сме със метална камина на Прити, най-доброто ми решение е тя,пропоръчваха ни разните му чешки котли и глупости само парите ще си дадете, уюта на огъня е незаменим, преди 4г беше 480лв, сега е малко по-скъпа,около 520лв в Пловдив, има навсякъде,малко данни за нашия случай, живеем в къща, на втория етаж сме, над нас няма никой,таване зее без прозорци,неизолирана къща от вън,с дървена дограма,апартамента е 134кв м ,и  се състои от 5 стаи ,баня,тоалетна и перално помещение, топлим се с Притито, на 5мин е топло там където е поставена,нашата е в кухнята, всичките ни приятели си взеха такива и са доволни,дали ще е метална камина или камера все тая,еднакво добри са,успех при избора,само не се лъжи с котел, а забрави да кажа ,че се топлим с дърва бук,защото правят повеме пламък това е важно за водната риза,за една зима 10-12кубика вървят,пробвахме и въглища същата топлина ,но аз предпочитам дървата по чисто е с тях

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 06:55 от sauron

# 110
 • софия
 • Мнения: 56
Vache това е контурен трион
http://www.onlinebouwmarkt.nl/winkel/images/DKS%20405-1.jpg
а онова от снимките е държач за ножчето и то се спука сега търся или ново такова, което нямам идея от къде се купува или ще мъдря заместител, трябва да е нещо като щипка или две винтчена във втулка с резба и отвор ... много мъдри мисли ми минават през главата

sauron то в къщи не се вижда огъня, защото печката е в коридор и това не е нещото което ме тормози, а това, че искам хем да е топло, хем евтино, хем да не търча да зареждам непрекъснато дърва и сутринта да е хладно, то не че не дублирам нещата с адакс в детската, ама тоя ток яко ме мъчи като сметка ...
та котела е заради по дългото горене без зареждане, по евтините въглища, които няма да се налага да цепя, няма да ми влизат трънчета в пръстите .. при нас едно пале свършва за 10 дни, и то не горя само дърва, защото нещо не горят без да добавя екобрикети ... имам още 2-3 години за да обмисля добре нещата и през това време да събера пари за следващото чудо Simple Smile

# 111
 • Мнения: 189
sauron не мисля че съм си дала парите на вятъра за котела а още повече струваше 800 лв. удобен ми е не му хамалувам пътуваме много и знам че когато синът ми се прибере от училище ще стои на топло , когато се събуди пак ще ми е топло. Това беше най-удачният начин за мен и семейството ми а и не искам да си мисля че трябва да вкарвам дърва или въглища в дома си заради камина. Безпорно огън в камина създава уют и топлина , но пропускам го , имахме план със съпругът ми да си направим и  камина но след като посетихме едни наши приятели които имат такава и видях колко буклук от дърва има реших че, няма да и робувам и на нея свободното ми време е ценно

# 112
 • София
 • Мнения: 11 860
здравей, от 4г. сме със метална камина на Прити, най-доброто ми решение е тя,пропоръчваха ни разните му чешки котли и глупости само парите ще си дадете, уюта на огъня е незаменим, преди 4г беше 480лв, сега е малко по-скъпа,около 520лв в Пловдив, има навсякъде,малко данни за нашия случай, живеем в къща, на втория етаж сме, над нас няма никой,таване зее без прозорци,неизолирана къща от вън,с дървена дограма,апартамента е 134кв м ,и  се състои от 5 стаи ,баня,тоалетна и перално помещение, топлим се с Притито, на 5мин е топло там където е поставена,нашата е в кухнята, всичките ни приятели си взеха такива и са доволни,дали ще е метална камина или камера все тая,еднакво добри са,успех при избора,само не се лъжи с котел, а забрави да кажа ,че се топлим с дърва бук,защото правят повеме пламък това е важно за водната риза,за една зима 10-12кубика вървят,пробвахме и въглища същата топлина ,но аз предпочитам дървата по чисто е с тях

Тц, в огромна грешка си. Дори камините с чугунени ризи са в пъти по-добри от тези с ламарина. А за котела просто не може да става дума да се сравнява. И го казвам, защото съм експлоатирала и двете  Grinning И с дърва изобщо не е по-чисто. И на мен ми го казваха и не е вярно! Финия прашец, който лети от камината при изгарянето на дървата изобщо го няма при котела. Виждала ли си изгорели въглища? Представялват пепел и сгурия. От котела си вадя 1 кофа на едно пълнене. После зареждам, паля и не отварям. Изобщо няма откъде да хвърчи прахоляк. По-чисто е с въглища със сигурност. А за хората с къщи пък е 100 пъти по-добре да си сложат котел в мазето и вкъщи им е чисто, а не камина дето ще й хамалуваш през час, за да държи пламък, защото аккто си написала жарта не топли, специално в Прити. Защото има камини, на които водните ризи минават и отдолу.
Мерси за уюта на огъня. Ако някой друг ми хамалува да се наслаждавам, но при положение, че ми се е налагало да цепя дърва на балкона... тц  Twisted Evil

zombau, ти какво работиш бре с тоз трион? Няма ли сервиз фирмата?
# 113
 • Мнения: 189
ние например мокрим въглищата и на 6-8 кофи излиза един пепелник прах ако не ги мокрим има повече пепел на по-малко заредени въглища 

# 114
 • София
 • Мнения: 11 860
ние например мокрим въглищата и на 6-8 кофи излиза един пепелник прах ако не ги мокрим има повече пепел на по-малко заредени въглища 

И аз съм забелязала, че като са мокри е по-добре, в смисъл, че горят по-дълго, а топлината не е по-малко.

# 115
 • Мнения: 85
имахме план със съпругът ми да си направим и  камина но след като посетихме едни наши приятели които имат такава и видях колко буклук от дърва има реших че, няма да и робувам и на нея свободното ми време е ценно
Изчистването около камината става точно за 5 мин.-друг е въпроса дали ще го направиш Wink
Аз няма да изказвам мнение кое е по добре-камина или котел,според мен и двете са по-добрия вариант от това да се топлиш на ток.

П.П. В апартамент сме и използваме камина с водна риза.

# 116
 • София
 • Мнения: 11 860
galinna_pj, но трябва да го правиш винаги когато сложиш дърво в камината  Wink А това, ако си спомням добре, за да има пламък е на 1 час нааай-много. Котелът се зарежда и не се отваря най-малко 10- часа. Т.е. за вечерта изчистваш един път около него. Робувах и на двете, с камина е вечно мръсно и няма никакво значение дали чистиш или не. Разни боклуци от дървата се разнасят из цялата къща. Понеже аз съм огнярката вкъщи, мъжът ми почти не пипва ни камина (преди), ни котел (сега), та ми се струва, че тук се включват как да нарека, ползватели, а не експлоататори  Mr. Green Mr. Green Mr. Green т.е. ако задълженията ми са само да чистя около камината и да пъхна понякога по някое дръвце ще с енаслаждавам на огъня и песен ще пея. А сега поради обективни причини само мъжът ми пали котела  Twisted Evil Та аз така мога бая теории да развивам за това кое е по-добре. Между другото за първи път изобщо чувам да се води тоя спор, при очевидното предимство на котлите от всякакъв вид пред другите алтернативи на някакво гориво  Wink

А иначе си много права, че са много по добре и двете от ток. Въпреки, че с добри климатици ще е по-евтино и по-добре. Ама казвам добро и веднага ме свива под лъжичката колко пари биха стрували добри климатици за моят апартамент.

# 117
 • Мнения: 85
Vache Само си направи сметка ако трябва да се отоплят с климатици всички стаи,та и банята и бойлер колко ще излезе-едва ли ще е по-изгодно или същото,а и инвестицията която ще се направи за покупката на климатиците си е същата като да си прекараш парна инсталация.
В къщи също аз съм огняра с изключение на това,че мъжа ми ми носи дървата от мазето понеже сега не мога,иначе той е на работа през деня и с чистенето и зареждането на печката аз си се занимавам,и поне наща печка не изисква на всеки час да се слагат дърва,като си я напълня хубаво и и затворя всички клапи и спокойно си отнася 2-3 часа.Но ние сме в двустаен апартамент 62 кв-безпорно за къща или за доста по-голям апартамент котелът е по-добрия избор,но на нас 10 киловата камина са ни предостатъчни!И когато се допълват само дърва без да се зарежда основно едно минаване с мокра кърпичка около камината е напълно  достатъчно за почистването

# 118
 • София
 • Мнения: 11 860
Ами моят апартамент е 4 стаен. За да го отопля трябваше да пълня камината на час най-много. Дървата ги държахме на балкона. Докато си нацепя и принеса до камината от балкона целият хол става в боклуци. В мазето е абсурд да ги държим. Държахме една зима и всичко мухляса жестоко, защото те изпаряват вода. За цялата зима в панелен блок няма как да складираш дърва с 1 г. сухота. Харчеше по 3-4 кубика в най-студеното време и аз се чудех как на другите им харчи по толкова на зима  Wink Дърва последно купувахме 2007 г. някъде... беше около 60 лв палето. Излизаше безобразно скъпо и все още е безобразно скъпо в сравнение с въглищата, освен ако не живееш на село и не купуваш незаконно сечени дърва  Wink Много по-мръсно ми беше. Котела е в коридора в момента. Зареждам, паля и измивам плочките. Мръсно е когато въглищата са сухи, защото като зареждаш хвърчи въглищен прах. Но това може да се избегне като се мокрят, а и ние така или иначе купувам на чували мокри въглища. Освен това количеството въглища за месеца като обем е в пъти по-малко отколкото дървата за месеца. И не на последно място в котела могат да се горят и дърва на принципа на камината, само че ще е по-ефективно, защото там жарта топли, за разлика от камината дето иска жив огън. Аз честно казано се родих с котела след 4 г. с камина. Има истина в това, че зависи големината на жилището.Ако имах 62 квадрата апартамент няма къде да го сложа котела.

А мен като цяло ужасно ме е яд, че в днешно време изобщо коментираме подобно отопление в апартаменти, че и в къщи. Аз смятам, че ако човек го ползва би трябвало да е просто като допълващо за уюта на огъня. Ама това в БГ си е обичайно, да се мъкнат дърва и кюмюр в 21 век  Confused

# 119
 • Мнения: 85


А мен като цяло ужасно ме е яд, че в днешно време изобщо коментираме подобно отопление в апартаменти, че и в къщи. Аз смятам, че ако човек го ползва би трябвало да е просто като допълващо за уюта на огъня. Ама това в БГ си е обичайно, да се мъкнат дърва и кюмюр в 21 век  Confused
И мен много ме е яд,но какво да се прави. Когато бях малка бях виждала печки на дърва и въглища само на село,в къщи изцяло се отопляхме на ток.Но сега при тези цени просто не мога да си позволя лукса да използвам електроуреди за отопляне.Само при смяната на сезоните,когато не става още за печка пускам един маслен радиатор от време на време,но това веднага се усеща в месечната сметка за ток.Върнаха ни 100 год. назад с тия безбожни цени.

# 120
 • София
 • Мнения: 11 860
И ние сме така... шок и ужас като занастъпва зимата. Сега очакваме да свърши и после пак ни стиска за гърлото като дойде септември  Rolling Eyes А ние сме и на 1 етаж, та колкото и да сме изолирани е студено като цяло  Confused

# 121
 • Мнения: 189
Изчистването около камината става точно за 5 мин.-друг е въпроса дали ще го направиш Wink
 


Няма проблем да го направя  Naughty , само че не си стоя в къщи по цял ден , нямаме баби и дядовци около нас за да има кой да ми мята дървата по 5 пъти на деня

# 122
 • софия
 • Мнения: 56
ооо аз имам и баба и дядо, ама те не попипват, майка ми е с гонартроза и едвам ходи, а баща ми със сърдечна клапа и диафрагмална херния ... само аз зареждам и чистя печката, качвам дърва, и за апартамента и за ателието, мъж ми чак като се върне от работа цепи и качва .. ама неистова хамалогия е, та за това се ориентирам към котел и въглища, но ме примамва и една идея да си направя вертикален ветрогенератор и да го изнеса с лека конструкция извън балкона, една крушка да ми захрани ще е нещо ... само, че нищо не разбирам, търся подходяща схема, а перката за мен е най - лесното, само дето в тубата дават клипове как да си направи човек перка, а не какво да свърже след нея и най вече как ...
Vache ами художник съм ... рисувам върху дърво Simple Smile с контурния трион режа дребни детайли Simple Smile

# 123
 • Мнения: 1 822
И ние сме с котел,италиански Симе.Живеем в къща и е много удобно,за топлото няма да говоря.Практичното също. Първите години бяхме на кюмбета  LaughingМръсотията е същата,като тази с камините.От три години сме с котела.Изобщо не може да се сравняват двете.
И тъй като сега търсим да си купим апартамент,обмисляме да го вземем на първи етаж,за да може да е с котел. PeaceНе заменям котела за нищо на света  Laughing
Иначе за климатиците Vache е права.Най удобно е с тях.Обаче как се сколасва на четири стаен апартамент с 4климатика.Друг е въпроса че като го изключиш и вече е студено.Тц не искам предпочитам да си мъкна кюмюра  Laughing

# 124
 • София
 • Мнения: 11 860
червенокоса вещица...припряна, аз за моя 4 стаен апартамент трябва да купя 5 климатика  Confused Ако искам да са хубави и респективно икономични ще трябва да се разделя с 10 000 лв  Wink и сметката ми няма да пада под 350 лв, убедена съм. А от цялата сметка изключвам коридора си, който е около 15 квадрата площ. Той сега се отоплявам от радиатор и от тръбата на котела.
Да ти кажа, аз предпочитам не кюмюра, ами да ми прекарат газ, е там вече си е чисто и не зависиш от някой както при топлофикация. Врътваш кранчетата на радиаторите и това е, колкото изхарчиш си плащаш и не мъкнеш..

zombau, дай на лични да видя какво рисуваш  Grinning

# 125
 • софия
 • Мнения: 56
Vache ами то не се справих с личните и понеже съм наив може и тук, жалко че спамкам темата
http://www.gayabg.com/syana

# 126
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, чудесни неща имаш!!!  Hug
Прекрасни къщи.. всяка със собствен живот и емоция. А дамата с кученцето...  Grinning Впечатлена съм наистина!

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 09:56 от Vache

# 127
 • софия
 • Мнения: 56
zombau, чудесни неща имаш!!!  Hug
Прекрасни къщи.. всяка със собствен живот и емоция. А дамата с кученцето...  Grinning Впечатлена съм наистина!
Благодаря ти ! Само кюмбета още не рисувам, но не съм далеч от идеята ...
Това с мокрите въглища много ме учудва, как така не губят температура !?

# 128
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, чудесни неща имаш!!!  Hug
Прекрасни къщи.. всяка със собствен живот и емоция. А дамата с кученцето...  Grinning Впечатлена съм наистина!
Благодаря ти ! Само кюмбета още не рисувам, но не съм далеч от идеята ...
Това с мокрите въглища много ме учудва, как така не губят температура !?

Почвай значи и кюмбета да рисуваш, защо не.. идейно е с котак свит на кълбо до кюмбето  Wink като оня дето наднича от прозорчетата  Grinning

Нямам идея защо, но не губят температура и горят по-бавно. Донбаските въглища са много калорични. Дори някои хора нарочно ги мокрят  Wink Възможно е загубата на температура да е незначителна в сравнение с калоричността им. Не е като мокрите дърва опредлено дето само пушлявят и не горят  Wink

# 129
 • Мнения: 1 822
Брикетите са изкуствено създадени/направени са от мазут и пепел и са пресовани/,а дом баските са си изкопаеми въглища които когато са мокри отделят количество газ.Губят Т но много по бавно  Wink
Ох,Vache и на мен ми се ще да сме си на газ.Чиста работа.И водата ти вода,и топлото си топло.И чистото,си чисто...... LaughingАма особено в нашия малък град ,кога ли  Rolling Eyes
Та извода предпочитам парно,после камина,климатици и накрая духалка  LaughingНо-Ако може газ,всичко отпада  Party

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 22:09 от червенокоса вещица...припряна

# 130
 • софия
 • Мнения: 56
не е ли много скъпо на газ ?! аз преди да купя стиблето изчислявах колко ще ми излезе газов бойлер с бутилки и направо се втресох, пък и газ-ът  Laughing е с много нестабилна цена ...
Vache къде е това топливо .. не намерих сайт .. ще опитам с въглища, не вярвам да прегори много бързо ...
червенокоса вещица...припряна горе долу каква му е цената на твоето котле, то аз докато събера пари всичко ще се е сменило, ама пусто любопитство.

# 131
 • София
 • Мнения: 11 860
zombau, ние имаме газов бойлер. Харчим 2 бутилки газ за готвене и вода на месеца. Това е грубо... значи около 40 лв Това е на пропан-бутан. Една скобка отварям, сега не го ползваме, защото в мокрото седят въглищата, а там е бойлерът газовият.  А иначе аз говоря за природен газ. Може да му е всякаква цената, ама и въглищата бяха 180 лв преди 4-5 г. Сега са 270, а сме ги купували и на 300 и отгоре. Така че няма нищо сигурно. Ама с газ си е като с ТЕЦ, само дето колкото ползваш, толкова плащаш. предполагам, че може да е малко по-скъпо, но няма да е по-скъпо отколкот ни е с въглища.

Вещице, има някакъв ефект от този газ, който се отделя ли?

# 132
 • Мнения: 1 822
Преди около 4год когато правехме парното мисля че всичко излезе около 6 000лв/дано не бъркам,ще питам мъжа ми за да съм точна/.Това говоря за къща на два етажа,всеки от които с по 3 стай.
Иначе ние също мислехме за отопление с газов котел за апартамента за майка ми.Той е 3 стаен.Жената в магазина ни обясни,че ако не сме газифицирани/града/ всичко се обезсмисля.Едно че бутилката ще се налага да се пълни един път седмично,та даже два,второ че като не е централно налягането било по слабо и т.н.,и много бързо се разваляло всичко/и котела дори/.А за цената като сметнахме  ooooh!Много е.Друго е ако е газификация.
Vache,не знам и аз.Явно има някакъв ефект.Сигурно газта изгаря първа,а после въглищата  LaughingНе знам,тук вече не съм сигурна.Така си мисля  Rolling Eyes

# 133
 • софия
 • Мнения: 56
Прави сте ! Ама честно да си кажа мен ме е шубе от газ ! Сигурно догодина и аз ще викам за централна газификация, знае ли човек ! Много съм ви благодарна, че споделяте опит, наистина имах нужда да ми се изяснят някои неща, ако знаех с какво се захващам, май нямаше, но поне е забавно Simple Smile

# 134
 • София
 • Мнения: 11 860
Прави сте ! Ама честно да си кажа мен ме е шубе от газ ! Сигурно догодина и аз ще викам за централна газификация, знае ли човек ! Много съм ви благодарна, че споделяте опит, наистина имах нужда да ми се изяснят някои неща, ако знаех с какво се захващам, май нямаше, но поне е забавно Simple Smile

Пропан бутана е по-страшен  Crazy
Ние ползваме за готвене и чат пат за топла вода, когато мъжът ми благоволи да "налее" газ  Crossing Arms
Вещице, и аз съм чувала, че може с пропан-бутан. Нашият бойлер има 2 дюзи за пропан-бутан и за метан. За метана е по-голяма, точно защото там налягането е доста по-ниско отколкото на пропан-бутана. Но все пак си проучете.. според мен няма такова нещо, че котела се бил развалял. Котела си е направен да работи на някакво гориво, защо да се разваля  newsm78

# 135
 • Мнения: 1 047
....изчислявах колко ще ми излезе газов бойлер с бутилки и направо се втресох, пък и газ-ът  Laughing е с много нестабилна цена ...
Как го изчислява?

Ние преди време имахме газов бойлер и имам хубави спомени. Пълнех си ваната и водата не свършваше. Имахме резервна бутилка за всеки случай.
Накрая някаква мембрана се повреди и трудно палеше, а когато го правеше го правеше с лека експлозия. Техника който дойде да го ремонтира беше с брада и си тръгна без.
Така и не успяхме да го оправим.

Vache, как е вързана водопроводната ви мрежа през двата бойлера? Прехвърляте ли някакви кранове или водата минава последователно през двата?

# 136
 • София
 • Мнения: 11 860
Ахахаха, тръгнал си без брада...  Joy Joy Joy

Прехвърляме кранове. Чкай да помисля, май дори са два. Абе мъжът ми ги прави и да ти кажа не съм гледала много подробно. Дори си мисля, че всеки от тях (бойлерите) си е на отделен водомер (имаме 2 студени),а прехвърлянето го прави нещо заради видата в кухнята и банята. Абе сложно го обясних, ама не ми е ясно. Ако кажеш ще го питам  Wink

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 15:11 от Vache

# 137
 • Мнения: 1 047
...Ако кажеш ще го питам  Wink
Ако не е проблем...

# 138
 • София
 • Мнения: 11 860
...Ако кажеш ще го питам  Wink
Ако не е проблем...

Ще го питам. Ама ти ме подсещай тук за всеки случай да не забравя докато се видим довечера  Grinning