Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчински! Молби???

 • 3 699
 • 39
 •   1
Отговори
 • Мнения: 435
Здравейте!
Някой може ли да ми обясни, какво става с тези майчински и молби...???
Аз от 6г. работя по трудов договор. 135-те дни болнични за бременност и раждане изтекоха на 30.06.04г. До колкото знаех, трябваше майчинските ми да се превеждат при работодателя и не бях чувала за молба в Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене. От снощи в новините съобщават за подадени молби до 01.07.04г. и след това, разногласия в парламента и т.н., евентуално неизпащане на майчински до октомври на подалите такива молби след 01.07.04г. Confused:

# 1
 • Мнения: 108
da i za men shte e vajno da razbera za kakvi molbi stava vapros ... na men mi predstoi rajdane i ako niakoi moje da mi dade info...za tova koga i kakvi molbi tryabva da podavam.../men me osiguryavat na min. rab. zaplata/...?

# 2
 • Мнения: 435
Пак съм аз Wink
Обадих се в Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене и ми отговориха, че трябва да подам молба, ако ми е прекратен трудовият договор и ще ми се изплащат само 1 година. В противен случай ще си получавам майчинските 2г. от работодателя (той съответно ги тегли от НОИ).

Мила, tedi@az, мен също ме осигуряват на мин. раб. заплата. До сега не съм подавала молби, но за 135-те дни болнични за бременност и майчинство представях на работодателя 3 болнични по за 45 дни, издадени последователно от наблюдаващия бременността гинеколог, от родилния дом и от педиатъра на дъщеричката ми. Уточнявам, че родих точно на термина, а ако има разминаване лекарите си изчисляват, кой колко дни дава.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 300
Чл.46. (1) (изм.,ДВ,бр.54 от 2001 г.) Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст по чл.164, ал.1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) или на лицата, посочени в чл.164, ал.3 КТ. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в молбата. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
(2) Когато молбата по ал.1 се подава от майката (осиновителката), към нея се прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие по чл.164, ал.3 КТ отпускът да бъде ползуван от бащата (осиновителя) или от някой от теxните родители.
(3) Към молбата по ал. 1 се прилагат декларация и справка съгласно приложение No 1 и 2 в 2 екземпляра.
Това е от НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ. Аз си спомням, че подавах молби и за платеното и за неплатеното майчинство, но ти подаваш такава молба във фирмата, в която работиш, а не в НОИ.
Общо взето нещата са регламентирани в КТ и в тази наредба, а за помощите в  ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА, но там нали непрекъснато нещо променят, та не съм много запозната как са нещата в момента.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 017
Аз пък не разбрах Embarassed .
Какво означава майчински?
Това ли е платеното майчинство за отглеждане на дете до 2 годишна възраст (ако си на трудов договор) и което е 120 лева на месец, или става въпрос за детските надбавки до 18-годишна възраст на детето?

# 5
 • Мнения: 596
120тте лева са майчинството, а кога се подават тези молби - след като родиш ли?

# 6
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Майчинските са платения отпуск за отглеждане на дете до 2 -годишна възраст (който е на трудов договор). Това е отделно от семейните надбавки (18 лв. на месец за 1 дете) и отделно от еднократната помощ при раждане на дете. Също така отпускът по майчинство (до 2 години) започва да тече след изтичането на отпуска поради бременност и раждане (т.е. болничните 135 дена). Молбата се подава до работодателя след изтичане на 135-те дни болнични (даже е хубаво преди този ден!). До края на тази 2004 година, 120 лв. се изплащат от работодателя, а за следващата 2005 са замислили да се получават от социалните служби, както сега семейните надбавки (който ги получава, де)

# 7
Искам и аз да се включа с въпрос.
Тези 135дни болнични за бременност и раждане са 90% от заплатата и се плащат от държавата на работодателя, който пък от своя страна го превежда на работника/служителя - така ли е! И след това този отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст, който е 120лв. пак ли се превежда на майката, чрез работодателя? И последно - тази молба към работодателя за тези 120лв. в свободен текст ли е или има някакви стандартни бланки (ако да, откъде се взимат)?
Благодаря!

# 8
 • Мнения: 4 965
Re: Ана Минева

Това за 135-те дни и за майчинските е точно така - превеждат се от държавата на работодателя, а той - на майката.
По отношение на молбата (дали да е в свободен текст или на бланка) - зависи от конкретния работодател. Най-добре е да попиташ счетоводителя (ако работодателят ти има изискване молбата да е на бланка, тази бланка можеш да вземеш също от счетоводството).

# 9
# 10
 • София
 • Мнения: 2 300
Чл.46. ((3) Към молбата по ал. 1 се прилагат декларация и справка съгласно приложение No 1 и 2 в 2 екземпляра.

По принцип тези бланки са стандартни и би трябвало да ти ги дадат от фирмата, в която работиш, но когато аз родих нашите хубавци нямаха та си написах молбата в свободен текст. Иначе тези приложения са дадени в края на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

# 11
А някой може ли да ми разясни, по какъв начин стои ползването на тези 2г. майчинство - имам пред вид при разпределянето между майката и бащата, след последните промени в закона. Нали 6 месеца от тях, трябваше да се ползват задължително от таткото, за сметка на отпуска на майката! Кой 6 месеца по-точно? Объркана съм!

P.S. И къде греша с тази лентичка?..........

# 12
 • Magrathea
 • Мнения: 2 771
Цитат на: Ана Минева

P.S. И къде греша с тази лентичка?..........

Напиши:
Код:
[img]lilypie.com/days/040812/2/6/0/+10[/img]

# 13
Мисля, че трябва да изглежда така

но не съм сигурна Embarassed

# 14
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Цитат на: Ана Минева
А някой може ли да ми разясни, по какъв начин стои ползването на тези 2г. майчинство - имам пред вид при разпределянето между майката и бащата, след последните промени в закона. Нали 6 месеца от тях, трябваше да се ползват задължително от таткото, за сметка на отпуска на майката! Кой 6 месеца по-точно? Объркана съм!

Мисля, че става въпрос за неплатения отпуск за гледане на дете (преди беше до 3 -годишна възраст, сега до Sunglasses- всеки от родителите има право да си вземе по 6 месеца неплатен отпуск по негово желание до навършване на 8 (или май беше 6) години на детето.
Досега само майката имаше право да ползва неплатен едногодишен отпуск за гледане на дете от 2 до 3 години.
А и тези ще корекции касаят само родилите след 1 януари 2005.

Общи условия

Активация на акаунт